از علائم مچ دست یا مچ پا به سرطان ریه شک کنیم

در

4889555.jpg
به گفته کارشناسان تحقیقات سرطان انگلستان (UK) ، یکی از نشانه های سرطان ریه ممکن است تغییر وضعیت مچ دست و مچ پا باشد.


متخصصان می گویند: یک علامت هشدار دهنده که باید همیشه به آن توجه کنید ، تورم مچ پا و مچ دست با سندرم درد است.به گفته آنها ، چنین پدیده ای ممکن است نشان دهنده استئوآتروپاتی ریوی هیپرتروفیک ریوی (GLOA) باشد. این روند پاتولوژیک معمولاً در ارتباط با بیماری مزمن شدید ریه ایجاد می شود. بیش از 90٪ موارد GLOA ناشی از روند تومور بدخیم است.

 

simptom-barabannyh-palochek.jpg

علائم هشدار دهنده دیگرسرطان ریه

ورم انگشتان دست و ناخن های قاشقی شکل است. این یک تغییر شکل مشخص در صفحات ناخن است. در بعضی موارد ، آسیب به استخوان ها و مفاصل با درد همراه است.پیش از این ، پزشکان بریتانیایی یک علائم خارجی را مشخص کرده اند که می تواند نشان دهنده سرطان ، به ویژه سرطان ریه باشد. این در مورد صورت متورم است.

 

به گفته پزشکان ، از جمله موارد دیگر که تأمین خون را تحت تأثیر قرار می دهد ، تومور می تواند بر روی بزرگ‌سیاهرگ زیرین ، مهمترین رگ خونی که حامل خون از  قسمت فوقانی به قلب است ، فشار وارد کند. پزشکان می گویند اگر رگ خونی مسدود شود ، احتمالاً به دلیل وجود تومور بزرگ در ریه ها ، ورم در صورت ظاهر می شود.

نظرات

در ادامه بخوانید...

علائم ریه‌ بیمار

در

ریه های انسان نقشی کلیدی در حفظ عملکرد درست اندام های دیگر بدن ایفا می کنند. از آنجایی که انسان برای ادامه بقا به تنفس وابسته است، ریه ها در هر ثانیه مشغول فعالیت هستند و بر همین اساس، حفظ سلامت آنها اهمیت ویژه ای دارد. (سیارک)
هنگام انجام عمل دم، ریه های سالم اکسیژن را دریافت کرده و آن را به جریان خون منتقل می کنند تا اکسیژن از طریق خون به اندام ها و سلول های سراسر بدن ارسال شود. هنگام انجام عمل بازدم، ریه های سالم دی اکسید کربن را از بدن خارج می کنند.
اما افراد بسیاری در سراسر جهان از مشکلات ریوی رنج می برند. میلیون ها نفر در سراسر جهان به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) مبتلا هستند، که به عنوان گروهی از بیماری های ریوی تعریف می شود که به واسطه باریک شدن مسیرهای هوایی تخلیه هوا از ریه ها را دشوار می سازند. این در شرایطی است که افراد بسیاری نیز ممکن است از بیماری خود آگاه نباشند.
در کنار بیماری مزمن انسدادی ریه، از دیگر بیماری های شایع این اندام می توان به آسم، برونشیت، سل، آمفیزم، و فیبروز سیستیک اشاره کرد.
افرادی که سیگار می کشند یا قبلا سیگاری بوده اند و افرادی که به طور مکرر با عوامل تحریک کننده تماس دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک بیماری ریوی قرار دارند.
از دیگر عواملی که ریه های انسان را در معرض خطر قرار می دهند می توان به عفونت ها و قرار گرفتن در معرض مواد آلرژی‌زا (مانند پوست حیوانات خانگی و گرد و غبار)، دود سیگار، آلودگی هوا، آلودگی های فضای کار، و خاک اره اشاره کرد.
برای سالم نگه داشتن ریه ها، شما باید از نشانه هایی که به بروز مشکل در این اندام ها اشاره دارند، آگاه باشید. هرچه زودتر به آنها رسیدگی کنید می توانید ریه های خود را از آسیب شدیدتر محافظت کرده و خطر بیماری مزمن ریوی و همچنین سرطان ریه را کاهش دهید.

سرفه مداوم

سرفه به محافظت از مسیرهای هوایی در برابر تحریک کننده های استنشاقی کمک می کند و همچنین در از بین بردن خلط (مخاط) در گذرگاه های تنفسی نقش دارد.
اما سرفه مداوم نشانه ای از عملکرد نادرست و غیر عادی ریه ها است. در حقیقت، یکی از نخستین نشانه های ریه های ناسالم سرفه مداوم است که حتی پس از مصرف دارو نیز بهبود نمی یابد.
همچنین، هنگام سرفه کردن شما ممکن است درد در قفسه سینه را تجربه کنید، که به شانه یا به سمت دست توسعه می یابد. (سیارک)
اگر بدون دلیل مشخص با سرفه مداوم مواجه شده یا بیشتر از گذشته سرفه می کنید، به پزشک مراجعه کنید. اگر مخاط بیش از اندازه مشکل آفرین شده است، با نوشیدن آب و مایعات دیگر بدن خود را هیدارته نگه دارید زیرا این کار به رقیق شدن مخاط کمک می کند و بدن می تواند از شر آن خلاص شود.

تنگی نفس

اگر حتی هنگام انجام وظایف عادی روزانه با دشواری در تنفس مواجه می شوید، این نشانه روشن دیگری از بروز مشکل در ریه ها است.
تنگی نفس زمانی رخ می دهد که ریه ها باید سخت‌تر از حالت معمول کار کنند تا هوا را به داخل و خارج انتقال دهند. این شرایط می تواند به واسطه انسداد در مسیر هوایی شکل بگیرد.
تنگی نفس را نادیده نگیرید و به عنوان مثال، افزایش سن را مقصر این شرایط ندانید. در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای بررسی دقیق‌تر شرایط با پزشک خود مشورت کنید.
اگر با مشکلی پزشکی که نیازمند درمان باشد، مواجه نیستید، ورزش روزانه می تواند به افزایش قدرت و استقامت شما کمک کند. همچنین، تمرینات تنفس عمیق را برای تسکین تنگی نفس انجام دهید.

افزایش مخاط

سرفه به طور معمول با تولید مخاط یا خلط مرتبط است. مخاط از گیر افتادن میکروب ها، گرد و غبار، گرده و باکتری ها در ریه ها جلوگیری می کند. اما هنگامی که تولید مخاط در نتیجه سرماخوردگی یا بیماری های شایع دیگر شکل نگرفته باشد، نشانه خوبی محسوب نمی شود.
همچنین، ممکن است متوجه تغییر در رنگ، غلظت، مقدار یا حتی بوی مخاط شوید. در حقیقت، اگر مخاط از حالت شفاف به زرد یا سبز تغییر رنگ دهد یا حاوی خون باشد، نشانه ای روشن از وجود مشکل در ریه ها است.خون در مخاط می تواند نشانه ای از سرطان ریه، برونشیت مزمن، یا آمفیزم باشد. با پزشک خود درباره علائمی که دارید صحبت کنید تا دلیل دقیق آنها مشخص شود.

خس خس مداوم

صدای خس خس نشانه ای از باریک شدن مسیرهای هوایی است. به واسطه محدود شدن مسیرهای هوایی، هوا با سرعت لازم جریان پیدا نمی کند. این شرایط به شکل گیری صدای خس خس هنگام تنفس منجر می شود.
صدای خس خس مداوم می تواند نشان دهنده ابتلا به آسم یا آمفیزم باشد. همچنین، این شرایط می تواند نشانه ای از سرطان ریه باشد.
بدون در نظر گرفتن دلیل، شما باید به پزشک مراجعه کنید تا احتمال ابتلا به بیماری جدی ریوی یا آسیب شدید ریه بررسی شود.

تورم در قسمت پایین بدن

اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، اما تورم، درد و حساسیت در پاها می تواند نشان دهنده وجود مشکل در ریه ها باشد. هنگامی که ریه ها عملکرد درستی ندارند، سیستم گردش خون اکسیژن مورد نیاز خود برای حفظ سلامت و به گردش درآوردن مایعات در سراسر بدن را به طور کامل دریافت نمی کند. این شرایط می تواند موجب تجمع مایع و شکل گیری تورم در پاها شود.
همچنین، به واسطه عملکرد ضعیف ریه ها، قلب نمی تواند به میزان کافی خون مورد نیاز کبد و کلیه های را پمپاژ کند. این به معنای آن است که این اندام ها قادر نیستند به طور موثر سموم و مواد زائد را پالایش کنند. این شرایط نیز به ایجاد تورم در بدن منجر می شود.
برای کاهش تورم در پاها، آنها را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. اگر با گذشت زمان تورم شرایط وخیم‌تری پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.

سردردهای صبحگاهی

اگر پس از بیدار شدن از خواب با سردرد یا سرگیجه مواجه می شوید باید به پزشک مراجعه کنید.
یک مشکل ریوی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه می تواند دلیل سردردهای صبحگاهی باشد. این شرایط به دلیل تنفس عمیق ناکافی هنگام خواب شکل می گیرد، که به تجمع دی اکسید کربن در بدن منجر می شود.تجمع دی اکسید کربن گشاد شدن رگ های خونی در مغز را به همراه دارد، که به شکل گیری سردرد منجر می شود.

خستگی

احساس خستگی یا خستگی بیش از اندازه حتی پس از خواب کافی یکی دیگر از نشانه های بروز مشکل در بدن است. چنین علائمی می توانند نشان دهنده یک مشکل ریوی باشند.
هنگامی که ریه ها عملکرد درستی ندارند، شما ممکن است راحت‌تر از گذشته خسته شوید. همچنین، به نظر نمی رسد حتی با دنبال کردن یک سبک زندگی سالم قدرت و انرژی خود را باز یابید.
اگر ریه ها به میزان کافی اکسیژن در اختیار بدن قرار ندهند، سیستم های دیگر بدن نیز از این شرایط رنج می برند و کل این شرایط می تواند به قیمت افت سطح انرژی تمام شود. (سیارک)
سطوح پایین انرژی یک چرخه معیوب را شکل می دهند. خستگی شما را از ورزش کردن دور می کند و ورزش نکردن روی استقامت بدن تاثیرگذار است.

مشکلات خواب

اگر به واسطه مشکلات تنفسی در به خواب رفتن مشکل دارید یا خوابیدن روی یک صندلی برای شما راحت‌تر است، این می تواند نشانه ای از وجود مشکل در ریه ها باشد.
دراز کشیدن روی تختخواب می تواند موجب سخت‌تر کار کردن ریه ها شود. این می تواند روی کیفیت خواب شما تاثیرگذار باشد. همچنین، سرفه کردن طی شب در خواب عمیق اختلال ایجاد می کند.
حتی یک شب بی خوابی اثر منفی روی سلامت جسمانی و روانی انسان دارد. پس تصور این که بی خوابی های مداوم چه نتیجه ای در پی خواهند داشت چندان دشوار نیست.
اگر به طور مرتب شب ها از خواب بیدار می شوید و در تنفس با مشکل مواجه هستید یا سرفه می کنید به پزشک مراجعه کنید.منبع:عصر ایران

نظرات

در ادامه بخوانید...

سرطان ریه؛ علت، علائم و راه های درمان - علائم بیماری

در

 

سرطان ریه معمولا با رشد غیر طبیعی سلولی در بافت ریه شناخته می‌شود. از علائم سرطان ریه می‌توان به درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرفه خونی و ... اشاره کرد. راه‌های درمان سرطان ریه شامل عمل جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی است.

به رشد غیر طبیعی سلولی در بافت‌های ریه سرطان ریه گفته می‌شود. درصورت عدم درمان بموقع، این رشد سلولی می‌تواند به بیرون از ریه گسترش پیدا کند و به بافت‌های اطراف یا سایر اعضای بدن همچون مغز، استخوان، ریه کناری، کبد و کلیه‌ها منتقل شود. (به سرطانی که از یک عضو به عضو دیگر منتقل شود سرطان دگردیس گفته می‌شود، برای مثال سرطانی که از سینه به ریه انتقال یافته است سرطان سینه دگردیس نامیده می‌شود.) اکثر سرطان‌هایی که از ریه شروع می‌شوند (سرطان‌های ابتدایی ریه) کارسینوماهایی هستند که از بافت پوششی نشات می‌گیرند. کارسینوم‌ها شامل سرطان‌هایی می‌شوند که سازنده پوست (مثل سرطان پوست) یا پوشاننده لایه داخلی اعضا (مثل سرطان ریه) و یا سازنده غدد (مثل سرطان سینه) هستند. این سرطان در سراسر دنیاشایع‌ترین سرطان از لحاظ شیوع و مرگ و میر به شمار می‌رود.

 انواع سرطان ریه

این بیماری بر اساس نوع وابسته به بافت‌شناسی تقسیم بندی می‌شود. این رده‌بندی برای تعیین نوع مدیریت بیماری و پیش‌بینی نتایج بیماری حائز اهمیت است. اکثریت قریب به اتفاق سرطان‌های ریه کارسینوماها هستند، بدخیمی‌هایی که در نتیجه بافت پوششی پدید می‌آیند. کارسینوم‌های ریه بر اساس اندازه و شکل سلول‌های بدخیم دیده شده توسط یک متخصص هیستوپاتولوژی در زیر یک میکروسکوپ رده‌بندی می‌شوند. دو رده گسترده آنها کارسینوم ریه سلول-غیرکوچک (NSCLC: Non Small Cell Lung Cancer) و کارسینوم ریه سلول-کوچک (SCLC: Small Cell Lung Cancer) می‌باشد.( سیارک)

علائم سرطان ریه چیست؟

در مراحل ابتدای بیماری اغلب هیچ علائمی وجود ندارد و متاسفانه اغلب آنهایی که علامت دار می‌شوند سرطان‌شان در مراحل پیشرفته است. شایع ترین علائم عبارتند از سرفه (همراه با خلط خونی) و تنگی نفس. سایر نشانه‌ها و علائمی که ممکن است نشان دهنده این سرطان باشند عبارتند از:

علائم سیستمیک: کاهش وزن، کم اشتهایی، تب، چماقی شدن ناخن‌های انگشت، خشکی دهان، خشن شدن صدا، ضعف عضلات به دلیل بیماری خودایمنی
علائم ناشی از فشار موضعی: درد قفسه سینه که اغلب با نفس عمیق، سرفه و خندیدن تشدید می‌شود. درد استخوان که به هنگام انتشار سرطان به اعضاء دور دست بدن بروز می‌کند، مشکل در بلعیدن
تغییر رنگ خلط سینه
مشاهده خون در خلط سینه
خس خس کردن سینه

علت پدیدار شدن سرطان ریه

استعمال دخانیات: شایع‌ترین علت این سرطان قرار گرفتن در معرض دود دخانیات برای یک مدت طولانی است که دلیل ۹۰٪ از سرطان‌های ریه است. استعمال دخانیات احتمال ابتلا به این سرطان را تا 20 برابر افزایش می‌دهد. درصد ابتلا در افرادی که سیگار نمی‌کشند ۱۵٪ است و در اغلب این موارد عواملی همچون ژنتیک، گاز رادون، آزبست و آلودگی هوا (آلودگی هوا خطر ابتلا به این بیماری را 2 برابر افزایش می‌دهد) از جمله دود سیگار فرد ثالث باعث این بیماری می‌شود.

آسیب‌های ژنتیکی: آسیب‌های ژنتیکی وارد شده بر دی‌ان‌ای می‌تواند باعث گسترش این سرطان شود. آسیب ژنتیکی تاثیر مستقیمی بر عملکرد طبیعی سلول از جمله تکثیر سلولی، مرگ سلولی برنامه‌ریزی شده (آپوپتوز) و ترمیم دی‌ان‌ای می‌گذارد. هر چقدر آسیب بیشتر می‌شود، خطر ابتلا به سرطان نیز افزایش می‌یابد.

مصرف داروهای خواب آور: تحقیقات نشان داده است که داروهای خواب آور خطر ابتلا به این سرطان را سه برابر افزایش می‌دهد.

جنسیت: از لحاظ آماری ثابت شده است که خانم‌ها نسبت به آقایان کم‌تر سیگار می‌کشند، ولی وقتی سیگاری شدند بیشتر از آقایان سیگار می‌کشند و در نتیجه استعدادشان نسبت به این سرطان بیشتر می‌شود. به عنوان مثال وقتی که یک آقا و یک خانم به تعداد مساوی سیگار می‌کشند و حتی تعداد سال‌هایی که سیگار می‌کشند برابر است، خانم‌ در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان ریه است و این به علت استعداد وابسته به جنس می‌باشد.

راه‌های تشخیص سرطان ریه
سی‌تی اسکن: این سرطان در رادیوگرافی قفسه سینه و مقطع‌نگاری رایانه‌ای (سی‌تی اسکن) قابل تشخیص است. این تشخیص با یک بافت‌برداری که اغلب از طریق برونکوسکوپی یا راهنمای سی‌تی انجام می‌شود، قابل تایید است.( سیارک)

آزمایش خون: تومورهای سرطانی آنتی ژن و آنزیم‌های مشخصی تولید می‌کنند که ممکن است از طریق آزمایش خون کشف شوند. اندازه‌گیری آنتی‌ژن کارسینو امبریونیک و آنزیم NSE از آزمایش‌های غربالگر این بیماری است. افزایش میزان سطح این پروتئین‌ها بیانگر نشانه‌های سرطان و کاهش میزان آنها در حین درمان نشانه مهار کردن رشد سرطانی سلول‌های بیمار است.

 

راه‌های درمان سرطان ریه چیست؟

درمان و نتایج طولانی مدت به نوع سرطان، مرحله (شدت گسترش) و سلامت کلی فرد که از طریق وضعیت عملکرد سنجیده می‌شود، بستگی دارد.

درمان‌های رایج عبارتند از جراحی، شیمی‌درمانی، و پرتودرمانی.

جراحی: در صورتی که بررسی‌ها، سرطان سلول‌های غیر کوچک ریه را تایید کنند، مرحله بندی سرطان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد تا مشخص شود این بیماری به وسیله جراحی قابل درمان است یا پیشروی آن به حدی است که نمی‌توان به وسیله جراحی آن را درمان کرد. سی تی اسکن و برش‌نگاری با گسیل پوزیترون به منظور تعیین این امر مورد استفاده قرار می‌گیرند. جراحی در صورتی صورت نمی‌گیرد که در آزمون عملکرد ریه مشخص شود بیمار دارای ظرفیت تنفسی پایین است. در سرطان سلول کوچک ریه، به طور معمول از شیمی درمانی و یا پرتو درمانی استفاده می‌شود. با این وجود، نقش جراحی در سرطان سلول کوچک ریه در نظر گرفته می‌شود. جراحی ممکن است به همراه شیمی درمانی و پرتودرمانی در مراحل اولیه درمان سرطان سلول کوچک ریه بهبود قابل توجهی در وضعیت بیمار ایجاد کند.( سیارک)

 پرتو درمانی: پرتودرمانی در بیشتر موارد با شیمی درمانی همراه است و ممکن است به قصد درمان در مورد افرادی که مبتلا به سرطان سلول‌های غیر کوچک ریه هستند و شرایط جراحی را نداشته باشند به کار رود. این نوع پرتودرمانی را پرتودرمانی رادیکال می‌نامند. نوع جدید این شیوه پرتودرمانی تسریع شده و بیش تفکیک شده مداوم (CHART) نام دارد که در آن پرتودرمانی زیاد در یک بازه زمانی کوتاه صورت می‌گیرد.

پرتودرمانی سینه‌ای پس از عمل نباید بعد از جراحی سرطان سلول‌های غیر کوچک ریه به کار رود. این احتمال وجود دارد که پرتودرمانی بعد از عمل در بعضی از بیمارانی که دارای درگیری غده لنفاوی میان سینه‌ای هستند مفید واقع شود. اگر رشد سرطان بخش کوچکی از نایژه را مسدود کند، براکی‌تراپی (پرتودرمانی موضعی) در داخل لوله تنفسی صورت می‌گیرد تا این راه را باز کند. برایکی تراپی در مقایسه با پرتودرمانی بیرونی باعث کاهش زمان درمان و نیز کاهش در معرض اشعه قرار گرفتن کارکنان مراکز درمانی می‌شود. پیشرفت‌های اخیر در هدف درمانی و عکس برداری منجر به پیشرفت پرتودرمانی استریوتاکتیک در درمان سرطان ریه شده است.

در این نوع پرتودرمانی، با استفاده از هدف درمانی، پرتو زیادی در جلسه‌های کوتاه بر روی بیمار صورت می‌گیرد. استفاده از این روش در مرحله اول برای بیمارانی است که به علت همایندی مرضی شرایط جراحی را ندارند. در بیمارانی که دچار سرطان ریه با یاخته‌های کوچک یا با یاخته‌های بزرگ تر هستند، انجام میزان کمی پرتو به سینه می‌تواند برای کنترل نشانه مراقبت تسکینی مورد استفاده قرار گیرد.

 شیمی‌درمانی: چگونگی شیمی‌درمانی به نوع تومور بستگی دارد. در سرطان ریه با یاخته‌های کوچک، سیس پلاتین و اتیپوساید بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. ترکیب کربوپلاتین، جمسیتابین، پاکلیتاکسل، وینورلبین، توپوتکان و ایرینوتکان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در سرطان ریه با یاخته‌های بزرگتر پیشرفته (NSCLC)، شیمی درمانی باعث بهبود بیمار می‌شود و به عنوان اولین درمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، به این شرط که بیمار شرایط درمان را داشته باشد.

سایر درمان‌های این سرطان شامل موارد زیر نیز می‌گردد:

سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر: در بعضی موارد ضایعه بدخیم این سرطان منجر به مسدود شدن حنجره می‌شود. در چنین موردی پزشک با سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر راه عبور هوا را برای بیمار باز می‌کند. این روش به طور کامل نمی‌تواند منجر به ازبین بردن ضایعه بدخیم شود اما کمکی است جهت سهولت تنفس در بیمار.

درمان فوتودینامیک: استفاده از رنگ و نور است.

در این شیوه رنگ به داخل یک ورید تزریق و سپس در تمام بدن منتشر می‌شود. بعد از چند روز، این رنگ فقط در سلول‌های بدخیم باقی می‌ماند. سپس نور قرمز رنگ لیزری به سلول تابانده می‌شود و رنگ درون سلول سرطانی این نور را جذب می‌کند. این امر منجر به عکس العمل فوتوشیمیایی که مخرب سلول‌هاست می‌شود. سایت ستاره

در سیارک بخوانیم:

همه چیز درباره بیماری ویلسون

وقتی کبد با مشکلی بزرگ مواجه است

بیماری آنوریسم مغزی (علل، پیشگیری و درمان)

چه کسانی حتما باید بر علیه هپاتیت B واکسینه شوند

علایم بیماری بهجت چیست

چه چیزی باعث بیماری بهجت میشود

علائم و نشانه‌های انواع آرتریت نوجوانی چیست

 

نظرات

در ادامه بخوانید...

ضررهایی که مصرف دخانیات متوجه بدن می‌کند بخش اول

در

(سیارک)بر خلاف آنچه میان عامه مردم رایج است، تنها مشکل مصرف دخانیات، اختلال در کارکرد ریه نیست و نیز سرطان تنها بیماری‌ای نیست که افراد را تهدید می‌کند. درحقیقت مصرف دخانیات و تنباکو به بیشتر ارگان‌ها و سیستم‌های بدن انسان آسیب می‌رساند. کسی نیست که مصرف دخانیات را به عنوان کاری سالم تلقی کند، با اینحال باید به طور کامل و دقیق راجع به اختلالات ناشی از مصرف این ماده، اطلاع‌رسانی شود تا همگان درک دقیقتری از ضررهای مصرف دخانیات پیدا کنند. درحقیقت صرف اینکه بگوییم مصرف دخانیات بد است، کافی نیست و باید اطلاعات دقیقتری در اختیار عموم قرار بگیرد. در این مطلب قصد داریم تا شمارا در جریان تمامی اختلالات ناشی از مصرف دخانیات بگذاریم. با سیارک همراه باشید.

اثرات کوتاه‌مدت

به محض شروع به مصرف دخانیات، تأثیرات آن را احساس خواهید کرد. انگشتان دست کمی رو به زردی می‌نهند و نفس و بدن شما بوی دود سیگار خواهد گرفت. جرمی که روی دندان می‌نشیند نیز از اثرات کوتاه‌مدت سیگار کشیدن است. برخی از افراد نیز شروع به سرفه کردن می‌کنند و علائم بیماری‌هایی چون آلرژی و آبریزش بینی درآن‌‌ها پدیدار می‌شود. ممکن است شما با هیچ‌یک از این مسائل، مشکلی نداشته باشید، اما باید بدانید که این تنها شروع ماجرا است. به مرور زمان، ظرفیت ریه بدن انسان کمتر شده و از حجم آن کاسته می‌شود. این موجب می‌شود تا برای فعالیت‌های ورزشی با مشکل مواجه شوید و نیز ممکن است باعث خستگی مفرط شود. افزایش فشار خون و  گلودرد نیز از دیگرا اثراتی است که به مرور زمان تجربه خواهید کرد.

اثرات بلند مدت

هرچه بیشتر زمان می‌گذرد، اختلالاتی که در خطوط بالایی نگاهی گذرا به آن شد، شدت بیشتری پیدا می‌کنند. ابتدا اختلالاتی را مطرح می‌کنیم که از خطر کمتری نسبت به بقیه برخوردارند:

جرمی که ناشی از دود سیگار است و روی دندان و دست شما می‌نشیند به مرور زمان بیشتر می‌شود. اگر برای مدتی سیگار نکشیده باشید، دستان شما شروع به لرزیدن می‌کنند. اگر وقفه‌ای طولانی‌مدت میان سیگار کشیدن بیفتد و برای مثال دسترسی به سیگار نداشته باشید، کلافه خواهید شد و با تمام وجود به دنبال فراهم کردن آن خواهید رفت؛ حال اگر دست شخص دیگری سیگار ببینید و یا بوی آن را استشمام کنید، این احساس نیاز، بیشتر خواهد شد. کاری که برای تفریح و لذت انجام داده بودید، حال دارد تبدیل به عادتی گریزناپذیر می‌شود. ممکن است به مرور احساس کنید در نفس کشیدن با مشکل مواجه شده‌اید. این مسئله بخاطر تشکیل بافت‌هایی با اثرات زخم، در گلو و ریه است. درحقیقت مصرف دخانیات تأثیرات بسیار مخربی برروی سیستم تنفسی انسان بجای می‌گذارد. این بافت‌ها نوید اتفاق شومی را می‌دهد. مصرف دخانیات شمارا در معرض بیماری سرطان قرار می‌دهد. سرطان ریه، گلو و دهان از شایع‌ترین سرطان‌های مرتبط با مصرف دخانیات هستند. ناگفته نماند که تقریبا امیدی به بازگشت و بهبودی در این سه نوع سرطان وجود ندارد و در مدت کوتاهی قربانی خودرا از پای درمی‌آورند. حتی اگر کسی خوش‌شانس باشد و بتواند جان سالم بدر ببرد، ملزم به جدا کردن بخش‌هایی از این اعضا از بدن خود می‌باشد (با عمل جراحی). بجای این اعضا باید از دستگاه‌های مکانیکی استفاده شود که به هیچ‌وجه صورت خوشی ندارند و عادت به استفاده از آنها زمان زیادی می‌برد.

تأثیرات استعمال دخانیات در زندگی اجتماعی

این تنها بخشی از مشکلاتی بود که از مصرف دخانیات ناشی می‌شود. درحقیقت اینها مشکلاتی بود که متوجه بدن انسان می‌شود و این تمام ماجرا نیست و مسائلی دیگر نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. در ایالات متحده آمریکا مصرف دخانیات در تمامی مکان‌های عمومی ممنوع است. به طور دقیق‌تر، رستوران‌ها، مغازه‌های مختلف، مراکز خرید و حتی پارک‌های تفریحی از این قانون طبعیت می‌کنند. تنها مکان‌هایی که در آن قادر به سیگار کشیدن خواهید بود، در کوچه‌های خلوت و سالن‌های استعمال دخانیات است. حال به مشکلی که در ابتدای این بند به آن اشاره شد برمی‌گردیم؛ زمانی که شروع به سیگار کشیدن می‌کنید، ممکن است متوجه شده باشید که دیگران همانند قبل با شما رفتار نمی‌کنند. معمولا کسی دلش نمی‌خواهد فرزندش نزدیک یک آدم سیگاری باشد؛ کسانی هم هستند که خودشان هم از این افراد دوری می‌کنند. همانگونه که می‌دانید افرادی که خود سیگاری نیستند و فقط در معرض دود سیگار دیگران قرار می‌گیرند، در معرض بیماری هستند. به همین خاطر است که افراد معمولا از انسان‌های سیگاری دوری می‌کنند.

حال بیایید نگاهی دقیقتر به بیماری‌هایی بیندازیم که از مصرف دخانیات ناشی می‌شوند. با سرطان شروع می‌کنیم:

سیگار کشیدن یکی از علت‌های اصلی و اجتناب‌ناپذیر ابتلا به سرطان ریه است. از هر پنج موردی که به این سرطان مبتلا می‌شوند، چهار موردشان به خاطر استعمال دخانیات است. مصرف دخانیات، خطر ابتلا به سیزده نوع دیگر سرطان را نیز در پی دارد. از آن جمله‌اند: سرطان پانکراس، سرطان کلیه، سرطان دهان و گلو، سرطان مثانه، سرطان حنجره و ...

تأثیر مصرف دخانیات بر سیستم گردش خون بدن انسان

دودی که با کشیدن سیگار وارد بدن می‌شود، می‌تواند به قلب و سلول‌هایی که در خون انسان هستند نیز لطمه بزند. از بیماری‌هایی که مربوط به این مشکل می‌شوند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

آنوریسم یا رگ برآمدگی: که عبارت است از بزرگ شدن یا بیرون‌زدگی دیواره یک سرخرگ در اثر ضعف دیواره سرخرگ. در صورتی که این دیواره شکاف بردارد، فرد دچار خون‌ریزی داخلی شده که سبب مسدود شدن جریان خون و درنهایت مرگ می‌شود.

آترواسکلروزیس (atherosclerosis) یا سختی سرخرگ‌ها: که تجمع چربی و سایر مواد در سرخرگ‌هاست. این تجمع نیز می‌تواند سبب مسدود شدن جریان خون شود. شکافتگی در این تجمع نیز منجر به مرگ فرد می‌شود.

بیماری سرخرگ تاجی یا بیماری شریان کرونری: که به سرخرگ‌های اصلی مربوط به قلب، آسیب رسانده و سبب تضعیف کارکرد آنها می‌شود.

بالا رفتن فشار خون: که سبب نارسایی‌های قلبی و سکته مغزی می‌شود.

تأثیرات مصرف دخانیات بر سیستم ایمنی بدن انسان

سیگار کشیدن اختلالاتی جدی در دستگاه ایمنی بدن پدید می‌آورد که درنهایت می‌تواند فرد را در معرض بیماری‌هایی چون ذات‌الریه و آنفولانزا قرار می‌دهد. یکی از بیماری‌های دیگر مرتبط با این بخش، بیماری کرون است؛ کرون یکی از بیماریهای التهابی روده است که با التهاب دیواره روده مشخص می‌شود. از علائم این بیماری می‌توان به درد شکم و خستگی مفرط اشاره کرد. روماتیسم مفصلی بیماری دیگری است که فرد در معرض ابتلا به آن قرار می‌گیرد. این بیماری با ورم مفاصل همراه است، بخصوص مفاصل دست و پا. از علائم آن می‌توان به درد مفاصل و ورم کردن آنها اشاره کرد.

تأثیرات مصرف دخانیات بر دستگاه تنفسی

سیگار کشیدن و دودی که وارد بدن فرد می‌شود، به ریه آسیب جدی وارد می‌کند و می‌تواند تأثیرات سوئی بر حنجره و سایر بخش‌های مرتبط بگذارد. کسی به آسم دچار باشد نیز بیماری‌اش مزمن‌تر می‌شود. ازجمله بیماری‌های مرتبط با این بخش عبارت‌اند از:

بیماری مزمن انسدادی ریه: که به مجموعه اختلالاتی مرتبط با ریه اطلاق می‌شود و ورود جریان هوا به ریه را با مشکل مواجه کرده و فرد با مشکلاتی مربوط به تنفس مواجه می‌کند. از علائم این بیماری می‌توان به تنگی نفس، سرفه و عطسه اشاره کرد. همانگونه که اشاره شد، بیماری مزمن انسدادی ریه از مجموع چند بیماری دیگر تشکیل می‌شود. اصلی‌ترین این بیماری‌ها عبارت‌اند از: الف) ذات‌الریه: بیماری عفونی‌ای است که سبب التهاب مجاری تنفسی شده و امکان ورود مایعات به ریه را فراهم می‌کند. از علائم این بیماری می‌توان به سرفه همراه با خلط، تب شدید و مشکلات تنفسی اشاره کرد، ب) آمفیزم: این بیماری حاصل آسیبی است که مواد سمی موجود در دود سیگار، به جداره ریه وارد می‌کنند، پ) سل: بیماری عفونی بسیار خطرناکی است که بوسیله باکتری‌های حامل بیماری منتشر می‌شود. از علائم این بیماری می‌توان به سرفه، کاهش وزن، تب، و خستگی مفرط اشاره کرد.

تأثیرات مصرف دخانیات بر دستگاه اسکلتی-عضلانی

یکی از اثرات سیگار کشیدن، کاهش ضخامت و استحکام استخوان است. سیگار کشیدن، فرد را در معرض پوکی استخوان قرار می‌دهد؛ بیماری که سلول‌های استخوان را از بین می‌برد و سبب کاهش استحکام آن می‌شود. از دیگر اثرات مصرف دخانیات، کاهش توان عضلانی بدن است. کربن مونواکسید موجود در دود سیگار باعث این کاهش شده و نیز رشد عضلات را متوقف می‌کند.

تأثیرات مصرف دخانیات بر قوه بینایی (سوی چشم)

کسانی که سیگار می‌کشند، چهار برابر سایرین امکان نابینا شدن در سنین بالاتر را دارند. از اختلالاتی که به این بخش مرتبط هستند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

آب مروارید: که با تار شدن عدسی چشم همراه است. از علائم این بیماری می‌توان به تار شدن دید چشم، حساسیت به نور و کاهش سوی چشم اشاره کرد. سیگار کشیدن خطر ابتلا به این بیماری را تا دوبرابر افزایش می‌دهد.

تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا: بیماری که با آسیب‌رسانی به مرکز چشم همراه است. از علائم این بیماری می‌توان به مشاهده لکه‌های گوناگون، تار شدن دید و منحنی دیدن خطوط صاف اشاره کرد. خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که سیگار می‌کشند تا سه برابر افزایش پیدا می‌کند.

یوئیت یا التهاب بافت یوه چشم: این بیماری با ملتهب شدن قسمت میانی چشم همراه است. از علائم آن می‌توان به سرخی و حساسیت بیش از اندازه چشم اشاره کرد.

تأثیرات مصرف دخانیات بر قند خون (دیابت)

تحقیقات نشان می‌دهد که خطر ابتلا به دیابت نوع دو در افرادی که سیگار می‌کشند، بیشتر از سایرین است. این احتمال تا چیزی حدود سی یا چهل درصد نسبت به افراد عادی افزایش پیدا می‌کند. هرچه مدت زمان مصرف دخانیات توسط فرد بیشتر باشد، خطر ابتلا به دیابت نیز همسو با آن افزایش پیدا می‌کند. نکته دیگری که در این مورد وجود دارد این است که سیگار کشیدن کنترل این بیماری را نیز با مشکل مواجه می‌کند. انسولینی که به بدن اینگونه افراد تزریق می‌شود از کارکردی که در بدن یک فرد عادی دارد، محروم است.

تأثیرات مصرف دخانیات در زمان حاملگی

کسانی که در این زمان سیگار می‌کشند، اختلالات خطرناکی را متوجه فرزند خود می‌کنند. ممکن است مصرف بیش از اندازه سبب مرگ جنین شود و نیز اختلال دیگری که احتمال بروز آن وجود دارد، وضع حمل زودتر از نه ماه است.

ناگفته نماند که کسانی که سیگار نمی‌کشند و تنها در معرض دود آن قرار دارند هم، خطری همسان با فرد سیگاری را تجربه می‌کنند.ترجمه  itrans.ir

نظرات

در ادامه بخوانید...

آزمایش داروی جدید سرطان بر روی انسان بخش اول

در

در سال 2002 بود که یک محقق ژنتیک از درون میکروسکوپ خود به ماده ای که بر روی میز اش قرار گرفته بود نگاه کرد و متوجه نکته ای عجیب شد؛ او مشاهده کرد که سلول های منتشر کننده سرطان در حال از بین رفتن هستند و این در حالی بود که سلول های دیگر سالم باقی مانده بودند. این مسئله می توانست بدل به جهشی بزرگ در مسیر غلبه بر سرطان شود.

زمانی که تمامی مواد اولیه به اندازه و به درستی با یکدیگر ترکیب شوند، مایعی به رنگ قهوه ای تیره خواهیم داشت. در آن زمان، پرستاری کیسه حاوی این دارو را نزدیک تخت بیماری آورد که از سرطان مغز رنج می برد. پس از آن، پرستار کیسه را به جایگاه مخصوص اش آویزان کرد و فرایند تزریق مایع قهوه ای رنگ به بدن بیمار آغاز شد. این نخستین باری بود که دارویی که در حال حاضر با نام «بی ایکس کیو-350 (BXQ-350)» می شناسیم، بر روی یک نفر مورد آزمایش قرار می گرفت. هم برای مردی که از بیماری سرطان مغز رنج می برد، و هم برای کسانی که این دارو را ساخته و مورد آزمایش قرار می دادند، آن روز، روز بزرگی بود.

بی ایکس کیو-350 توسط داروسازان کاوینگتون ساخته شده است و دارویی کاملا جدید و خلاقانه در زمینه درمان سرطان به شمار می آید که هیچ نظیری ندارد. این دارو با روشی جدید به سراغ بیماری سرطان می رود و تهیه و آزمایش های اولیه آن در سینسیناتی انجام شده است. برای ساخت این داروی خلاقانه از نوعی پروتئین موجود در بدن انسان بهره گرفته شده است و تأثیر دارو در میان سایر دارو هایی که تا کنون ساخته شده اند، بی نظیر است. طرز کار دارو به گونه ای است که مکانیسم های به خصوصی از بیماری سرطان را بر علیه سلول های سرطانی تحریک کرده و به این صورت آن ها را از بین می برد. این در حالی است که ایرادی متوجه سلول های سالم بدن نخواهد شد.

پس از این که عنوان شد با به کار بردن این روش جدید درمانی و استفاده از داروی جدید، بدون از بین بردن سلول های سالم می توان بر سرطان غلبه کرد، صدای بسیاری از قانون گذاران ائتلافی این حوزه در آمد و خواستار انجام آزمایش های بیشتری بر روی حیوانات شدند. در نهایت اما در یکی از روز های ماه سپتامبر 2016 بود که این گونه بحث ها به پایان رسید و قدرت ذهن انسان و سرمایه مالی در کنار یکدیگر توانستند داروی بی ایکس کیو-350 را برای نخستین آزمایش ها در برابر مقامات دولتی به مرکز درمان و پیشگیری از سرطان برت در سینسیناتی ببرند.

سر انجام فردی به نام باب رولی به بخش تزریقات هدایت شده و پرستار از او سؤال کرد که آیا آماده است یا خیر. سپس سوزنی که برای تزریق مورد استفاده قرار می گرفت را به سمت دست بیمار برده و در دست اش فرو کرد. پس از مدتی بیمار شماره یک شاهد مایعی مرموز به رنگ قهوه ای تیره بود که به آرامی وارد بدن اش می شد.

کشف بزرگ

ناحیه جنوب غربی اوهایو و نواحی شمالی کنتاکی از جمله نقاطی هستند که آمار مبتلایان شان به سرطان بسیار بیشتر از سایر نقاط هستند و مردم این مناطق تا کنون متحمل بلایای بسیاری مرتبط با سرطان شده اند. در این مناطق شش مرکز سلامت وسیع وجود دارد و نیز تعداد بسیار زیادی بیمارستان تخصصی سرطان و همه این مکان ها در حال گسترش زیر ساخت های خود هستند تا قادر به پاسخ گویی به نیاز های بیماران مناطق باشند. در حال حاضر، زمانی که فردی به عنوان بیماری سرطانی شناخته می شود، می بایست چهار دوره درمانی را پشت سر بگذارد: شیمی درمانی،پرتو درمانی،  جراحی و ایمن درمانی (ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی (انگلیسی: Immunotherapy) یک روش درمانی برای برخی بیماری ‌ها از جمله سرطان است که با تحریک یا سرکوب پاسخ سیستم ایمنی عمل می‌کند). البته پس از شروع فرایند های درمانی برخی از بافت های بدن بیمار دچار اختلال می شوند که خود نیازمند گذراندن دوره های درمانی و بهبود عوارض ناشی از فرایند های درمانی است.

در سال 2002 بود که در یک مرکز درمانی سرطان متعلق به کودکان اتفاق بزرگی افتاد و درمان جدیدی برای غلبه بر سرطان کشف شد. در آن زمان یک محقق ژنتیک به نام زیائویانگ کی در حال تأثیر عملکرد نوعی به خصوص از پروتئین انسانی بر روی یک موش بود. زیائویانگ، زمانی که به داخل عدسی میکروسکوپ خود نگاه کرد، متوجه چیزی شد که او را شگفت زده کرد: پروتئینی که برای آزمایش اش مورد استفاده قرار داده بود به سلول های سرطانی رسوخ کرده و آن ها را از بین برده بود؛ این در حالی بود که سلول های دیگر که سالم بوده و در معرض سلول های سرطانی قرار نگرفته بودند، هیچ گونه اختلالی متوجه شان نشده بود. این اکتشافی بود که برای زیائویانگ باور کردنی نبود و بسیار او را شگفت زده کرد. زیائویانگ که محققی با استعداد و ثابت قدم بود، برای سال های متمادی آزمایش های گوناگونی بر روی پروتئین اش انجام داد و سر انجام توانست ملکولی جدید به وسیله آن به وجود بیاورد. صرف نظر از این که فرد بیمار دچار چه نوعی از سرطان باشد و نیز صرف نظر از این که سلول های سرطانی در کدامین قسمت از بدن انتشار یافته باشند، تمامی سلول های سرطانی ای که در معرض ملکول تازه کشف شده زیائویانگ قرار گرفته بودند، از بین می رفتند.

در نهایت در سال 2006 و در نشستی در دانشگاه خاویر، زیائویانگ در خصوص کشف تازه اش با دکتر کوین زو، محقق برجسته و کارکشته مرکز درمانی سرطان اوهایو صحبت کرد. پس از آن بود که دکتر زو اطلاعات و کشفیات تازه زیائویانگ را با هم کار اش ری تاکیجیکو در میان گذاشت. تاکیجیکو عنوان کرد که اطلاعات و کشفیات تازه «مرموز، نادر و بسیار جالب توجه» هستند. در نهایت این سه تن به این نتیجه رسیدند که ادامه آزمایش بر کشفیات تازه زیائویانگ ارزش انجام هر کاری را دارد، حتی اگر کل زندگی شان را صرف ادامه فعالیت های مرتبط با آن و به نتیجه رساندن اش کنند. در نهایت این سه تن به مرکز درمانی سرطان کودکان واقع در سینسیناتی رفتند تا مجوزی برای ادامه فعالیت ها بر روی اکتشاف تازه زیائویانگ را دریافت کنند و نیز هزینه لازم برای شروع فعالیت ها شان و خریداری دستگاه های مورد نیاز شان. پس از آن به خانه ای قدیمی ساز واقع در خیابان راسل کاوینگتون رفتند تا فعالیت ها شان را آغاز کنند.

به احترام کاشف اصلی دارو، زیائویانگ کی، داروی جدید کشف شده بی ایکس کیو-350 نام گرفت. زیائویانگ برای نخستین بار در سال 2009 بود که مقاله ای در خصوص داروی جدید اش منتشر کرد؛ در مقالات بعدی هم عنوان کرد که پس از وارد شدن دارو به بدن بیمار، دو مرحله برای فرایند درمانی طی می شود: در نخستین مرحله محتوایت داروی بی ایکس کیو-350 وارد قسمتی به نام لیزوزوم می شود و دیواره های آن را باز می کند، در مرحله دوم فرایند درمانی، محتویات دارو به سراغ سلول های سرطانی رفته و آن ها را از بین می برند.

پیشرفت شایان محققان و موانعی که بر سر راه شان قرار گرفت

پس از آن شرکت دارو سازی بکسیون اقدام به شروع فعالیت هایی کرد که به واسطه آن قادر باشند میلیون ها دلار هزینه لازم برای استفاده از این دارو بر روی نمونه های انسانی را فراهم آورده و مجوز های لازم برای این کار را از اداره کل تغذیه و داروی ایالات متحده آمریکا دریافت کنند. فعالیت هایی که انجام آن ها به سادگی امکان پذیر نبود و مسیر دشواری در پیش روی دست اندر کاران این آزمایش ها قرار گرفته بود. البته می شد کور سوی امیدی در پس این فعالیت ها مشاهده کرد، چرا که برخی از اتحادیه های مرتبط عنوان کردند که امکان موفقیت دارو بسیار زیاد است و ادامه فعالیت ها امکان پذیر. در سال 2010 بود که مرکز ملی مبارزه با سرطان ایالات متحده آمریکا، هزینه ای بالغ بر یک و نیم میلیون دلار در اختیار دست اندر کاران آزمایش های مرتبط با این دارو گذاشت. در سال 2013 نیز 2.9 میلیون دلار دیگر از سوی مؤسسه ای دیگر در اختیار شان قرار گرفت. اما در نهایت در سال 2014 بود که دولت آمریکا ادامه تحقیقات بر روی داروی بی ایکس کیو-350 را متوقف کرد. در حقیقت دولت اعلام کرد که پیش از شروع آزمایش دارو بر روی انسان، نمونه های حیوانی بیشتری باید مورد آزمایش قرار گیرند تا چند و چون کار کرد دارو به طور دقیق تری مشخص شود. این اعلامیه رسمی دولت به این معنی بود که برای رساندن آزمایش ها به مرحله ای که بتوان نمونه های انسانی را مورد آزمایش قرار داد، به هزینه بیشتر نیاز خواهد داشت. تاکیجیکو که سال های متمادی فعالیت در کنار همکاران اش حسابی خسته اش کرده بود عنوان کرد که مردد بودن مقامات را کاملا درک می کند و از خطرات آزمایش ها بر روی نمونه های انسانی کاملا آگاه است. او در این خصوص عنوان کرد: «همه چیز در خصوص این دارو جدید و بی سابقه بود، مکانیسم جدیدی داشت و به همین خاطر بود که قوانین مرتبط با امنیت جانی بیماران ما را از آزمایش دارو بر نمونه های انسانی باز داشت. تا آن زمان هیچ گاه سابقه نداشته بود که دارویی قادر به از بین بردن غده های سرطانی باشد بدون این که سلول ها و بافت های سالم بدن را مورد تهدید قرار داده و به آن ها آسیب برساند.».

سرطان باب رولی

در آزمایش های ام آر آی انجام شده بر روی مغز باب رولی، دایره سیاه رنگی مشاهده شد که از حیث اندازه تقریبا به بزرگی یک توپ گلف بود و حتی یک چشم نا کار آزموده و غیر متخصص هم با مشاهده نتایج اسکن ها می توانست تشخیص دهد چیزی غیر معمول در سر وی شکل گرفته است. این دایره سیاه رنگ دقیقا جایی بود که سلول های سرطانی پیشرفت کرده بودند.

انکولوژیست هایی (سرطان شناس، تودینه شناس) که بر روی باب آزمایش های مربوطه را انجام داده بودند، روحیه خوب او را ستایش می کردند و از این بابت خوشحال بودند؛ باب شصت و شش ساله به گونه ای رفتار می کرد که اگر او را در خیابان می دیدید، به هیچ عنوان قادر به تشخیص دادن این که او بیمار است نمی بودید و بیشتر این مسئله را مدیون ورزش گلفی است که انجام می دهد. باب شوهری مهربان است و دو کودک دارد و در حال حاضر نوه های دختری نیز به خانواده شان افزوده شده اند.

باب رولی زندگی سالمی را پشت سر گذاشته بود و به گفته خود در تمامی طول زندگی اش بیماری جدی تری از یک سرماخوردگی ساده نداشته بوده است. سال ها از پس هم می گذشتند و باب سرگرم گذراندن زندگی در کنار اعضای خانواده و انجام کار های اش بود و برای تفریح هم گاه به گاه گلف بازی می کرد. او بالغ بر چهار دهه به عنوان مهندس طراح موتور های هواپیما فعالیت کرد و در نهایت در سال 2012 بود که به طور رسمی خود را بازنشسته کرد.

سال بعد از بازنشستگی اش بود که درد عجیبی در سر خود احساس کرد. دو ماه بعد از درد های اولیه بود که باب با واژه های گلیوبلاستوم مولتی‌فرم (گلیوبلاستوم مولتی‌فرم (به انگلیسی: Glioblastoma multiforme) یا GBM یا گلیوبلاستوما شایعترین تومور بدخیم اولیه سیستم عصبی مرکزی است که در نخاع یا مغز بروز می‌کند) آشنا شد. سرطانی که نهایتا هفده ماه بعد باب را از پای در می آورد و تنها چیزی کمتر از ده درصد بیمارانی که به این سرطان دچار می شوند قادر به ادامه زندگی برای پنج سال بعد از آغاز بیماری می باشند. اما گویا این مسئله و بیماری نتوانسته بود روحیه و اراده باب را متزلزل کند؛ او در خصوص بیماری اش عنوان کرده بود: «من واقعا با تمام وجود ام ایمان داشتم که بیشتر از هفده ماه زنده خواهم ماند.». در نهایت پس از تشخیص بیماری باب بود که روند درمانی آغاز شد و یکی پس از دیگری آزمایش های ام آر آی بود که باب آن ها را تجربه می کرد.

برای مدتی طولانی هیچ روند درمانی ای قادر به جلوگیری از گسترش غده سرطانی نمی شد؛ نه شیمی درمانی ها و نه عمل جراحی ای که حفره ای به ابعاد 1.77 اینچ در لب قدامی سمت چپ مغز باب به جای گذاشت. پس از آن که آزمایش های ام آر آی بعدی نشان از گسترش بیشتر غده سرطانی داد، پزشکان و متخصصان مجبور شدند عمل جراحی دیگری بر روی مغز باب انجام دهند تا شاید پرتو های تازه بتوانند روند گسترش را کاهش دهند. هفده ماهی که در ابتدای تشخیص بیماری برای زندگی باب پیش بینی شده بود گذشت و باب توانست به زندگی ادامه دهد؛ او حتی بعضا گلف هم بازی می کرد. دیو برتک، همکار و همسایه باب در محله فورت توماس در باره باب عنوان کرد: «ما در هنوز هم مثل گذشته سر به سر باب می گذاریم. او شخصی است که زندگی را چندان جدی نمی گیرد و خود را به سادگی نمی بازد. او واقعا چنین انسانی است. در تمام طول دوران زندگی ام کسی را ندیده ام که با چنین مسئله جدی ای دست و پنجه نرم کرده و در عین حال بتواند آرامش خود را حفظ کند.».

تابستان سال 2016 بود که تومور موجود در مغز باب رولی دوباره پیشرفت کرده و گسترش یافت. در آن زمان خانواده رولیس با دکتر ریچارد کری مشاوره کردند؛ او عصب شناس متخصص سرطان مغز است. در نتیجه این مشاوره ها، دکتر کری پیشنهاد کرد شیمی درمانی های بیشتری بر روی باب صورت گرفت، اما در نهایت امید چندانی به بهبود بیماری نداشت. در نهایت دکتر کری خانواده رولی را از داروی جدیدی آگاه کرد که هنوز در مرحله آزمون و خطا به سر می برد و ممکن است در آینده ای نه چندان دور قابل استفاده باشد و از باب رولی سؤال کرد که آیا ریسک استفاده از دارو را متحمل می شود یا خیر؛ پاسخ باب به این سؤال مثبت بود. باب رولی در این خصوص عنوان کرد: «اگر استفاده از دارو نتیجه بخش باشد، قدم بزرگی در راه غلبه بر سرطان خواهد بود. اگر هم نتیجه مد نظر حاصل نشود باز هم قدم بزرگی خواهد بود. این دارو ممکن است که سه تا شش ماه به عمر یک بیمار بیفزاید؛ و یا حتی یک سال و این مدت زمان کمی نیست و ارزش امتحان کردن را دارد.».

این مقاله ادامه دارد...

نظرات

در ادامه بخوانید...

آزمایش داروی جدید سرطان بر روی انسان بخش دوم

در

آغاز بازی

در آن زمان داروی بی ایکس کیو-350 که در بخش پیشین مقاله توضیحات دقیق و جامعی در خصوص چند و چون گسترش ساخت آن داده شد، مجوز لازم برای نخستین آزمایش ها بر روی نمونه های انسانی را دریافت کرده بود. هدف از نخستین آزمایش هایی که برای هر دارویی مد نظر قرار می گیرند، درمان بیمار نیست؛ در حقیقت پیش از هر چیز باید مشخص شود چه میزان از دارو (دوز) برای بیمار قابل تحمل است و خطری را متوجه او نمی کند. بیمارانی که از اختلالی مزمن و خطرناک رنج می برند، این نخستین آزمایش های دارویی می تواند آخرین امید شان باشد.

تاکیجیکو در این خصوص عنوان کرد: «به واسطه ماهیت سمی دارو هایی که برای درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرند، پی بردن به این که چه نتیجه ای بر روی بدن بیمار خواهند گذاشت کار چندان ساده ای نخواهد بود. بنا بر این در مراحل نخستین انجام آزمایش های مرتبط با دارو تنها آن دسته از بیمارانی انتخاب می شوند که دیگر امیدی به زنده ماندن شان برای مدتی طولانی نیست و غده های سرطانی در بدن شان به گونه ای خارج از کنترل گسترش یافته اند. در عین حال اما، این بیماران باید از سلامت نسبی ای برخوردار باشند تا نگرانی چندانی از بابت عوارض جانبی دارو وجود نداشته باشد. اگر شرایط سلامتی بیمار این گونه نباشد، نمی توان تشخیص داد که حالتی که پس از مصرف دارو به او دست می دهد، از عوارض جانبی دارو است یا مشکل مربوط به سلامتی خود فرد است.».

نام شرکت دارو سازی ای که عهده دارد هزینه و مکان مورد نیاز فعالیت های زیائویانگ و همکاران اش شده بود، بکسیون است و همانند هر شرکت دارو سازی دیگری، خود به تنهایی قادر به عملی کردن مرحله نخستین آزمایش های دارو بر روی بیماران نبود. به همین خاطر مسئولان این شرکت قرار دادی با شرکت مشاوره دارویی سی تی آی امضاء کردند؛ تخصص اصلی سی تی آی، انجام آزمایش های مرتبط با بیماری های نادر است.

آزمایش داروی جدید سرطان بر روی انسان بخش اول 

مدیر مسئول شرکت سی تی آی، تیموتی اشروئدر طی مصاحبه ای عنوان کرده بود که تمامی متخصصان حاضر در شرکت اش، امید بسیار زیادی به موفقیت و نتیجه بخش بودن داروی بی ایک کیو-350 در آینده دارند؛ این امید تا حدی بود که زمانی که صحبت از اختصاص دادن مکانی برای همکاری دو شرکت در این زمینه با یکدیگر شد، سی تی آی، محل اصلی فعالیت های خود را از نزدیکی رودخانه اوهایو به کاوینگتون تغییر داد. به هنگام شروع آزمایش های اولیه چهار مکان متفاوت برای این کار در نظر گرفته شد: مرکز درمانی سرطان در دانشگاه سینسیناتی، دانشگاه ایالتی اوهایو، دانشگاه کنتاکی و دانشگاه نیو مکزیکو؛ دکتر اولیویر رایکس محقق ارشد دانشگاه آخری بود. ناظر اصلی روند آزمایش ها نیز دکتر جان موریس بود؛ او محققی است کار کشته و با تجربه در زمینه دارو های مرتبط با درمان سرطان؛ او در خصوص آزمایش ها عنوان کرده بود: «به هر آزمایش جدیدی که روند کاری اش آغاز می شود، بدبینانه نگاه می شود و همگان بر این باور اند که نتیجه مطلوب دریافت نخواهد شد. من سعی می کنم در این مورد بی طرف باشم (نه خوش بین و نه بد بین). تنها تمام تلاش ام را به کار می بندم تا همه چیز برای خوب پیش رفتن روند آزمایش آماده شده باشد. این از آن دسته آزمایش هایی بود که همه تدابیر لازم برای آن اندیشیده شده بود.».

روند درمانی نوزده ماهه باب رولی و تزریق داروی جدید

دکتر تریشا وایز دریپر از جمله کسانی است که در مرکز آزمایش دارو های مرتبط با سرطان با بیماران صحبت می کند و احوالات آن ها را جویا می شود. او در خصوص مکانیسم و چگونگی کارکرد داروی بی ایکس کیو-350 توضیحاتی به رولی داد. مهندس بازنشسته تعمیر و ساخت موتور های هواپیما به گفته های دکتر تریشا گوش داد، اما این گونه به نظر می رسید که چندان جذابیتی برای اش نداشت، چرا که گفت: «اگر پرواز نکند، برای من جذابیتی ندارد.».

همان روز، در سپتامبر سال 2016 بود که رولی برای نخستین مرحله درمان به وسیله داروی جدید آماده شد و دکتر وایز دریپر و موریس، برای بروز خطرات احتمالی پس از مصرف دارو، آن روز را کنار رولی ماندند و کشیک دادند. اما رولی هیچ واکنش غیر معمول و خطرناکی نشان نداد و حال عمومی اش خوب بود.

رولی نخستین بیماری بود که استفاده از این دارو را تجربه می کرد و برای بازه زمانی نوزده ماهه ای، هر ماه مقداری از این دارو به او تزریق می شد. متخصصان و پزشکان به مرور زمان میزان یا دوز داروی تزریق شده را افزایش می دادند و این میزان را تا جایی بالا بردند که قوانین مرحله نخستین آزمایش ها اجازه می داد. در کمال شگفتی آزمایش های ام آر آی بعدی حاکی از آن بود که تومور مغزی در حال کوچک تر شدن است. روند درمانی رولی در حالی پیش می رفت که حال عمومی اش کاملا خوب بود و هفته سه مرتبه با دوستان اش به بازی گلف می پرداخت.

تا بهار سال 2018، رولی برای مدت چهار و نیم سال با تومور گلیوبلاستوم مولتی‌فرمی (در میانه معنای این تومور بدخیم توضیح داده شده است) که در مغز اش بود روزگار می گذراند. الایس رولی نیز همانند همسر اش، باب، روحیه جنگنده و اراده ای استوار دارد و به خوبی از نارسایی هایی که این تومور متوجه همسر اش کرده بود آگاهی داشت؛ نخستین نارسایی از دست رفتن حافظه کوتاه مدت باب بود؛ الایس در این خصوص عنوان کرد: «همیشه سه بار باید برای اش توضیح دهم که قصد داریم به کجا برویم، یا این که چه کاری قرار است انجام بدهیم. نیمی از نبرد ما با بیماری باب به روحیه مان بستگی دارد و این که امید وار به بهبودی او باشیم و خود را نبازیم.».

با این حال در ماه مارچ سال جاری بود که اتفاق نا خوشایندی افتاد؛ آزمایش ام آر آی تازه حاکی از رشد مجدد تومور در مغز بود. تا مشخص شدن علت رشد مجدد تومور، پزشکان مصرف داروی بی ایکس کیو-350 را متوقف کردند. این مسئله باعث شد تا باب برای نخستین بار روحیه اش را ببازد و نا امید شود. باب پس از این اتفاق گفت: «من با خود فکر می کردم توقف مصرف دارو همانند آن است که پزشکان به من بگویند: ‘خب، تو شکست خوردی، دیگر امیدی به ادامه زندگی ات نیست.’». اما پزشکان باب هنوز امید خود را از دست نداده بودند. البته آزمایش های نشان از رشد مجدد تومور می دادند، اما نکته ای که وجود داشته این بود که غده اصلی و مرکزی کوچک تر شده بود. تا زمانی که پزشک جراح باب فعالیت خود را شروع نکرد، هیچ کس نمی توانست نظری قطعی در خصوص وضعیت بیماری باب بدهد. بنا بر آن شد تا در روز چهارم می عمل جراحی بر روی باب رولیس انجام پذیرد و پس از انجام عمل جراحی بود که خبر های تازه ای به دست رسید: تومور سرطانی از بین نرفته بود، با این حال، روند رشد آن متوقف شده بود و ثبات پیدا کرده بود و خبر مهم تر و خوشحال کننده تر برای باب و سایر دست اندر کاران این بود که آن چه توسط آزمایش های ام آر آی به عنوان غده سرطانی تازه ای شناسایی شده بود، مجموعه ای از سلول های سرطانی مرده بودند و نه غده ای جدید. الایس در این خصوص عنوان کرد: «من با تمام وجود ام باور داشتم که استفاده از این دارو ثمر بخش خواهد بود. در تمامی طول دورانی که باب با سرطان دست و پنجه نرم می کرد، هیچ نشانه ای از یک فرد بیمار از خود نشان نمی داد و حال اش خوب بود و به همین خاطر بود که به آینده باب و روند درمانی اش امید وار شده بودم. روحیه ای که باب به هنگام طی کردن روند های گوناگون درمانی از خود نشان می داد، این باور را در من به وجود آورد که بر سرطان غلبه خواهد کرد.».

البته پزشک جراح باب رولی، دکتر برادبری اسکیدمور که در مرکز عصب شناسی مغز و نخاع میفیلد فعالیت می کند، عنوان کرد که با وجود خوشحالی بی حد و حصر اش برای بیماری که روند درمانی اش رو به بهبودی پیش می رود، باب رولی در عالم سرطان مغز و بیماران آن یک استثنا به شمار می رود. او ویژگی های بیماران عادی را ندارد. بنا بر این، به عنوان یک متخصص و یک محقق، زمانی که دارویی بر روی چنین شخصی اثر می گذارد، به این نتیجه نخواهید رسید که به طور کلی برای همگان جوابگو خواهد بود.».

ریچارد کری عصب شناس، دستور انجام یک آزمایش ام آر آی دیگر را برای ماه جولای صادر کرده است و در نهایت این آزمایش مشخص خواهد کرد که آیا باب رولی با مصرف دارو های بی ایکس کیو-350 بهبود خواهد یافت یا خیر.

بازنویسی قوانین

تاکیجیکو عنوان کرد که واکنش نخستین بیمار مورد آزمایش قرار گرفته (باب رولی) به دارو، چالش های بسیاری را برای شرکت بکسیون به وجود آورد. او در ادامه صحبت های اش افزود: «به خاطر باب رولی مجبور شدیم چندی از قوانین مان را دوباره و دوباره تغییر داده و مفادی از آن ها کم کرده و یا مطلب تازه ای به شان بیفزاییم. ما همگی شادی وصف ناپذیری از بهبود باب رولی احساس می کنیم؛ به خاطر همین گونه مسائل است که زندگی خود را وقف کار مان می کنیم. اما هنوز برای دادن پاسخی قطعی و گرفتن نتیجه ای مسلم و بی چون و چرا زود است. زمانی که برای مدتی زیاد در این حرفه فعالیت می کنید، به مرور متوجه خواهید شد که تا چه اندازه این امکان وجود دارد که همه چیز یک باره به هم بریزد.».

در ماه ژوئن، تاکیجیکو به همراه سایر مقامات ارشد شرکت بکسیون راهی شیکاگو خواهند شد تا در نشست سالانه مربوط به درمان و پیشگیری از سرطان در آمریکا شرکت کنند و توضیحاتی در خصوص داروی جدید خود عنوان کنند. پیش از آن البته رایکس توضیحاتی در خصوص نتایج به دست آمده از اولین مراحل استفاده از داروی جدید شان ادا کرده است که با هم نگاهی به توضیحات وی خواهیم انداخت:

به طور کلی به هفده بیمار سرطانی که غدد یا تومور های سرطانی در مغز، ریه، پانکراس، پروستات، روده بزرگ، تخم دان و آپاندیس شان وجود داشت، داروی بی ایکس کیو-350 طی بازه زمانی مشخصی تزریق شده است و تا کنون هیچ یک عارضه به خصوصی به واسطه مصرف دارو نشان نداده است. از این هفده بیمار، هفت تای آن ها حداقل برای مدت سه ماهه ای بیشتر زنده ماندند و حداقل در دو تای آن ها می شد به وضوح علائم بهبود بیماری شان را مشاهده کرد. نخستین بیمار هم (باب رولی) کاهش قابل ملاحظه ای در رشد تومور مغزش مشاهده شد و روند بهبودی بسیار مؤثری طی کرد.

در حال حاضر شرکت بکسیون خود را برای آغاز مرحله دوم آزمایش های اش آماده می کند و برای این که به طور دقیق تری مشخص شود داروی جدید بی ایکس کیو-350 تا چه حد نتیجه بخش خواهد بود و تأثیر اش بر تومور های موجود در نقاط مختلف بدن افراد بالغ چگونه خواهد بود. علاوه بر این مرحله نخستین آزمایش این دارو بر روی کودکان نیز در آینده ای نزدیک آغاز خواهد شد. اگر شرکت و مسئولان اش قادر به اخذ مجوز لازم برای آزمایش داروی جدید بر روی کودکان هم باشند، یکی از نخستین مکان هایی که پا بدان خواهند گذاشت، بیمارستان مختص به کودکان واقع در سیسنسیناتی خواهد بود؛ جایی که شانزده سال پیش زیائویانگ کی در عدسی میکروسکوپ اش نگاه کرده و آن صحنه شگفت انگیز را مشاهده کرد که روند کار ساخت داروی جدید اش را آغاز کرد.

سرطان بیماری پیچیده ای است

نتایج به دست آمده از استفاده از داروی بی ایکس کیو-350 بر روی نمونه های انسانی ، بعضا محققان را بسیار امید وار به آینده کرده است، با این وجود، تجربه چیزی است که خوش بینی بیش از اندازه را شایسته نمی داند. در حال حاضر نمی توان عنوان کرد که آیا مصرف این دارو در روند درمانی سرطان مؤثر واقع خواهد شد یا خیر و یا این که در نهایت چه کسی از این پروسه منفعتی عاید اش خواهد شد و باید کمی صبر کرد و دید در آینده چه خواهد شد. هزینه انجام آزمایش های بیشتر تن انسان را به لرزه در می آورد. تا کنون مسئولان شرکت بسکیون قادر بوده اند سرمایه ای بالغ بر چهل میلیون دلار برای ادامه فعالیت ها شان فراهم کنند. البته پرده برداری از رمز و راز های داروی بی ایکس کیو-350 و پی بردن به بهترین نتایج با به کار بستن آن، به هزینه به مراتب بیشتری احتیاج پیدا خواهد کرد. تاکیجیکو در این خصوص عنوان کرد: «راستش را بخواهید ما نمی دانیم در آینده روند استفاده از این دارو و نتایج حاصل شده از آن چگونه خواهد بود. اما همگی امیدوار هستیم و تمام تلاش خود را برای پی بردن به این گونه مسائل و دریافت نتایجی قطعی خواهیم کرد.».

زیائویانگ، جان موریس و سایر پزشکان متخصص باب رولی همگی عنوان کرده اند که در آینده ای نه چندان دور و در صورتی که مجوز های لازم از سوی ارگان های مسئول دریافت شوند و این دارو در کنار سایر دارو های ضد سرطان به رسمیت شناخته شود، می توان بی ایکس کیو-350 را در کنار سایر دارو های مرتبط با درمان سرطان مورد استفاده قرار داد. آن ها همگی امید وار اند که کشف تازه شان کمک حال کسانی باشد که در حال مبارزه با این بیماری کشنده هستند؛ بیماری ای که سالانه تعداد زیادی از افراد نقاط مختلف جهان را از پای در می آورد. زیائویانگ در این خصوص عنوان کرد: «ما باید از بیماری سرطان با هوش تر باشیم. نمی توانیم اجازه دهیم سرطان ما را مغلوب خود کند. در حال حاضر، سرطان یکی از پیچیده ترین بیماری ها است و به سادگی نمی توان راهکاری برای غلبه بر آن یافت.».

باب رولی نیز هم اکنون در شرایط نسبتا خوبی به سر می برد و پس از انجام آخرین آزمایش ام آر آی بر روی او، کری، عصب شناس متخصص عنوان کرد که باب می تواند استفاده از داروی بی ایکس کیو-350 را ادامه دهد و باید دید در آینده چه خواهد شد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟لطفا تجربیات خود را با کاربران به اشتراک بگذارید.

نظرات

در ادامه بخوانید...

سرطان ریه: علائم و نشانه های اولیه

در
براساس آمار، در میان مردان شایعترین نوع سرطان، سرطان ریه است. برای زنان این سرطان پستان است.
اعتقاد بر این است که عوامل خطر اصلی برای سرطان ریه عبارتند از: سیگار کشیدن، محیط آلوده، کار در صنایع خطرناک. اما بیماری سرطان ریه نیز می تواند در فردی ایجاد شود که هرگز سیگار نکشیده، زندگی سالم داشته باشد و در معرض مواد سمی قرار نگرفته است.
 
در حدود یک چهارم موارد از تشخیص بعضی علائم و نشانه سرطان ریه در یک فرد در معاینه فیزیکی روتین مشخص می شود. این معمولا یک تحلیل مشکوک یا خاموش روی فلوراسیون است.
 
اغلب سرطان ریه برای مدت طولانی بدون علائم است. علائم شایع و خاصی برای همه انواع سرطان وجود دارد: خستگی سریع، کاهش وزن بدون توضیح، تب بی دلیل. در مورد علائم مشخص سرطان ریه، آنها عبارتند از سرفه، خس خس سینه و سوت زدن هنگام تنفس، درد هنگام خوردن غذا و احتیاج به نفس عمیق.
 
ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد، مانند درد قفسه سینه، بی حسی اندام ها، رنگ پوست غیر طبیعی و بسیاری از موارد دیگر که نشان دهنده توسعه یک بیماری پاتوژن در بدن است.

نظرات

در ادامه بخوانید...