انریکو فرمی که بود؟
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸
به مناسبت 7 آذر سالمرگ انریکو فرنی پدر بمب اتم، که در ایران زیاد شناخته شده نیست.
تا اواخر قرن نوزدهم بیشتر کشفیات و کاوش های علمی بطور انفرادی صورت می گرفت یعنی یک نفر مثلا پاستور یا لاوازیه در مورد یک پدیده پزشکی یا علمی کاوش می کرد و تئوری و فرضیه علمی جدیدی کشف و یا اختراع جدیدی بعمل می آوردند.
در قرن بیستم مخصوصا در این اواخر بیشتر، کاوش های علمی در تمام رشته های علوم بطور دسته جمعی و با همکاری عده زیادی از دانشمندان صورت می گیرد این رویه خصوصا در آمریکا خیلی رایج و عمومی شده است.شما اگر تاریخ کشف اتم را بررسی کنیذ در این اواخر بنام انریکو فرمی (Enrico Fermi) زیادبرخورد می کنند.آقای انریکو فرمی دانشمند معروف ایتالیایی که بعد از جنگ بین المللی دوم به آمریکا مسافرت کرد ومقیم آن کشور شد.
یکی دیگر از دانشمندان معروف جهان است که متاسفانه هنوز در ایران کاملا شناخته نشده است.انریکو فرمی با همکاری اوپن هایمر در شکافتن اتم نقش مهمی داشت . او اولین کسی است که باصطلاح واکنش زنجیری (Reaction en Chaine) را بوجود آورد و به پدر شکاف دهنده اتم مشهور گردید.کاوش های فیزیکی و کشفیات فرمی در رشته اتم بقدری مهم بوده است که انیشتین اظهار داشت:صد سال طول خواهد کشید تا جهان بتوانددانشمند دیگری نظیر "انریکو فرمی " بدنیا آورد.
انریکو فرمی که بود؟
بدون اینکه پدر و مادر بداند انریکو مانند پاسکال از سن 9 سالگی هر چه پول توجیبی می گرفت برای خرید کتاب های علمی کهنه صرف میکرد و تئوری های علمی را با اشتیاق مطالعه مینمود بطوریکه فرمی در سن 12 سالگی تئوری ژیروسکوپ( Gyroscope)را نوشت، بدون اینکه در این مورد به احدی چیزی بگوید.
فرمی در سن 16 سالگی پس از خاتمه تحصیلات دبیرستانی وارد دانشسرای عالی پزا شد وی در 21 سالگی لیسانس رشته فیزیک و در سن 22 سالگی استاد دانشگاه رم و یکی از معروفترین فیزیک دانان اروپا گردید.او در سن بیست و هفت سالگی به عضویت آکادمی علوم ایتالیا انتخاب گردید.
پدر و مادر آن زن سالها پیش فوت کرده و در آن زمان در ایتالیا برای دستگیری یهودیان قانونی وضع گردید. قبل از اینکه این قانون در مورد همسر فرمی عملی گرد دانشمند ایتالیایی از موقعیت دریافت جایزه نوبل در سال 1938 استفاده کرده همین که به استکهلم رسید ترک تابعیت ایتالیا را کرد و با زن و فرزند خود به آمریکا فرار کرد.پیش از آنکه فرمی وارد آمریکا گردد پنج دانشگاه بزرگ آن کشور آماده قبول او بودند ولی فرمی بین آنها دانشگاه کلمبیا را انتخاب کرد و از دوم ژانویه سال 1939 در دانشگاه کلمبیا مشغول تدریس گردید.
هنوز چند هفته از مدت اقامت فرمی در آمریکا نگذشته بود که یک روز آلبرت انیشتین نامه ای بدین مضمون برای پرزیدنت روزولت نگاشت.
"آقای رئیس جمهور اطلاعاتی که اخیرا بمن رسیده ثابت میکند که "آقای انریکو فرمی" دانشمند فیزیک ایتالیایی موفق شده است که از اورانیوم انرژی اتمی تولید نماید. آزمایشهای این دانشمند به نتیجه رسیده است و فرمی می تواند بوسیله اورانیوم واکنش زنجیری اتمی بوجود آورد این عکس العمل در ساختن بمب اتمی موثر است."
پیش از آنکه آمریکایی ها آزمایش های فرمی را مورد اجرا قرار دهند آلمانها از کشفیات فرمی استفاده کرده و مشغول شکافتن اتم از اورانیوم شدند دوسال طول کشید تا آمریکایی ها نقشه ساختن بمب اتم را پی ریزی نمایند.وقتی تصمیم قاطع در این مورد گرفته شد دانشمند معروف آمریکایی پگرام به دریا سالار هوپر توصیه کرد فقط یک نفر قادر است این موسسه اتمی را اداره نماید و آنهم پروفسور انریکو فرمی است.
اتفاقا در آن زمان در آمریکا مهاجران جدید آلمانی و ایتالیایی را زیر نظر میگرفتند و فرمی یکی از این دانشمندان بود.چون دانشمند دیگری در آمریکا وجود نداشت که موسسه اتمی جدید را اداره نماید دولت آمریکا ناچار شد خواهی نخواهی انریکو را صاحب اختیار این موسسه اتمی کند خانم فرمی بنام لورا فرمی پس از مرگ شوهرش در کتابی
در آن تاریخ از طرف مقامات عالیرتبه آمریکا توصیه شده بود که حق ندارم از شوهرم سوال کنم مشغول چه کاری است مثلا کارش چیست ؟ چهار سال زندگی من با فرمی بدون سوال گذشت من فقط میدیدم که او صبح ها از خانه بیرون می رود و عصر ها خسته و کوفته به خانه برمی گردد.و در تمام این مدت یک نفر گارد محافظ همه جا شوهرم را زیر نظر داشت.
شده بود نخستین بمب اتم را بسازد.اهمیت انریکو فرمی برای ساختن پیل اتمی است این دانشمند ایتالیایی پس از سه سال کوشش، موفق شده بود اولین پیل اتمی را بسازد پیل اتمی فرمی 9 متر قطر داشت.
خصوصیات اخلاقی او:
در حالی که پاهای خود را روی صندلی قرار می داد بکار مطالعه و بررسی می پرداخت.در این موقع هیچ کس و هیچ واقعه ای نمی توانست توجه او را بخود جلب کند.درست سر ساعت هفت صبح از کار دست می کشید و برای صرف صبحانه پشت میز می نشست. در بین کارهای شخصی فرمی فقط علاقه داشت که کفش خود را واکس بزند و تصور می کرد در اینکار بهتر از کفاش مهارت دارد.
این بود شرح حال مختصری از انریکو فرمی دانشمندی که هنوز در ایران شناخته نشده است.