بازی شیر یا خط هر چند بازی کودکانه ایست ولی معنای وسیعی دارد. در ابتدا شما نمی توانید بگویید این بار که سکه به هوا می رود شیر است یا خط، اما هر گاه هزار بار سکه را به هوا بیندازید و جمع حسابها را بکنید می توانید بطور احتمال قریب به یقین بگویید 500 بار شیر آمده و 500 بار خط بوده است.
اینست فرمول معروف موسسه گالوپ در امریکا که افراد می توانند در بزرگترین و حساس ترین مسائل اجتماعی ، سیاسی، ادبی و حتی رازهای محرمانه، نظر مردم امریکا یا جهان را بر اساس فرمول هایی که بدست آورده با اختلافی جزئی اعلام دارد و اطمینان مردم امریکا حتی، جهان را بخود جلب کند.
آیا می دانید گالوپ کیست؟ موسسه گالوپ چیست؟
در سال 1936 فرانکلین روزولت در مبارزات انتخاباتی در برابر رقیب سرسختی چون لاندن از حزب جمهوریخواه قرار گرفته بود، هیچکس تصور نمیکرد که روزولت بتواند بر رقیب خود پیروز گردد. در این میان یکی از مجلات بنام لیتراری دایجست بوسیله تلفن و نامه از مشترکان و خوانندگان خود که تعدادشان به چهار تا پنج میلیون نفر می رسید در مورد پیروزی روزولت یا لاندن پرسش هایی بعمل آورد و نتیجه ی این پرسش آن شد که همگی لاندن را صد در صد برنده محسوب می داشتند.
اما در آن حوالی جوانی بنام جرج . هر گالوپ دست بابتکار تازه و جالبی باین ترتیب که از سه چهار هزار نفر در نقاط مختلف امریکا پرسش هایی در مورد امکان موفقیت لاندن یا روزولت بعمل آورد و در نتیجه بر خلاف آمار منتشره از طرف مجله مزبور و در کمال شهامت اظهار داشت که روزولت در انتخابات برنده خواهد شد.
در ابتدا کسی توجهی بعقیده گالوپ ننمود اما پس از انجام انتخابات، فرانکلین روزولت در انتخابات آن سال موفقیت حاصل کرد و شهرت گالوپ عالمگیر گردید زیرا تعداد آرایی که رییس جمهور بدست آورده بود فقط دو درصد با حدسی که گالوپ زده بود تفاوت داشت.باین ترتیب گالوپ موضوع بررسی در افکار و عقاید را بنیان نهاد و موفق شد تا باصطلاح جامعه شناسان "ماکتی" برای اینکار طرح کند.البته موضوع آنقدر ها هم بنظر آسان نمیاید زیرا تقریبا نمیتوان مدل هایی پیدا کرد که کاملا با ایده، شخص پرسش کننده منطبق باشند.
منحنی هایی چون، جنسیت، سن، حرفه، محل سکونت و غیره جوابهای نسبتا قابل قبولی بدست می دهد و لیکن نمی توان بطور مطلق برروی آنها حساب کرد.
طریقه دوم مصاحبه با اشخاص است، روش سوم آنست که 21 پرسش مطرح می شود و از قسمت های مختلف و معینی از محلات و کانون های شهر پرسیده می شود جوابها بر اساس جمع آوری و آمارگیری می گردد.
افراد در مسائل سیاسی کمی محافظه کار می شوند و این خود مشکل دیگری است. گاهی اوقات نحوه پرسش در جواب اثر می گذارد.
مثلا یکباره موسسه گالوپ در سال 1940 پرسیده بود آیا فکر می کنید باید بیش از این به فرانسه و انگلستان کمک کرد؟ موافقان 13 در صد بودند.دفعه بعد گالوپ همین پرسش را چنین مطرح کرد.
آیا در مبارزه ای که انگلستان و فرانسه با هیتلر دارند باید پیش از این به آن دو کشور کمک شود؟ پورسانتاژ پاسخ ها ناگهان به 22 درصد افزایش یافت.
بهر حال امروزه در کشورهای بزرگ جهانی موسسات آمار سنجش عقاید عمومی نقش موثری را در کسب نتیجه و اظهار نظر بعهده دارند و مقامات عالی کشور از جهات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی بخوبی می توانند از این بخش ها بهره برداری کاملی بعمل آورند.
ذکر این موضوع بی مناسبت نیست: چند روز از آزادی فرانسه از چنگ نازی ها، ژنرال دوگل به یکی از همکارانش گفت.
آیا می دانید که من چگونه از نحوه تفکر مردم فرانسه اطلاع حاصل می کنم؟
- خیر
- من از مردم مختلف فقط عقیده شان را می پرسم.