کامپیوترآلوده به ویروس 10 علامت
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸
ویروس کامپیوتری علامت های مختلفی دارد و به روش های گوناگونی عملکرد کامپیوتر شما را کاهش می دهد. در حالیکه هر علامتی به خودی خود ممکن است نشان از وجود ویروس نباشد، اما ممکن است که رفتارهای غیرمنتظره در سیستم زنگ خطری برای پیدا کردن علت آن باشد.
در این مطلب علامتهای شایعی را که نشاندهنده وجود ویروس در کامپیوتر شما هستند، معرفی میکنیم:
مرورگر شما به درستی کار نمیکند
در اواسط سال ۲۰۰۰ پنجرههای موسوم به پاپآپ یک معضل جدی برای کاربران بودند. پنجرههایی فوقالعاده تحریککننده در مرورگر اینترنت اکسپلورر که حاکی از کمین تروجانها و بدافزارهای مخرب در سیستم هستند. البته این روزها تنها یک پنجره ظاهر میشود که به نظر میرسد تنها یک آگهی مزاحم باشد. با این حال، اگر حتی در زمانیکه مرورگر شما باز نیست هم این پنجرهها برایتان نمایش داده میشوند، ممکن است سیستمتان به مشکل آلوده شدن دچار شده باشد! بسیاری از این پنجرههای مخرب مربوط به نرمافزارهای ضد ویروس جعلی و یا هشدارهایی است که به شما میگویند دستگاهتان آلوده شده است.
پاپآپها تنها نشاندهنده تروجانهای پنهان نیستند. بهعنوان مثال اگر نوار ابزار غیرمنتظرهای را پیدا کنید که مرورگر شما را بههم میریزد، این امر اغلب نشانگر بروز یک اتفاق بد است؛ چراکه اکثر مرورگرها به شما اجازه میدهند از نوار آدرس جستجو کنید و اغلب بهصورت پیشفرض نتایج جستجو را در صفحه گوگل برای شما باز میکنند، حال اگر بهطور ناگهانی ارائهدهنده جستجوی شما تغییر کرده باشد یا نتایج جستجوی گوگل غیرمعمول باشد، میتوانید کاملا مطمئن باشید که شما یک مزاحم ناخواسته دارید.
آنتیویروس شما غیرفعال است
اگر کسی بخواهد بهصورت مخفیانه وارد منزل شما شود قطعا یکی از بهترین راهها، غیرفعال کردن سیستم امنیتی منزل است؛ در واقع ویروسهای کامپیوتری نیز به همین شیوه عمل میکنند. برخی از انواع نرمافزارهای مخرب قادر به غیرفعال کردن سرویس نرمافزار آنتیویروس برای دسترسی به دستگاه شما هستند. بنابراین اگر سرویس خاموش است یا نرمافزار آنتیویروس مورد نظر شما قادر نیست تا بهروزرسانی شود، پس زمان شروع مبارزه با آلودگیها فرا رسیده است.
کامپیوتر شما کند شده است
در طول زمان، دلایل زیادی برای کند شدن عملکرد کامپیوتر شما وجود دارد. شما باید تمام مظنونین اصلی از جمله حافظههایی مثل کروم را حذف کرده و بررسی کنید که تمام سختافزارهای شما بهصورت منظم و مناسب کار میکنند. اگر تمام موارد را بررسی کردید اما باز هم شاهد عملکرد کند سیستم خود بودهاید، باید به وجود برنامههای مخرب و ویروسها در سیستم خود شک کنید.تروجانها می توانند برنامههای کاربردی و سرویسها را در پسزمینه کامپیوتر شما اجرا کنند و از این طریق در عملکرد آن اختلال ایجاد کنند.
فایلهای شما از بین میروند
یکی از غمانگیزترین گرایشها در سالهای اخیر، افزایش نرمافزار مخرب ransomware بوده است. این نرمافزار تمام فایلهای شما را رمزگذاری کرده و آنها را خارج از دسترس قرار میدهد و حتی تهدید به انتشار آنها میکند. تنها راه باز کردن فایلها اغلب پرداخت هزینه و یا جریمه در بیتکوئین است که البته بازهم هیچ تضمینی برای باز کردن رمز وجود ندارد.
زمان بین آلودگی و رمزگذاری اغلب کوتاه است، بنابراین بهترین دفاع در مقابل این نرمافزار مخرب این است که بهصورت منظم از فایلهای خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و اگر سیستمتان به ransomware آلوده شد، هیچ وجهی پرداخت نکنید. همچنین اشکال دیگر نرمافزارهای مخرب میتواند به فایلهای شما منتهی شود که اغلب شناسایی آنها سختتر است زیرا احتمالا تنها با باز کردن فایل موردنظر متوجه آلودگی خواهید شد.با این حال، اگر مقدار زیادی از دادههای خود را بهصورت ناگهانی از دست دادهاید باید سیستم خود را با یک آنتیویروس قوی اسکن کنید.
وجود مشکل در اتصال به اینترنت
اگر از اتصال ضعیف شبکه رنج میبرید، ممکن است یکی از دلایل آن، وجود خطاهایی باشد که از چشم شما پنهان ماندهاند؛ با این حال اگر این خطاها بهطور ناگهانی یا در رابطه با هر گونه رفتار غیرمعمول دیگر شروع شوند، ممکن است نشاندهنده وجود یک آلودگی ویروسی باشد.
شاید برایتان عجیب باشد که ویروس میخواهد اتصال خود به اینترنت را متوقف کند. با این وجود، برخی از نرمافزارهای مخرب برای اضافه کردن یک پروکسی، تنظیمات شبکه شما را تغییر میدهند و دسترسی به اینترنت را متوقف میکنند تا مانع از دانلود ابزارها برای از بین بردن این آلودگی شوند. بهترین راه برای مقابله با این نوع حمله این است که یک ابزار حذف نرمافزارهای مخرب مانند Malwarebytes را بر روی یک کامپیوتر دیگر را دانلود کنید و از طریق USB آن را به دستگاه آلوده منتقل کنید.
برنامهها تمام وقت خراب میشوند
برنامهها میتوانند به دلایل متعددی که اغلب هیچ ارتباطی با نرمافزارهای مخرب ندارند، مختل شوند. خوشبختانه راههای زیادی وجود دارد که میتوانید برنامه را ببندید. اگر عیبیابی تأثیری نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که نرمافزارهای مخرب در انجام این کار دخالت داشته باشند. اگر شما با صفحه نمایش آبی مرگ (BSOD) مواجه شدید باید کد خطا را یادداشت کنید.
BSOD اغلب میتواند به علت مشکلات سختافزاری باشد، اما اگر در بررسیهای خود به نتیجه نرسیدید، ممکن است یک ویروس کامپیوتری وجود داشته باشد.
برنامههای جدید بهطور غیرمنتظره ظاهر میشوند
گاهی اوقات با برنامههایی مواجه میشوید که بهصورت ناگهانی اجرا میشوند، این احتمال وجود دارد که این نرمافزارها از نصبکنندههای مشکوک اما مشروع برخوردار باشند. با این حال، اگر آنها بهطور ناگهانی ظاهر شدهاند و شما مطمئن هستید که آنها را به اشتباه نصب نکردهاید، این میتواند نشاندهنده وجود یک آلودگی در سیستمتان باشد.
آنتیویروس شما بهطور معمول این برنامهها را بهعنوان برنامههای ناخواسته یا پاپها شناسایی میکند و به شما هشدار میدهد. پاپها برنامههای ناخواسته مانند تروجانها، نرمافزارهای جاسوسی و ابزارهای تبلیغاتی همراه با سایر نرمافزارهای مخرب هستند که ممکن است حریم شخصی شما را تحت تاثیر قرار دهند.
اگر از نرمافزار امنیتی خود هشداری دریافت نکردید بهتر است بهصورت دستی سیستم را اسکن کنید. باز هم اگر هیچ چیزی پیدا نکردید، در اینترنت جستجو کنید تا ببینید آیا شخص دیگری این برنامه را بهعنوان یک برنامه مخرب گزارش کرده است یا خیر.
شما نمیتوانید به سرویسهای ویندوز دسترسی داشته باشید
یکی از سادهترین روشهای دسترسی به سرویسهای عمومی ویندوز استفاده از کلیدهای ترکیبی Ctrl + Alt + Del است، با این حال اگر از این طریق موفق نشوید احتمالا تلاش میکنید روی نوار ابزار راست کلیک کنید تا Task Manager برایتان باز شود اما باز هم موفق نمیشوید. در نهایت شاید به منوی استارت متوسل شوید و یا ممکن است بخواهید کنترل پنل را باز کنید اما حتی خواهید دید که Command Prompt فاقد هرگونه فایل است. در این شرایط تقریبا به نظر میرسد چیزی از دسترسی شما به سرویسهای ویندوز جلوگیری میکند و این احتمال وجود دارد که یک ویروس عامل این اختلال باشد.
هارد دیسک شما خارج از کنترل است
هفته گذشته شما ۳۰ درصد فضای خالی روی هارد دیسک خود داشتید اما در حال حاضر، شما کمتر از ۵ درصد در اختیار دارید و این درحالی است که شما هیچ فایل بزرگی دانلود و یا هیچ نرمافزار جدیدی نصب را نکردهاید، پس این دادهها از کجا میآیند؟ به احتمال زیاد پاسخ این است که نرمافزارهای مخرب این فایلها را دانلود کرده و آنها را روی هارد دیسک ذخیره میکنند. یکی دیگر از شاخصهای وجود ویروس، فعالیتهای بیش از حد هارد دیسک است. اگر هارد دیسک شما در حالیکه هیچ برنامهای را اجرا نکردهاید و یا امکان دسترسی به فایلها ندارید فعالیت بالایی دارد، باید به وجود ویروسها شک کنید.
ارسال هرزنامه از حساب شما
دریافت پیامهای مشکوک از طرف دوستان مانند پیامهایی که استفاده از یک قرص لاغری را به شما توصیه میکنند، میتواند یک زنگ خطر برای شما باشد. پیامهای عجیب و غریب نشاندهنده حضور نرمافزارهای مخرب هستند. برخی ویروسها از طریق این نوع پیامها گسترش مییابند و یک راه فوقالعاده مؤثر برای بمباران دوستان و مخاطبین شما هستند.
در حال حاضر اکثر مردم به نادیده گرفتن پیامهای مربوط به قرصهای جادویی عادت کردهاند با این حال، ویروسها بالغ میشوند. این روزها حملات فیشینگ نسبت به هرزنامهها بسیار شایعتر شده است؛ جایی که گیرنده پیام وسوسه میشود تا یک پیوند مخرب را باز کند. این روش، یک وسیله بسیار موثر برای گسترش ویروسهای رایانهای است زیرا مردم اغلب بیشتر به پیامها و ایمیلهایی که از طرف افراد آشنا ارسال میشوند اعتماد میکنند.
همه چیزهایی که تا کنون برایتان توصیف کردهایم نشانهای از وجود آلودگی است. با این حال، همه نرمافزارهای مخرب، بهویژه انواع پیچیده، عمدا خود را مخفی خواهند کرد و این امر تقریبا تشخیص آنها را غیرممکن میکند.
اگر بعد از انجام مراحل عیبیابی عمومی هنوز هم به نتیجه نرسیدید، نشانههای زیر را یکبار دیگر مرور کنید:
عملکرد بد و خرابی مرورگر
وجود مشکل در نرمافزار آنتیویروس
خاموش شدن دستگاه بهصورت ناگهانی و غیر منتظره
گم شدن فایلها
مسائل مربوط به اتصال به اینترنت
اختلال مکرر در برنامهها
نصب برنامههای ناخواسته (PUPs)
ناتوانی در دسترسی به ابزارهای معمول ویندوز
فعالیتهای سخت افزاری غیر قابل توضیح
هرزنامه ناشی از ایمیل یا حسابهای اجتماعی شما
نتیجهگیری:
ویروسها و دیگر انواع بدافزار تقریبا اجتنابناپذیر هستند بنابراین بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که آماده شوید و اقدامات احتیاطی معقول را انجام دهید.
همیشه یک آنتیویروس حتی بر روی گوشی هوشمند خود داشته باشید. از فایلهای مهم خود پشتیبان تهیه کنید. به یاد داشته باشید که دانلود برنامهها از سایتهای نرمافزاری رایگان میتواند یک بازی خطرناک باشد، پس مطمئن شوید که به سایتهای معتبر مراجعه میکنید. اینترنت پر از محتوای باور نکردنی است، اما قبل از اینکه روی هر لینکی کلیک کنید، از سالم بودن محتوای آن مطمئن شوید.
نظر ات خود را در رابطه با این مطلب با ما در میان بگذارید. منبع MAKEUSEOF