چگونه سرما نخوریم؟
کاوه طاهریدر۱۴۰۳/۲/۱۸در این مقاله به شما آموزش می دهیم "چگونه سرما نخوریم؟" یا "چگونه سرماخورده نشویم؟"
ویروس سرماخوردگی
عامل اصلی سرماخوردگی ویروس است، سرماخوردگی یا زکام بیماری به شدت واگیرداری مربوط به دستگاه تنفس فوقانی است که از بینی شروع می شود. فرد آلوده به ویروس احساس خستگی می کند، دائم عطسه می زند و سردرد دارد. علائم با سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه پیدا می کند. طول دوره بیماری معمولا 7 تا 10 روز است. برخی علائم تا 3 هفته نیز ادامه خواهند داشت.
وقتی شما یکبار به ویروس آلوده شوید، بدن شما پادتن ویروس را ساخته و در آینده دیگر به آن ویروس مبتلا نخواهید شد. این موضوع در مورد ویروس سرماخوردگی کاملا صادق است ولی مشکل تنوع زیاد ویروس سرماخوردگی است.
درحال حاضر بیش از 200 نوع ویروس سرماخوردگی شناخته شده است. هر فرد متناسب با سن و نحوه زندگی تعدادی از این ویروس را گرفته و در برابر آن ها مقاوم می شود.
مثلا اگر شما 35 ساله باشید و از سال اول هر سال 2 بار سرما خورده باشید نهایتا در برابر 70 ویروس مقاوم می شوید. یکی از دلایل اینکه افراد مسن کمتر سرما میخورند همین موضوع است. بدن انها پادتن های مختلفی برای مقابله با انواع بیشتری از ویروس سرماخوردگی دارد.
ویروس سرماخوردگی شبیه تصویر بالاست، البته بسیار کوچک که فقط با میکروسکوپ های بسیار پیشرفته الکترونیک قابل مشاهده است.
هوای سرد و سرماخوردگی
همانطور که در بالا گفتیم تنها دلیل سرماخوردگی ویروس است، ولی چرا مردم در هوای سرد بیشتر سرما میخورند؟!
بدن انسان بسیار هوشمند عمل می کند، وقتی هوا سرد است برای حفظ گرما خون به اعضای داخلی بدن فرستاده می شود تا شما زنده بمانید، این عمل به این معناست که خون کمتری در اعضای انتهایی مانند بینی وجود دارد. خون کمتر، گلبول سفید کمتر و آخرین خط دفاعی شما به شدت ضعیف می شود. ویروس از این فرصت استفاده می کند و در جداره بینی جا خوش می کند.
انتقال ویروس سرماخوردگی
خوشبختانه ویروس سرماخوردگی دست و پا ندارد و عملا نمی تواند حرکت کند، پس خود ما هستیم که آن را به بینی عزیزمان منتقل می کنیم، چطوری؟!
ویروس سرماخوردگی در محیط مناسب تا 18 ساعت خارج از بدن انسان زنده می ماند، 18 ساعت سرنوشت ساز! به این نکته باز خواهیم گشت.
آسان ترین راه انتقال از طریق مایعات بدن فرد بیمار است، ترشحات بینی، آب دهان، عطسه و ...
حالا به قسمت چگونه سرما نخوریم میرسیم.
چگونه سرما نخوریم؟
شما خود به خود سرما نمی خورید و باید ویروس را از شخص بیمار بگیرید. اگر چند مورد ساده زیر را رعایت کنید هیچ وقت سرما خورده نمی شوید.
- به بینی، چشم و گوش خود دست نزنید، ویروس ها با چشم دیده نمی شوند و ممکن است همین الان روی دست شما نشسته باشند.
- جوراب بپوشید! خنده دار است؟ نه! پوشیدن جوراب پاهای شما را گرم می کند، وقتی پا گرم باشد بدن دیگر خون را به اعضای حیاتی منتقل نمی کند و سپر حفاظتی شما از شما مراقبت خواهد کرد.
- عسل بخورید! من از کلمه سوپر فود متنفرم، سوپرفود یا ابرغذا توسط افرادی ساخته شده که قصد دارند جیب شما را خالی کنند، عسل حاوی آنتی باکتری است. به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. بجای شکر سفید و قهوه ای و صورتی و سبز و ... عسل را داخل چایی بریزید و نوش جان کنید.
- ویتامین نخورید! تا امروز ثابت نشده ویتامین ها جلوی سرماخوردگی را می گیرند. فقط تبلیغات کذب است و همچنان قصد خالی کردن جیب شما را دارند. بیشتر ویتامین هایی که میخورید دفع می شوند و رسما پولتان را دور میریزید.
- ماساژ و روابط زناشویی تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی بدن دارند. این مورد بررسی شده و مقالات زیادی درباره آن به چاپ رسیده است.
- استرس را کم کنید، وقتی استرس دارید بدن شما ضعیف می شود. این یک حقیقت علمی است. وقتی استرس دارید بدن شما کورتیزول تولید می کند، کورتیزول سیستم ایمنی را خاموش می کند، به همین سادگی!
- ورزش کنید، ورزش سیستم ایمنی را تقویت می کند و از طرفی باعث کاهش استرس می شود. حتی اگر همین الان مریض هستید ورزش کنید، تا زمانی که تب ندارید می توانید ورزش کنید.
- الکل نخورید. برخلاف تصور عام که الکل باکتری و ویروس را میکشد اینطور نیست. الکل دمای بدن شما را کاهش خواهد داد و مستعد بیماری می شوید.
- موبایل خود را تمیز کنید، در تحقیقات مشخص شده که گوشی موبایل آلوده به انواع باکتری هاست. به صورت دوره ای با الکل گوشی خود را پاک کنید. لازم نیست از پاک کننده های عجیب و گران قیمت استفاده کنید، همین الکل طبی 70% کفایت می کند.
- آب زیاد بنوشید، وقتی بدن آب کافی داشته باشد به سرعت ویروس ها و باکتری ها از بدن تخلیه می شوند.
- بیشتر بخوابید، ارزانترین و موثرترین راه برای مقابله با ویروس و باکتری ها خواب است! ثابت شده در هنگام خواب گلبول سفید تا 50% فعال تر می شوند و خواب قدرت مضاعفی برای شکست دشمن به آنها می دهد.
- تزریق واکسن آنفولانزا، برخلاف سرماخوردگی کلا 4 نوع مختلف ویروس آنفولانزا وجود دارد که نوع 4 به انسان کاری ندارد. واکسن های موجود در بازار می توانند شما را از 3 نوع اصلی محافظت کنند. آنفولانزا مانند ویروس سرماخوردگی نیست و خطرناک است، همه باید واکسن بزنند.
- آنتی بیوتیک کمتر، آنتی بیوتیک بر روی باکتری تاثیر دارد و هیچ اثری روی ویروس نخواهد داشت. برای هر سرماخوردگی نباید آنتی بیوتیک مصرف کرد. در بدن هر فرد تعداد زیادی باکتری خوب وجود دارد که شما با خوردن سرخود آنتی بیوتیک آن ها را از بین خواهید برد. تعجب نکنید اگر بعد از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک مشکل اسهال یا هضم شیر خواهید داشت. با خوردن سرخود آنتی بیوتیک شانس مقاومت در برابر آنتی بیوتیک را افزایش می دهید که بسیار خطرناک است.
موارد بالا برای پیشگیری از سرماخوردگی معرفی شد ولی حالا اگر با فرد بیمار سر و کار دارید چه کاری کنید تا مریض نشوید.
جلوگیری از انتقال سرماخوردگی
- از تماس مستقیم با فرد بیمار یا هر وسیله یا جایی که تماس داشته بپرهیزید. شاید به نظر سخت باشد ولی رسما تنها راه جلوگیری از انتقال ویروس سرماخوردگی همین است.
- محل های مشکوک را با الکل پاک کنید، الکل باید حداقل 70% باشد. سفیدکننده های حاوی کلر نیز موثر است ولی باید در محل 10 تا 60 دقیقه بمانند، به هیچ وجه نباید با آب گرم ترکیب کنید، خاصیت خود را از دست می دهد.
- فرد بیمار باید ماسک بپوشد و دائما دست های خود را بشوید. با اینکار بیشتر ویروس ها از بین خواهد رفت.
- برای کنترل بیشتر فرد بیمار باید ظروف مشخص داشته باشد که مابقی افراد به آن ها دست نزنند.
- شستشو ظروف بهتر است با ماشین ظرفشویی انجام شود. از حداکثر دما استفاده کنید.
- فرد بیمار باید توسط پزشک مورد معالجه قرار گیرد. داروها سیستم ایمنی فرد بیمار را تقویت می کنند و ویروس ضعیف تر می شود. اینکار انتقال ان را سخت تر می کند.
- از دستگاه بخور استفاده کنید، ویروس در هوای خشک راحت تر منتقل می شود.
- در استفاده از وسایل نهایت دقت را انجام دهید، کنترل تلویزیون، گوشی تلفن، رایانه شخصی، شیرهای آب، دستگیره درب و ... از موارد خطرناک است.
- 18 ساعت خطر (قبلا اشاره شد)، اگر فرد بیمار محل را ترک کرده تا 18 ساعت بعد ممکن است ویروس ها فعال باشند. پس مراقب باشید
مکان های عمومی
ما مجبوریم با افراد دیگر در تماس باشیم، سالم یا بیمار، این افراد هر روز با ما سوار تاکسی، اتوبوس و مترو می شوند. در فصول سرد سال که ویروس سرماخوردگی بیشتر مشاهده می شود بیشتر مراقب مکان های عمومی باشید، برای راحتی می توانید یک دستکش بپوشید و با خیال راحت وقتی در محیط امن قرار گرفتید دستکش را برای 24 ساعت کنار بگذارید.
تصور اشتباه درباره سرماخوردگی
- ویتامین C برای مقابله با ویروس سرماخوردگی موثر است، به تازگی در تحقیقات علمی مشخص شده است ویتامین C تاثیری در برابر سرماخوردگی ندارد. ویتامین D بسیار موثرتر است.
- هوای سرد باعث سرماخوردگی نمی شود، این تصور نیز اشتباه است، شانس سرماخوردگی در هوای سرد بسیار بیشتر از گرم است.
- افراد قوی کمتر مریض می شوند. این هم اشتباه است، درصورت ورود ویروس به بدن همه مریض می شوند.
- واکسن آنفولانزا جلوی سرماخوردگی را می گیرد. کاملا اشتباه است، واکسن آنفولانزا فقط در برابر 3 نوع آنفولانزا مقاومت دارد و تاثیری روی ویروس های سرماخوردگی ندارد.
- الکل ویروس را می کشد، بله الکل ویروس را می کشد ولی با درصد خلوص بالای 70% که در بدن انسان هیچ وقت به این درصد نخواهد رسید.
در نهایت اگر چپ و راست سرما می خورید نگران نباشید، هر بار قوی تر خواهید شد.