چرا هیتلر و استالین از عجیب ترین زبان جهان متنفر بودند؟ حقایق کمتر شناخته شده درباره اسپرانتو
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸
اسپرانتو به عنوان یک زبان جهانی برای تمام مردمان زمین تصور شد. اسپرانتو یک زبان مصنوعی است که در آن هیچ استثنا، موارد و املای سختی وجود ندارد. دانشمندی که آن را درست کرد امیدوار بود که همه مردم آن را بیاموزند و به اصلی ترین زبان روی این سیاره تبدیل شود. دکتر Zamenhof آرزو داشت که اختراع او تمام جنگ های زمینی را متوقف کند و به خشونت جهانی پایان دهد. چرا قدرتمندترین رهبران سیاسی آن زمان به شدت از اسپرانتو متنفر بودند؟ چگونه اتفاق افتاد که پروژه یک نظم جهانی ایدهآل با شکست بدی روبرو شد و حقایق ناشناخته در مورد زبان اسپرانتو - در ادامه بررسی.
زبان جهانی یا مدینه فاضله دکتر زامنهوف
در پایان قرن نوزدهم، شهر لهستانی بیالیستوک، که ابتدا به پروس و سپس به روسیه تعلق داشت، دوباره بخشی از لهستان شد. تاریخ پر دردسر آن را به مرکز تنوع ملی تبدیل کرده است. لهستانی ها، آلمانی ها، روس ها و حتی یهودیان اشکنازی(Ashkenazi Jews) در اینجا زندگی می کردند. هر گروه منحصراً به زبان خود صحبت می کردند و با افراد دیگر با سوء ظن رفتار می شد.
در این زمان بود که لودویک لازار زامنهوف در اینجا زندگی می کرد. او یک یهودی بود که در بیالیستوک، زمانی که متعلق به امپراتوری روسیه بود، به دنیا آمد. لازار مارکوویچ در مسکو تحصیل کرد و به عنوان یک پزشک معتبر به زادگاه خود بازگشت. او یک ایده آلیست بود و آرزوی روزی را داشت که همه مردم در صلح با یکدیگر زندگی کنند. دکتر علت خشونت و همه جنگ های روی زمین را در این می دید که مردم از ملیت های مختلف یکدیگر را درک نمی کنند. او معتقد بود که اگر گروههای مختلف بتوانند به راحتی با هم ارتباط برقرار کنند، صلح جهانی برقرار میشود.
در 26 ژوئیه 1887، Zamenhof آنچه را که اکنون Unua Libro یا اولین کتاب نامیده می شود منتشر کرد. در این اثر زبانی ارائه و شرح داده شد که دکتر نام آن را «اسپرانتو» یا «امید» گذاشت. لازار مارکوویچ سالهای زیادی را صرف توسعه این زبان کرد. او در این اثر در کنار امیدها و آرزوها تمام روح خود را گذاشت.
زامنهوف از کودکی چند زبانی بود. او که در یک شهر چند ملیتی زندگی می کرد، زبان تمام جوامع ملی را که در بیالیستوک بودند آموخت. این به او کمک کرد تا با استفاده از دانش خود واژگان اسپرانتو را بسازد. این شامل کلمات انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، یونانی، ایتالیایی، لاتین، لهستانی، روسی و ییدیش(زبانی است که یهودیان در سرتاسر دنیا به آن زبان صحبت میکنند) بود. گرامر زبان جهانی عمدتاً تحت تأثیر زبانهای اروپایی بود. برخی از نوآوری ها بسیار شبیه به عناصر زبان های آسیایی هستند، به عنوان مثال، بسیاری از آنها از چینی گرفته شده اند.
اکنون، پس از گذشت تقریباً یک قرن و نیم، آشکار است که آرمان شهر دکتر زامنهوف به طرز فجیعی شکست خورده است. اسپرانتو خشونت های جهان را متوقف نکرده است و جنگ ها هنوز کره زمین را می لرزاند. حتی درگیری نظامی کنونی در مرکز اروپا تا حدی به دلیل تفاوت های زبانی است. و همیشه به اندازه کافی جنگ به این دلایل روی زمین وجود داشته است. زبان امید و وعده صلح جهانی برای کسی فایده ای نداشت. هرگز توزیع گسترده ای دریافت نکرد. امروزه اسپرانتو راهی برای برقراری ارتباط فقط در محافل محدود فکری است. خیلی آهسته پخش می شود. به طور کلی، در این سیاره امروزه حدود دو میلیون نفر اسپرانتو صحبت می کنند!
اسپرانتو زبانی برای همه
زامنهوف به هیچ وجه قرار نبود زبان مادری کسی را با زبان اختراعی خود جایگزین کند. او فقط می خواست هماهنگی و تفاهم جهانی حاکم شود. قرار بود زبان اسپرانتو به زبان دوم تبدیل شود و درک بین المللی و البته صلح را ترویج کند. یادگیری اسپرانتو بسیار آسان است. اسم های موجود در آن جنسیت دستوری ندارند، بنابراین هرگز نباید تعجب کنید که آیا جدول مذکر است یا مؤنث. در اینجا هیچ افعال بی قاعده ای وجود ندارد، بنابراین لازم نیست جداول صرف پیچیده را حفظ کنید. علاوه بر این، املا کاملاً آوایی است، بنابراین هرگز با حروف بی صدا یا حروفی که در زمینه های مختلف صداهای متفاوتی دارند، سردرگم نخواهید شد.
زامنهوف در Unua Libro 16 قانون اساسی اسپرانتو را مطرح کرد و یک فرهنگ لغت ارائه کرد. این کتاب به بیش از ده ها زبان در سراسر جهان ترجمه شده است. زامنهوف مقدمه کار خود را با یادداشتی مبنی بر اینکه از همه حقوق فردی برای خلقت خود چشم پوشی می کند، بیان کرد. اسپرانتو، به گفته او، دارایی کل جامعه جهانی است.
اول، ایده های لازار مارکوویچ پاسخ قدرتمندی در قلب بسیاری از مردم این سیاره یافت. این زبان به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. در سال 1905 اولین کنگره جهانی اسپرانتو برگزار شد که از آن زمان به بعد هر سال برگزار می شود. حاملان آن در آنجا جمع شدند و آن را به زبان آوردند و تجلیل کردند. زامنهوف برای دستاوردهای خود 14 بار نامزد دریافت جایزه صلح نوبل شد، اما متأسفانه هرگز این جایزه عالی را دریافت نکرد.
پرونده زامنهوف امروز ادامه دارد. انجمن جهانی اسپرانتو وجود دارد، سازمانی که هدف آن تشویق روابط بین مردم از طریق استفاده از این زبان است. این سازمان برای قدردانی از سهم خود در صلح جهانی، بیش از صد نامزد دریافت جایزه صلح نوبل دارد. از این گذشته، اسپرانتو به برقراری ارتباط با همه بدون موانع زبانی کمک می کند. تا به امروز، انجمن هرگز جایزه ای دریافت نکرده است.
جهان صلح نمی خواهد، هر چقدر هم که متناقض به نظر برسد
پس از جنگ جهانی اول، سازمان ملل متحد، تأسیس شد. این به امید جلوگیری از همه درگیری های آینده انجام شد. در همان جلسه اول، نماینده ای از ایران پیشنهاد کرد که اسپرانتو به عنوان زبان جهانی روابط بین الملل پذیرفته شود. نماینده فرانسوی بلافاصله این پیشنهاد را وتو کرد. او بسیار می ترسید که این امر فرانسه را از موقعیت ممتاز خود در دیپلماسی محروم کند. اندکی بعد، مقامات فرانسوی پا را فراتر گذاشتند و اسپرانتو را به بهانه اینکه ظاهراً ابزاری برای تبلیغات کمونیستی است، کاملاً در کشور ممنوع کردند.
لازار مارکوویچ زامنهوف با همسر و همکارانش.
از قضا، در کشور کمونیستی پیروز، اسپرانتو نیز مورد علاقه نبود. در اتحاد جماهیر شوروی، گویشوران این زبان اعضای یک "سازمان جاسوسی بین المللی" خاص به حساب می آمدند. بسیاری از آنها در جریان پاکسازی بزرگ ژوزف استالین دیکتاتور شوروی محکوم، تبعید و حتی تیرباران شدند.
در آلمان نازی، آدولف هیتلر زبان اسپرانتو را توطئه یهودیان برای تسلط بر جهان اعلام کرد. تحت حکومت رایش سوم، گشتاپو دستورات خاصی برای جستجوی نوادگان زامنهوف دریافت کرد. هر سه فرزند و همسرش در هولوکاست جان باختند، مانند بسیاری دیگر از اسپرانتو زبانان.
وجود چنین رویدادهایی، در سال 1954 سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (که بیشتر به عنوان یونسکو شناخته می شود) قطعنامه ای را تصویب کرد. به رسمیت شناختن و ایجاد روابط با انجمن جهانی اسپرانتو. این قطعنامه راه را برای گسترش زبان جهان باز کرد. این زبان در تمام رویدادهای یونسکو مرتبط با مسائل زبانی ارائه می شود.
در سال 1985، یونسکو قطعنامه ای را تصویب کرد که در آن از کشورها خواست تا اسپرانتو را در برنامه های درسی مدارس خود بگنجانند. در چین، اسپرانتو به عنوان یک زبان خارجی در چندین دانشگاه تدریس می شود. یکی از آنها حتی موزه ای را به زبان اسپرانتو اختصاص داد. در دانشگاه Adam Mickiewicz در لهستان، برنامه Interlinguistics به طور کامل به زبان اسپرانتو تدریس می شود. سال 2017 توسط یونسکو به عنوان سال زامنهوف اعلام شده است. از آن زمان، نشریه شاخص این سازمان یک شماره فصلی را به زبان اسپرانتو منتشر می کند.
به افراد ناامید، امید بده
امروزه اسپرانتو توسط علاقه مندان در سراسر جهان صحبت می شود. اینترنت طیف گسترده ای از دوره ها و آموزش های رایگان زبان را ارائه می دهد. راهنمای کامل دستور زبان اسپرانتو در Google Translate موجود است. زبان دنیا نسخه مخصوص به خود ویکیپدیا را دارد که در حال حاضر حاوی مقالات بیشتری نسبت به نسخههای مشابه به زبانهای دانمارکی، یونانی و ولزی است.
ترجمه شده، کلمه "اسپرانتو" به معنای "کسی که امیدوار است" است. ممکن است امید پایان دادن به همه خشونت ها در جهان با کمک زبانی جهانی، آرمان گرایی و آرمان شهر باشد.هر جنگی همیشه با مذاکرات صلح خاتمه می یابد. طرفین متخاصم از خدمات مترجمان استفاده می کنند. زامنهوف معتقد بود که اگر یک زبان خنثی وجود داشته باشد، همه چیز بسیار آسان تر خواهد بود. این می تواند به افراد کمک کند تا بر اختلافات خود غلبه کنند. شاید واقعاً در آن زمان جنگی وجود نداشته باشد؟...