پنج نشانه رایج سرطان تیروئید در زنان
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸صرف نظر از این که در کدام دوره از زندگی خود به سر ببرید و چند سال از عمر خود را سپری کرده باشید، سرطان، بیماری ای است که فکر کردن به آن هم می تواند ترسناک باشد، چه رسد به آن که فرد از این مسئله آگاهی پیدا کند که به سرطان دچار شده است. سرطان تیروئید، یکی از انواع سرطان است که بیشتر زنان در خطر ابتلا به آن قرار می گیرند و به واسطه شرایط به خصوص بدنی شان این احتمال در آن ها قوی تر از سایر افراد است. تحقیقات و بررسی های انجام گرفته در این خصوص نشان می دهد به طور میانگین احتمال شکل گیری غدد سرطانی تیروئید در میان زنانی شایع تر است که بین سی تا شصت سال از زندگی خود را پشت سر گذاشته اند. متأسفانه علائم و نشانه های این بیماری به گونه ای است که بسیاری از افراد از آن آگاهی پیدا نمی کنند و فکر می کنند در معرض بیماری ساده تر و زود گذر تری قرار گرفته اند و همین مسئله است که شروع فرایند های درمانی در این گونه افراد را به تعویق انداخته و امکان رشد و گسترش غدد سرطانی در بدن شان افزایش پیدا می کند. آمار منتشر شده از سال جاری نشان می دهد بالغ بر چهل هزار زن تنها در ایالات متحده آمریکا از این بیماری (سرطان تیروئید) رنج می برند. اگر تنها زنان را مورد بررسی قرار دهیم، باید عنوان کرد که سرطان تیروئید پنجمین نوع سرطان شایع در میان زنان به طور کلی است و نیز شایع ترین نوع سرطان در میان زنانی است که بین بیست تا سی و چهار سال از سن شان می گذرد.
محققان و متخصصان بر این باور اند که نشانه های بیماری سرطان تیروئید به مرور زمان و به آهستگی شکل گرفته و سپس علائم و نشانه های بیماری وخیم تر می شوند، به همین خاطر است که آگاهی از این نشانه ها در مراحل ابتدایی از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود، چرا که تنها در این صورت است که فرد قادر خواهد بود بیماری را در همان مراحل ابتدایی متوقف کرده و از پیشرفت آن جلوگیری کند. در این مقاله قصد داریم شما را با شایع ترین علائم و نشانه هایی آشنا کنیم که خبر از شکل گیری سرطان تیروئید می دهند، با سیارک همراه باشید.
شکل گیری غده یا ورم در ناحیه گردن
به طور معمول این شایع ترین نشانه ای است که خبر از شکل گیری غده تیروئید در زنان می دهد. زمانی که ناحیه پایینی گردن ورم می کند که به احتمال بسیار زیاد به واسطه شکل گیری غده در آن ناحیه این اتفاق رخ می دهد، پس از این که فرد به پزشک متخصص مراجعه می کند، پزشک متخصص اقدام به انجام آزمایش هایی برای کسب آگاهی از علت ورم کردن گردن خواهد کرد (مهمترین این آزمایش ها، آزمایش سونو گرافی است). تنها به واسطه انجام این گونه آزمایش ها است که می توان اطلاعات کافی در خصوص علت ورم گردن به دست آورد و تنها پزشک متخصص قادر خواهد بود فرد را از این مسئله آگاه کند که آیا سرطان تیروئید سبب شکل گیری ورم در ناحیه گردن شده است و یا این که علت دیگری در پس موضوع است. به هر عنوان، این نشانه ای نیست که بتوان آن را سر سری گرفت و به محض مشاهده فرد باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت آن را جویا شود.
احساس درد در ناحیه گردن
بسیاری از افراد هستند که غده یا ورمی نسبتا بزرگ در گردن خود مشاهده نمی کنند، با این وجود گاه به گاه گردن شان ورم های موضعی پیدا کرده و غالبا لمس کردن آن ها سبب می شود فرد احساس درد کند؛ این نشانه می تواند حاکی از آن باشد که غدد به نسبت کوچک تری در نواحی نزدیک به گردن در بدن فرد شکل گرفته اند که به مرور زمان امکان گسترش و بزرگ تر شدن را پیدا خواهند کرد و بدل به غدد سرطانی تیروئید خواهند شد. اگر چنین نشانه ای برای تان آشنا به نظر می رسد، هراسان نشوید، چرا که این نشانه حاکی از آن است که بیماری در مراحل اولیه به سر می برد و به احتمال بسیار زیاد غدد شکل گرفته در نواحی نزدیک به گردن بد خیم نمی باشند. در هر صورت اگر این نشانه را مشاهده کرده اید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت آن را جویا شوید.
خش دار شدن یا خنده دار شدن صدای فرد
غده تیروئید در گردن انسان دقیقا زیر حنجره قرار گرفته است (حنجره با نام جعبه تولید صدا نیز شناخته می شود) که به هنگام عبور جریان هوا از آن صدا تولید می شود، ممکن است غده ای سرطانی به این مکان راه یافته و حنجره فرد را تحت فشار قرار دهد. این مسئله سبب خواهد شد تغییراتی در حالت صدای فرد به وجود بیاید، البته تغییراتی که برای مدت زمانی تقریبا طولانی تداوم پیدا کرده و به این زودی ها فرد از آن خلاصی نخواهد یافت. البته این مورد از جمله نشانه هایی است که کمتر در افراد مشاهده می شود و نشانه ای نادر به شمار می رود؛ به هر عنوان اگر برای مدتی طولانی است که از چنین مسئله ای رنج می برید، بهتر است هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت آن را جویا شوید.
ایجاد اختلالاتی در تنفس و یا مشکل در بلعغذا از طریق گلو
علاوه بر قسمت هایی که تا کنون شرح آن ها به اختصار عنوان شد، غدد سرطانی تیروئیدی که در بدن فرد شکل می گیرند، می توانند بر نای فرد نیز فضار وارد آورند؛ نای به طور کلی به عنوان ارگانی لوله مانند شناخته می شود که وظیفه اصلی آن در بدن انتقال هوا است. علاوه بر این اگر طریقه قرار گرفتن ارگان های مختلف در بدن را مد نظر قرار دهیم، نای دقیقا در قسمت فوقانی مری قرار گرفته است، بنا بر این ایجاد هر گونه اختلال در کارکرد و چگونگی قرار گرفتن نای، در نهایت به کارکرد مری هم آسیب خواهد رساند؛ همین مسئله است که در نهایت سبب می شود فرد با بلعغذا مشکل پیدا کند و همانند افراد عادی نتواند لقمه ای را که می جود پایین دهد (احساس درد، سوزش یا اختلالی این چنینی به هنگام بلعغذا خواهد داشت). تنها نکته ای که باید مد نظر قرار دهید این است که تمامی موارد عنوان شده تنها در صورتی حائز اهیمت خواهند بود و خبر احتمالی از وجود غدد سرطانی در بدن و ناحیه گردن فرد می دهند که برای مدتی طولانی تداوم پیدا کرده باشند؛ اگر این طور نباشد و پس از گذشت دوره زمانی کوتاهی اختلال پیش آمد کرده بر طرف شد، فرد از بیماری ساده تری رنج می برده است. بنا بر این اگر از افراد گروه اول هستید، بهتر است هر چه سریع تر با پزشک متخصص در این خصوص مشورت کنید.
سرفه کردن مداومی که به واسطه سرما خوردگی رخ ندهد
بسیاری از کسانی که غدد تیروئیدی در ناحیه گردن شان شکل می گیرند، به طور مداوم سرفه می کنند. تنها نکته ای که این گونه افراد باید مد نظر داشته باشند این است که اگر سرفه کردن به واسطه بیماری یا اختلالی دیگر باشد (سرما خوردگی در رأس این بیماری ها قرار می گیرد)، مطمئنا جای نگرانی نیست و پس از طی دورانی به خصوص بر طرف خواهد شد، اما اگر مدتی طولانی است که فرد از این مسئله رنج می برد و قادر به تشخیص علت روی دادن آن نمی شود، احتمال آن وجود دارد که غدد سرطان تیروئید در ناحیه گردن فرد شکل گرفته باشند؛ غددی که اگر در همان مراحل اولیه متوقف نشده و از رشد شان جلوگیری نشود، بسته به خوش خیم بودن یا بد خیم بودن شان، انتشار خواهند یافت و بدل به سرطان تیروئید خواهند شد. بنا بر این در این صورت هم توصیه می شود با پزشک متخصص مشورت کرده و آزمایش های لازم برای بر طرف کردن اختلالات احتمالی را انجام دهید.
نظرات
ویدا ویدا۱۴۰۰/۱۱/۱۶سرطان تیروئید زنان بالای 60 سال، افرادی که سابقه خانوادگی بیماری تیروئید، بیماری خودایمنی (دیابت نوع 1 یا بیماری سلیاک)، تشعشع گردن یا بالای قفسه سینه و جراحی تیروئید دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند.
ویدا ویدا۱۴۰۰/۱۱/۱۶زنان 20 تا 29 ساله باید موارد زیر را انجام دهند: معاینه بالینی غدد پستانی - 1 بار در سال. تشخیص سیتولوژیک (تست PAP) برای سرطان دهانه رحم - از سن 21 سالگی، 1 بار در 3 سال. زنان 30 تا 39 ساله باید تحت این موارد قرار گیرند: معاینه بالینی غدد پستانی - 1 بار در سال. تشخیص سیتولوژی (تست PAP) و آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (تست HPV) - 1 بار در 5 سال. زنان 40 تا 49 ساله باید موارد زیر را انجام دهند: معاینه بالینی غدد پستانی - 1 بار در سال. ماموگرافی - 1 بار در 2 سال؛ تشخیص سیتولوژی (تست PAP) و آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (تست HPV) - 1 بار در 5 سال. زنان بالای 50 سال باید موارد زیر را انجام دهند: معاینه بالینی غدد پستانی - 1 بار در سال. ماموگرافی - 1 بار در 2 سال کولونوسکوپی - 1 بار در 5 سال. بعد از 60 سالگی، در صورت نیاز، معاینات دیگری توسط پزشک خانواده یا پزشک عمومی تجویز می شود.
در ادامه بخوانید...