وحشت و اضطراب ، تشخیص علت و درمان
کاوه طاهریدر۱۴۰۳/۲/۱۸اضطراب چیست؟
اضطراب، تشویش یا دلشوره عبارت است از یک احساس ناخوشایند و مبهم با منشأ ناشناخته، که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژی است.اضطراب احساسی است که هر فرد حداقل یکبار در زندگی خود احساس کرده است و این شرایط تحت تأثیر جنسیت ، وضعیت اجتماعی یا سن قرار نمی گیرد.
در دوره ای از اضطراب ، فرد احساس تحریک ، ترس ، استرس ، اضطراب ، ناراحتی می کند. در اکثر اوقات ، عوامل بیرونی که افراد با آنها روزانه در تماس هستند ، می توانند چنین اختلالاتی را تحریک کنند ، شرایط مختلف آسیب شناسی نیز مستثنی نیست.به ندرت و بدون هیچ دلیلی اضطراب مشاهده می شود. در بیشتر موارد ، این بیماری از طریق علائم واضح و متنوع تشخیص داده می شود.
از جمله علائم اصلی بالینی اضطراب قابل ذکر
تاکی کاردی ،
افزایش تعریق ،
تغییرات ناگهانی در دمای بدن ،
اختلال در خواب ،
تحریک پذیری.
لازم است فقط در صورت تشخیص ، در دوره ای با علائم واضح ، وخیم شدن در سلامت بیمار مشاهده شود. در عین حال ، پزشک معالج ، مراجعه به متخصصان مختلف و همچنین طیف گسترده ای از معاینات آزمایشگاهی را تجویز می کند. امروزه روش های بسیاری برای غلبه بر احساس اضطراب وجود دارد ، و آنها محدود به روش های درمانی محافظه کارانه هستند.
- اضطراب چیست؟
- علت احساس اضطراب
- طبقه بندی اضطراب
- وحشت زدگی
- اضطراب عمومی
- وسواس فکری (OCD)
- اختلال اضطراب اجتماعی
- اضطراب پس از سانحه
- فوبیا
- تشخیص
علت احساس اضطراب
احساس اضطراب و اضطراب با عوامل مختلف داخلی و خارجی برانگیخته می شود. افراد سالم ممکن است هنگام تغییر محیط عادت ، مثلاً هنگام حرکت ، احساس ناراحتی کنند. اضطراب به دلیل مشکلات خانوادگی یا مشکلات در محل کار تحت تأثیر کارهای روحی و روانی قرار دارد. اغلب اوقات حالت بی قرار دانش آموزان را در امتحانات ، دفاع از مقالات ترم ، افراد در هنگام دفاع از پروژه های مهم ، آموزش های پیشرفته و غیره همراه می کند.
به عبارت دیگر ، ناراحتی در دوره هایی از تغییرات مهم زندگی با افراد همراه است. اما ، افرادی هستند که بدون دلیل واضح در معرض شرایط وحشت مشابه قرار دارند. بسیاری از مطالعات بالینی نشان داده اند که اضطراب می تواند در زمینه پیشگویی ژنتیکی ایجاد شود. به گفته روانشناسان ، درصد بیشتری از شرایط بیقراری به فشارهای خانوادگی و روانی و سطح پایین عزت نفس و عقده های آن بستگی دارد. عوامل داخلی را که می تواند در بروز اضطراب و اضطراب تأثیر بگذارد فراموش نکنید. در بین این عوامل پاتولوژیک ، شایان ذکر است:
اختلال عملکرد تیروئید ،
نارسایی هورمونی.
انفارکتوس میوکارد؛
دیابت قندی ؛
اختلال روانی؛
اسکیزوفرنی ؛
اختلال دوقطبی؛
بیماری آلزایمر ؛
پارکینسون یا بیماری چاگاس.
مننژیت .
علاوه بر دلایل فوق برای بروز حملات غیرقابل توجیه اضطراب ، شایان ذکر است از عواملی مانند: حالت افسردگی ، مقدار زیاد کافئین ، روشهای تشخیصی که شامل معرفی پروب ، ماده حاجب یا بیهوشی ، کمبود ویتامین (بخصوص ویتامین های B ) می باشد. بستری شدن در بیمارستان (بیشتر اوقات کودکان و سالمندان را تحت تأثیر قرار می دهد) ، اعتیاد بیش از حد به الکل و مواد مخدر را نام برد.
خطر این وضعیت در این واقعیت نهفته است که فرد می تواند مدت طولانی احساس را بی دلیل و بی ضرر تلقی کند.
در اولین حمله هراس ، اضطراب و وحشت ، شما باید از یک روانشناس یا روان درمانگر کمک بگیرید که می تواند تعدادی از مشاوره و تست های مربوطه را برای شما تجویز کند. به احتمال زیاد این بیماری ممکن است نشانه بیماری جدی تری باشد.
طبقه بندی اضطراب
در پزشکی جدید ، چندین تظاهرات اضطراب داخلی متمایز شده است:
1- حالت اضطراب عمومی : فرد احساس مداوم اضطراب دارد ، که در نتیجه باعث تظاهرات بالینی می شود (می تواند پنهانی رخ دهد).
2- اختلال پس از سانحه : غالباً حالت های فوق العاده هیجانی فرد را در خواب تعقیب می کنند و آنها را مجبور می کنند یک یا یک احساس دیگر را دوباره تجربه کنند ، در حالی که احساس اضطراب بعد از بیدار شدن به وضوح آشکار می شود.
3- اختلال جنون از وسواس فکری: فرد مرتباً همان نوع افکار ، خواسته ها ، ایده ها را تجربه می کند.
4- فوبیا : ترس شدید غیر منطقی. این طبقه شامل OCD و هراس های اجتماعی است.
5- هراس : حملات دوره ای آشکار ، غیر منتظره و بی علت از ترس از قدرت بالا.
وحشت زدگی
وحشت زدگی همان حملات وحشت است. حملات اضطراب قسمتهایی با شدت زیاد ترس است. حملات هراس اغلب به طور ناگهانی اتفاق می افتد. گاهی اوقات دلیل این بیماری واضح است ، به عنوان مثال ، هنگامی که فرد احساس خطر فوری برای بدن خود می کند. اما در برخی موارد ، آنها می توانند بدون هیچ دلیل واضحی رخ دهند. یک وضعیت مشابه و علائم آن می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه یابد.
با این حال ، اکثر مردم ترس و هراس شدید را تجربه می کنند ، که اغلب با میل وسواس به فرار ، احساس از دست دادن قریب الوقوع آگاهی و حتی مرگ همراه است. احساسات ، احساسات و علائمی که همراه با حمله هراس است می تواند چنان قدرتمند باشد که فرد به سادگی کنترل بدن و احساسات خود را از دست بدهد. شکی نیست که این پدیده توسط تجربیات قوی فیزیولوژیکی ، روانی و عاطفی برانگیخته می شود ، بنابراین بسیاری از مردم از آنها می ترسند.
از جمله علائم اصلی وحشت زدگی قابل ذکر است:
دلسردی ،
از دست دادن کنترل بر اعمال و افکار شخصی؛
تاکی کاردی ،
تعریق بیش از حد؛
احساس گرسنگی شدید یا از دست دادن اشتها.
جنون
احساس احتقان؛
تمایل ناگهانی و شدید برای فرار.
ضعف و لرزش در زانوها.
افزایش عصبانیت و لرزش .
اضطراب عمومی
افرادی که اضطراب فراگیر را تجربه می کنند ، از هر چیزی نگران هستند و در مقایسه با انواع دیگر ، بی قرار ترین محسوب می شوند. اختلال اضطراب عمومی به معنای عدم وجود اختلالات جسمی ، بیولوژیکی ، شیمیایی و ژنتیکی در بدن نیست. این نشان می دهد که فرد هنوز روشهای سالم برای مقابله با مشکلات ، عدم اطمینان و خطر را مطالعه نکرده است ، بنابراین در پاسخ به وقوع آنها ، هیجان ظاهر می شود.
علائم عمومی اضطراب:
احساس عمومی اضطراب؛
ترس مداوم از چیزی؛
هیجان ثابت؛
رویکرد بیش از حد محتاطانه به زندگی؛
احساس مداوم عدم امنیت.
انواع علائم جسمی ، روانی و عاطفی اضطراب.
وسواس فکری (OCD)
وسواس فکری به عنوان افکار و اقداماتی ناخواسته توصیف می شود که جلوگیری از آن دشوار است. در حالی که بسیاری از مردم نگران هستند ، افرادی که دچار اختلال اجباری هستند ، احساس می کنند که نمی توانند جلوی نگرانی را بگیرند یا اگر این کار را انجام دهند ، اتفاق بدی رخ خواهد داد.
OCD بدان معنی است که فرد هماهنگی درونی ندارد و آموخته است که افکار و احساسات خود را کنترل کند.
در وسواس فکری ، شخص به طور خودکار (ناخودآگاه) به خود اطمینان می دهد و نشان می دهد که همه چیز خوب خواهد بود.
علائم OCD:
اضطراب بی امان؛
ترس؛
احساس حاد خطر؛
ناتوانی در آرامش داشتن به تنهایی؛
عصبی بودن مشکل خواب؛
سایر علائم روانی و عاطفی اضطراب.
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی به عنوان اضطراب بیش از حد در جامعه توصیف می شود. ترس از طرد شدن، نگرانی اصلی جامعه است. افراد نگران اجتماعی معمولاً با عزت نفس مبارزه می کنند. هراس اجتماعی اصطلاح دیگری است که اغلب برای توصیف این پدیده به کار می رود.
علائم اختلال اضطراب اجتماعی:
عصبی بودن در دایره افرادی که مهم تلقی می شوند؛
نگرانی در مورد نظرات مردم؛
نگرانی از واکنش دیگران؛
حساسیت بالا به انتقاد؛
نگرش انتقادی نسبت به دیگران؛
بسیاری از علائم روانی و عاطفی اضطراب.
اضطراب پس از سانحه
PTSD به عنوان یک واکنش اضطراب شدید نسبت به یک رویداد آسیب زای گذشته شناخته می شود. خاطرات ، کابوس ها و وحشت های شبانه ، وقایع می توانند چنان زنده باشند که واکنش ها و علائم مزاحم به ظاهر کنترل نشده را تحریک کنند. بسیاری از افرادی که با PTSD مبارزه می کنند ، برای از بین بردن خاطرات منفی و همچنین واکنش ها و علائم شدید همراه با آنها ، احساس درمان نمی کنند.برخی می گویند داشتن PTSD مانند حملات وحشت است و این احساس که شما نمی توانید کاری برای جلوگیری از آنها انجام دهید.
در میان علائم PTSD ، خاطرات مکرر و کابوس هایی که به نظر می رسد بی وقفه است می توانند در وهله اول قرار بگیرند. یک فرد احساس خطر مداوم می کند ، به دلیل استرس مداوم عاطفی و جسمی ، نسبت به خود ، تحریک پذیر می شود.
فوبیا
همه از چیزی می ترسند. فوبیا ترس های شدیدی است که به نظر غیر عادی، قوی و فراگیر به نظر می رسد. ترس از ارتفاعات ، فضاهای کوچک ، سگ ، مار ، عنکبوت ، هراس های رایج است. هراس با ترس بیش از حد از شخص از یک شیء ، موقعیت یا شرایط خاص مشخص می شود. افزایش احساس خطر ، ترس و اضطراب در نزدیکی مورد خطرناک ادعا می کند که فرد احساس محدودیت عاطفی کند ، که این امر به طور قابل توجهی بر سلامتی او تأثیر می گذارد.
تشخیص
به منظور تعیین علت بیماری پاتولوژیک هرچه دقیق تر ، مطالعات ابزارآلات و آزمایش برای بیمار تجویز می شود. و اولین سؤالی که به طور منطقی در بیمار ظاهر می شود این است که با کدام پزشک باید مشاوره شود. برای انجام معاینه اولیه می توانید به پزشک عمومی مراجعه کنیدکه وظیفه اصلی آن مطالعه دقیق تاریخچه پزشکی و تاریخچه زندگی بیمار است.
در مرحله بعد ، یک معاینه کامل با کنترل همزمان وضعیت فیزیولوژیکی انجام می شود:
دمای بدن ، فشار ، ضربان تنفسی ، کاردیوگرام و غیره. براساس نتایج معاینه اولیه با بررسی در دسترس بودن داروی درمانی ، عادت ها ، تصویر کاملی از وضعیت بیمار تهیه می شود. در نتیجه ، مطالعات آزمایشگاهی و ابزاری از جمله آزمایش خون عمومی ، آزمایش ادرار ، آزمایش خون برای حضور باکتری های بیماری زا و سطح هورمونی تجویز می شود.
برای کامل بودن مطالعه ، سونوگرافی ، MRI و CT اغلب تجویز می شوند. در موارد نادر، مایع مغزی نخاعی برای تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. درمانگر علاوه بر این می تواند بیمار را برای مشاوره به پزشك مغز و اعصاب ، روانپزشك ، متخصص گوارش ، متخصص قلب و عروق ، غدد درون ریز و سایر متخصصان ارجاع دهد.