آموزش رانندگی: گواهینامه رانندگی پایه ۳

در

این مقاله ادامه مقدمه آموزش رانندگی است، در این مقاله به شرایط و نحوه اخذ گواهینامه رانندگی پایه ۳ می پردازیم.

شرایط مدارک و مراحل دریافت گواهینامه رانندگی پایه ۳

  • داشتن ۱۸ سال تمام کارت ملی (دائم یا موقت)
  • اصل و کپی پشت و رو کارت ملی(در صورتی که شناسنامه جدید دارید کارت ملی نیاز نیست)
  • اصل شناسنامه و کپی از صفحه اول (در صورت داشتن توضیحات یک برگ کپی)
  • ۸ قطعه عکس ۴*۳ تمام رخ پرسنلی( زمینه روشن، با کیفیت مطلوب)
  • آدرس محل سکونت، کد پستی ۱۰ رقمی

هزینه دوره آموزشی رانندگی برای اخذ گواهینامه رانندگی پایه 3، مبلغ 5,170,000 ریال می باشد. این مبلغ برای موارد زیر اخذ می شود.

  • 8 جلسه تئوری (جلسه آخر آزمون توسط مدرس گرفته خواهد شد)
  • 12 جلسه کلاس رانندگی با خودرو (جلسه آخر آزمون توسط مدرس گرفته خواهد شد)
  • کتاب 

در پایان دوره، معمولا در محل آموزشگاه رانندگی از شما آزمون تئوری گرفته می شود و در همان روز جهت شرکت در آزمون شهری به همراه افسر راهنمایی و رانندگی فرستاده می شوید.

مبالغی نیز باید به حساب های دولتی واریز کنید که خود موسسه همه موارد را به شما آموزش می دهد.

برای قبولی در آزمون تئوری باید امتحان را با کمتر از 3 غلط قبول شوید. آزمون به صورت تستی و بسیار ساده است. آزمون عملی کمی سخت تر است و اگر در بار اول و دوم قبول نشدید خیلی نگران نباشید، بیشتر افراد در بار سوم قبول می شوند. اگر در امتحان سوم نیز رد شدید باید کمی بیشتر تمرین کنید.

هربار که افسر راهنمایی و رانندگی شما را در آزمون عمل رد کند در کاردکس شما تعداد جلساتی که به آموزش نیاز دارید را ذکر می کند، شما باید به موسسه مراجعه کنید و جلسات لازم را سپری کنید و دوباره برای آزمون اقدام کنید. این آزمون را انقدر تکرار می کنید تا بالاخره گواهینامه پایه 3 را بگیرید.

نکاتی برای قبولی در آزمون شهری رانندگی

مهمترین نکته در رانندگی حفظ خونسردی است، عجله نکنید و به حرف افسر راهنمایی و رانندگی توجه کنید. همانطور که احتمالا در بخش تئوری یاد گرفتید، دستور افسر به همه علائم، چراغ ها و تابلو ها ارجحیت دارد. مراحل سوار شدن را به دقت رعایت کنید. حتما کمربند را ببندید. آینه ها و صندلی را حتی اگر تنظیم است دوباره تنظیم کنید. افسر راهنمایی و رانندگی هیچ عجله ای ندارد و به شما فرصت کافی خواهد داد.

نکات خیلی مهم

  • وزن سرنشینان را درنظر بگیرید، در هنگام شروع حرکت خاموش نکنید، شاید بار اول افسر موضوع را نادیده بگیرد ولی در صورت تکرار شما را رد خواهد کرد.
  • هیدرولیک بودن فرمان را در نظر بگیرید، فرمان غیرهیدرولیک بسیار سفت است، در هنگام پارک دوبل ممکن است دچار اشتباه شوید.
  • افسر راهنمایی و رانندگی به شما دستوراتی می دهد که باید اجرا کنید، توجه داشته باشید شما درحال آزمون هستید و ممکن است دستورات انحرافی به شما داده شود. مثلا در مکان پارک ممنوع توقف کنید، در محل دور زدن ممنوع دور بزنید و ... در این گونه موارد باید مورد را اعلام و با اجازه ایشان اقدام به انجام دستور کنید. درصورت اشتباه بلافاصله رد خواهید شد.
  • فاصله پارک دوبل را دقیقا رعایت کنید، همه ما در تهران تا حد امکان خودرو را به جدول می چسبانیم که این کار جهت سهولت عبور و مرور خودروهای دیگر ضروری است ولی اشتباه است، مسافر همیشه باید فاصله امنی برای پیاده و سوار شدن داشته باشد.
  • به سرعت خودرو دقت مضاعف کنید، یکی از موارد انحرافی که ممکن است افسر به شما دستور دهد استفاده از دنده سه است، طبق قوانین راهنمایی و رانندگی در معابر اصلی شهری سرعت 60، در معابر محلی 50 و در میادین 30 کیلومتر بر ساعت است.
  • نبستن کمربند، آزاد نکردن ترمز دستی و عدم رعایت حق تقدم از موارد ابتدایی است که ممکن است بخاطر آن رد شوید.

معمولا افسر راهنمایی و رانندگی برای پایان آزمون از شما می خواهد خودرو را در محل مناسب پارک کنید، توجه داشته باشید این مورد به همراه مراسم پیاده شدن از خودرو نیز جزو آزمون است و تا زمانی که حداقل 10 متر از خودرو فاصله نگرفتید ممکن است رد شوید! 

یکی از موارد مهم در مراسم پیاده شدن، خاموش کردن خودرو است، بعد از خاموش کردن، کمربند را باز کنید. از پشت خورد به سمت درب شاگرد بیایید،

اگر در این مرحله کاردکس به شما داده شد یعنی در آزمون رد شدید و باید در فرصت مناسبی جهت شرکت در جلسه آموزشی مشخص شدن شرکت کنید و دوباره آزمون بدهید، اگر افسر راهنمایی و رانندگی کاردکس را نزد خود نگه داشت شما قبول شدید و باید سریعا به آموزشگاه مراجعه کنید.

نکات دیگری از آزمون شهری راهنمایی و رانندگی

این موارد به رانندگی ربطی ندارد ولی دانستن آن ها خالی از لطف نیست.

  • زود در محل آزمون حاضر باشید ولی نفر اول در خودرو ننشینید. هرچه تعداد مسافران کمتر باشد رانندگی راحت تر است.
  • امکان ندارد افسر راهنمایی و رانندگی با داوطلبی در خودرو تنها باشد، همیشه نفر یکی به آخر در صورت رد یا قبولی باید به همراه آخرین نفر در خودرو حضور داشته باشد.
  • اگر اشتباه کردید، خونسردی خود را حفظ کنید، مطمئن باشید افسر نیز مورد را متوجه شده ولی میخواهد آزمون شما را ادامه دهد. شاید دوباره همان مورد را از شما آزمون بگیرد.
  • ممکن است زمان آزمون باتوجه به تعداد شرکت کننده ها چندین ساعت طول بکشد، نباید خسته شوید، سعی کنید در سایه منتظر نوبت شوید.
  • 2 بار رد شدن در آزمون شهری رانندگی کاملا طبیعی است. به این 2 جلسه به عنوان آموزش در حضور پلیس نگاه کنید.
  • اگر نمیدانید به چه علت در آزمون رد شدید حتما از افسر سوال کنید، به هیچ وجه بحث نکنید، مطمئن باشید اشتباه کردید.
  • درهنگام آزمون همیشه آماده باشید، زمان زیادی بین دستورات افسر نیست. چند مورد دور زدن، پارک دوبل و .. را حداکثر طی 10 دقیقه باید انجام دهید. پیش بینی نیز به شما کمک می کند، مثلا اگر 100 متر جلوتر فضای خالی پارک می بینید باید آماده باشید، کمی از سرعت خودرو بکاهید. سمت راست خیابان را بگیرید تا به آسانی بتوانید در محل مناسب توقف کنید.
  • کارهای خطرناک نکنید، با داوطلبان دیگر صحبت نکنید! افسر بدون آزمون نیز می تواند شما را رد کند. 
  • خودرو آزمون معمولا جهت آموزش استفاده نمی شود، اگر رد شدید جلسه آموزشی را با خودرو مشابه (نوع فرمان هیدرولیک) انجام دهید. 

آموزشگاه به شما برگه ای جهت قبولی در آزمون می دهد، اگر در فرایند صدور گواهینامه مشکل ایجاد شد وگواهینامه به دست شما نرسید می توانید با ارائه این برگه پیگیری کنید، به هیچ وجه با این برگه رانندگی نکنید! صرف قبول شدن در آزمون به معنی داشتن گواهینامه نیست، اعتبار گواهینامه از تاریخ صدور است و درصورتی که به هر دلیل تصادف کنید نه افسر راهنمایی رانندگی نه بیمه این کاغذ را قبول نمی کنند!

تعلیم رانندگی

آموزش رانندگی یک علم است، هر راننده ای هرچقدر هم ماهر توانایی آموزش رانندگی را ندارد. به همین دلیل لطفا در کلاس های آموزشگاه رانندگی شرکت کنید. مربی رانندگی علاوه بر توانایی یاد دادن رانندگی، ابزار مناسب این کار را نیز دارد. خودروهای آموزشگاه مجهز به کلاچ و ترمز اضافی زیر پای مربی است تا در هنگام خطر به کمک داوطلب بیاید. ممکن است مربی در ابتدا زیاد از کلاچ و ترمز خود استفاده کند و کار برای شما سخت باشد ولی بعدا با کسب مهارت لازم، ایشان اختیار بیشتری به شما خواهد داد.

لطفا رانندگی را از فامیل، دوست و آشنا یاد نگیرید، یاد گرفتن چیزهای جدید خیلی راحت تر از پاک کردن اشتباهات است، اگر شما قبلا موردی را به اشتباه یاد بگیرید بعدا برای مربی و خود شما ترک آن عادت خیلی سخت خواهد بود. 

امکان آموزش رانندگی از اینترنت وجود ندارد، این مقالات جهت آشنایی شما تهیه شده است.

فرهنگ رانندگی

هرکاری نیاز به داشتن فرهنگ آن کار است، استفاده از موبایل نیاز به داشتن فرهنگ استفاده از موبایل است. رانندگی نیز از این قاعده مستثنی نیست، فرهنگ رانندگی یعنی رعایت تمامی قوانین راهنمایی و رانندگی، نه اینکه به سلیقه خود مثلا در شرایطی برخی قوانین را نقض کنیم، از ایستادن روی خط عابر پیاده تا ورود به کوچه یا خیابان ورود ممنوع هر دو کار از نظر قانون جریمه دارند. این نقص فرهنگی در همه جای دنیا وجود دارد که با اعمال جریمه قابل اصلاح است. اگر بجای 60 هزار تومان جریمه مثل کشور های دیگر جریمه های سنگین + زندان برای متخلفان اعمال شود هیچ کسی اجازه تخلف را به خود نمی دهد و این فرهنگ اشتباه رانندگی ما نیز اصلاح خواهد شد.

در ایالت های مختلف کشور آمریکا برای تخلف سرعت و مسابقات از 50 تا 2500 دلار جریمه و یکسال حبس اعمال می شود.

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش رانندگی: مقدمه

در

در این مقاله به مقدمه آموزش رانندگی می پردازیم، در این مقاله فرض بر این است که شما گواهینامه ندارید و می خواهید با رانندگی و مراحل گرفتن گواهینامه آشنا شوید.

 

در تعریف رانندگی آمده است، توانایی کنترل وسیله نقلیه موتوری مانند خودرو، موتورسیکلت، کامیون و ... را رانندگی می گویند. برای رانندگی به توانایی جسمانی و روانی کافی نیاز دارید

 

همه ما افرادی را در خانواده و دوستان داریم که رانندگی میکنند. متاسفانه بیشتر افراد مدعی هستند که دیگران رانندگی بلد نیستند و خودشان از همه بهتر رانندگی می کنند. آیا معیاری برای رانندگی بهتر وجود دارد؟

در پاسخ به "آیا معیاری برای رانندگی بهتر وجود دارد؟"، بله، این معیار رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی است، اگر شخصی بتواند تمام قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کند راننده خوبی است و می تواند مدعی این امر باشد.

هیچ وقت فراموش نکنید شما در خیابان های شهر رانندگی می کنید، جایی که هر لحظه ممکن است با عابران پیاده، کودکان و انواع و اقسام موانع روبرو شوید. شما مایکل شوماخر در پیست مسابقه نیستید، حتی خود مایکل شوماخر هم در لیست بهترین رانندگان جهان نفر سوم است.

اگر هنوز این مسئله برای شما حل شده نیست، همین جا دست نگه دارید، رانندگی خطرناک است، با یک اشتباه ساده به خود یا دیگران آسیب می رسانید، همیشه گزینه دیگری مثل اتوبوس، هواپیما، قطار، اسنپ وجود دارد. اگر تصمیم گرفتید رانندگی کنید درست رانندگی کنید.

در بالا گفتیم که رانندگی به توانایی جسمی و ذهنی نیاز دارد حالا این موارد را بررسی می کنیم.

 

توانایی جسمی رانندگی

راننده باید توانایی فیزیکی برای کنترل وسیله نقلیه در مسیر صحیح، شتابگیری و کاهش شتاب را داشته باشد.

  • راننده باید توانایی کنترل دست و پاهای خود را داشته باشد.
  • راننده باید تمام مدت شرایط محیط را در نظر داشته باشد پس باید دید خوبی داشته باشد.
  • راننده باید توانایی شنوایی کافی داشته باشد.
  • راننده باید قدرت کافی برای کنترل وسیله نقلیه را داشته باشد.

به همین دلایل باید قبل از آزمون رانندگی توسط پزشک معتمد راهنمایی و رانندگی چک شوید. پزشک تمامی موارد بالا یک به یک بررسی و در برگه مربوطه گزارش می دهد. اگر چشم شما ضعیف است باید از عینک مناسب در هنگام رانندگی استفاده کنید، این جزو قانون است و در گواهینامه شما ذکر می شود. اگر عینکی هستید اجازه رانندگی با عینک را دارید.

 

توانایی ذهنی رانندگی

دوری از خطر و تصمیم گیری صحیح به شرایط ذهنی راننده بستگی دارد.

  • گرفتن تصمیم صحیح و به موقع
  • توانایی پیش بینی شرایط خطرناک
  • کنترل ترمز
  • کنترل صحیح خودرو
  • درک صحیح دینامیک خودرو

 

گرفتن تصمیم صحیح و به موقع

شما باید مطابق قوانین راهنمایی و رانندگی که قبلا آموزش دیده اید در شرایطی که حق عبور دارید برخورد کنید، مثلا درهنگام قرمز بودن چراغ باید توقف کنید و این توقف را باید در زمان صحیح انجام دهید. زمان صحیح پشت خط مشخص شده برای عبور پیاده است. اگر تصمیم درست را در زمان نادرست بگیرید و وسط تقاطع توقف کنید علاوه بر اختلال در حرکت خودروها در مسیر دیگر جریمه نیز خواهید شد.

 

توانایی پیش بینی شرایط خطرناک

رانندگی یعنی پیش بینی شرایط، ممکن است شرایط خطرناک باشند یا یک چراغ زرد ساده باشد. مطمئنا بعد از چراغ زرد بلافاصه قرمز می شود. اگر شما تصمیم درستی نگیرید صحنه بعدی ممکن است واقعا ناگوار و دردناک باشد. اگر در هنگام سبقت، پیش بینی اشتباهی از فاصله خودرو روبرو داشته باشید احتمالا ادامه آن روز را نخواهید دید.

 

کنترل ترمز

ترمز گرفتن برعکس شتاب گیری که پدال را تا ته فشار میدهید نیاز به مهارت دارد و ممکن است باعث انحراف و از دست رفتن کنترل خودرو تصادف با اشیا یا عابران پیاده شود.

 

کنترل صحیح خودرو

راننده باید از نظر ذهنی آماده برخورد با شرایط غیرقابل پیش بینی را نیز داشته باشد، مثلا ممکن است عابری ناخواسته جلوی خودرو بپرد یا حتی راننده دیگری ناگهان تغییر مسیر دهد. هیچ تضمینی وجود ندارد که رانندگان دیگر قوانین را رعایت کنند یا حتی رانندگی بلد باشند، هیچ وقت به امید دیگران رانندگی نکنید!

 

درک صحیح دینامیک خودرو

دینامیک خودرو، کلمه سختی به نظر می رسد، راننده باید آشنایی کافی با نحوه حرکت خودرو داشته باشد، کنترل خودرو در پیچ به همین دینامیک خودرو مربوط است، کنترل خودرو در شرایط بارانی یا برفی یا در جاده خاکی هیچ شباهتی با آسفالت ندارد.

 

امنیت

مهمترین نکته در هنگام رانندگی داشتن امنیت است، موارد زیر بسیار خطرناک است.

  • پیامک زدن در هنگام رانندگی
  • سرعت
  • رانندگی در مستی یا تاثیر مواد
  • رانندگی در هنگام حواس پرتی یا پریشانی
  • خواب آلودگی
  • مسابقه خیابانی

 

گواهینامه

داشتن گواهینامه یعنی شما از نظر قانون توانایی رانندگی با وسیله نقلیه مشخص شده را دارید. در ایران گواهینامه در پایان دوره آموزش تئوری و عملی با گرفتن آزمون کتبی و عملی (معروف به تو شهری) صادر می شود. اولین گواهینامه قابل اخذ بعد از این آزمون، گواهینامه پایه 3 است. با داشتن گواهینامه پایه 3 میتوانید حداکثر مجموع وزن و ظرفیت بار ۳/۵ تن یا حمل حداکثر ۹ نفر سرنشین با راننده بجز وسایل نقلیه خدمات عمومی (وانت نیسان با پلاک شخصی و ون) را برانید.

شرایط خاصی برای افراد با گواهینامه پایه 3 در سال اول رانندگی وجود دارد.

  • ممنوعیت خروج از شهر
  • ممنوعیت رانندگی در ساعات شب (12 تا 5 صبح)
  • ممنوعیت حمل مسافر
  • همراه داشتن راننده
  • نصب علائم در پشت و جلوی خودرو (به تازگی به شرایط بالا اضافه شده)

تمامی موارد بالا خطرناک است و باید توسط راننده تازه کار رعایت شود. صرف قبولی در آزمون دلیل برای مهارت کافی در رانندگی نیست. شما باید حداقل یکسال کامل رانندگی کنید.

برخی افراد بخاطر وجود شرایط فوق یکسال رانندگی نمی کنند و بعد از یکسال بدون داشتن مهارت کافی وارد جاده شده و خود را به کشتن می دهند. لطفا این موارد را جدی بگیرید. شما در یک سال باید حداقل 10.000 کیلومتر رانندگی کرده باشید تا حدودی مهارت پیدا کنید.

 

تصادف

همیشه برای تصادف آماده باشید، آمادگی برای تصادف دو بخش اصلی روانی و فیزیکی دارد.

برای حفظ جان خود کمربند ایمنی را ببندید، فرقی نمی کند در شهر یا جاده یا حتی رمپ پارکینگ هستید، خودروی درحال حرکت خطرناک است. همیشه از بیمه بودن وسیله نقلیه مطمئن شوید، اگر خودروی شما بیمه ندارد، در اولین فرصت جهت اخذ بیمه نامه اقدام کنید، در این فاصله از خودرو استفاده نکنید.

ساده ترین تصادفات از نظر روحی در افراد تازه کار تاثیر می گذارد پس آماده باشید. تصادف های شهری هر روز اتفاق می افتد، یه لحظه حواس پرتی کافی است تا راننده ای دیر ترمز کرده و از پشت با خودرو شما برخورد کند. اگر تصادف کردید باید با 110 تماس بگیرید. پلیس مابقی کارها را انجام می دهد. خیلی مهم است که راه بندان نکنید، اگر تصادف منجر به جرح یا کشته شدن شخصی نشد حتما وسایل نقلیه را به کنار مسیر هدایت کنید. درهنگام تصادفات جرحی به هیچ وجه نباید خودرو را حرکت دهید. این قانون است.

 

تا اینجا با برخی موارد ابتدایی رانندگی آشنا شدید، مقالات بیشتر را در ادامه بخوانید.

آموزش رانندگی: گواهینامه رانندگی پایه ۳

 

 

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش رانندگی: خودرو اتوماتیک

در

در ادامه مقالات آموزش رانندگی، مزایا و معایب خودرو اتوماتیک و نحوه رانندگی با این خودرو ها را بررسی می کنیم.

منظور از خودروی اتومات، خودرو دارای گیربکس اتومات است، راننده در این خودرو نیازی به تعویض دائم دنده ندارد و خودرو متناسب با سرعت دنده مناسبی را انتخاب می کند.

اولین گیربکس اتومات با نیروی هیدرولیک در سال 1932، تقریبا 80 سال پیش توسط دو مهندس برزیلی ساخته شد، این گیربکس بعدا به شرکت جنرال موتورز فروخته شد و در خودرو Oldsmobile مدل Hydra-Matic استفاده شد.

همانطور که در تصویر تبلیغ این خودرو نیز مشخص است، "رانندگی که خودش دنده عوض میکند!.." آمده است، در زمان خود انقلابی در صنعت خودرو و مکانیک محسوب می شد.

بعد از آن گیربکس ها توسعه پیدا کردند و هر روز تکنولوژی جدید به آنها اضافه شد.

معایب گیربکس اتومات

  • هزینه اولیه بالا - گیربکس اتومات شامل تعداد زیادی قطعه است که هزینه تمام شده خودرو را به شدت افزایش می دهد.
  • هزینه تعمیر و نگهداری بالا - گیربکس های اتومات جدید دارای سیستم کنترل کامپیوتری و عیب یابی خودکار هستند، معمولا قبل از خرابی جدی خود گیربکس هشدار می دهد تا راننده متوجه وضعیت و خرابی سیستم شود و سریعا جهت تعمیر آن اقدام کند.

مزایای گیربکس اتومات

  • رانندگی آسان و تسلط بیشتر راننده
  • سرعت تعویض دنده بالا
  • کاهش مصرف سوخت، گیربکس های جدید سریعتر دنده ها را سبک می کنند. 

رانندگی با خودرو اتومات

رانندگی با خودرو دارای گیربکس اتومات بسیار ساده است، تصمیم میگیرد به جلو یا عقب حرکت کنید، با انتخاب دنده مناسب بقیه کار را به گیربکس اتومات می سپارید.

P یا پارک: وقتی خودرو را پارک می کنید، در این دنده، گیربکس قفل است و خودرو حرکت نمی کند.

R یا Reverse یا معکوس: برای حرکت به عقب استفاده می شود.

N یا Neutral یا خنثی: در این دنده گیربکس خلاص است. 

D یا Drive: برای راندن خودرو است.

ترتیب دنده ها همیشه به همین صورت است. بدون توجه به نوع خودرو N همیشه بین R و D است. یعنی برای تغییر حرکت خودرو باید حتما خلاص شود.

دنده های دیگری نیز وجود دارد که در خودروهای مختلف متفاوت است، مثلا S به معنی Sport یا ورزشی که نرم افزار گیربکس را تغییر می دهد، در حالت اسپورت دنده ها دیرتر سبک می شوند و شتاب خودرو افزایش پیدا می کند.

برای شروع باید خودرو را روشن کنید، در خودرو اتومات برای استارت خوردن باید دنده روی P یا N باشد.

اگر آخرین بار خودرو به صورت صحیح خاموش شده باشد، باید الان روی P قرار داشته باشد، پس کاری به دست دنده نداریم، ترمز را گرفته و استارت می زنیم.

  • برای حرکت به جلو، ترمز را گرفته دنده را روی D قرار دهید، ترمز دستی را آزاد و به آرامی ترمز را رها کنید، خودرو حرکت می کند.
  • بدون توجه به دنده، با فشردن پدال گاز خودرو شتاب می گیرد و دنده ها به صورت خودکار تعویض می شود.
  • با ترمز گرفتن دنده ها کم و در نهایت به صورت خودکار خلاص می شود. برای حرکت مجدد دوباره پدال ترمز را رها کنید تا خودرو حرکت کند.

پارک کردن خودرو اتومات

پارک و خاموش کردن خودرو اتومات مراحل خاصی دارد، گیربکس اتومات به آسانی قفل می شود. معمولا تازه کارها تشریفات پارک را رعایت نمی کنند و باعث خرابی گیربکس و قفل شدن دست دنده می شوند.

قفل دست دنده یک سیستم امنیتی برای جلوگیری از حرکت خودرو در شیب است. اگر در شیب پارک می کنید حتما تشریفات پارک که در زیر توضیح داده شده را دقیقا انجام دهید.

  • بعد از قرار دادن خودرو در موقعیت مناسب، وقتی خودرو کاملا بی حرکت است، دنده را به N منتقل کنید. (ترمز فشرده شده است)
  • ترمز دستی را کشیده و ترمز را رها کنید، مطمئن شوید خودرو ثابت است.
  • ترمز را گرفته، دنده را به P منتقل کنید و ترمز را رها کنید.
  • خودرو را خاموش کنید.

قفل گیربکس اتوماتیک

قفل دست دنده در گیربکس های اتوماتیک سیستم امنیتی برای جلوگیری از حرکت خودرو در شیب است. این قفل وقتی وزن خودرو روی گیربکس قرار می گیرد فعال می شود. دقیقا مشابه وقتی در شیب با خودرو دنده دستی پارک می کنید و بعد از خاموش کردن دنده را در 1 می گذارید.

آزاد کردن قفل گیربکس اتومات در خودروهای مختلف متفاوت است، اگر به دفترچه خودرو دسترسی ندارید می توانید در اینترنت جستجو کنید.

توجه داشته باشید، نباید با فشار دست دنده را از P خارج کنید.

معمولا در کنار دست دنده اتومات سوراخی کوچک تعبیه شده که با وارد کردن سوزن مخصوص می توانید قفل را آزاد کنید.

اگر با روش بالا نتوانستید قفل را آزاد کنید، چند نفر از برادران باشگاهی را جمع کنید.

  • خودرو را استارت بزنید.
  • ترمز را رها کنید.
  • برادران هیکلی باید خلاف جهت شیب خودرو را هل بدهند.
  • وقتی خودرو حرکت کرد بلافاصله ترمز بگیرید و دست دنده را از P خارج کنید.

این روش همیشه جواب می دهد، توجه داشته باشید حتما خودرو روشن باشد. هل دادن خودرو شاسی در شیب کار سختی است و احتمالا به 3 یا 4 نفر احتیاج است.

خوابیدن باتری خودرو اتومات

خودرو های دنده دستی با یک هل ساده روشن می شوند. متاسفانه در خودروهای اتومات مجبورید باتری به باتری کنید. بهترین راه تماس با امداد خودرو است.

شتاب گیری با خودرو اتومات

حقیقت این است که خودرو اتومات برای مسابقه نیست، گیربکس اتومات برای راحتی و لذت بردن از رانندگی است، اگر گیربکس دوکلاچه دارید شرایط کمی فرق می کند.

در جعبه دنده دوکلاچه دنده ها سریعتر تعویض می شود و شتاب بهتری حاصل می شود. اگر خودرو شما سیستم لانچ ندارد به هیچ وجه سعی نکنید با روش های دستی خودرو را لانچ کنید. آسیب جدی به گیربکس وارد می شود.

لانچ کردن گیربکس اتومات

اگر خودرو شما سیستم لانچ ندارد می توانید از روش زیر آن را لانچ کنید، توجه داشته باشید این کار علاوه بر آسیب جدی به موتور، گیربکس و ... خطرناک نیز هست.

لانچ کردن یعنی خودرو از حالت ثابت سریعا به سرعت بالا برسد.

  • کنترل کشش را خاموش کنید
  • پدال ترمز را با پای چپ بگیرید (در رانندگی عادی به هیچ وجه به پای چپ ترمز نگیرید!)
  • دنده را اسپورت کنید
  • با پای راست کمی گاز بدهید، اکثر خودروهای اتومات اجازه بالارفتن دور موتور را نمی دهند. اگر شانس داشته باشید دور موتور شاید تا 2000 بالا بیاید. اگر بالاتر رفت :)
  • در یک لحظه ترمز را رها و گاز را تخته کنید

نکات مهم در رانندگی با خودرو اتومات

  • خودرو اتوماتیک کلاچ ندارد، پای چپ شما کلا بیکار خواهد بود، به هیچ وجه با پای چپ ترمز نگیرید!
  • در هنگام تغییر دنده از R به D یا بلعکس حتما خودرو کاملا متوقف شود سپس دنده خلاص و تغییر دهید.
  • اگر سیستم لانچ ندارید، دستی لانچ نکنید
  • چراغ های پشت آمپر مربوط به گیربکس را جدی بگیرید. هزینه گیربکس اتومات بالاست
  • روغن گیربکس باید در زمان مشخصی تعویض گردد. (به دفترچه خودرو یا اینترنت مراجعه کنید)
  • گیربکس های اتومات برای بکسل کردن خودرو دیگر یا حمل وزن زیاد طراحی نشده اند.
  • پشت چراغ قرمز P نگذارید، اگر چراغ قرمز طولانی بود و حوصله گرفتن ترمز را نداشتید خلاص کنید و دستی بکشید. (همچنان P نگذارید!، P فقط برای وقتی که قصد خروج از خودرو را دارید استفاده کنید، ممکن است همانجا قفل کند!)
  • اگر تازه کار هستید حتما در مواردی مثل چراغ قرمز که به خودرو جلویی نزدیک هستید دقت مضاعف کنید، با شل گرفتن ترمز ممکن است خودرو حرکت کند و با خودرو جلو برخورد کنید.
  • اگر درحال حرکت خودرو را خلاص کردید، نگران نباشید، گاز را رها کنید، کمی ترمز بگیرید و دنده را در D قرار دهید.
  • تا توقف کامل خودرو را در P نگذارید.
  • تشریفات شیب را رعایت کنید.

خوشبختانه عمر گیربکس های اتومات جدید بسیار بالاست و استهلاک بسیار کمی دارند. با رعایت موارد بالا به راحتی صدها هزار کیلومتر رانندگی کنید و از رانندگی با گیربکس اتومات لذت ببرید.

نظرات

در ادامه بخوانید...