پوست بدن یکی از مهمترین اعضای بدن انسان است. در هر اینچ از پوست بدن انسان، حدود هزار عصب وجود دارد و به وسیله همین عصب ها است که پوست بدن، انسان را از خطرات احتمالی که ممکن است در انتظارش باشد آگاه می کند و نیز از ارگان های داخلی بدن در برابر عوامل گوناگون محافظت می کند. با این وجود، در حال حاضر شرایط به گونه ای شده است که معمولاً به حالت ظاهری پوست و اینکه چقدر زیبا به نظر برسد اکتفا می شود. نکته ای که در این خصوص وجود دارد و از اهمیت ویژه ای برخوردار است، عواقبی است که غفلت از وضعیت سلامتی پوست می تواند به همراه داشته باشد که ممکن است منجر به بروز بیماریهای بسیار خطرناکی شود. حالا این سؤال پیش می آید که چگونه می توان متوجه شد که اختلالی که برای پوست به وجود آمده است، تنها یک حساسیت یا خارش جزئی است و یا اینکه خبر از بیماری خطرناک تری می دهد؟ در پاسخ به این سؤال باید عنوان کرد که علائم بیرونی ای وجود دارند که با مشاهده آن ها می توان به این نکته پی برد. در این مقاله قصد داریم شما را با این گونه عوامل ظاهری ای آشنا کنیم که خطرناک بوده و نشان از بیماری ها و اختلالات خطرناک تری می دهند. با سیارک همراه باشید.
ایجاد لکه بر پوست قسمت های پایینی پا
اگر به تازگی شاهد ایجاد لکه هایی به رنگ قهوه ای روشن بر روی پوست بدن خود بوده اید (البته این لکه ها به طور معمول بر روی پوست ساق پا ایجاد می شوند) توصیه می شود که با دکتر متخصص خود مشاوره کنید. بنا به اطلاعات به دست رسیده از مرکز درمان دیابت آمریکا، این گونه لکه های قهوه ای رنگ که معمولاً بر روی پوست قسمت های پایینی پا شکل گرفته و درد ندارند، نشانه ای از درموپاتی (ضایعات پوستی در اثر پرکاری تیرویئد) مربوط به دیابت هستند. اتفاقی که در این خصوص رخ می دهد این است که درون بدن، رگ هایی که خون در آن ها جریان دارد، به وسیله دیابت، دچار اختلال شده و نشانه بیرونی آن همین لکه های قهوه ای رنگ بر روی پوست است.
اگر احساس می کنید که قسمتی از پوست بدنتان به رنگ متمایل به آبی در آمده و یا اینکه در شرف آبی رنگ شدن است، بهتر است با پزشک متخصص خود صحبت کنید، چرا که این آبی رنگ شدن پوست می تواند نشانه ای از بیماری کبودک یا سیانوز (رنگباختگی آبیفام پوست براثر تراکم هموگلوبین احیاشده در خون) باشد. حتی ممکن است اکسیژن موجود در خونی که در رگ های بدن جریان دارد از میزان معمول خود کمتر شده باشد و این مسئله می تواند اختلالات خطرناک تری برای بدن به همراه داشته باشد و به سرعت باید اقدام به شناسایی عامل این اتفاق و برطرف کردن آن کرد.
ایجاد زائده های مختلف بر سطح پوست
بسیاری بر این باورند که خال ها و یا برآمدگی های دیگر شبیه به خال از عوامل اصلی ای به شمار می روند که نشانگر خطر قریب الوقوع سرطان پوست هستند، با این وجود این تنها بخشی از ماجرا است. انواع دیگر سرطان پوست که شایع ترین آن ها سرطان سلول های کارسینومای پوستی است، اغلب با ایجاد همین خال ها و برآمدگی ها آغاز شده و به همین خاطر می توانند خطر ساز باشند. بسته به نوع تغذیه افراد البته این گونه برآمدگی ها می تواند متفاوت باشد و حتی در برخی زگیل نیز به عنوان نشانه این نوع به خصوص از سرطان مشاهده شده است. بنا براین توصیه می شود در صورت وجود هر گونه برآمدگی و زائده این چنینی در سطح پوست، حتما با پزشک متخصص خود در خصوص آن صحبت کنید.
تیره رنگ شدن پوست بدن
در صورت تیره رنگ شدن پوست بدن نیز، حتماً باید با پزشک متخصص مشاوره کرد، چرا که ممکن است نشان اختلالی قریب الوقوع باشد. آکانتوزیس نیگریکانس بیماری شایعی است که معمولاً به خاطر تیره رنگ شدن پوست بدن، فرد بدان مبتلا می شود و این نشانه اصلی این بیماری است. اتفاقی که در این خصوص می افتد این است که انسولین موجود در جریان خودن افزایش پیدا کرده و بیش از آن چه که باید، انسولین به جریان خون راه می یابد و همین مسئله می تواند خطر ساز شود و در صورت پیش گیری مطمئناً بهتر می توان از به وقوع پیوستن عوارض ناشی از بیماری جلوگیری کرد.
زخم های پوستی
زخم هایی که اغلب بر سطح پوست صورت و یا پا شکل گرفته و رنگی قهوه ای مانند و بعضاً صورتی رنگ دارند، می توانند خبر از بیماری خطرناک تری داده و باید جدی گرفته شوند. تومور سرطانی بدخیمی که با نام کاپوسی شناخته می شود، نوعی از سرطان های مربوط به پوست است که اغلب منجر به بروز بیماری های بسیار خطرناکی چون اچ آی وی در فرد مبتلا می شود و اغلب شروع شکل گیری این تومورهای بدخیم در بدن با همان زخم هایی است که در ابتدای متن عنوان شد. دلیل اصلی ای که این گونه از سرطان پوست منجر بیماری های خطرناک تر می شود نیز این است که به مرور زمان زخم هایی که از آن صحبت شد، تعداد شان بر سطح پوست رو به فزونی گذاشته و همین عمل باعث می شود امکان ورود باکتری ها و میکروب های دیگر به جریان خون از طریق همان زخم ها امکان پذیر شود که در نهایت منجر به بروز بیماری های خطرناک تری خواهد شد که در بیشتر موارد بیماری مشاهده شده، اچ آی وی بوده است.
کبودی
البته کاملاً واضح است که کبودی بر روی سطح پوست بر اثر ضربه ای که در آن ناحیه به بدن وارد شده است، ایجاد می شود، با این وجود، در مواردی مشاهده شده است که افرادی بدون صدمه دیدن، پوست بدنشان کبود شده است و اکنون روی صحبت ما با این عزیزان است. زمانی که کبودی روی سطح پوست طی بازه زمانی مشخصی تکرار می شود و دلیل این کبودی ضربه دیدن نبوده باشد، در این صورت به احتمال بسیار زیاد کمبود آهن است که سبب شکل گیری این کبودی ها می شود. زمانی که گلبول های قرمز موجود در جریان خون کاهش پیدا می کنند این اتفاق رخ می دهد و آهن موجود در خون نیز به همان میزان کاهش پیدا می کند. کمبود گلبول های قرمز و نیز آهن موجود در خون می تواند اثراتی داشته باشد که به برخی از آن ها اشاره می کنیم: خستگی مفرط، ضعف جسمانی، سرگیجه، کاهش اشتها و درد در نواحی قفسه سینه.
گل مژه
گل مژه، اختلالی است که به خاطر وجود عفونت در بدن بروز می کند و اگر این اتفاق به طور مکرر برای شما رخ می دهد، بهتر است از پزشک خود بخواهید قند خون شما را بررسی کند. قند خون به این خاطر باید بررسی شود که از عمده عوارض بیماری دیابت که در تمامی بیماران مبتلا به آن شایع است، ضعف قوای ایمنی بدن، نسبت به افراد سالم است و همین مسئله باعث می شود افراد مبتلا به دیابت، بیشتر از دیگران در معرض بیماری های عفونی قرار گیرند و همان گونه که در ابتدای متن نیز عنوان شد، گل مژه هم یک بیماری عفونی است.
شکل گیری دانه های قرمز رنگ بر روی سطح پوست
اگر برای مدتی طولانی است که در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگرفته اید و در عین حال از وجود دانه های قرمز رنگ بر روی سطح پوست صورت، پا و دیگر نقاط بدن خود رنج می برید، امکان دارد به تب زرد دچار شده باشید. باکتری های به خصوصی هستند که حامل این بیماری بوده و زمانی که وارد بدن و جریان خون می شوند، به مرور این بیماری را در بدن فرد، به وجود می آورند. از علائم شایع این بیماری، عفونت گلو است که باعث درد گرفتن این ناحیه شده و به مرور زمان بر سطح پوست نیز دانه های قرمز رنگی به وجود می آورد که شبیه به همان دانه هایی است که در نتیجه تابش مستقیم نور خورشید به پوست افرادی که حساس تر هستند به وجود می آید. از دیگر علائم تب زرد می توان به ناراحتی هایی در سطح زبان اشاره کرد که غالباً با تغییر رنگ زبان به رنگی سفید مانند نیز همراه است.
خال ها و زائده های پوستی متفاوت از هم
منظور از متفاوت بودن خال ها و زائده های پوستی این است که خال و یا زائده هایی بر سطح پوست شکل گرفته باشند که از لحاظ رنگ، اندازه و دیگر علائم ظاهری، متفاوت از یکدیگر باشند. برای نمونه ممکن است برخی نسبت به سایر خال ها، زاویه دار تر باشند و یا این که برخی تیره رنگ و برخی به رنگ پوست بدن باشند. گاهی نیز ممکن است خال ها یا زائده هایی بر سطح پوست شکل بگیرند که از لحاظ اندازه بزرگتر از سایر خال ها باشند. تمامی این تفاوت های ظاهری می تواند نشانه شکل گیری ملانوم یا تومر سیاه رنگ قشر عمیق پوست باشد که منجر به سرطان می شود. اگر قصد دارید از وقوع سرطان پوست جلوگیری کنید، بهتر است که از تمامی پیش گیری های مرتبط با این بیماری کسب آگاهی کرده و آن ها را عملی کنید. در کنار این بهتر است حداقل یک بار در سال به پزشک متخصص پوست مراجعه کرده و یک چک آپ کامل انجام دهید تا در صورت بروز هر گونه اختلال احتمالی، در همان مراحل اولیه بیماری با آن مقابله کنید و امکان گسترش آن در بدن را نداده باشید.
قرمز رنگ شدن بیش از اندازه سطح پوست
همانند آن چه که در خصوص کبودی پوست عنوان شد، قرمز رنگ شدن نیز از علائم مستقیم ضربه دیدن بدن در آن ناحیه ای است که پوست، قرمز رنگ شده است. اما باید این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر این قرمز بودن پوست به خاطر آسیب دیدگی به وقوع نپیوسته است، حتماً باید با پزشک متخصص صحبت کنید، چرا که ممکن است بسیار خطرناک باشد. در حقیقت اتفاقی که در این خصوص روی می دهد این است که گاهی رگ های حامل جریان خون در بدن دچار پارگی های جزئی شده و همین مسئله باعث می شود پوست روی قسمت های پارگی قرمز رنگ شود که غالباً پوست صورت، شانه ها، قفسه سینه و کمر انسان در معرض این اختلال قرار می گیرد. نکته ای که وجود دارد و این اختلال را خطرناک می کند این است که در اکثر موارد این پارگی های جزئی به خاطر اختلالاتی که در کارکرد کبد به وجود آمده است، روی می دهد و به مرور زمان می تواند بسیار خطرساز شود.
ضخیم و محکم شدن پوست سر انگشتان دست
اگر پوست سر انگشتان دست شما خشک و محکم شده است، بهتر است یک آزمایش خون انجام دهید و به علت اصلی آن پی ببرید. زمانی که پوست سر انگشتان دست ضخیم و محکم می شود، ممکن است پای بیماری اسکلرودرمی (نوعی بیماری نادر و پیشرونده روماتیسمی است که پوست بیماران ضخیم، سفت و خشک شده و گاه در انتهاهای اندامها زخم ایجاد میشود) در میان باشد. از دیگر بیماری هایی که به واسطه این نشانه ظاهری قابل تشخیص هستند می توان به بیماری هایی اشاره کرد که سیستم ایمنی بدن را بر علیه بدن تحریک کرده و به این صورت به ارگان های داخلی آسیب می رسانند. سفت شدن بافت ها که معمولاً از عوارض جانبی بیماری دیابت است نیز با همین علائم ظاهری شناخته می شود.
قرمز رنگ شدن پوست صورت برای مدتی طولانی
البته افرادی هستند که گاه به گاه و به واسطه عوامل مختلف، پوست صورتشان در نواحی گونه و دماغ کمی قرمز رنگ می شود و غالباً خارشی نیز در این نقاط احساس می کنند، با این وجود اگر این گونه ناراحتی های پوستی تداوم پیدا کند، بهتر است با پزشک متخصص در این خصوص صحبت کنید، چرا که می تواند نشانگر خطراتی جدی باشد. یکی از مهمترین نشانه های ظاهری بیماری لوپوس (یک بیماری خودایمنی مزمن است که می تواند هر بخشی از بدن مانند (پوست، مفاصل یا اندام درون بدن) را آسیب برساند) همین قرمز رنگ شدن پوست صورت در نواحی گونه و دماغ است که برای مدتی طولانی تداوم پیدا می کند.
خارش مداوم پوست بدن
خارش پوست بدن، بسته به حالات جسمی افراد می تواند علل گوناگونی داشته باشد و از کاپشن های نخی گرفته تا هوای سرد زمستان، هرکدام به گونه ای می تواند سبب تشدید این خارش ها در افراد شود، با این وجود بعضاً ممکن است دلیل این خارش ها به همین مسائل ساده ختم نشود و علت جدی تری در میان باشد. به همین خاطر اگر برای مدتی طولانی دچار خارش در سطح پوست خود شده اید و این گونه به نظر تان می رسد که به این سادگی ها بهبود نخواهد یافت، بهتر است با پزشک متخصص صحبت کنید. یکی از مهمترین و شایع ترین اختلالاتی که با خارش مداوم پوست بدن شناخته می شود، عدم کارکرد صحیح کیسه صفرا است که در نهایت می تواند سبب بروز بیماری های جدی تری شود.
زرد رنگ شدن پوست بدن
در بسیاری از موارد این زردی پوست می تواند خطرناک تر از آن چیزی باشد که به نظر می رسد و بهتر است در صورت وجود این حالت در پوست خود با پزشک متخصص صحبت کنید. در بیشتر مواردی که زردی بیش از اندازه سطح پوست در آن ها مشاهده شده است، بیماری یرقان به عنوان علت اصلی آن شناسایی شده. با این وجود ممکن است عدم توانایی بدن در دفع بیلی روبین نیز سبب این مسئله شده باشد. بیلی روبین ماده ای خطرناک است که در صورت عدم کارکرد صحیح و از بین رفتن هموگلوبین های موجود در جریان خون به وجود می آید.
کهیر
در صورتی که این عارضه پوستی برای مدتی طولانی گریبان گیر شما شده است، بهتر است تنها به چشم زائده ای که باعث خارش و آزردگی شما شده است به آن نگاه نکنید و مسئله را جدی بگیرد، چرا که در بلند مدت ممکن خطراتی جدی را متوجه سلامت شما کند. کهیر، غالباً یکی از نشانه های ظاهری اصلیِ حساسیت قریب الوقوعی است که احتمالاً انتظار شما را می کشد و اگر به موقع درمان نشود می تواند سبب بروز یک شوک آنافیلاکسی یا پیش دفاعی (افزایش ناگهانی حساسیت براثر قرار گرفتن در معرض یک پادگن خاص که عموماً با واکنشهای شدید همراه است و جان فرد را به خطر میاندازد) شده و برای سلامتی بسیار خطرناک است. این شوک ممکن است باعث ایجاد کهیر در سطح داخلی بدن و روی ارگان ها شود که باعث تنگی نفس و این گونه مسائل می شود و بسیار خطرناک است. مشاوره با پزشک متخصص احتمالاً برای شما این نتیجه را خواهد داشت که آن دسته از خوراکی ها و یا مواد دارویی که سبب تشدید این زائده پوستی می شود را برای مدتی کنار بگذارید. مصرف داروهای آنتی هیستامین، مانند سیتریزین و لوراتادین نیز از دیگر راه های مقابله با این زائده پوستی است.
خشکی و خارش پوست
گاهی ممکن است پوست بدن به اندازه ای خشک شود که استفاده از کرم ها و سایر محصولات مرطوب کننده، در نهایت تفاوتی ایجاد نکند. در این صورت بهتر است به جای مراجعه به داروخانه، با یک پزشک متخصص صحبت کنید، چرا که این خشکی و خارش پوست بدن می تواند یکی از علائمی باشد که خبر از بروز بیماری دیابت می دهد. دیابت از جمله بیماری هایی است که جریان خون و سرعت آن را به شدت کاهش می دهد و نیز غالباً عفونت هایی همراه با این بیماری هستند که در بدن فرد شکل گرفته وسلامت او را به خطر می اندازند. هر دوی این عوامل در نهایت باعث می شوند پوست بدن بیش از اندازه خشک شود که غالباً با خارش های موضعی نیز همراه می شود.
کاهش سرعت بهبود یافتن زخم های سطح پوست
در صورت مشاهده این مورد نیز توصیه می شود هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید. این مورد هم همانند مورد قبلی از علائمی است که خبر از وجود بیماری دیابت در بدن فرد می دهد، با این تفاوت که این بار اختلال در کارکرد سیستم ایمنی بدن است که سبب کاهش سرعت بهبود یافتن زخم های سطح پوست می شود. البته کاهش سرعت جریان خون که در مورد قبلی نیز عنوان شد، در این مورد هم بی تأثیر نیست.