عرق کردن زیاد کف دست از چه مشکلات بهداشتی می گوید
در طول روز، بیشتر افراد 800 تا 1000 میلی لیتر از مایعات را در بدن به صورت عرق از دست می دهند. گاهی اوقات این مقدار به 3 لیتر افزایش می یابد و در شرایط شدید بدن انسان می تواند حدود 10 لیتر عرق تولید کند.عرق کردن یک فرایند طبیعی است که از طریق آن تنظیم حرارت اتفاق می افتد. به هر حال، ارگانیسم های مردانه با آستانه گرمایی پایین تر مشخص می شوند، بنابراین، در مقایسه با زنان، مقدار عرق کردن در مردان بیشتر است.
اگر دست های شما در آب و هوای گرم یا تحت فشار عرق کنند، طبیعی است. با این حال، اگر کف دست ها به طور مداوم و شدید، یا به طور مداوم مرطوب شود، این حداقل باعث ناراحتی می شود و گاهی اوقات مشکلات جدی سلامتی را نشان می دهد.
عرق کردن در بدن انسان نقش ترموستات را بازی می کند. بنابراین ترشح عرق هنگامی فعال می شود که درجه حرارت بدن بالاتر از حد نرمال باشد. این می تواند در هوای گرم و یا بیماری های ویروسی، عفونی یا التهابی رخ دهد. با این حال، گاهی اوقات غدد عرق مقدار زیادی مایع را بدون دلایل آشکار می کنند.
افزایش عرق کردن زیاد می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را بدتر کند. دست های مرطوب باعث ناراحتی برای استفاده از تلفن یا کار در کامپیوتر، رانندگی ماشین یا حتی باز کردن درب می شود. با دست های مرطوب، مواردی مثل سر خوردن دست، رد انگشت روی اسناد و در هنگام دست دادن دست و پا گیر باشد.
علل عرق کردن بیش از حد ممکن است متفاوت باشد. برای بعضی از این ها، در لحظات ترس اتفاق می افتد، برای دیگران به علت عوامل ژنتیکی روی می دهد. اگر افزایش عرق کردن مادرزادی است، بنابراین، به طور حتم، حتی در دوران کودکی ظاهر می شود و در دوران بلوغ نیز افزایش می یابد. گاهی اوقات غده عرق در نتیجه آسیب بیش از حد فعال می شود. علاوه بر این، عرق کردن دست می تواند نشانه غیر مستقیم از اختلالات مختلف در بدن باشد. به عنوان مثال، کف دست می تواند مقدار زیادی از عرق را به علت :
استرس
آنفلوآنزا
چاقی
قند / دیابت
یائسگی
بیماری های عفونی
اکرومگالی
پرکاری تیروئید
اختلالات هورمونی
عوارض سیستم عصبی مرکزی
دیستونی عروقی
کارشناسان 4 نوع از عرق بیش از حد در دست را تشخیص داده اند. گروه اول شامل افرادی با عرق کردن بسیار شدید کف دست ها می شود، در حالی که گروه چهارم شامل افرادی می شود که عرق از انگشتان آنها می چکد.
هیپریدروئیدی کف دست
شایع ترین علت افزایش عرق کف دست ها، هیپریدروزی است. این نقض ناشی از ناهنجاری غدد عرق است. هیپر هیدروژن می تواند کلی باشد، یعنی به کلیه نقاط بدن گسترش یابد یا فقط مناطق خاصی مانند کف دست ها را شامل شود.
کارشناسان دقیقا علت هیپیدروزیس را نمی دانند، اما اکثرا فرض می کنند که همه چیز در مورد فعالیت بیش از اندازه سیستم عصبی سمپاتیک است. سیستم عصبی سمپاتیک آن واکنش هایی را که آدرنالین را آزاد می کند، کنترل می کند، ضربان قلب، عروق خونی و تنظیم تعریق را کنترل می کند. بسته به علل عرق بیش از حد، بیش از حد فعالیت غدد عرق می تواند علامتدار یا ایدوپاتیک باشد. در اولین حالت، عرق بیش از حد بدن، از جمله دست ، یک "اثر جانبی" بیماری یا گرمای بیش از حد در آب و هوای گرم است. هیپریدروئیدی ایدیوپاتیک (یا اولیه) بدون توجه به شرایط آب و هوایی یا بیماری ها ظاهر می شود.
ارتباط عرق کردن زیاد و رژیم غذایی و دارو
عرق کردن بیش از حد دست ها همچنین می تواند بر روی پس زمینه تغذیه و یک رژیم غذایی خاص رخ دهد. به عنوان مثال، کف دست های مرطوب اغلب در افرادی که بیش از حد به ادویه جات، فلفل تند و یا کافئین علاقه دارند رخ می دهد. این محصولات در بدن توسط استیل کولین انتقال دهنده عصبی فعال می شود که به نوبه خود باعث افزایش کار غدد عرق می شود. علاوه بر این، استیل کولین می تواند باعث آزاد شدن هورمون استرس شود، که موجب مسمومیت بیش از حد عرق کردن دست ها می شود. علت کف دست های مرطوب نیز ممکن است بر اثر مصرف کردن داروها یا محرک های خاصی باشد.
ارتباط عرق کردن زیاد با استرس
مثلا در طی یک مصاحبه شغلی و یا سخنرانی عمومی،عرق کردن زیاد، نشانه نسبتا شایع است که نباید باعث نگرانی شود . اما تنها در صورتی که علاوه بر کف دستهای عرق کرده، علائم هشدار دهنده دیگری هم وجود نداشته باشد.
دست های مرطوب پاسخ طبیعی بدن به احساسات، اضطراب و استرس می باشد.
این به دلیل انتشار هورمون استرس - کورتیزول و آدرنالین است. مطالعات نشان داده اند که این هورمون ها نه تنها به مقابله با موقعیت های استرس زا کمک می کنند، بلکه باعث افزایش دمای بدن می شوند، به همین دلیل غدد عرق فعال می شوند. اگر فرد در وضعیت استرس مزمن باشد، تعجب آور نیست که دستانش همیشه مرطوب هستند.
ارتباط عرق کردن زیاد با اختلالات روانی
اگر در هنگام مکالمات با افراد دیگر علاوه بر عرق کردن دست، خشکی دهان ، لرزش، قرمزی پوست، ضربان قلب و ادرار مکرر روی دهد فرد میتواند مشکوک به اختلال اضطراب (یک نوع ترس از سوء استفاده اجتماعی) باشد. اگر اختلال نادیده گرفته شود، می تواند منجر به انزوای اجتماعی شود. افراد مبتلا به این نوع اختلال اغلب از افسردگی ، وابستگی به الکل، خواب آلودگی یا مواد روانگردان رنج می برند . به هر حال، در میان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مضطرب، درصد خودکشی نسبتا زیادی وجود دارد.
علاوه بر این، کف دست ها یکی از نشانه های یک حمله وحشت است. با این علامت معمولا ضعف نفس ، تهوع، سرگیجه، ضربان قلب سریع را نشان می دهد.
ارتباط عرق کردن زیاد با مسمومیت
کف دست ها همچنین می توانند وجود مواد سمی در بدن را نشان دهند. در هر نوع مسمومیت، بدن سعی می کند مواد سمی را با عرق از بدن دفع کند، بنابراین در حضور سموم، فعالیت غدد عرق فعال می شود.
ارتباط عرق کردن زیاد با اضافه وزن
وجود وزن اضافی دلیل دیگری برای افزایش فعالیت غدد عرق، از جمله دستها است. وزن اضافی یک بار اضافی در تمام اندام ها و سیستم های بدن است. در حالت پیشرفته، غدد عرق افراد چاق زیاد فعالیت می کنند.
ارتباط عرق کردن زیاد با اختلالات هورمونی
هر گونه نوسان در سطح کل هورمون ها بر کار اکثر سیستم های بدن انسان تأثیر می گذارد.
غدد هورمونی می توانند عملکرد طبیعی غدد عرق را مختل کنند. در سال 2010، مجله آمریکایی متخصصین پوست، نتایج حاصل از پژوهش، اتصال اثبات علمی افزایش فعالیت غدد عرق و غده تیروئید را منتشر کرد. عرق کردن بیش از حد، به ویژه در دست ها ممکن است نشان دهنده وجود هیپرتیروئیدیسم و افزایش فعالیت هورمون تیروئید باشد.
در زنان، عرق کردن زیاد در طول یائسگی رایج است. این به دلیل نوسانات سطح هورمون جنسی استروژن و پروژسترون است. علاوه بر این، ممکن است به علت تغییرات در فعالیت غدد عرق در طول دوره قاعدگی و در دوران بارداری، که همچنین با نوسانات در سطوح هورمونی همراه است، باشد.
ارتباط عرق کردن زیاد با قند خون پایین
برای حفظ عملکرد، بدن انسان به طور مداوم نیاز به کربوهیدرات دارد . اگر بدن آنها را دریافت نکند، سطح قند خون کاهش می یابد. به منظور تاخیر در این دوره بحرانی، آدرنالین در بدن آزاد می شود که باعث آزاد شدن قند می شود. این فرایند یک نوع استرس برای بدن استکه باعث عرق کردن و کف دست های مرطوب می شود.
اگر فرد به طور منظم و بیشتر یا کمتر به طور متعادل غذا می خورد، و در طول روز چنین حملاتی از عرق کردن هنوز هم رخ می دهد، این می تواند نشانه ای از توسعه دیابت می باشد.
ارتباط عرق کردن زیاد با سوء مصرف الکل
از نظر علمی ثابت شده است که یک لیوان شراب خوب دارای مزایای مختلف برای بدن انسان است. اما اگر فرد به عرق بیش از حد مبتلا باشد، حتی یک دوز کم الکل می تواند مشکل را تشدید کند. الکل باعث انقباض عروق خونی می شود که به نوبه خود اثر گرمای بیشتری بر روی پوست دارد. علاوه بر این، سیستم عصبی پاراسمپاتیک در این فرآیند فعال می شود که غدد عرق را فعال می کند تا دمای بدن را کاهش دهد. به همین دلیل، افرادی که از الکل استفاده می کنند به طور مرتب از عرق مزمن کف دست رنج می برند.
ارتباط عرق کردن زیاد با علل ژنتیکی
اگر فرد به طور مداوم عرق می کند، علت را می توان در ژنتیک جستجو کرد. جالب توجه است، تمایل به عرق کردن بیش از حد می تواند از طریق چندین نسل، به عنوان مثال، از مادربزرگ، پدربزرگ یا بستگان دورتر منتقل شود.
با توجه به تحقیق در حدود دو سوم موارد، عرق بیش از حد کف دست، ارثی است.
در سال 2002، دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا ژنهای "بد" را کشف کردند که مسئول تعریق در ناحیه کف دست هستند. این کشف این نظریه را تایید کرد که افزایش عرق کردن دست همیشه ناشی از استرس یا اختلالات عاطفی نیست.
اگر عرق روی دست سرد باشد، می تواند نشانه :
هیپوترمی
کمبود وزن
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی (به ویژه آهن و منیزیم )
اختلالات گردش خون (از جمله به علت شیوه زندگی بیحرکت و عدم هوای تازه).
عرق سرد در کف دست اغلب می تواند در افراد سیگاری و افراد مبتلا به الکل دیده شود. علاوه بر این، دست های مرطوب و سرد می تواند یکی از علائم دیابت، بیماری تیروئید یا سیستم عصبی، دیستونی عضلانی، سندرم ریودو باشد.
عرق چسبنده می تواند در مورد دیابت، پانکراتیت، بیماری های جدی قلبی یا مسمومیت شدید ایجاد شود، به عنوان مثال، با مقدار زیادی از الکل کم کیفیت عرق چسبنده تولید می شود. اگر عرق چسبنده و در شب با ضعف عمومی و تب درجه پایین همراه باشد، این ممکن است یکی از نشانه های سل باشد. عرق چسبنده بر روی بدن، از جمله دستها، همراه با افزایش گرههای لنفاوی گردن و پوست رنگ پریده، گاهی اوقات نشان دهنده رشد تومور بدخیم است.
عرق کردن دست در کودکان
به طور جداگانه، باید درباره عرق کردن دست در کودکان صحبت شود. اگر کف دست کودک اغلب مرطوب است، این دلیلی برای نشان دادن نوزاد به پزشک است. گاهی اوقات این اتفاق به علت کمبود ویتامین D ، نارسایی قلبی، فعالیت بیش از حد غده تیروئید، و یا در برابر استفاده از داروهای ضد تب و یا مسکن است.
چگونه با عرق کردن زیاد دست مقابله کنیم
درمان عرق کردن زیاد
عرق کردن بیش از حد باید همیشه با یک رژیم غذایی صحیح آغاز شود. به طور خاص، مهم است که همه ادویه های تند را از منوی تغذیه حذف کنید و همچنین مصرف کافئین را محدود کنید. علاوه بر این، مهم است که به رژیم غذایی متعادل توجه داشته باشید، غذاهای غنی از ویتامین ها و میکروب های سالم را بخورید . به هر حال، رژیم اشتباه منجر به عدم تعادل در بدن - در سطح فیزیولوژیکی و ذهنی می شود.
هر گونه عدم تعادل، به نوبه خود منجر به بیماری های مزمن، افزایش وزن ، افزایش اضطراب می شود. در نتیجه، رژیم اشتباه می تواند یک علت غیر مستقیم عرق باشد.
درمان دیگر که ممکن است برای برخی عجیب به نظر برسد: نوشیدن مقدار زیادی آب است . بله، به منظور کاهش عرق، شما باید مایعات به بدن برسانید. نوشیدن بدن را خنک می کند و در نتیجه باعث کاهش عطش و حرارت بدن می شود.
لوازم آرایشی تخصصی
برای از بین بردن عرق کردن دست ها در خانه ژل ضد عرق، که شامل موادی است که سرچشمه ترشح عرق را مهار می کنند، کمک می کند. علاوه بر این، این عوامل معمولا اثر ضد باکتری دارند و به خوبی تجدید می شوند. دستمال مرطوب، تالک یا نشاسته معمولی ذرت، به حل و فصل آن مشکل برای همیشه کمک نخواهد کرد، اما با کمک آنها کف دست می تواند برای برخی از زمان ها خشک شود.
روش های خانگی و دارویی
برای کاهش فعالیت غده های عرق، حمام مریم گلی ، رزماری ، پوست بلوط، محلول نمک دریایی ، سرکه و سدیم کمک خواهد کرد . آنها برای استفاده در خانه مناسب هستند. اثر مشابهی از محصولات حاوی روغن چای، روغن های ضروری لیمو ، اسطوخدوس، اسید بوریک، کلرید آلومینیوم، هم مناسب است .در درمان فارماكولوژی عرق زياد ناشی از استرس يا اختلالات عصبی، از داروهايی كه شامل بلادون، فنوباربيتال يا هيدروكسيين هستند استفاده كنيد.
تزریق سم بوتولینوم.
تزریق سم بوتولیسم نیز می تواند مفید باشد. این دارو در ناحیه هایی که بسیار عرق می کند مصرف می شود. اصل عمل این واقعیت است که این ماده کار سلول های عصبی را که مسئول ترشح غدد عرق هستند متوقف می کند، در حالی که به غدد آسیب نمی رسانند. اثر این روش برای حدود شش ماه حفظ می شود، و سپس به تدریج کار سلول های عصبی بازسازی می شود.
سمپاتکتومی
اگر روش های تهاجمی و سنتی درمان عرق بیش از حد دست ها کمک نکنند، به روش عملی - سمپاتکتومی بپردازید.
Iontophoresis
درمان دیگری برای عرق کردن زیاد کف دست ها می تواند در سالن های زیبایی ارائه شود. روش iontophoresis کاملا بدون درد است. این کار با استفاده از جریان الکتریکی با شدت کم انجام می شود جریان از طریق لایه بالایی بافت نرم عبور می کند، جایی که غدد عرق متمرکز می شود و فعالیت ترشحی آن محدود می شود.
روش iontophoresis حدود 30 دقیقه طول می کشد. بیمار دست خود را در یک ظرف آب قرار می دهد. Iontophoresis باعث احساسات دردناک نمی شود - فقط یک قلقلک کوچک در کف دست. این روش هر 2 روز تکرار می شود تا اثر مورد نظر را به دست آورد. ضعف این روش: نتیجه کوتاه مدت است، پس از مدتی (تقریبا 6-8 ماه)، دوره باید تکرار شود.