عواملی که روی شنوایی تاثیر می گذارد

#شنوایی#اختلال شنوایی

شنوایی

مطابق گفته WHO ، امروز تقریباً از هر 20 ساکن این سیاره یک نفر با مشکلات شنوایی وجود دارد و تا سال 2050 ، این مشکل ممکن است هر 10 نفر را تحت تأثیر قرار دهد. طبق آمار ، سالانه هزاران نوزاد سالم ناشنوا به دنیا می آیند.و تعدادی از نوزادان توانایی شنوایی خود را در طول سال اول زندگی از دست می دهند. این امر به دلایل مختلف اتفاق می افتد: به دلیل نارس بودن ، در نتیجه آسیب های زایمان ، در نتیجه بیماری عفونی در دوران بارداری. نیمی دیگر از موارد ناشنوایی مادرزادی ارثی است. حال ببینیم  چه چیزهایی روی شنوایی تاثیر می گذارند؟ بیشتر اشخاص فقط صدا های ناهنجار را عامل کم شنوایی ، ناشنوایی و یا اختلال شنوایی می دانند! آیا این فرضیه درست است؟

  

 

شنیدن چیست

شنوایی

هر متخصصی می گوید که در حقیقت شخص با "مغز"  می شنود. اما اگر هر بخشی از گوش آسیب دیده یا به درستی کار نکند ، شنوایی نیز دچار اختلال می شود. گوش توانایی "گرفتن" سیگنالهای صوتی و انتقال آنها به مغز را از دست می دهد. برای این که شخص بتواند صدایی را بشنود ، باید صدا در سطح مشخصی باشد ، یعنی از آستانه شنیداری فراتر رود. هر چیزی که در زیر آستانه باشد ، سکوت تلقی می شود. هر چیزی خیلی بالاتر با درد درک می شود. افراد مختلف صداها را متفاوت درک می کنند ، اما برای اکثریت آستانه تحمل صدا در حدود 130 دسیبل است . اما به عنوان مثال ، صدای 35 دسی بل برای برخی ممکن است خیلی بلند باشد در حالی که برخی دیگر حتی ممکن است آن را نشنوند. چرا این اتفاق می افتد ، اکنون خواهیم فهمید.

 

 

چه عواملی باعث اختلال شنوایی می شود

شنوایی

دلایل زیادی برای اختلال شنوایی وجود دارد. علاوه بر این ، حتی عادت های به ظاهر بی ضرر شخص می تواند بر عملکرد سمعک تأثیر بگذارد. 

 

تاثیر سن بر شنوایی

تأثیر فاکتور سن بر عملکرد سمعک گواه این واقعیت است که اکثر افراد دارای مشکلات شنوایی سالمند هستند. و دوباره به داده های آماری می پردازیم. اگر فقط 17٪ از افراد 45 ساله دارای شنوایی ضعیف باشند ، در گروه سنی بعد از 65 سال کمتر از 35٪ از آنها وجود ندارد. دلیل این امر این است که گوش ها مانند هر اندام دیگری در معرض تغییرات وابسته به سن هستند. و مهمتر از همه ، تمام قسمت های اندام در حال پیر شدن هستند - از گوش خارجی ، کانال شنوایی ، حفره تمپان تا لابیرنت گوش. با افزایش سن ، گلبول نازک و شکننده می شود ، کانال گوش باریک می شود ، و در بسیاری از موارد حتی خم می شود ، که انتقال امواج صوتی را مختل می کند. در افراد مسن ، پرده گوش بسیار ضخیم است ، سیستم عملکرد استخوان های گوش میانی و مفاصل بین آنها مختل می شود. اما مهمتر از همه ، با افزایش سن ، تغییرات خاصی در قشر مغز رخ می دهد و عملکرد عصب شنوایی نیز مختل می شود. در نتیجه این تغییرات ، کل دستگاه دریافت کننده صدا رنج می برد. 

 

تاثیر وراثت بر شنوایی

امروزه بیش از 400 اختلال ژنتیکی برای متخصصان شناخته شده است که باعث مشکلات شنوایی یا ناشنوایی کامل می شوند . در بعضی موارد ، اختلالات می توانند بلافاصله پس از تولد ظاهر شوند ، در برخی دیگر با افزایش سن با سرعت های مختلفی رو به رو می شوند.

 

تاثیر آسیب و آب بر شنوایی

همه سواب های پنبه ای را که برای از بین بردن موم از گوش استفاده می شود ، می شناسند. اما اگر این عمل به صورت نادرست انجام شود ، می توانید به گوش داخلی صدمه بزنید ، و این مملو از ناشنوایی است. کاهش شنوایی را می توان یک بیماری شغلی برای شناگران نامید. البته همه آنها نیست. و فقط کسانی که در آنها آب به طور مرتب وارد گوش می شود و در پشت پرده گوش جمع می شود. 

 

 

تاثیر مصرف داروهای خاص بر شنوایی

تقریباً هر دارویی لیستی از عوارض جانبی دارد. اما چند بار این هشدارها را می خوانیم و از همه مهمتر ، آنچه را که در دستورالعمل استفاده از دارو نوشته شده است ، چقدر جدی می گیریم؟ و به هر حال ، برخی از داروها (به ویژه اگر آنها را بدون نسخه پزشك مصرف كنید یا از رژیم درمانی پیروی نکنید) می توانند عوارض جانبی را در قالب اختلال شنوایی ایجاد كنند. خطرناک ترین سمعک عبارتند از: آنتی بیوتیک های اتوتوکسیک؛ داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی؛ دیورتیک های حلقه ای.

 

 

تاثیر بیماریهای قبلی بر شنوایی

بسیاری از بیماری های گوش و حلق و بینی (و نه تنها آنها) می توانند به طور دائم نشانه خود را روی کار سمعک بگذارند. خطرناک ترین اوتیت مدیای گوش میانی است. علاوه بر این ، هر دو اوتیت مزمن و حاد ، که عوارض ایجاد می کنند ، به همان اندازه برای دستگاه خطرناک هستند. در هر صورت ، بعد از یک بیماری قبلی ، زخم ممکن است در کانال گوش شروع شود که این امر تأثیر بسیار منفی بر تحرک استخوان های شنوایی و غشای تمپانیک دارد.

 

بنابراین ، شایع ترین نتیجه اوتیت مدیا ، کم شنوایی مداوم است. بیماری های عفونی با عوارض می تواند روی کار دستگاه سمعک تأثیر بگذارد. آنها دومین علت شایع در کاهش شنوایی هستند. اوریون (اوریون) ، سرخک ، تب سرخک و حتی آنفولانزای شایع می تواند منجر به اختلال در سمعک شود. به هر حال ، در طی سرماخوردگیشنوایی همچنین ممکن است به طور موقت بدتر شود (معمولاً در 10-10 دسی بل). اگر بینی آبریزش ندهد یا به طور صحیح درمان نشود ، می تواند به اوتیت مدیا (التهاب گوش) تبدیل شود ، و این باعث آسیب به عصب شنوایی می شود.

 

علاوه بر این ، در هنگام وجود آبریزش بینی ، تمیز کردن صحیح بینی بسیار مهم است. برای جلوگیری از وارد شدن مخاط به گوش و ایجاد التهاب چرکی در پشت پرده گوش ، ابتدا باید یک سوراخ بینی و سپس دیگری را منفجر کنید. اما بستن هر دو به یکباره ، همانطور که کودکان انجام می دهند ، یا کشیدن مخاط داخل آن ، کاملاً غیرممکن است - عارضه ای به شکل اوتیت مدیا تضمین شده است. ترومبوز برای سمعک کمتر خطرناک نیست. بسیاری از افراد از ترمبوز می ترسند ، زیرا می تواند شریان قلب را مسدود کند. اما به همین روش ، یک لخته خون جدا شده می تواند عروق را در گوش داخلی مسدود کند و در نتیجه باعث آسیب به عصب شنوایی و ناشنوایی شود. به هر حال ، اتفاق مشابهی می تواند بعد از یک ضربه مغزی یا آسیب دیدگی سر دیگر رخ دهد. سایر بیماریهایی که کمبود شنوایی را پیچیده می کنند عبارتند از:

روماتیسم مفصلی؛

دیابت قندی ؛

بیماری منیر؛

آترواسکلروز

 

 

تاثیر سر و صدا بر شنوایی

حتی کودکان می دانند که سر و صدای بسیار زیاد یا لرزش های شدید بد است. با این حال ، ما نه تنها در مورد معمول "شما نمی توانید با صدای بلند در گوش خود فریاد بزنید" ، بلکه در مورد کارگران در صنایع "پر سر و صدا" نیز صحبت می کنیم. برای معدنچیان ، کارگران ساختمانی ، کارگران مهندسی مکانیک ، ماشینیان و بسیاری دیگر ، کم شنوایی یکی از بیماری های حرفه ای است. به گفته کارشناسان ، فقط در روسیه به دلیل فعالیت های حرفه ای ، حدود 4 میلیون نفر مشکل شنوایی دارند. صحبت از سر و صدای بیش از حد ، نمی توان به ذکر کنسرت و دیسکو پرداخت. شدت صدا در بسیاری از آنها می تواند به 120-130 دسی بل برسد. برای درک آنچه در چنین حوادثی با سمعک اتفاق می افتد ، کافی است فقط یک چیز را بگوییم: آسیب جبران ناپذیر گوش می تواند پس از چند ساعت گوش دادن به صدای 85 دسی بل شروع شود.

 

 

تاثیر هدفون بر شنوایی

شنوایی

هدفون مستحق صحبت جداگانه است. پزشکان گوش و حلق و بینی می گویند این دلیل اصلی کاهش شنوایی در کودکان و بزرگسالان است. طولانی شدن گوش دادن به دستگاه پخش از طریق هدفون با حجم صدا 85 دسی بل (تقریباً با همان سر و صدای جاروبرقی تولید می شود) فرآیندهای برگشت ناپذیری را در گوش ایجاد می کند. اگر میزان صدا در هدفون تنها 3 نقطه افزایش یابد ، در این صورت زمان سمعک قادر به تحمل چنین صدایی بدون عواقب کاهش می یابد. اما محققان دریافتند که صدا در هدفون اکثر جوانان معمولاً به 90-110 دسی بل می رسد. کارشناسان محاسبه کرده اند: بدون آسیب به گوش ، پخش کننده را می توان بیش از 1 ساعت در روز گوش داد و بهتر است از هدفون داخلی استفاده نکنید. و در حالت ایده آل ، بهتر است بازیکنان و هدفون ها را به نفع سمعک سالم کاملاً رها کنید.

 

تاثیر تماسهای تلفنی طولانی بر شنوایی

بسیاری حتی نمی دانند ، اما حتی صحبت کردن از طریق تلفن می تواند منجر به آسیب به عصب شنوایی و در نتیجه اختلال شنوایی شود. تماس طولانی مدت با گوش ، قرار گرفتن در معرض اشعه الکترومغناطیسی در سمعک ناامن است. کارشناسان توصیه می کنند حداکثر 3 دقیقه پشت سر هم با تلفن همراه صحبت کنند ، سپس استراحت کنید.

 

تاثیر فشار و استرس بر شنوایی

شنوایی

به نظر می رسد بین استرس و عملکرد سمعک رابطه وجود ندارد. اما وجود دارد حتی بیشتر ، استرس می تواند باعث کم شنوایی شود. واقعیت این است که استرس با آزاد کردن مقدار زیادی آدرنالین همراه است که باعث اسپاسم رگ های بدن می شود. همه چیز خوب خواهد بود ، اما در گوش داخلی فقط یک کشتی واحد وجود دارد - شریان هزارتوی. اگر یک وضعیت استرس زا باعث ایجاد اسپاسم در او شود ، حتی نمی توانید خواب ببینید که قادر به شنیدن خوب هستید.

 

 

تاثیر سیگار بر شنوایی

کشیدن گروهی از محققان ژاپنی به این نتیجه رسیده اند که استعمال دخانیات می تواند باعث کاهش شنوایی شود. دانشمندان مطالعه ای را با حضور 50 هزار نفر در سنین 20 تا 64 سال انجام دادند. معلوم شد افرادی که روزانه 10 سیگار مصرف می کنند ، خطر ابتلا به ناشنوایی 1.4 برابر افزایش می یابد. برای کسانی که روزانه 10 تا 20 سیگار مصرف می کنند ، این رقم به 1.7 می رسد. دانشمندان معتقدند که تمام نکته در مورد اثر سمی نیکوتین بر بدن و در نقض گردش خون در افراد سیگاری است که در ترکیب ، تأثیر بسیار منفی بر عملکرد گوش داخلی دارد. اما بعد از ترک عادت بد ، شنیدن سیگاری های قبلی تقریباً برابر با افرادی است که هرگز سیگاری نکشیده اند. 

 

 

علت های مرتبط با اختلالات در قسمت های مختلف گوش

گوش بیرونی.

در چنین مواردی ، علت نقص شنوایی معمولاً در احتقان گوگرد یا عفونی است که به کانال گوش نفوذ کرده است. از بین بردن این دلایل ، به طور معمول ، کار دشواری نیست. به هر حال ، اخیراً دانشمندان دانشگاه مونترال فهمیدند که شکل گل گوش نیز بر ادراک صدا تأثیر می گذارد و معروف است که برای همه افراد بی نظیر است. اگر به طور مصنوعی شکل آن را تغییر دهید ، سمعک در توانایی آن در تعیین منبع صدا در فضا اختلال ایجاد می کند. به عبارت دیگر ، فرد صدایی را می شنود ، اما نمی تواند درک کند که از کجا آمده است. درست است ، محققان هنوز اعتراف می كنند كه با گذشت زمان ، مغز با شرایط جدید سازگار می شود و شنوایی احیا می شود.

گوش میانی.

شایع ترین علت این گروه آسیب به پرده گوش است. این می تواند التهاب ، تشکیل مایعات یا غشاهای پارگی باشد. علاوه بر این ، در میان مشکلات شایع گوش میانی ، متخصصان ، اتواسکلروز (اختلال در تحرک استخوان های گوش میانی) می نامند. بیشتر مشکلات مربوط به اختلال عملکرد گوش میانی قابل درمان است (البته برخی از آنها فقط از طریق عمل جراحی).

گوش داخلی.

اگر فردی توانایی شنیدن را به طور کامل یا جزئی از دست بدهد ، در بیشتر موارد دلیل دقیقاً در عملکرد گوش داخلی است. دلیل چنین اختلالات می تواند تغییرات مربوط به سن باشد ، قرار گرفتن در معرض بیش از حد صداهای بلند در گوش ، استفاده از داروهای سمی ، ضربه به سر. متأسفانه تغییرات در گوش داخلی معمولاً فرآیندهای برگشت ناپذیر هستند. با کمک دارو درمانی ، آنها نمی توانند متوقف شده یا وضعیت بیمار احیا شود ، اما پیشرفت می تواند کند شود.

 

انواع اختلال شنوایی

اختلال شنوایی: چه هستند 4 درجه کاهش شنوایی وجود دارد:

درجه 1 - کم شنوایی کمی.

فرد می تواند صداهای 26 تا 40 دسی بل را تشخیص دهد (یک سمعک سالم می تواند کمترین صداها را تا 20 دسی بل به دست آورد). با چنین انحرافی می توان گفتار آرام گفتگو یا شنیدن گفتار یا صداهای دوردست (6 متر یا بیشتر) را در سکوت دشوار کرد. شخص اغلب دوباره سوال می کند.

درجه 2 - کاهش شنوایی متوسط.

توانایی تشخیص صداها فقط در فرکانسهای 40-55 دسی بل. به عبارت دیگر ، بیمار فقط می تواند آنچه را که با صدای بلند گفته می شود ، بشنود و سپس در فاصله ای بیش از 4 متر از او نباشد. با چنین انحرافی ، فقط اگر کلمات درست در نزدیکی گوش تلفظ شود ، زمزمه قابل تشخیص است.

درجه 3 - کاهش شنوایی شدید (55-70 دسی بل).

این وضعیت با عدم توانایی در تمایز بیشتر صداها مشخص می شود. شخص فقط از فاصله تا 2-3 متر صدای بلند سخنرانی را می شنود.

درجه 4 - کاهش شنوایی عمیق (71-90 دسی بل).

این شرایط با ناشنوایی کامل مرز است. شخص می تواند صداهای بسیار بلند را از فاصله تا 1 متر بشنود. ناشنوایی کامل - بیمار حتی صدای نزدیک گوش را نخواهد شنید.


اولین علائم پیشرفت کم شنوایی ممکن است اگر شما: غالبا از گوینده  بپرسید که چه گفته است؟ شنیدن صحبت بین اشخاص حاضر در جمع اگر بیش از دو نفر  آنها وجود داشته باشد . صدای زنگ زدن را در گوش های خود بشنوید. بعضی اوقات به نظر می رسد افراد اطراف شما با صدای کم صحبت می کنند. در یک محیط پر سر و صدا ، شنیدن سخنان دیگران برای شما دشوار است. به طور مرتب صدای تلویزیون و رادیو را زیاد کنید. در خانواده شما افرادی با کم شنوایی وود دارند. مدت طولانی است که داروهای مضر برای سیستم شنوایی مصرف می کنند. باید نزدیک منبع صدای بسیار بلند باشید.

خیلی ها فقط وقتی این توانایی شنوایی را از دست می دهند ، درک می کنند که داشتن شنوایی خوب چقدر مهم است. شنوایی با افزایش سن می تواند بدتر شود ، اما علاوه بر سن ، موارد قابل پیشگیری دیگری نیز وجود دارد. 

شما نظری نداری؟

برای ثبت نظر لطفا وارد شوید