ولخرج ها بخوانند
عطااله درویش نیادر۱۴۰۳/۲/۱۸شاید در بین اطرافیان دیده باشید یا خودتان به این درد مبتلا باشید! بله یک بیماری مهلک و به شدت وخیم به نام ولخرجی. افرادی که از هر نوع مدل جدیدی اطلاع دارند. افرادی که محال است تا سر کوچه بروند و دست خالی بازگردند.
اگر خودتان یا یک نفر از اطرافیانتان از این دست رفتار ها دارند، بدانید که به این بیماری خطرناک مبتلا هستند.
اما نگران نباشد درمان این بیماری پیش ماست. اگر از این که زود پول هایتان تمام می شود خسته شده اید! اگر سقف بدهکاری هایتان به جایی رسیده است که دیگر کسی حاضر نیست به شما پولی قرض بدهد و اگر خودتان هم از این وضعیت موجود خسته شده اید با ما همراه باشد تا به شما بگوییم چاره ی کار کجاست. با ما همراه باشد.
برای رفع مشکل ولخرجی باید چندین مرحله را طی کنید تا به درجه ای از شهامت برسید که به خودتان یک نه قاطع بگویید.
اول ماه است و حقوق خود را دریافت کرده اید و در فکر هستید که چطور دخل پول بی زبان را در بیاورید! اما کمی صبر کنید. اگر می خواهید تا هفته ی آینده بی پول نشوید یک لیست تهیه کنید. یکی از مشکلات افراد ولخرج این است که به بازار می روند و هر چیزی را که دیدند فورا می خرند بدون این که فکر کنند که به آن نیاز دارند یا نه. پس یکی از راه حل ها این است که یک لیست از خواسته هایتان تهیه کنید. هر چیزی که فکر می کنید لازم دارید را در لیست خود بنویسد. اما قبل از آن مقداری از پولی را که دارید به عنوان پس انداز جدا کنید و به خود بقبولانید که چنین پولی اصلا وجود ندارد. حالا می توانید لیست خرید خود را تهیه کنید.
نحوه ی تهیه لیست خرید:
لابد به خود می گویید هر کسی می تواند به راحتی یک لیست خرید برای خود تهیه کند. اما من به شما می گویم که نوشتن یک لیست خرید مناسب کار هر کسی نیست و یک سری فوت و فن خاص دارد. اول چرخی در خانه بزنید. هر گوشه ی خانه از حمام و آشپزخانه گرفته تا دستشویی و حیاط. یک کاغذ و قلم با خود بردارید و هر چیزی که لازم را دارید را بنویسید. سعی کنید نیاز های خود را به دقت بررسی کنید و حتما تنها چیز هایی را درون لیست خود بنویسید که مطمئن هستید به آن نیاز خواهید داشت. لیست خود را طوری تهیه کنید که حتما تمام نیاز های شما را به مدت یک ماه پوشش دهد. در این جا می گوییم یک ما چون می خواهیم شما طوری برنامه ریزی کنید که تا ماه آینده به بازار نروید و هوس خرید چیزی های غیر ضروری به سرتان نزند. بعد از این کار لیست خود را دوباره بررسی کنید و به ترتیب اولویت بندی کنید به سه دسته: حیاتی، ضروری و کمی واجب.
بودجه بندی:
قدم بعد از تهیه چک لیست بودجه بندی است. این مرحله کمی سخت بوده و نیازمند شهامت است. البته برای ولخرج ها! در این مرحله برای تمام خرید های خود یک بودجه ی معقول در نظر بگیرید. سعی کنید یک برای هر سه بخش حیاتی، ضروری و کمی واجب خود بودجه ای تعیین کنید و تنها از همان میزان هزینه که در نظر دارید نیاز های خود را رفع کنید. نه بیشتر و نه کمتر. با این کار شما یاد می گیرید نیاز های خود را به خوبی شناسایی و برای رفع آن ها برنامه ریزی کنید. یک نکته ی مهم که باید در این مرحله در نظر داشته باشید این است که برای موارد غیر منتظره مثل بیماری و ...نیز آمادگی داشته باشید و بتوانید با آن مشکلتان را رفع کنید و به پس انداز خود دست نزنید در صورتی که تا آخر ماه آن را خرج نکردید به حساب پس اندازتان واریز کنید. نکته ی مهم دیگر این که برای خرید های روزانه نیز مقداری از پول خود را بودجه بندی کنید. خرید های روزانه شامل خرید سبزی، شیر و نان که معمولا تازه استفاده می شود.
روز خرید:
امروز روز محک اراده ی خودتان است. در این روز است که می توانید بعد از تمام شدن آن یا به خود و ترک عادتان امیدوار باشید و یا دوباره از نو شروع کنید. لیست خود را همراه ببرید و چشم های خود را تنها بر روی اجناسی بگردانید که لازم دارید و ازچیز هایی که در لیست شما جایی ندارند چشم بپوشانید. با این کار دیگر دست و دلتان برای چیز هایی که نیاز ندارید نمی لرزد و ولخرجی نمی کنید. در بین موارد مورد نیاز خود به درستی قیمت هر کدام را بررسی کنید. از فروشگاه هایی خرید کنید که تخفیف های ویژه ای قائل می شوند. خرید خود را از اولین مغازه انجام ندهید. حتما چند مغازه را به دنبال جنس مورد نظر خود جست و جو کنید تا رنج قیمت ها را در دست داشته باشید و بعد از مغازه ای خرید خود را انجام دهید که به نسبت بقیه قیمت مناسب تری دارند. بعد از اتمام خرید های خود اگر از پولی که برای هزینه های خود در نظر گرفته بودید ، مقداری باقی مانده بود، به خود جایزه بدهید. این کار باعث می شود از این که توانسته اید بر نفس خود پیروز شوید احساس خوبی داشته باشید و به ادامه ی این روند بیشتر ترغیب شوید.
یادداشت هزینه ها:
یک دفترچه یادداشت برای تمام هزینه های خود در نظر بگیرید و هر هزینه ی خود هرچند کوچک هم که باشد را یادداشت کنید. حتی خرید یک بسته آدامس یا یک کرایه تاکسی. این کار شاید کمی خسته کننده به نظر برسد اما شما را به این وا می دارد که از تمام هزینه های خود آگاه باشید و بدانید که در طی یک ماه کجا و چه مقدار هزینه دارید. با این کار می توانید از مقدار هزینه آگاه شوید و بر اساس آن برای ماه آینده بودجه بندی خود را دقیق تر انجام دهید. در ضمن می توانید از هزینه های متفرقه و غیر ضروری خود نیز آگاه شوید.
سخن آخر:
به یاد داشته باشید که در دنیای امروز پس انداز داشتن برای روز مبادا بسیار واجب است زیرا برخی اوقات موقعیت های پیش بینی نشده ای وجود دارد که اگر پس اندازی وجود داشته باشد می توانید به راحتی مشکل خود را با آن حل کنید. اما ولخرجی باعث می شود که همواره نگران آینده و هزینه های خود باشید. می گویند برای ترک هر عادتی چهل روز لازم است. تنها به خود چهل روز مهلت دهید. چهل روز خود را به چالش بکشید. بعد از آن شما به فردی با اراده تبدیل شده اید که به راحتی حاضر نیست که هزینه های غیر ضروری انجام دهد و مدریت هزینه هایتان باعث می شود که دیگر برای موارد ضروری که لازم است و شما هزینه ی آن را که قبلا خرج مسائل غیر ضروری می کردید، نگران نباشید و با خیال راحت هم پس انداز دارید و هم خرید های خود را انجام داده اید. پس هم آرامش دارید و هم یک عادت بد را ترک کرده اید.
لحظه هایتان آرام.