سوزاک

در

اين‌ عفونت‌ در تمام‌ سنين‌ رخ‌ دهد (حتي‌ كودكان‌ كم‌ سن‌ و سن‌ سال‌ كه‌ مورد تجاوز قرار مي‌گيرند). حداكثر شيوع‌ اين‌ عفونت‌ بين‌ 30-20 سالگي‌ است‌. دوره‌ كمون‌ بيماري‌ (از زمان‌ ورود ميكرب‌ تا بروز علايم‌) 10-2 روز است‌.

علايم‌ شايع‌

زنان‌ معمولاً علايم‌ كمي‌ دارند يا اصلاً علامتي‌ ندارند. اما علايم‌ در مردان‌ معمولاً برجسته‌ تر هستند.
سوزش‌ به‌ هنگام‌ ادرار
ترشحات‌ غلیظ به‌ رنگ‌ سبز ـ زرد از آلت‌ تناسلي‌ مردان‌ يا مجراي‌ تناسلي‌ زنان‌
تب‌ خفيف‌ يا بدون‌ تب‌
گاهي‌ درد به‌ هنگام‌ مقاربت‌
درد مفاصل‌
بثورات‌، خصوصاً روي‌ كف‌ دست‌
گاهي‌ گلو درد خفيف‌

علل‌

عفونت‌ ناشي‌ از باكتري‌هاي‌ گنوكك‌ كه‌ در بافت‌ نرم‌ و مرطوب‌ به‌ خوبي‌ رشد مي‌كنند. باكتري‌ها معمولاً از راه‌ آميزشي‌ انتقال‌ مي‌يابند، اما در بعضي‌ از موارد منشأ عفونت‌ مشخص‌ نيست‌. در صورت‌ مقاربت‌هاي‌ غيرطبيعي‌، ممكن‌ است‌ راست‌روده‌ يا دهان‌ نيز دچار عفونت‌ شوند.
عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر
داشتن‌ شركاي‌ جنسي‌ متعدد
خودفروشي‌
سوءاستفاده‌ جنسي‌ از كودكان‌
عبور نوزاد از كانال‌ زايماني‌ مادري‌ كه‌ دچار عفونت‌ است‌.

جلوگیری

از بي‌بند و باري‌ جنسي‌ خودداري‌ كنيد.
از كاندوم‌ استفاده‌ كنيد.
موارد اين‌ عفونت‌ بايد گزارش‌ شود تا از گسترش‌ آن‌ جلوگيري‌ شود. اين‌ عفونت‌ گاهي‌ همزمان‌ با سيفليس‌ و عفونت‌ كلاميديايي‌ رخ‌ مي‌دهد. توجه‌ داشته‌ باشيد كه‌ همكاري‌ مناسب‌ اهميت‌ زيادي‌ دارد و مطمئن‌ باشيد كه‌ هويت‌ محرمانه‌ خواهد ماند.

عواقب‌ مورد انتظار

با درمان‌ معمولاً در 2-1 هفته‌ خوب‌ مي‌شود.
عوارض‌ احتمالي‌
عفونت‌ گنوككي‌ چشم‌ . اين‌ عفونت‌ مي‌تواند باعث‌ نابينايي‌ در كودكان‌ شود.
مسموميت‌ خون‌ (سپتي‌ سمي‌ گنوككي‌)
آرتريت‌ عفوني‌ (عفونت‌ مفصل‌)
بيماري‌ التهابي‌ لگن‌ (منظور عفونت‌ احشاي‌ تناسلي‌ در زنان‌)
آندوكارديت‌
در صورت‌ عدم‌ درمان‌، گاهي‌ در مردان‌ ناتواني‌ جنسي‌ رخ‌ مي‌دهد.
ناباروري‌ در زنان‌
درمان‌

اصول‌ كلي‌

آزمايش‌هاي‌ تشخيصي‌ ممكن‌ است‌ عبارت‌ باشند از: آزمايش‌ خون‌، كشت‌ ترشحات‌ يا خون‌، و تجزيه‌ و تحليل‌ ميكروسكپي‌ ترشحات‌ دستگاه‌ تناسلي‌، راست‌ روده‌، يا گلو
درمان‌ با آنتي‌بيوتيك‌ است‌. در كشت‌هاي‌ بعدي‌ بهبودي‌ تأييد خواهد شد.
بيماران‌ حتماً بايد از نظر ساير بيماري‌هاي‌ آميزشي‌ مورد آزمايش‌ قرار گيرند.
به‌ هنگام‌ درمان‌ از ملحفه‌ و روانداز مجزا يا در صورت‌ لزوم‌، از قاشق‌ و چنگال‌ مجزا استفاده‌ شود.
دستان‌ خود را مرتباً بشوييد، خصوصاً پس‌ از ادرار و اجابت‌ مزاج‌ به‌ چشمان‌ خود دست‌ نزنيد.

داروها

آنتي‌بيوتيك‌ها براي‌ مبارزه‌ با عفونت‌
براي‌ تخفيف‌ ناراحتي‌ و درد مي‌توان‌ از استامينوفن‌ يا آسپيرين‌ استفاده‌ كرد اما اين‌ داروها جاي‌ آنتي‌بيوتيك‌ را نمي‌گيرند. درمان‌هاي‌ خانگي‌ يا سنتي‌ نيز تأثيري‌ ندارند.

فعاليت‌

محدوديتي‌ براي‌ آن‌ وجود ندارد، تنها بايد از مقاربت‌ تا زماني‌ كه‌ در كشت‌ مشخص‌ شود كه‌ عفونت‌ معالجه‌ شده‌ است‌ خودداري‌ شود. توجه‌ داشته‌ باشيد كه‌ گاهي‌ ممكن‌ است‌ درمان‌ با شكست‌ مواجه‌ شود يا مقاومت‌ به‌ آنتي‌بيوتيك‌ها به‌ وجود آيد.

رژيم‌ غذايي‌

رژيم‌ خاصي‌ توصيه‌ نمي‌شود.
در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد
اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده تان‌ علايم‌ سوزاك‌ را داريد.
اگر قبل‌ از درمان‌ يا به‌ هنگام‌ درمان‌، مشكلاتي‌ چون‌ تب‌ و لرز، درد شكمي‌، زخ‌ در ناحيه‌ تناسلي‌ يا درد مفاصل‌ به‌ وجود آيند.
اگر دچار علايم‌ جديد و غيرقابل توجيه شده ايد‌. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند منبع:پزشکان بدون مرز

نظرات

در ادامه بخوانید...

سوزاک مقاوم به آنتی‌بیوتیک و هشدار سازمان بهداشت جهانی

در


سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است که موارد مقاومت بیماری مقاربتی سوزاک به درمان‌های آنتی‌بیوتیکی رایج افزایش پیدا کرده است و امکان دارد که قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک قابل استفاده برای درمان  بیماری مقاربتی سوزاک نیز کارآیی نداشته باشد.

تحقیقات برنامه سازمان بهداشت جهانی برای نظارت بر روند افزایش مقاومت میکروبی به آنتی‌بیوتیک‌ها که بین سال‌های ٢٠٠٩ و ٢٠١٤ در نقاط مختلف جهان انجام شده حاکی از آن است که باکتری عامل بیماری مقاربتی سوزاک به طور فزاینده در برابر سیپروفلوکساسین، که داروی اولیه درمان این آن مقاومت نشان می دهد و مقاوم شدن در برابر داروی دیگری به نام آزیترومایسین نیز رو به افزایش گذاشته است.

۱۲ خانواده از مرگبارترین باکتری های مقاوم به دارو بصورت رسمی رتبه بندی شدند.

دانشمندان از باکتری ها برای کشتن ویروس های مقاوم به آنتی بیوتیک استفاده کرده اند .
آنچه که نتیجه این تحقیقات را نگران‌کننده‌تر می‌نماید نشانه‌هایی از مقاومت باکتری سوزاک در برابر داروی نهایی درمان این بیماری یعنی آنتی‌بیوتیک‌های وسیع الطیف سفالوسپورین (ای‌سی‌اس‌ها) می باشد.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، در بسیاری از کشورهای جهان، با افزایش مقاومت نسبت به درمان با آنتی‌بیوتیک‌های اولیه، استفاده از ای‌سی‌اس‌ها تنها راه باقی مانده معالجه سوزاک می باشد اما مواردی از مقاومت در برابر این گروه دارو هم از پنجاه کشور جهان وجود دارد.
رئیس موسسه مشارکت جهانی برای تحقیق و توسعه آنتی‌بیوتیک‌ها این وضعیت را "وخیم" اعلام نمودهو از نیاز به کشف و ساخت داروهای جدید سخن به میان آورده است. در همان حال، تلاش برای یافتن داروهای جدید درمان سوزاک چندان امیدبخش نیست و تضمینی وجود ندارد که در آینده نزدیک، درمان موثری کشف شود.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که ممکن است  دیر یا زود، سفالوسپورین به عنوان آخرین درمان موجود برای سوزاک  کارآیی نداشته باشد.
یکی از پژوهشگران این سازمان گفته است که میکروب عامل سوزاک به صورتی می باشد که هرگاه داروی جدیدی برای مبارزه با آن استفاده می شود، به زودی نسبت به آن مقاوم می شود.
بر اساس تخمین سازمان بهداشت جهانی   هر سال بیش از هفتاد و هشت میلیون نفر در جهان به سوزاک ابتلا پیدا می کنند. اگرچه علائم این بیماری در برخی از مبتلایان، به خصوص زنان،واضح و آشکار نیست اما می‌تواند به بروز عوارض دیگری از جمله حاملگی خارج رحمی و نازایی منجرگردد و حتی باعث افزایش خطر ابتلای به اچ‌آی‌وی شود.(سیارک)

نظرات

در ادامه بخوانید...