علائم هیپوتیروئیدیسم ترکیبی از نشانه ها و تظاهرات بالینی است که زمانی که سطح هورمون تیروئید به علت کمبود ید در بدن ، اثر ید 131 رادیواکتیو، عدم وجود تیروئید به علت عمل جراحی ارگانال یا آسیب مادرزادی و بیماری تیروئید خود ایمنی کاهش می یابد، در بدن رخ می دهد. اگر به علائم کم کاری تیروئید توجه نکنید و با این شرایط درمان نشوید، ممکن است عواقب جدی ای از جمله کم خونی مکسیدما ایجاد شود که منجر به مرگ می شود. غده تیروئید مسئولیت عملکرد کل ارگانیسم را برعهده دارد، بنابراین وقتی که کمبود هورمون هایی که بوسیله آن تولید می شود، ایجاد شود، نشانه های بسیار متنوعی بروز می دهد.
علائم اولیه کم کاری تیروئید
هر فرد باید بصورت دوره ای غده تیروئید را بررسی کند. به طور معمول، می توان آن را در قسمت پایین گردن زیر سیب آدم احساس کرد. در ارتباط با اندام های داخلی، غده تیروئید در زیر حنجره قرار دارد، در مقابل غضروف تیروئید، به همین دلیل این نام را دریافت کرده است. در شرایط عادی، غده تیروئید قابل مشاهده نیست. اگر فرد حداقل تغییر در اندازه غده یا تغییر شکل دیگر در این منطقه را ملاحظه کند، باید به عنوان یک دلیل برای مراجعه به متخصصان در نظر بگیرد.
اولین علائم بالینی هیپوتیروئیدی ( کم کاری تیروئید)، می تواند ضعف عمومی، خستگی، ظهور تورم بافت نرم بافت نرم در پوست، فشار خون پایین، پس از آن فشار خون بالا، برادی کاردی (کاهش ضربان قلب)، اختلال عملکرد شناختی و اختلالات در حوزه های جنسی می باشد.همه این علائم دلیلی برای مشاوره با متخصص هستند.
ویژگی های اصلی غده تیروئید
غده تیروئید یک عضو است که به درستی "هادی" کل ارگانیسم نامیده می شود . هر چند این عضو بسیار بزرگ نیست اما مسئولیت عملکرد کامل کل ارگانیسم را بر عهده دارد. این طراحی برای تحقق دستورات مغز و کنترل کار ارگان های داخلی است. تحت تاثیر غده های اصلی مانند هیپوتالاموس، هیپوتالاموس، غده تیروئید، سنتز هورمون هایی را ایجاد می کند که مسئولیت تعدادی از فرآیندهای بدن را تشکیل می دهند.
علائم خارجی کم کاری تیروئید
اشتباهات در تشخیص هیپوتیروئیدی(کم کاری تیروئید)، به عنوان یک قاعده، با علائم سندرم پلی مورفیسم همراه است، علائم بالینی متعدد آن اغلب به عنوان پایه ای برای تشخیص اشتباه و بعضی اوقات درمان ناکافی است.
برای تشخیص به موقع هیپوتیروئیدیسم مهم است که علائم خارجی آن را بدانیم. اختلال عملکرد دستگاه گوارش در کم کاری تیروئید همراه با یبوست یا اسهال، بی حسی ، از دست دادن اشتها ، تهوع و استفراغ و درد در شکم همراه است.
در بخشی از سیستم قلبی عروقی شاهد، نقض ریتم و ضربان، پایین آمدن فشار خون، وقوع پریکاردیت (التهاب غشای دور قلب) می باشیم. مصونیت عمومی کاهش می یابد، فرد بیشتر از افراد معمولی به بیماری های عفونی و ویروسی مبتلا می شود.
با این حال، اندام های پوستی در عملکرد کم کاری تیروئید علائم بیشتری نشان می دهند.
- پوست اغلب سرد، رنگ پریده و خشک است.
- قسمت های پوستی آرنج و مفاصل زانو خشن می شود.
- ریزش مو.
- شاید کاهش شنوایی و بینایی.
- صدا کمی تغییر کند.تغییر ناشی از تورم طناب های صوتی در گلو است.
همه این نشانه ها بسیار واضح است و اگر در فردی با دیده شود بهتر است که مراقبت های پزشکی را به تعویق نیاندازد.
علائم عصبی در کم کاری تیروئید
علائم عصبی اولیه هیپوتیروئیدیسم معمولا به آرامی پدیدار می شود، بدون اینکه منجر به نابودی بیمار یا ناتوانی اجتماعی او شود. وقتی که هیپوتیروئیدیسم رخ می دهد، تمام قسمت های سیستم عصبی در فرایند اختلال عمل می کنند. اغلب ممکن است ترکیبی از ضایعات سیستم عصبی محیطی با یک تصویر بالینی مشخصدیده شود. کمبود هورمون تيروئيد منجر به پيچيدگی سندرم می شود که نشانه هایآن به شرح زیر است:
مانند سندرم رواننژندی یا نِوْرُز (به انگلیسی: Neurosis)، آستنیا و سایر اختلالات روانی-عاطفی. در بیماران افزایش خستگی، تحریک پذیری، خواب آلودگی (یا وقفه در خواب شب)، اضطراب، بی تفاوتی به همه چیز و ضعف دوره ای رخ می دهد .
ناسازگاری و بی حسی ناشی از فعال شدن متابولیسم یا اختلال در جبران هورمونی است که مشخصه کم کاری تیروئید است.
سندرم سردرد در این پاتولوژی بسیار رایج است که توسط پوکی استخوان ، پرفشاری وریدی رخ می دهد. کمبود هورمونهای تیروئید منجر به ادم منفی و ادم در بافت همبند می شود، در شرایط افزایش مقاومت عروقی محیطی و کاهش سرعت جریان خون باعث عملکرد ضعیف قلبیمی شود
. در نتیجه، بیماران از سنگین بودن در ناحیه سر، احساس فشار داخلی شکایت می کنند. اغلب این همراه با ادم شدید و شکایت از فشار در ناحیه چشم در صبح و یا در شب و سردرد در پایان روزها با استفراغ کمتر است.
اختلال شناختی و غرق شدن در افکار خود را در ناتوانی تمرکز نشان می دهد، توجه داشته باشید. گاهی اوقات چنین علامتی به عنوان فراموشی به حساب می آید، اما در علائم کم کاری تیروئید کمترذکر شده است.
اختلالات روانی در قالب حالت های شبیه به حملات هراس خود را نشان می دهد. همچنین یک نشانه رایج سندرم روده ای-عروقی است که به وسیله هیپیدروزیس، پیشرفت نارسایی اتونومیک نشان داده می شود. بیماران از ضعف، سرگیجه، سیاه شدن چشم در هنگام تغییر موقعیت شکایت دارند .
علائم عصبی مرکزی می تواند در زمان معاینه توسط دکتر تعیین شود، زمانی که او همگرایی بی نظم ، مشکلات چشم، تقویت رفلکس های تاندون، انحراف در وضعیت رمبرگ، و نمونه های پلاتسنوسویا را می بیند.در هنگام ویزیت، پزشک اغلب متوجه می شود که بیمار در مورد بی حسی در دست در شب یا صبح شکایت دارد.
در موارد بسیار نادر شاهد سندرم میوپات هستیم . این ها نشانه هایی از ضعف عضلات پای پروگزیمال هستند که می تواند توسط EMG تایید شود . همچنین ممکن است با تشنج در پا یا دست دیده شود.
شرایط روحی در کم کاری تیروئید
در کم کاری تیروئید، متابولیسم سلول های مغزی به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد، که در کاهش هوش بیمار، کاهش توانایی او در انجام کارهای ذهنی، کاهش توجه ظاهر می شود.
کاهش تمرکز فکری بسیار نمایان است، با این حال، با کمک تکنیک های روانشناختی، می توان میزان کاهش چنین توانایی ها را نسبت به شاخص های متوسط تعیین کرد. خود بیماران متوجه ناتوانی خود در تمرکز و پیدا کردن راهی برای خروج از این مشکل می شوند. حافظه فرد نیز به خصوص در کوتاه مدت تحت تاثیر قرار می گیرد.
کاهش سطح هورمون های تیروئید در بدن منجر به بی حوصله گی و عدم اراده فرد می شود، برای همین مهم است که تمام بستگان خود را در نظر بگیریم زیرا با این حالات روحی بیمار حتی به دنبال کمک پزشکی نمی رود. شریک عاطفی فرد بیمار نیز رنج می برد، فرد در مورد آینده بسیار بدبینانه به نظر می رسد ، خلق و خوی او همیشه افسرده است (dejected)، او علاقه به خانواده، دوستان، همه مردم اطراف را از دست می دهد. اغلب متخصصان غدد، بیماران خود را برای مشاوره توسط روانشناسان یا روانپزشکان جهت تشریح چارچوب افسردگی که در آن فرد به علت هیپوتیروییدی است، معرفی می کنند. افسردگی شدید در هیپوتیروئیدیسم در 5 تا 12 درصد از بیماران دیده می شود.
علائم کم کاری تیروئید در زنان
بر هیچکس پوشیده نیست که زنان بیشتر به هیپوتیروئیدی مبتلا هستند، چرا که زمینه هورمونی آنها تحت تاثیر فرآیندهای طبیعی بسیار بیشتر از مردان تغییر می کند. لازم است که علائم و نشانه های هیپو تیروئیدی زنان را در شرایط خاص - در طی یائسگی و حاملگی - بررسی کنیم.
علائم کم کاری تیروئید در یائسگی
مشکل در شناسایی علائم هیپوتیروئیدیسم در دوران یائسگی، شباهت زیاد این علائم با علائم یائسگی است، زیرا هر دو به غده تیروئید ارتباط دارند. یائسگی با کاهش تولید هورمونهای جنسی در بدن یک زن مشخص می شود.
کمبود هورمون در کم کاری تیروئید می تواند منجر به خستگی، بی حسی، افزایش وزن ، آلوپسی که نشانه هایی مانند علائم اولیه یائسگی است، شود.
به منظور تشخیص مستقل شروع یائسگی از مشکلات ناشی از کمبود هورمون های تیروئید در بدن، شما باید به شرایطی که در بدن بوجود می آیند، توجه داشته باشید. به علائم کم کاری تیروئید، به عنوان مثال، کاهش فعالیت ذهنی، صحبت آهسته، تورم اندام ، صورت عدم تحمل سرما توجه کنید.
علائم کم کاری تیروئید در دوران بارداری
در دوران بارداری، تحرک قابل توجهی از غده تیروئید تحت تاثیر یک مجموعه از عوامل خاص است که عمدتا در نیمه اول بارداری رخ می دهد، یعنی در دوره زمانی که جنین هنوز فعالیت غده تیروئید خود را شروع نکرده است.
هیپوتیروئیدی تقریبا هیچ علائم بالینی ندارد و اغلب در اندازه گیری تصادفی TSH، از جمله در دوران بارداری تشخیص داده می شود.
بنابراین، هیپوتیروئیدیسم در طول بارداری ممکن است با عوارض جدی و غیرقابل برگشت هم برای جنین و هم مادر باردار همراه باشد.
علائم کم کاری تیروئید در نوزادان
در نوزادان، کم کاری تیروئید می تواند در هنگام تولد آشکار شود. این نشان دهنده شکل مادرزادی بیماری است.
طبق آمار، از هر 5،000 نوزاد یک نوزاد از کم کاری تیروئید رنج می برند، و دختران مبتلا به آسیب شناسی 2 برابر بیشتر از پسران است.
با رشد جنین، باید تیروئید مادر یا درمان جایگزین به طور کامل نیاز به هورمون های مناسب را برای جنین پوشش دهد. اما هنگامی که یک کودک متولد می شود، تیروئید وی قادر به تولید مقدار لازم از مواد فعال بیولوژیکی مورد نیاز او می باشد.
در کم کاری تیروئید مادرزادی ممکن است این علائم در نوزادان رخ دهد:
- زردی مداوم
- تورم زیاد پا و دست ها، لب ها، صورت
- پوست خشک
- کودک بسیار ساکت است ، بندرت گریه های ضعیف می کند، رفلکس مکنده ضعیف پستان مادر
- کودک زبان بزرگی دارد، فتق ناف و نفخ
- غده تیروئید دیده می شود
- تاخیر در بستن ملاج سر
- تنفس دشوار و پر سر و صدا
- افزایش کم وزن
اگر تشخيص کم کاری تيروئيد در شيرخواران شش ماهه باشد، کودک به شدت در رشد جسمانی و روانی عقب خواهد ماند و کار اندامهای داخلی شروع به اختلال خواهد کرد.
حتی اگر هيپوتيروئيدی مادرزادی يک شکل گذرا داشته باشد و به سرعت تشخيص داده شود وطی دو سال ناپديد شود،علائم عدم تعادل در رشد بدن کودک ممکن است در تمام طول زندگی او مثل پل بزرگ بینی، طول پيشانی و غیره باقی بماند.
یک متخصص با تجربه برای تشخیص کم کاری تیروئید مادرزادی ، معمولا از وزن زیاد نوزادان (وزن آنها بیش از 4 کیلوگرم)، نوزادان پف کرده و گاهی اوقات هیدروسفالی استفاده می کند. همچنین توجه به این واقعیت مهم است که در برخی موارد علائم ممکن است پنهان و منجر به تشخیص دیرهنگام و تاخیر در درمان شود.
علائم کم کاری تیروئید می تواند در یک فرآیند متابولیک آهسته در بدن نوزاد ظاهر شود.
با توجه به پیامدهای جدی هیپوتیروئیدیسم برای نوزادان در شرایط مدرن در بیمارستان های مادران، برای شناسایی تعدادی از بیماری های ارثی، از جمله مشکلات مربوط به عملکرد غده تیروئید غربالگری انجام می شود.
خون توسط پانسمان پوستی (معمولا از پاشنه) در روزهای 4 تا 5 روز پس از تولد در نوزادان نارس و در روزهای 7-14 جمع آوری می شود و تفسیر سطح TSH را در نظر می گیرد. هنگامی که ارزش آن کمتر از 20 میلیارد یول / ليتر باشد، کودک به عنوان سالم در نظر گرفته می شود و در سطوح 20 تا 50 ميليوگرم در ليتر، مجددا بررسی می شود و در سطح بيش از 50 ميليوگرم در ليتر، مشكوك به هيپوتيروئيد است.
گاهی اوقات کم کاری تیروئید در کودکان نیز ممکن است در هر سنی شروع شود. اول از همه، با تأخیر در رشد فکری دیده می شود، که والدین باید توجه زیادی به آن داشته باشند.
علائم کم کاری تیروئید توسط ضخیم شدن و کراتینیزه شدن اپیدرم در آرنج، زانو، پاها، سطح داخلی مفصلی ظاهر می شود. پوست در سندرم Barre به رنگ خاکستری کثیف تبدیل می شود.
تمام علائم کم کاری تیروئید بسیار معمولی است و ممکن است تعدادی از بیماری های دیگر هم همین علائم را نشان دهند. با این حال، با دیدن علائم بصورت مستمر، مهم است که برای تشخیص به موقع و درمان سریعتر بیماری به پزشک مراجعه کنید.