ترک سیگار بخش اول
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸(سیارک) همانگونه که میدانید، مصرف دخانیات یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماریهای مختلف و مرگ زودرس است. بنا به آمار بدست رسیده، چیزی حدود 480000 آمریکایی در سال به خاطر مصرف دخانیات جان خودرا از دست میدهند. درسوی دیگر اما چیزی حدود شانزده میلیون انسان، با بیماریهایی دست و پنجه نرم میکنند که بخاطر مصرف دخانیات بدان مبتلا شدهاند. هرساله چهل و یک هزار انسان، تنها بخاطر قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران، جان خودرا از دست میدهند. این افراد که خود مصرف دخانیات نداشتهاند در معرض دودی که از سوختن سیگار حاصل شده و نیز دودی که از دهان فرد خارج میشده قرار گرفتهاند. حال به موضوع اصلی این مقاله برمیگردیم:
ترک کردن سیگار میتواند کار بسیار دشواری باشد. زمانی که فردی که دخانیات مصرف میکند، قصد ترک کردن این عادت را داشته باشد، تنها با مشکل کنار گذاشتن این ماده بسیار اعتیادآور مواجه نخواهد بود. درحقیقت مشکلات دیگری نیز سرراه او قرار خواهد داشت که باید برآنها فائق آید. زندگی روزانه فرد بطور قابلملاحظهای تغییر پیدا میکند و باید به زندگی جدید خود عادت کند. با اینحال کسی که بتواند تمام این مشکلات را حل کند، میتواند از طول عمر بیشتر و زندگی سالمتری برخوردار باشد.
چرا سیگار را کنار بگذاریم؟
تنها دانستن اینکه مصرف دخانیات، چه ضرری را متحمل بدن و سلامتی انسان میکند، انگیزه کافی برای ترک این عادت رفتاری را در اختیار فرد نخواهد گذاشت. اعتیاد به سیگار، یکی از قویترین انواع اعتیاد بوده و برای ترک آن به ارادهای آهنین نیاز است. به همین خاطر دراین مقاله سعی ما بر آن بوده است تا برای ترک این عادت رفتاری، انگیزهای به غیر از دانش در مورد ضرر و زیانهای سیگار در اختیار شما بگذاریم. شاید که در تصمیم شما مبنی بر ترک سیگار، یاریرسانتان باشد.
تأثیرات مصرف دخانیات
برخلاف آنچه میان مردم تصور میشود، ریه، تنها عضوی از بدن انسان نیست که در معرض خطر قرار میگیرد (بوسیله کشیدن سیگار) و نیز سرطان تنها بیماریای نیست که فرد سیگاری، با خطر ابتلا به آن مواجه است. درحقیقت وارد شدن دود سیگار به بدن انسان، به مرور زمان، در کارکرد بیشتر اعضای بدن اختلال ایجاد میکند که شرح آن در مقاله گذشته داده شده است. برای اینکه اندیشه ترک کردن سیگار وارد ذهن شما بشود، دانستن این ضرر وزیانها میتواند یاریرسان باشد و انگیزه ابتدایی برای ترک سیگار را در اختیار شما بگذارد. اما بخاطر داشته باشید که مسیری طولانی در پیش است و این تنها قدم نخستین است.
تهیه لیستی از دلایل شما برای ترک سیگار
یکی از کارهایی که در همان قدمهای نخستین ملزم به رعایت و انجام دادن آن میباشید، این است که لیستی از دلایل خود برای ترک کردن سیگار تهیه کنید. در حقیقت از خود سؤال کنید که چرا قصد دارید یک زندگی بدون مصرف دخانیات را در پیش رو داشته باشید و جواب این سؤال را در لیستی که تهیه میکنید بنویسید. ناگفته نماند که برای انتخاب این دلایل بهتر است به زندگی شخصی خود رجوع کنید و اینکه با ترک کردن سیگار چه امکانات جدیدی ممکن است در مقابل شما قرار بگیرد. تهیه کردن این لیست، تقریبا توسط تمام مؤسسههای بزرگی که در زمینه ترک سیگار فعالیت میکنند استفاده میشود. دلایلی که روی کاغذ میآورید میتواند شمارا در برابر خود مسئول کند و درنهایت انگیزهای مهم برای ترک ابدی سیگار در اختیار شما قرار خواهد داد.
دانستن اینکه در ازای ترک کردن سیگار چه چیزی نصیب شما خواهد شد
مشاهده شده است ، بسیاری از افرادی که سیگار میکشند فکر میکنند ضرری که نباید توسط مصرف دخانیات به آنها وارد میشده، تاکنون وارد شده است و ترک کردن سیگار جز کاری طاقتفرسا و بیهود نخواهد بود. باید گفت که کاملا اشتباه میکنند. مهم نیست در کدام دوره از زندگی به سر میبرید و یا اینکه چند سال است درحال سیگار میباشید، در هر زمانی که این عادت رفتاری را کنار بگذارید، ضرر و زیانهای بسیاری را از خود رانده و بدنی سالمتر خواهید داشت. تنها به کمی زمان نیاز است تا مواد سمی که در این چند سال در بدن شما انباشته شده است، خارج شوند.
حال این سؤال مهم پیش میآید که چگونه باید سیگار را کنار گذاشت. درحقیقت ترک کردن سیگار برای بسیاری آزمون سنجش اراده آنها بوده است. کار دشواری است. اما باید این را بخاطر داشته باشید که برای محک زدن اراده خود صرفا نباید خودرا از امکاناتی که برای رسیدن به هدفتان، یاریرسان شما خواهد بود، محروم کنید. به بیان دیگر محک زدن اراده به این معنا است که به هرچه که میتوانید چنگ بیندازید تا شمارا در مسیرتان نگه داشته و درنهایت به هدفتان دست پیدا کنید. بیایید نگاهی به این امکانات و روشها بیندازیم:
ترک یکباره اعتیاد (اصطلاحا با نام Cold Turkey شناخته میشود)
این روش متداولترین روش ترک اعتیاد به مصرف دخانیات است. چیزی حدود نود درصد افرادی که قصد ترک کردن سیگار را دارند، بدون استفاده از نیکوتین جایگزین و یا سایر مواد دارویی این کار را صورت میدهند. ناگفته نماند که امکان به نتیجه رسیدن بوسیله این روش بسیار کم است، چراکه ترک کردن سیگار با استفاده از این روش کار بسیار چالش برانگیزی خواهد بود و به ارادهای آهنین نیاز پیدا خواهید کرد. درسوی دیگر اما، با این روش، بسیار سریعتر به نتیجه دلخواه خود خواهید رسید و کسانی که به خاطر بیماریهای اورژانسی باید به سرعت مصرف سیگار را متوقف کنند، میتوانند از این روش بهره بگیرند. بنا به آماری که در آمریکا منتشر شده است، تنها کمتر از پنج درصد افرادی که از این روش استفاده میکنند، به نتیجه دلخواه خواهند رسید.
استفاده از داروها و مواد دیگر
درمان بوسیله استفاده از نیکوتین جایگزین سیگار، برای افرادی استفاده میشود که بشدت به نیکوتین وابسته شدهاند و استفاده از این نیکوتین جایگزین، به مراتب سالمتر از مصرف دخانیات به منظور جذب نیکوتین خواهد بود. این روش نسبت به روش قبلی کمی امکانپذیرتر است. این نیکوتین جایگزین در محصولاتی همچون آدامس، چسب زخم نیکوتیندار و اسپریهایی که توسط مجرای بینی استفاده میشوند، وجود دارد (و برخی محصولات دیگر بسته به اینکه در کجا زندگی میکنید و چه چیزهایی در دسترس شما است). با استفاده از این روش، امکان دستیابی به موفقیت در ترک سیگار، چیزی حدود پنجاه تا هفتاد درصد افزایش پیدا میکند. بعد از گذشت یک سال که این روش بکار گرفته شده است، بین شش تا شانزده درصد افرادی که از آن استفاده کردهاند، قادر به ترک سیگار بودهاند. به نظر میرسد استفاده از چسب زخمهای نیکوتیندار نسبت به آدامس نیکوتین، نتیجهبخشتر بوده است. از عوارض استفاده از این روش میتوان به سرگیجه، درد معده، تاری دید، خارش پوست (بخاطر استفاده از چسبها) و درنهایت سردرد.
داروهای دیگری نیز وجود دارند که حاوی نیکوتین نبوده و در این روش مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از داروهایی که توسط پزشک متخصص تجویز میشود میتواند در کنار گذاشتن سیگار به شما کمک کند. حتی میتوان از برخی از این داروها در کنار محصولات نیکوتیندار دیگر استفاده کرد تا امکان رسیدن به موفقیت نیز افزایش پیدا کند. این داروها، نیکوتین ندارند، مصرف آنها اعتیادآور نیست و بنظر میرسد که کارکرد آنها در ترک سیگار، مؤثرتر از محصولات نیکوتیندار است. از تأثیرگذارترین این داروها میتوان به بوپروپیون (Bupropion) با نام تجاری ولبوترین (Wellbutrin)، و وارنیکلین (Varenicline) اشاره کرد.
بوپروپیون یک داروی ضد افسردگی است که میتواند عوارض نبود نیکوتین در بدن را کمی تخفیف دهد. میزان مدتی که باید این دارو را مصرف کنید چیزی بین هفت تا دوازده هفته است و نیز دو هفته پیش از شروع تاریخ ترک سیگار، باید مصرف این دارو را شروع کرده باشید. از عوارض جانبی استفاده از این دارو میتوان به این موارد اشاره کرد: سردرد، بیخوابی، خستگی، اضطراب، آزردگی و خشکی دهان اشاره کرد.
وارنیکلین روی گیرندههای نیکوتین در مغز تأثیر مستقیم میگذارد. با استفاده از این دارو، از مصرف سیگار، لذت کمتری خواهید برد و اثرات عدم استفاده از سیگار کمتر در شما مشهود خواهد بود. از عوارض جانبی استفاده از این دارو میتوان به این موارد اشاره کرد: سردرد، حالت تهوع، اختلال در خواب و رؤیاهای بعضاً عجیب در خواب. ادامه در بخش بعدی...(سیارک)
در سیارک بخوانیم:
مضرات انواع سیگار و مقدار آسیب رساندن به بدن
مشکلات جسمی ناشی از سیگار کشیدن
13 نکته در مورد ترک سیگار