قصر "آیت بن حدو" نمونه بارز معماری خشتی

#آیت بن حدو#گردشگری# ارگ بم

 آیت بن حدو مراکش


شهر باستانی  آیت بن حدو ، Ait Ben Haddou که از دیوار قلعه، ده ها قلعه سفالی، خیابان های پرپیچ و خم و خانه های پنهان در دامنه کوه درست  شده است، منبع الهام برای مورخان، جامعه شناسان، معماران و علاقه مندان به سفر و گردشگری بوده و هست. بزرگترین شهر به خوبی حفظ شده نمونه ای چشمگیر از معماری مستحکم خشتی مراکش و کل منطقه است. این بنا که در سال 1987 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، اصالت معماری خود را از نظر فرم ها، مصالح و نقوش تزئینی رنگارنگ حفظ کرده است که به بهترین وجه بیانگر احساسات فرهنگی و مذهبی ساکنان آن است.


قلعه باستانی در مقابل صحرا

 آیت بن حدو مراکش
شهر آیت بن حدو نمونه بارز معماری سازه خشتی مراکش است.

 

 آیت بن حدو مراکش
کوه‌های مخروطی، مبنای ساخت یک شهرک مستحکم (مراکش) شدند.


مورخان هنوز نمی توانند پاسخ دقیقی را پیدا کنند، با این وجود، زمانی که مردم و یک سکونتگاه در دامنه جنوبی اطلس در مقابل بزرگترین صحرای جهان ظاهر شدند، اما تأیید قابل اعتمادی وجود دارد که در قرن یازدهم یک مسیر کاروانی وجود دارد. از تیمبوکتو از طریق زاگورا دقیقاً از اینجا در مراکش عبور کرد و در آن زمان در دره Unila قبلاً قلعه ای از Ait Ben Haddou وجود داشت. شهر به تدریج در حال رشد، پنهان شده در پشت مجموعه ای از استحکامات، محل استراحت کاروانیان را فراهم می کرد، مرکز بازار شلوغی بود که در آن تجار جمع می شدند، که به شکوفایی سریع فرهنگ، دین، توسعه شهرسازی و معماری کمک کرد.


تکنولوژی ساخت و ساز سازه خشتی

آیت بن حدو مراکش
مصالح اصلی ساختمان برای قرن ها آجر گلی بود که از خاک رس و کاه خرد و خشک شده ساخته شده بود (شهر آیت بن حدو، مراکش).


شایان ذکر است که خرابه‌های قبلی از شهر قلعه پیدا شد که نشان می‌دهد روش ساخت شهر (قلعه) در طول قرن‌ها تغییر نکرده است. این را آثار معماری حفظ شده که قدمت آن به قرن هفدهم باز می گردد، نشان می دهد.

قابل توجه:فقدان جنگل و دیگر مصالح ساختمانی طبیعی مردم را وادار کرد تا به دنبال راه هایی برای یافتن سقفی بر روی سر خود باشند. حتی قبل از دوران ما، در مناطقی با منابع طبیعی کمیاب، مردم یاد گرفتند که از خاک با افزودن کاه یا سایر بقایای الیاف گیاهی استفاده کنند و مصالح ساختمانی ساخت بشر - آجر خام را ایجاد کنند. این فناوری در بیشتر مناطق آفریقا و خاورمیانه گسترش یافته است. بسته به اینکه کدام خاک غالب بود، ساختمان ها رنگ مناسبی داشتند. در مراکش، جایی که قدیمی ترین شهر گلی" آیت بن حدو"واقع شده است، ذخایر طبیعی خاک رس با غلبه رنگ قرمز مایل به قهوه ای وجود داشت که زیبایی شناسی خلاقیت های معماری را از پیش تعیین می کرد.

 

آیت بن حدو مراکش

Ait Ben Haddou بزرگترین سکونتگاه است که به خوبی حفظ شده است که قدمت ساختمان های آن به قرن هفدهم (مراکش) می رسد.


شایان ذکر است که سازندگان محلی کاه خشک خرد شده را به خشت اضافه کرده و آجرهای خام می‌سازند که به سادگی در آفتاب خشک می‌شوند و سپس دیوارهای قلعه، ساختمان‌های قلعه، ساختمان‌های عمومی، خانه‌های شخصی و ساختمان‌های کشاورزی برپا می‌کنند. این ماده برای یک منطقه خشک و گرم مناسب است، زیرا دیوارهای خشتی قادر به حفظ دمای مطلوب در داخل ساختمان هستند، سازگار با محیط زیست، غیر قابل اشتعال و "قابل تهویه" هستند، که تأثیر مفیدی بر سلامت انسان دارد.

 

 

آیت بن حدو مراکش

زمان، شرایط آب و هوایی و محیط بر ساختمان‌های خشتی و گلی (Ait-Ben-Haddou، مراکش) تأثیر مخربی دارد.

 

آیت بن حدو مراکش


در تابستان، رودخانه به طور کامل خشک می شود، اگرچه سیل نیز رخ می دهد و آسیب های جبران ناپذیری به دیوارهای قلعه وارد می کند (شهر آیت بن حدو، مراکش).

در عین حال آجر خام یکی از کوتاه‌مدت‌ترین مصالح ساختمانی است که دلیل از بین رفتن اکثر اشیاء معماری تاریخی به‌ویژه آنهایی است که مدتی است رها شده‌اند. چنین سازه هایی نیاز به مداخله دائمی انسان و نگهداری دقیق دارند. اگرچه این اقدامات نمی تواند تضمینی برای ایمنی در طول دوره های بارانی خاص یا در هنگام طغیان رودخانه ها باشد.

 

 

ویژگی های معماری شهر آیت بن حدو

آیت بن حدو مراکش
ساختار شهری چند سطحی توهم استحکام را ایجاد می کند (شهر آیت بن حدو، مراکش).

 

شهر آیت بن حدو ، مجموعه‌ای از ساختمان‌های خشتی است که با دیوارهای بلند احاطه شده‌اند که از آجر خام، ساخته شده‌اند. برنامه‌ریزی شهری مبتنی بر آرایش تپه‌ای از ساختمان‌های پنهان در پشت دیوارهای دفاعی، برج‌های گوشه‌ای مستحکم، خم‌های پیچیده خیابان‌های منتهی به 4 دروازه و میدان اصلی است.

 

آیت بن حدو مراکش

این شهر در تراس های مستحکم (Ksar Ait Ben Haddou، مراکش) واقع شده است.

 

آیت بن حدو مراکش

خیابان های پر پیچ و خم باریکی که از میان طاق ها عبور می کردند با برگ های نخل پوشیده شده بودند (شهر آیت بن حدو، مراکش).

 

آیت بن حدو مراکش
ساختمان‌های خشتی با تیر های چوبی  و با محلول رسی پوشانده می‌شدند و از نی خشک به عنوان سقف استفاده می‌شد (شهر آیت بن حدو، مراکش).

 

خانه‌ها عملاً با یکدیگر ادغام می‌شوند، صرف نظر از اینکه یک ساختمان ساده یا یک قلعه کوچک شهری با برج‌های بلند در سطوح مختلف، تزئین شده با عناصر تزئینی (ساخته شده از آجر سفالی) باشد. اما مناطق اشتراکی شهر مکان پراکنده تری از ساختمان ها را نشان می دهد (آغل گوسفندان ، اصطبل، اتاق زیر شیروانی، چاله های علوفه، میدان بازار، سالن اجتماعات برای جلسات رهبران، مسجد، مدرسه)، وجود یک شهر. محوطه های میدان و پارک متوسط.

آیت بن حدو مراکش

ساختمان های واقع در نزدیکی صخره تا حدی در شیب آن ساخته شده اند ( Ait-Ben-Haddou، مراکش).

 

آیت بن حدو مراکش
در خارج از دیوارهای قلعه یک کاروانسرا، یک انبار عمومی، دو قبرستان و یک پناهگاه وجود داشت (شهر آیت بن حدو، مراکش).

 

یکی از ویژگی های متمایز این شهر محصور شده، کلبه های معلق است که تا حدی در دامنه تپه ساخته شده است، به همین دلیل است که شهر آیت بن حدو به دلیل استحکام کلی بسیار چشمگیر به نظر می رسد، که در میان آن ها می توانید نخلستان ها را مشاهده کنید که رنگ قرمز و  رنگ های قهوه ای را رقیق می کند. . شایان ذکر است که زندگی مردم شهر در خارج از دیوارهای قلعه هیچ گاه قطع نشد. انبارهای عمومی برای نگهداری غلات، یک خرمن کوبی، دو قبرستان مسلمانان و یهودیان و همچنین زیارتگاهی وجود داشت. همچنین در نزدیکی شهر دژ، کاروانسرا ساخته شد که دارای دیوار دفاعی خاص خود برای اطمینان از استراحت امن کاروانیان است که در برابر حمله و محاصره کوتاه مقاومت می کند. در کاروانسرا علاوه بر اتاق‌هایی برای خواب، میخانه‌هایی نیز وجود داشت.

 

شهر آیت بن حدو جاذبه گردشگری اصلی مراکش

آیت بن حدو مراکش
طراحی نقوش و عناصر تزئینی بهترین راه برای بیان ترجیحات فرهنگی و مذهبی ساکنان شهر باستانی (شهر آیت بن حدو، مراکش) است.

 

با وجود حداکثر سازگاری با زندگی در منطقه جنوب مراکش، پایداری و سازگاری با محیط زیست ساختمان ها، در آغاز قرن بیستم، ساکنان شروع به ترک شهر کردند و در دهه 1990 عملاً خالی بود. بسیاری از ساکنان جرات ترک خانه های خود را نداشتند، بنابراین در دهه 1960 روستای جدیدی را در نزدیکی  شهر آیت بن حدو تأسیس کردند. در همین حال، خانه‌های متروکه و ساختمان‌های عمومی خیلی سریع نه تنها جذابیت خود را از دست دادند، بلکه بخشی از سازه‌های خود را نیز از دست دادند، اگرچه در سال 1987 شهر آیت بن حدو در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد و پس از آن کار برای حفاظت از آنها آغاز شد.

 

آیت بن حدو مراکش

تمام آنچه از فضای داخلی محل باقی مانده است

 

آیت بن حدو مراکش
در قلمرو شهر تاریخی، دو ساختمان مسکونی حفظ شده است

 

در این روند اتفاقاتی رخ داد. برخی از پیمانکاران در تلاش برای تقویت سازه های باستانی که نمی توانند بار زمان و تأثیرات محیطی را تحمل کنند، از سیمان در ملات ها یا حتی مخلوط های بتن استفاده می کنند. با توجه به اصالت شهرک و حفاظت در سطح جهانی، چنین اقداماتی ممنوع است. اعضای «کمیته مبارزه با جرایم» برای جلوگیری از بروز مشکل در آینده، باید با هوشیاری کار مرمت را زیر نظر داشته باشند تا فناوری‌های سنتی زیر پا گذاشته نشود و متعاقباً شاهد پنجره‌های پی وی سی و خانه‌های آغشته به ملات سیمان نباشند.

 

آیت بن حدو به یک مکان سینمایی برای فیلمبرداری لوکیشن تبدیل شده است 

آیت بن حدو مراکش
در خیابان‌های شهر باستانی، می‌توانید سوغاتی‌هایی از صنعتگران محلی بخرید


در مقایسه با دیگر سکونتگاه های مستحکم در منطقه، شهر آیت بن حدو اصالت معماری، سبک تاریخی و چیدمان شهری خود را با وجود تخریب جزئی ساختمان ها به خوبی حفظ کرده است. این شرایط فیلمسازان سراسر جهان را برای فیلمبرداری صحنه‌های شرقی جذب می‌کند، به‌ویژه که قلعه‌های اشراف و فرمانروایان شهر که در قسمت پایین شهرک واقع شده‌اند، نه تنها شکل و ساختار قدیمی را حفظ کرده‌اند، بلکه سازه سنتی خود را نیز حفظ کرده‌اند. نقوش تزئینی، بنابراین شما زحمت ساختن دکور را برای فیلم ندارید.

 

آیت بن حدو مراکش

این شهر به ویژه در طلوع و غروب خورشید، زمانی که پرتوهای خورشید تراس ها و قلعه های خشتی را روشن می کند نفس گیر به نظر می رسد. نفس گیر به نظر می رسد.


در زمان‌های مختلف، فیلم‌های زیادی در اینجا فیلم‌برداری شد و ظاهر رنگارنگ سکونتگاه تاریخی را به تصویر کشید، که برجسته‌ترین نمونه از معماری خشتی کل قاره است. در میان فیلم‌هایی که در خیابان‌های شهر باستانی " آیت بن حدو " فیلم‌برداری شده‌اند، فیلم‌های بسیار محبوبی وجود دارد: لورنس عربستان (۱۹۶۲، کارگردان دیوید لین)، مردی که می‌خواست پادشاه (۱۹۷۵، کارگردان جان هیوستون)، عیسی (۱۹۷۷، کارگردان فرانکو زفیرلی)، راهزنان زمان (1981، به کارگردانی تری گیلیام)، جواهر نیل (1985، به کارگردانی لوئیس تیگ)، نورهایی از چشم ها (1987، به کارگردانی جان گلن)، آخرین وسوسه مسیح (1988، کارگردان) مارتین اسکورسیزی)، زیر پوشش بهشت ​​(1990، به کارگردانی برناردو برتولوچی)، کوندون (1997، به کارگردانی مارتین اسکورسیزی)، مومیایی (1999، به کارگردانی استفان سامرز) وگلادیاتور 2000 به کارگردانی ریدلی اسکات.

 

کاربر گرامی اگربه سازه های گلی، خشت خام علاقه دارید مقاله  ارگ بم چه راز هایی در سینه دارد را کلیک کنید.

شما نظری نداری؟

برای ثبت نظر لطفا وارد شوید