حقایقی جالب در خصوص آسمان خراش های معروف جهان بخش اول
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸زمانی که وارد شهر نیویورک آمریکا می شوید، تا زمانی که به آسمان چشم ندوخته اید، در واقع هنوز جلوه اصلی این شهر را مشاهده نکرده اید؛ ساختمان امپایراستیت، ساختمان کرایسلر، ساختمان وول وُرث و بسیاری آسمان خراش های دیگر. و این ساختمان ها افسانه هایی هستند که زمان، کارکردشان را به خوبی مورد آزمایش قرار داده است و به خوبی حساب خود را پس داده اند. معماری به کار گرفته شده در این ساختمان ها، به خوبی پرده از حقایق تازه و جدیدی بر می دارد که معماری قرن بیست و یکم به آن خو گرفته است، معماری شگفت انگیزی که برای هر شخصی می تواند الهام بخش باشد. نخستین ساختمان بلندی که در قرن های اخیر ساخته شده است، آسمان خراشی بود که در سال 1880 و در شیکاگوی آمریکا احداث شد؛ ساختمانی ده طبقه و بسیار با شکوه که چهل سال بعد به طور کلی تخریب شد. بنا بر این سال 1880 بود که برای نخستین بار با ساختمان های بلند آشنا شدیم وساخت این آسمان خراش ها از آن زمان تا کنون ادامه یافته است. پس از آن هر زمانی که یکی از این ساختمان های بلند و آسمان خراش های فوق العاده ساخته شده است، همگان با فرش های قرمز و دوربین های عکاسی به مراسم بازگشایی نخستین آن ها رفته اند؛ دقیقاً همانند مراسم فرش قرمز معرفی فیلم های سینمایی.
در حال حاضر اما ساخت این برج ها و آسمان خراش ها محدود به شیکاگو و نیویورک نمی شود و در بسیاری از نقاط شهری دنیا که پا بگذارید، حداقل چند آسمان خراش و ساختمان بلند خواهید دید. جالب است بدانید که حتی شهرهایی که قدمتی تاریخی دارند (شهر هایی مانند پاریس)، محله هایی به خصوص را برای ساخت این گونه ساختمان ها اختصاص داده اند. با تمام این تفاسیر، تنها نکته برجسته ای که در خصوص این برج هایی که از سنگ، فلز و شیشه هستند و سر به آسمان کشیده اند، ارتفاع بلند آن ها نیست و حقایق بسیاری در خصوص این برج ها وجود دارد که احتمالاً اطلاعات چندانی در خصوص آن ندارید. در این مقاله قصد داریم شما را با حقایق شگفت انگیزی آشنا کنیم که مربوط به این آسمان خراش ها هستند؛ حقایقی که باعث خواهند شد تا هر گاه از کنار یکی از این برج ها رد شدید، به گونه ای دیگر به آن نگاه کرده و درک بهتری از شگفتی این آسمان خراش ها پیدا کنید. با سیارک همراه باشید.
در برج الخلیفه قادر خواهید بود غروب خورشید را دو بار در روز مشاهده کنید
به واسطه ارتفاع بسیار زیاد این برج که در دبی ساخته شده است، زمانی که در طبقه همکف ساختمان آن قرار گرفته اید، قادر خواهید بود غروب خورشید را از آن جا تماشا کنید. نکته جالب توجهی که در خصوص این ساختمان وجود دارد این است که پس از مشاهده نخستین خود، قادر خواهید بود به وسیله آسانسور به بالاترین طبقه ساختمان رفته و دوباره غروب خورشید را مشاهده کنید. از زمان مشاهده نخستین غروب خورشید، چیزی حدود سه دقیقه زمان در اختیار دارید تا خود را به بالاترین طبقه رسانده و مجدداً غروب خورشید را تماشا کنید. به طور کلی، از زمانی که وارد آسانسور می شوید، نهایتاً به زمانی نزدیک به یک و نیم دقیقه نیاز پیدا خواهید کرد تا خود را به بالاترین طبقه برسانید، بنا بر این اگر کمی سرعت عمل داشته باشید، به سادگی قادر خواهید بود غروب خورشید را مجدداً تماشا کنید.
ابراج البیت یا ساختمان ساعت مکه، می رفت تا تغییراتی در ساعت و زمان بندی، آن گونه که در حال حاضر می شناسیم ایجاد کند (در ساعت گرینویچ)
کسانی که این آسمان خراش غول پیکر را ساخته و بر فراز آن ساعتی قرار داده اند، بر این باور بودند که جهانیان چنان از دیدن این ساختمان به وجد خواهند آمد که در نهایت به این مسئله رضایت خواهند داد که ساعتی که بر فراز این برج است و زمان آن، به عنوان مبدأ زمانی تمامی نقاط دنیا قرار گرفته و دیگر کسی ساعت گرینویچ را به عنوان ساعت رسمی جهان نشناسد؛ ساعتی که بیش از یک قرن است که به عنوان مبدأ زمانی جهان شناخته می شود. به عبارت دیگر سازندگان این سازه بر آن بودند تا ساعتی که در مکه تنظیم می شود، به عنوان ساعت هماهنگ جهانی و مبدأ زمانی شناخته شود. یکی از روحانیون مصری نیز که یوسف القراداوی نام داشت، این مسئله را تأیید کرده و عنوان کرده بود که امکان عملی شدن این نظریه وجود دارد، چرا که ساعت در هماهنگی کامل با مغناطیس شمالی است. البته با انجام تحقیقاتی مشخص شد که مغناطیس شمالی، در حقیقت از عرض جغرافیایی ایالات متحده آمریکا عبور می کند و به همین خاطر بود که در نهایت این ساعت، تنها به عنوان مبدأ زمانی کشورهای عربی شناخته شد.
چند فرد روسی، زمانی سعی کردند بدون ادوات ایمنی لازم و بدون اخذ مجوز از برج شانگهای صعود کنند
فوریه سال 2014 بود که خبری عجیب و غریب همه را شوکه کرد: دو صخره نورد روسی، زمانی که هنوز برج شانگهای به طور کامل ساخته نشده بود، اقدام به صعود از آن کردند و این در حالی بود که هیچ گونه ادوات ایمنی با خود همراه نداشتند و تنها چیزی که همراهشان بود، دو دوربینی بود که به پیشانی خود متصل کرده بودند تا تصاویری از این صعود شگفت انگیز خود ضبط کنند؛ تصاویری که شاید هر کسی جرأت تماشای آن را تا پایان نداشت.
زمانی بود که منار مخروطی شکل برج امپایراستیت، قرار بود به منظور ایستگاهی برای بالن ها و کشتی های هوایی بدل شود
مدتی بود که بسیاری بر این باور بود اند که در آینده ای نه چندان دور، استفاده از کشتی های هوایی و بالن، به عنوان اصلی ترین راه حمل و نقل استفاده خواهد شد. به همین خاطر بود که افرادی که ایده پردازی اصلی ساخت آسمان خراش امپایراستیت بودند، این نظریه را مطرح کردند که منار مخروطی شکل دویست پایی موجود بر روی ساختمان امپایراستیت را بدل به ایستگاهی برای این کشتی های هوایی و بالن ها کنند: کشتی های هوایی و بالن هایی که از فراز اقیانوس اطلس به سمت آمریکا می آیند. این نظریه به قدری جدی بود که نظریه پردازان آن تمامی تدابیر لازم برای این کار را هم اندیشیده بودند؛ از سکوی مخصوص برای فرود کشتی های هوایی و بالن ها گرفته تا دفاتر و برج های مراقبتی لازم برای این کار. البته کمی بعد و با انجام تحقیقات ابتدایی مشخص شد که فشار هوا و بادی که در آن ارتفاع می وزد به اندازه ای زیاد است که امکان عملی شدن چنین نظریه ای به هیچ عنوان وجود نخواهد داشت و به همین خاطر بود که در نهایت این کار متوقف شد.
افراد یک فرقه مذهبی زمانی قصد داشتند تا برج سیِرز در شیکاگو را نابود کنند
افراد این فرقه نام هایی چون «نجات دهندگان الهی جهان» و «هفت یار شهر آزادی» برای خود در نظر گرفته بودند و مرکز اصلی فعالیت شان در میامی آمریکا بود. آن ها قصد داشتند تا آسمان خراش سیِرز در شیکاگو را به طور کلی نابود کنند (البته در آن زمان نام این آسمان خراش «ویلیز» بود)، و اسناد و مدارک به دست آمده از آن ها نشان می دهد که در تلاش بودند تا با مسئولان عالی رتبه القاعده ارتباط برقرار کرده و ادوات و وسایل مورد نیاز برای عملی کردن نقشه خود را از جانب آن ها دریافت کنند، چرا که خود هیچ گونه سلاح و بمبی که چنان قدرت تخریبی داشته باشد، برای عملی کردن نقشه خود نداشتند و در نهایت نیز همین مسئله بود که باعث پیش از آن که نقشه شان به جایی برسد، توسط نیروهای امنیتی شناسایی شده و روانه زندان شوند.
در برج هنکوک در بوستون یک کپسول زمان وجود داشت
(کپسول زمان: محفظه محتوی اثار تاریخی وفرهنگی)
درست در زمانی که ساخت برج هنکوک در بوستون به پایان رسید، یک کپسول زمان که متعلق به سال 1968 بود در آن قرار داده شد و اخیراً اقدام به باز کردن این کپسول کرده اند. این آسمان خراش واقع در بوستون، به عبارتی شانزدهمین ساختمان جهان از لحاظ ارتفاع شناخته می شود و محتویات موجود در کپسول زمانی که در آن قرار گرفته بود، از این قرار اند: یک میکروفیلم بسیار قدیمی، یک سنجاق مخصوص یقه که به سناتور سابق ایالات متحده آمریکا، چارلز پرسی تعلق داشت، یک تکه سنگ متعلق به پایتخت اصلی ایالت ایلینویز و در نهایت یک تکه از یک سازه سر به آسمان کشیده دیگر، یعنی برج ایفل.
ساختمان مرکز تجارت جهانی در نیویورک آمریکا، قابلیت این را دارد که بدل به ایمن ترین برج آمریکا شود
برج های دو قلوی واقع در نیویورک آمریکا که به عنوان مرکز تجارت جهانی نیز شناخته می شود، همان ساختمانی است که در دسامبر سال 2001، با برخورد یک فروند هواپیمای مسافربری به آن به طور کلی تخریب شد و تلفات جانی و مالی بسیار زیادی به جای گذاشت؛ حادثه ای که نیرو های القاعده پی ریز برنامه های آن بودند. این تراژدی غم انگیز باعث شد تا در ساخت برج های جدید در مکان برج های دو قلوی پیشین که تخریب شدند، تمامی تدابیر امنیتی روز دنیا در نظر گرفته شود. فندانسیون این برج ها از بتن تقویت شده تشکیل شده است و شیشه های به کار گرفته شده برای پنجره های آن ضد گلوله و انفجار بوده و قابلیت مقاومت بسیار زیادی دارند. در سیستم تهویه این ساختمان نیز از فیلتر های بیولوژیکی و شیمیاییِ منحصر به فردی بهره گرفته شده است.
در سال جاری، ساختمانی تأسیس شد که در حال حاضر به عنوان بلندترین برج دنیا شناخته می شود
هتل گِوُرا در دُبی، به تازگی تأسیس شده است و برای کسانی که تمایل دارند تجربه یک زندگی لوکس را برای مدتی کوتاه در بلندای آسمان ها داشته باشند، گزینه ایده آلی است، چرا که این هتل، بلند ترین ارتفاع را در میان ساختمان های هتل های سراسر نقاط دنیا داشته و از این لحاظ، رکورد دار است. ارتفاع کلی ساختمان این هتل به 1168 پا می رسد و پیش از این که هتل گِوُرا در دبی ساخته و تأسیس شود، رکورد بلندترین هتل دنیا، متعلق به هتل ماریوت مارکویس بود. جالب است بدانید که هتل گِوُرا تنها چند متر بلند تر از هتل ماریوت مارکویس است و در آن رستوران ها، سالن های ماساژ، سونا و بسیاری امکانات تفریحی دیگر در نظر گرفته شده و در ساخت تمامی آن ها از جدیدترین امکانات روز بهره گرفته شده است. طراحی داخلی ساختمان هتل نیز بسیار زیبا و منحصر به فرد است.
دمای هوا در طبقه فوقانی برج الخلیفه پانزده درجه فارنهایت سرد تر از دمای عادی هوا در سطح زمین است
تابستان های دبی بسیار گرم است و دمای هوا در دبی در فصل تابستان می تواند تا صد و بیست درجه فارنهایت گرم شود. به همین خاطر است که بالا رفتن از برج الخلیفه و قرار گرفتن در طبقه فوقانی آن، حتی برای مدت زمانی کوتاه، می تواند برای کسانی که آن جا زندگی می کنند بسیار دلپذیر باشد، چر که دمای هوا در طبقه فوقانی این برج تا چیزی حدود پانزده درجه فارنهایت خنک تر از دمای هوای معمول در سطح زمین است.
اعداد و ارقام در ساختمان مرکز تجارت جهانی واقع در نیویورک آمریکا معنا دار هستند
با در نظر گرفتن منار مخروطی شکل 408 پایی واقع بر قسمت فوقانی ساختمان مرکز تجارت جهانی، ارتفاع کلی این آسمان خراش به 1776 پا می رسد و در نظر گرفتن این ارتفاع برای آسمان خراش بی دلیل نبوده است؛ در حقیقت این عدد ارجاع و اشاره ای است به سالی که در آن، پیشتازان جدایی طلبی در آمریکا، به طور رسمی استقلال این ایالات را اعلام نمودند. علاوه بر این حفاظی از جنس شیشه و فلز نیز برای این ساختمان در نظر گرفته شده است که ارتفاع آن هم، به عددی می رسد که همانند ارتفاع کلی آسمان خراش معنا دار است. در حقیقت این نرده ها از دو قسمت مجزا تشکیل شده اند؛ ارتفاع قسمت اولی به 1362 پا و ارتفاع قسمت دوم به 1368 پا می رسد و این برابر با ارتفاع دو سازه ای است که مجموعاً با نام برج های دو قلو شناخته می شدند؛ برج های دو قلویی که پیش از حادثه یازدهم سپتامبر، ساختمان مرکز تجارت جهانی را تشکیل می دادند.
پنت هاوسی که بلندترین ارتفاع را در میان خانه های نیویورک دارد، در نهایت به نصف قیمت اصلی اش به فروش رسید
واحدی مسکونی در یکی از بلندترین ساختمان های نیویورک وجود دارد که در طبقه فوقانی این ساختمان قرار گرفته است و جای تعجبی ندارد اگر بدانیم قیمت بسیار بالایی برای فروش آن در نظر گرفته شد. این واحد مسکونی در طبقه نود و پنجم ساختمانی مسکونی قرار گرفته است و برای نخستین بار در سال 2016 بود که با قیمتی معادل با هشتاد و دو میلیون دلار، برای فروش در نظر گرفته شد؛ قیمتی که حتی برای سرمایه دار ترین و ثروتمندترین شهروندان نیویورک، کمی بالا به شمار می رفت. طبق آمار و اطلاعات فروش خانه های مسکونی که در دست است، این واحد مسکونی در نهایت با قیمتی معادل با 32.4 میلیون دلار به فروش رسید و این کاهش شگرف قیمت، تنها به این خاطر بود که کسی توان مالی پرداخت آن هزینه را برای یک واحد مسکونی نداشت.
سرعت حرکت آسانسور های موجود در آسمان خراش ها، از حد به خصوصی فراتر نمی تواند برود
از زمانی که ساخت آسمان خراش ها آغاز شده است، یکی پس از دیگری، رکوردهای متعلق به سرعت حرکت آسانسور ها را شکسته اند. در نهایت یک شرکت متخصص در زمینه ساخت آسانسور که از زیرمجموعه های توشیبا به شمار می رود و در حال حاضر رکورد دار ساخت سریع ترین آسانسور های موجود است، طی بیانه ای که برای واشینگتن پُست آمریکا ارسال کرد، اعلام کرده است که رقابت بر سر افزایش سرعت آسانسور ها به پایان رسیده است. بنا به مطالبی که در این بیانه درج شده است «تحقیقات اخیری که در زمینه سرعت مجاز آسانسور های صورت گرفته حاکی از آن است که نهایت سرعتی که آسانسور می تواند داشته باشد، از 51.4 متر بر ساعت نباید تجاوز کند و سرعتی فرا تر از این، موجب می شود کسانی که از آسانسور استفاده می کنند دچار حالت تهوع شده و به طور کلی برای شان خطر ساز خواهد بود. این در حالی است که به هنگام پایین آمدن به وسیله آسانسور، مسئله از این هم جدی تر شده و سرعت مجاز کاهش چشم گیری پیدا خواهد کرد؛ سرعت بیش از اندازه به هنگام پایین آمدن آسانسور، این احساس را در کسانی که در آسانسور هستند به وجود می آورد که در حال سقوط هستند. برای نمونه می توان آسانسور های موجود در آسمان خراش شانگهای را مثال زد که نهایت سرعتی که می توانند برای پایین آمدن آسانسور شان در نظر بگیرند 22.3 متر بر ساعت است که فاصله بسیار اندکی با سرعت مجاز پایین آمدن آسانسور دارد.».
این مقاله ادامه دارد...