شما چهل ساله هستید و ناگهان حس میکنید که در حال فروپاشی هستید. با اینکه هوا مطبوع است، صبحها در بستری از عرق خود بیدار میشوید. هرچقدر که تلاش میکنید وزنتان کم نمیشود. تمایل جنسی شما از بین رفته است و ناگهان بیشتر از تمام مواقع به خاطر خشکی پوست، به دنبال کرم پوست مناسب میگردید. (سیارک)
قبل از اینکه تلاش کنیم این سوال را جواب دهیم، سعی میکنیم اصطلاحات خودمان را اصلاح کنیم. اول از همه باید بگوییم یائسگی نقطهی شروع ندارد. یائسگی در حقیقت یک روز است، روزی که در آن بعد از 12 ماه متوالی دچار قاعدگی نمیشوید. یائسگی معمولاً بین 40 تا 58 سالگی اتفاق میافتد و میانگین سن بروز آن 51.4 سال است.
روز بعد از روز جادویی یائسگی شما یائسه محسوب میشوید. روز قبل آن پیش یائسه حساب میشود. حالت دیگری وجود دارد که به آن شبه یائسگی میگویند و شاید این حالتی است که به شما دست داده است.(سیارک)
شبه یائسگی به زمانی اطلاق میشود که واسطهی بین یائسگی و قبل از یائسگی است. میتواند چند ماه یا حتی چند سال طول بکشد. معمولاً در چهل سالگی آغاز میشود ولی در بعضی از زنان زودتر نیز اتفاق میافتد. دلیل اصلی آن از دست دادن فولیکولهای رحم است که باعث کاهش سطح استروژن میشود. این روند یکنواخت نیست، برای همین ممکن است گاهی اوقات عوارض حضور داشته باشند و گاهی اوقات از بین بروند.
متاسفانه هیچ آزمایش مشخصی برای اینکه بفهمید در این موقعیت قرار دارید وجود ندارد. حتی تستهای عادی که برای سطح هورمون استفاده میشوند نیز کاربرد ندارند. دلیل آن این است که این تستها که با نامهای Estroven، Menocheck و RU25 plus فروش میروند برای اندازه گیری هورمون محرک فولیکول یا FSH مورد استفاده قرار میگیرند.
بدن شما زمانی این هورمون را ترشح میکند که سطح استروژن پایین باشد، تا به رحم دستور دهد که تولید استروژن را زیاد کند. برای همین میتوان فکر کرد اگر سطح FSH بالا باشد، معنی آن این است که سطح استروژن پایین است و شما به سمت یائسگی میروید و متخصصان سالها از این اندازهگیری هورمون برای پیشبینی یائسگی استفاده میکردند. اما بعداً معلوم شد که سطوح استروژن مثل بازار بورس نه روز به روز بلکه از صبح تا شب تغییر میکنند. برای همین یک بار یا حتی چندبار اندازه گیری FSH نمیتواند چیزی را مشخص کند.
روند بهتر این است که خود را توسط علائمی که دارید بررسی کنید.این علائم شامل موارد زیر میشوند:
به این علائم در یائسگی، علائم وازوموتو میگویند و ما هنوز هم نمیدانیم که دقیقاً دلیل به وجود آمدن این حالت و گرگرفتگی چه هست. هرچند که به نظر میآید کم شدن استروژن با کنترل دمای بدن ارتباط دارد و افزایش دمای درونی بدن باعث فعال شدن غدد تعرق میشود. احساس داغی دومین علائم شایع در مشکلات مربوط به یائسگی است و حدود 75 درصد از زنان دچار آن میشوند. همچنین این عارضه یکی از دردسرسازترینها هم هست. خبر بد این است که این مشکل در بعضی از زنان حتی بعد از یائسگی نیز ادامه میایبد. (سیارک)
مشکلات سطوح هورمونی به این معنی است که قاعدگی نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. ممکن است به جای هر 28 روز، هر 24 روز اتفاق بیافتند یا دید به دیر اتفاق بیافتند. حتی ممکن است چند دوره از قاعدگی اتفاق نیافتد و سپس به حالت عادی برگردید. ممکن است حجم خون خارج شده کمتر یا زیادتر از حد معمول شود یا زمان قاعدگی کوتاهتر یا طولانیتر شود.
هنوز مطمئن نیستیم که این مشکلات هورمونی با مشکلات شایعی که زنان در این سن از آن شکایت دارند مرتبط باشد. ممکن است تعرق شبانه با خواب تداخل پیدا بکند یا اضطراب این سن، همچون داشتن فرزند نوجوان، پدر و مادر پیر و مشکلات شغلی باعث مشکل در خوابیدن شود. به هر حال تحقیقات نشان داده است زنانی که پا به میانسالی میگذارند از مشکل بی خوابی رنج میبرند یا نصف شب بیدار میشوند.
سردرد
ممکن است شما متوجه شوید که بیشتر سردرد میگیرید، مخصوصاً در زمان قاعدگی و اگر قبلاً هم در زمان قاعدگی سردرد میگرفتید، در حال حاضر سردردهای شما شدیدتر و طولانی تر میشود. خبر خوب این است که بعد از یائسگی سردردهای شما کمتر میشود. (سیارک)
شواهد معتبری مبنی بر این وجود دارد که زنان در این دوره دچار ناآرامی، خستگی و افسردگی میشوند. این موضوع میتواند مربتط با هورمونها باشد ولی با احتمال بیشتر مربوط به استرس میانسالی است. اگر این تغییر خلقها آنقدر شدید باشند که در زندگی شما اخلال ایجاد کنند باید به دنبال کمک حرفهای باشید.
استروژن نقش اساسیای در رطوبت و انعطاف واژن دارد. با کاهش سطح استروژن ممکن است دچار خشکی واژن شوید. ممکن است مشکلات دیگری همانند خروج مایعات یا بوی بد داشته باشید یا حتی مقداری از ادرار شما نشت کند.
هرچند که تمامی علائم بالا میتواند نشان دهنده شبه یائسگی باشد ولی مشکلات پزشکی دیگری نیز میتوانند اینها را ایجاد کنند. برای همین جدای از اینکه شما فکر میکنید، بسیار مهم است که برای ارزیابی جسمی و روانی خود به متخصص مراجعه کنید. متخصص میتواند مشکلات جسمی دیگر را رد کند تا بفهمید که مشکلتان شبه یائسگی هست یا خیر.
این پست را چگونه میبینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید. (سیارک)