این روزها وقت کودکان و نوجوانان هر چه بیشتر با وسایل الکترونیک، موبایل، لپتاپ، کنسول و کامپیوتر میگذرد، به خصوص در دهه اخیر که تلفنهای هوشمند متصل به اینترنت فراگیر شدهاند.
در باره تاثیر این چشم دوختنهای طولانی و مستمر بر وزن این کودکان و افزایش احتمال بیماریهایی مثل دیابت زیاد صحبت شده است، اما اگر خوب به موضوع نگاه کنیم، میبینیم که به جز افزایش دور کمر، چشم کودکان و نوجوانان هم در دهههای اخیر بسیار نزدیک بین تر شده است.
اکنون در شرق آسیا نزدیک بینی کودکان اپیدمی شده است. پروفسور کریس هموند جراح و متخصص بیماریهای چشم در کینگز کالج لندن، میگوید: "نزدیک بینی یا میوپی هر چه بیشتر شایع شده و در جنوب آسیا، سنگاپور، تایوان و کره جنوبی نود درصد ۱۸ سالهها نزدیکبین هستند.... در اروپای غربی، عملا چهل تا پنجاه درصد جوانانی که در میانه دهه بیست سالگی هستند نزدیکبین هستند."
به گفته پروفسور هموند در قرن بیستم این میزان بیست تا سی درصد بوده است.
به عقیده دکتر آنگرت دالمان نور، متخصص بیماریهای چشم در بیمارستان مورفیلد لندن یکی از علل شیوع نزدیک بینی این است که تماس کودکان با نور آفتاب کم است:
"به نظر میرسد قرار نگرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب مهمترین عامل باشد چون بچههایی که زیاد مطالعه یا از کامپیوتر و تلفن هوشمند و تبلت استفاده میکنند فرصت کمتری دارند که بیرون خانه این سو و آن سو بدوند و در معرض آفتاب باشند و به همین دلیل بیشتر احتمال دارد دچار نزدیک بینی شوند."
پروفسور هموند هم میگوید ارتباطی که بین توان دانش آموزان شرق آسیا در ریاضی و نزدیک بینی وجود دارد شاید تصادفی نباشد: "این بچهها از سنین پایین زیر فشار آموزش بسیار شدید هستند و بیشتر وقتشان در فضای بسته میگذرد و همه چیز را در نزدیکی چشمشان مطالعه میکنند و در فضای باز وقت خیلی کمی را میگذرانند."
پدر و مادرها میتوانند به فرزندانشان توصیه کنند کمتر با کامپیوتر و تبلت و موبایل وقت بگذرانند، اما واقعیت این است که بچهها اکنون چنان به این وسایل دلبسته هستند که به راحتی از آنها جدا نمیشوند.
علاوه بر این، بچهها اکنون باید بیشتر درس و مطالعه خود را با کامپیوتر و اینترنت انجام دهند و گریزی هم از آن نیست. بنابراین متخصصان میگویند بهترین راه حل این است که کودکان هر چه بیشتر در فضای باز وقت بگذرانند و بازی کنند.
پروفسور هموند میگوید: "راه جلوگیری از نزدیک بینی وقت گذراندن در فضای باز است، ورزش و تفریح در فضای آزاد از بینایی چشم محافظت میکند."
به گفته او روزی دو ساعت وقت گذراندن در فضای باز مانع از نزدیک بینی میشود:
"در کوکان چینی تباری که در سیدنی استرالیا زندگی میکنند و روزی دو ساعت وقتشان در فضای باز میگذرد شیوع نزدیک بینی تا سن شش سالگی سه درصد است، در کودکان شش ساله در سنگاپور این میزان به سیدرصد میرسد."
کار دیگری که پدر و مادرها میتوانند انجام دهند توجه به تغذیه است. دکتر دالمان نور میگوید: "ما به پدر و مادرها همیشه میگوییم اسیدهای چرب ضروری امگا سه، ویتامینهای آ، ث و ای برای چشم خوب است."
"تغذیه سالم بسیار مهم است، خوردن هر چه بیشتر ماهیهای روغنی، آوکادو، سبزیجات با برگهای پهن و سبز." او همچنین معاینه سالانه چشم را هم توصیه میکند.
با این حال کارشناسان برای اینکه بتوان از تاثیر وسایل الکترونیک بر بینایی کودکان جلوگیری یا تاثیر آن را متعدل کرد به تحقیقات بسیار بیشتری نیاز تا راه حلهای بیشتری ارائه شود.
دکتر هموند می گوید: "در شهرهای چین، از حدود شش سالگی، هر سال ده درصد شاگران هر کلاس نزدیکبین میشوند"، بنابراین باید با تحقیقات بیشتر و وسیعتر برای آن چاره اندیشید.
اگر کودک مجبور است جلوی کلاس بنشیند تا بتواند تخته سیاه را بخواند
اگر کودک خیلی نزدیک به تلویزیون مینشیند
اگر کودک از سردرد یا خستگی چشم شکایت میکند
اگر کودک مرتب چشمهایش را میمالد. (سیارک)