لغو حق ثبت اختراع چیست و آیا کمبود جهانی واکسن کرونا را برطرف می کند؟
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸
ایالات متحده اکنون از معافیت ها و لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا پشتیبانی می کند ، اما کارشناسان می گویند لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا تاثیری تعیین کننده بر نابرابری توزیع واکسن نخواهد داشت.
برای کسانی که طرفدار دسترسی بیشتر به واکسن ها هستند ، این گامی به جلو برای جو بایدن است. به گفته موافقان لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا ، تصمیم دولت وی در حمایت از فشار سازمان تجارت جهانی (WTO) برای لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا Covid-19 گام بزرگی در جهت پایان دادن به بحران نابرابری توزیع واکسن است ، اما به خودی خود تأثیر قاطعی بر سلامتی نخواهد داشت.
دولت بایدن با چه چیزی موافقت کرد؟
در اکتبر گذشته ، هند و آفریقای جنوبی ، در WTO پیشنهادی مبنی بر لغو حق ثبت اختراع واکسن Covid-19 و سایر فناوری ها را ارائه دادند. این حمایت بیش از 100 کشور در حال ظهور را به دست آورده است ، اما ملل ثروتمندتر از جمله انگلیس ، کانادا ، استرالیا ، اتحادیه اروپا و تاکنون ایالات متحده با آن مخالفت کرده اند.
دولت بایدن اعلام کرده است که موقعیت خود را تغییر می دهد و از لغو حق ثبت اختراع واکسن Covid پشتیبانی خواهد کرد - اما نه در مورد روش های درمانی یا سایر فناوری های مورد استفاده برای مبارزه با این بیماری.
اگر این معافیت توسط WTO تصویب شود ، این اجازه را به شرکت های سراسر جهان می دهد که واکسن Covid تولید کنند بدون ترس از اینکه توسط نهاد دیگری که قبلا حق ثبت اختراع محصول را دارد ، مورد شکایت واقع شوند.
آیا تصمیم لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا به معنای واکسن بیشتر است؟
فعالان واکسیناسیون این تصمیم را ستوده اند ، نمونه ای بالقوه برای چشم پوشی از مالکیت معنوی (IP) برای رسیدگی به بحران های بهداشتی در آینده. اما آنها همچنین روشن کرده اند که ، به تنهایی ، کمبود جهانی واکسن Covid برطرف نخواهد شد.
برای یک چیز ، WTO باید واقعاً از این معافیت استفاده کند. این نهاد تجاری معمولاً با توافق کار می کند و اقتصادهای کلیدی مانند انگلیس ، کانادا و اتحادیه اروپا همچنان از حمایت از حق ثبت اختراع واکسن پشتیبانی می کنند. چرخش ایالات متحده ممکن است این کشورها را ترغیب کند تا در این مورد مصالحه کرده و نوعی توافق را که بهبود وضعیت فعلی است ، منعقد کند ، اما به طور کامل از حقوق IP در واکسن چشم پوشی نمی کند.
به استعمار جدید خوش آمدید: کشورهای ثروتمندی که روی واکسن های مازاد نشسته اند
دوم ، واکسن ها فرمولاسیون های بسیار پیچیده ای دارند. همانطور که در طول سال جاری مشاهده کردیم ، حتی شرکتهای باتجربه نیز در افزایش مقیاس تولید با مشکل روبرو هستند. فرآیند تولید به همان اندازه "دستورالعمل" اختراع شده مهم است و WTO قدرت ندارد مجبور شود شرکت هایی مانند فایزر Pfizer و مادرنا Moderna را به اشتراک فناوری و دانش استفاده شده برای تولید واکسن های خود مجبور کند.
اما دولت های ملی این قدرت را دارند. ایالات متحده می تواند با فشار آوردن به شركت های دارویی خود برای تقسیم نه تنها اختراع ثبت شده ، فناوری و دانش خود را با تولیدكنندگان در سراسر جهان پیش ببرد. الن هوئن ، متخصص آی پی پزشکی می گوید: "این هفته آینده واکسن بیشتری تحویل نمی دهد ، اما اگر آنها یک سال پیش این کار را انجام داده بودند ، ما اکنون نتیجه می گرفتیم."
همچنین ، او می گوید ، به اشتراک گذاری فن آوری و تخصص با تولیدکنندگان در سراسر جهان تولید و توزیع واکسن برای مبارزه با همه گیری های آینده را آسان می کند که دانشمندان به ما می گویند تقریباً قطعیت دارد. او می گوید: "دنیا برای Covid-19 آماده نبود ، این همان چیزی است که ما از آن هوشیار تر می شویم."
صنعت داروسازی برای لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا چه می گوید؟
شاید تعجب آور نباشد ، آنها کاملاً مخالف به اشتراک گذاشتن حق اختراعاتی هستند که قول می دهند ده ها میلیارد دلار برای سال های آینده درآمد کسب کنند.فدراسیون بین المللی تولیدکنندگان و انجمن های دارویی در بیانیه ای گفت: "انصراف از ثبت اختراع واکسن Covid-19 نه تولید را افزایش می دهد و نه راه حل های عملی لازم برای مبارزه با این بحران جهانی بهداشت را ارائه می دهد."
این صنعت استدلال می کند که اگر دولت ها به آنها کمک کنند موانع تجاری را برطرف کنند و کنترل صادرات مواد اولیه لازم برای تولید را برطرف کنند ، شرکت ها قبلاً با شرکای واجد شرایط در سراسر جهان فناوری مشترک داشته اند و می توانند میلیاردها واکسن تولید کنند - برای واکسیناسیون در جهان کافی است. آنها می گویند کشورهای ثروتمند نیز دوز های واکسن را احتکار می کنند و اگر آنها توافق کنند که دوز های واکسن را عادلانه تر تقسیم کنند ، بحران کمتر خواهد شد.
به طور گسترده تر ، آنها همچنین استدلال کرده اند که حق ثبت اختراع برای تحریک نوآوری و سرمایه گذاری که منجر به تولید محصولات جدید می شود بسیار مهم است. اگر یک دانشمند نگران باشد که داروی معجزه آسا یا واکسن آنها بلافاصله توسط آزمایشگاه های سراسر دنیا به صورت رایگان تولید شود ، بحث بر سر این است که انگیزه کمتری برای تولید آن دارند.
اما موافقان لغو حق ثبت اختراع واکسن کرونا می گویند شواهد زیادی وجود دارد که حتی بدون انگیزه سود ، دانشمندان همچنان به سمت نوآوری سوق داده می شوند. بر اساس یک مطالعه ، واکسن آکسفورد / آسترا زینکا با حداقل 97٪ بودجه عمومی و خیریه تولید شده است . فناوری mRNA پشت واکسن فایزر Pfizer و واکسن مادرنا Moderna نیز قبل از استفاده توسط شرکتهای دارویی ، برای دهها سال توسط مودیان تأمین می شد.