آدنومیوز علل درمان

#آدنومیوز#قاعدگی دردناک#یائسگی

5e6eb5a7235c18745d47d6f4.jfif
آدنومیوز نوعی بیماری است که در بین زنان کاملاً شایع است. با آدنومیوز ، غشای مخاطی داخلی رحم (آندومتر) در بافت عضله رشد می کند و این باعث طولانی شدن ، قاعدگی دردناک ، خونریزی رحم ، ترشحات قهوه ای بین قاعدگی ، درد در طول رابطه می شود.بیماری آدنومیوز معمولاً بعد از سی سال در زنان تشخیص داده می شود و ممکن است در شروع یائسگی از بین برود.

 

آدنومیوز در لیست شایع ترین بیماری های زنان جایگاه سوم را به خود اختصاص می دهد: آدنژیت و فیبروم رحمی  اولین هستند. به گفته متخصصان زنان ، چنین افزایش عوارض ممکن است با بدتر شدن عملکرد سیستم ایمنی بدن زن تا بهبود روشهای تشخیصی همراه باشد.

یکی از عوارض جانبی آدنومیوز می تواند ناباروری زنان باشد ، اما ارتباط صریح بین این بیماری و عدم توانایی در بارداری هنوز ثابت نشده است. اگر عملکرد تولید مثلی زن مختل شده باشد ، وی باید معاینه دقیق تری انجام دهد ، به احتمال زیاد علاوه بر آدنومیوز ، برخی بیماری های زنان نیز وجود دارد که از باروری جلوگیری می کند. عواقب منفی ناشی از آدنومیوز نیز شامل کم خونی است که به دلیل قاعدگی سنگین و نوروز ایجاد می شود و ناشی از درد شدید در روزهای بحرانی و سندرم پیش قاعدگی یا PMS است.

 

 

رابطه بین آدنومیوز و آندومتریوز

آدنومیوز یکی از انواع آندومتریوز در نظر گرفته می شود ، اما برخی از کارشناسان معتقدند که به دلیل شباهت آنها ، این دو بیماری مختلف هستند. در مورد آندومتریوز سلولهای آندومتر فراتر از مرزهای رحم (تخمدانها ، لوله های فالوپ ، سیستم ادراری) رشد می کنند ، در حالی که در آدنومیوز فقط در مکانهایی در بافت ماهیچه ای رحم رشد می کنند. هر دوی این بیماری ها تومور تلقی نمی شوند ، زیرا سلول های آندومتر اگرچه در جایی که باید رشد نمی کنند ، ساختار آنها تغییر نمی کند و طبیعی باقی می ماند. با این حال ، گاهی اوقات این بیماری عوارض مختلفی ایجاد می کند. در رحم ، در محل های نفوذ آندومتر ، کیست ، چسبندگی تشکیل می شود ، بافت ها ملتهب می شوند. در بسیاری موارد ، وجود همزمان آدنومیوز و اندومتریوز مشاهده می شود.

 

 

علل آدنومیوز

تا به امروز ، علل آدنومیوز در زنان هنوز به طور کامل مشخص نشده است. یک چیز مطمئناً تاکنون شناخته شده است - این بیماری به سابقه هورمونی و میزان ایمنی بدن زن بستگی دارد. اغلب موارد آدنومیوز بعد از مداخله جراحی در رحم ایجاد می شود: سقط جنین ، آزمایش های تشخیصی ، کورتاژ بعد از سقط جنین ، جراحی زنان و زایمان. دستگاه داخل رحمی ، آسیب مکانیکی ، جراحی های پیچیده ، فرآیندهای التهابی نیز می تواند باعث آدنومیوز شود.

 

 

خطر آدنومیوز برای کدام زنان بیشتر است

برای ایجاد آدنومیوز گروه خطر خاصی وجود دارد که شامل موارد زیر است:

زنانی که شیوه زندگی فعال در ارتباط با اضافه وزن بدن ندارند.
زنانی که غالباً از سولاریوم استفاده می کنند ، زیرا اثر اشعه ماوراء بنفش تأثیر خاصی روی بدن دارد.
زنانی که غالباً خود را در موقعیتهای استرس زا قرار می دهند ، که منجر به استرس روحی و روانی می شود.
زنانی که تمایل ژنتیکی دارند.
زنان مبتلا به چاقی ، بیماریهای مزمن ، عفونی و آلرژیک ، بی نظمی های قاعدگی.

 

طبقه بندی آدنومیوز رحم

مرسوم است که چندین شکل از آدنومیوز را که به تصویر کلی جوانه زنی آندومتر در لایه عضله رحم بستگی دارد ، تشخیص داد:

آدنومیوز پراکنده - سلولهای آندومتر به طور مساوی در سراسر لایه عضله رحم رشد می کنند ، بدون ایجاد کانونهای مشخص.
آدنومیوز کانونی - آندومتر کاشته شده در بافتهای رحمی کانونی ایجاد می کند. اغلب بدون علامت است.
آدنومیوز گره ای - در مکان های تجمع سلول های آندومتر در بافت ماهیچه ای ، گره هایی مشابه میوما تشکیل می شود.
آدنومیوز انتشار گره - وجود آدنومیوز هر دو منتشر و گره ای.


با توجه به عمق نفوذ آندومتر به بافت عضلانی رحم ، آدنومیوز به درجات زیر تقسیم می شود:

Ⅰ درجه آدنومیوز - نفوذ آندومتر عمیق نیست ، فقط لایه زیر پوستی رحم تحت تأثیر قرار می گیرد.
Ⅱ درجه آدنومیوز - نیمی از لایه عضله رحم تحت تأثیر قرار می گیرد.
Ⅲ درجه آدنومیوز - بیش از 50٪ از لایه ماهیچه ها تحت تأثیر قرار می گیرند.
Ⅳ درجه آدنومیوز - یک روند پاتولوژیک بر کل رحم ، و همچنین برخی از اندام های همسایه تأثیر می گذارد.

 

علائم آدنومیوز

قابل تشخیص ترین علائم آدنومیوز قاعدگی شدید، قاعدگی دردناک و طولانی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این ، لخته ها ممکن است در ترشحات خون وجود داشته باشند. اندکی قبل از روزهای بحرانی (دو تا سه روز) و همچنین پس از پایان آنها ، ترشحات قهوه ای کوچکی وجود دارد. همین ترشحات یا حتی خونریزی ممکن است بین قاعدگی ایجاد شود. سندرم یش قاعدگی یا PMS در خانمهایی که این تشخیص را دارند بسیار دشوار است.

 

دردهای شدید تا روزهای بحرانی و طی 2-3 روز از شروع قاعدگی نیز علائم آدنومیوز محسوب می شوند. ماهیت و محلی سازی درد متفاوت است ، همه اینها بستگی به میزان و شدت آسیب به آدنومیوز بافتهای داخلی دارد. در بیشتر موارد ،ادنومیوز ها باعث پارگی یا گرفتگی شده و در ناحیه اینگوینال یا کشاله ران inguinal وارد می شوند. برخی از بیماران از درد در طول رابطه جنسی شکایت دارند.

 

خاطرنشان شد كه اكثر زنان مبتلا به آدنومیوز (بیش از 50٪) نابارور هستند. فرآیندهای چسبندگی در لوله های فالوپ ، که مانع ورود تخم از داخل حفره رحم می شود. عملکردهای تولید مثل بدن زن نیز می تواند توسط فرآیندهای التهابی در رحم که همراه با تکثیر سلولهای آندومتر هستند ، مختل شود. و افزایش  رحم و برخی عوامل دیگر اغلب منجر به سقط زودرس می شود.

 

از آنجا که قاعدگی با آدنومیوز طولانی و شدید است و همراه با ریزش خون زیاد است ، زنان اغلب دچار کم خونی فقر آهن می شوند. در این حالت ، بیماران از خستگی شدید ، ضعف ، خواب آلودگی مداوم ، تنگی نفس ، سرگیجه و غش شکایت خواهند داشت. با توجه به سندرم شدید پیش از قاعدگی ، درد مداوم و سلامت عمومی ضعیف ، زنان می توانند نوروزهای مختلفی را تجربه کنند.

در عین حال ، در برخی موارد ، شدت و شیوع آدنومیوز همیشه نمی تواند با علائم بالینی مشخص شود ، زیرا اغلب آنها با تصویر واقعی مطابقت ندارند. در درجه اول ، معمولاً هرگونه علائم بیماری وجود ندارد. درجه دوم و سوم می تواند هم بدون علامت و هم بدون علامت و با علائم بالینی به وضوح بیان شود. با درجه چهارم بیماری ، درد بدون شکست وجود خواهد داشت ، اما علائم باقی مانده را می توان در تغییرات مختلف بیان کرد.

 

علائم آدنومیوز همچنین شامل علائم رحمی است که از نظر شکل و اندازه تغییر کرده و بزرگ می شود. این را می توان با معاینه متخصص زنان و زایمان مشخص کرد. اندازه رحم با این بیماری دو تا سه برابر بزرگتر می شود و خود اندام می تواند غده باشد یا دارای سازندهای توموری باشد.

 

 

تشخیص آدنومیوز

اگر حداقل تعدادی از علائم فوق را دارید ، یک زن برای تشخیص دقیق باید به متخصص زنان مراجعه کند. فقط پزشک می تواند در طول جمع آوری علائم و شکایات ، معاینه روی صندلی زنان و معاینه با ابزار ، آدنومیوز را تشخیص دهد. اگر رحم بیمار شکل کروی داشته باشد ، ساختار میومتر ناهمگن است ، گره ها و حفره وجود دارد ، سپس متخصص زنان تشخیص اولیه را می دهد - "آدنومیوز".

 

در مرحله بعد ، یک معاینه طولانی تر تجویز می شود ، که شامل سونوگرافی اندام های لگن ، هیستروسکوپی و MRI است. تمام این انواع تشخیص ابزارها اندکی قبل از قاعدگی انجام می شوند و برای ارزیابی اندازه و شکل رحم ، ضخامت دیواره ، شناسایی سازندهای کیستیک ، اندازه آنها و کانون های درج آندومتر برای ارزیابی ساختار و تراکم گره ها ضروری هستند.

 

آزمایش خون (عمومی و بیوشیمیایی) ، ادرار ، بیوپسی از بافت رحم و آنالیز هورمون نیز تجویز می شود. مطالعات آزمایشگاهی به تعیین اینکه آیا بیمار کم خونی ، عدم تعادل هورمونی یا هرگونه روند التهابی در بدن دارد ، کمک می کند. 

 

 

درمان آدنومیوز و پیش آگهی

آدنومیوز به چند روش درمان می شود: روش محافظه کارانه ، جراحی یا ترکیبی. روش درمان آدنومیوز به شدت بیماری ، میزان شیوع آن ، سن زن ، وضعیت سلامتی وی و تمایل وی به حفظ عملکردهای تولید مثل بستگی دارد.

 

در ابتدا ، پزشک ممکن است درمان محافظه کارانه برای آدنومیوز را امتحان کند. برای  بیمار داروهای هورمونی و ضد التهابی تجویز می کند ، کمپلکس ها و ویتامین ، به معنای تقویت ایمنی بدن و بهبود عملکرد کبد صورت می گیرد. در صورت وجود عوارض همراه مانند کم خونی و نوروز ، درمان این بیماری ها نیز تجویز می شود. پیشگیری از بارداری هورمونی می تواند یک پیشگیری خوب برای جلوگیری از آدنومیوز یا متوقف کردن پیشرفت آن در مراحل اولیه باشد.

 

اگر درمان محافظه کارانه آدنومیوز اثر مطلوب را نداده باشد ، جراحی انجام می شود. این بیماری می تواند رادیکال باشد (هیسترکتومی رحم) یا ملایم ، که در آن اندام برداشته نمی شود ، بلکه فقط کانون ها (اندوکوآگولاسیون) تحت تأثیر آدنومیوز خارج می شوند. مداخله جراحی یک اقدام شدید است و فقط در مواردی که روش های دیگر درمانی کمکی نمی کند نشان داده می شود.

 

استفاده از دستگاه داخل رحمی Mirena راندمان بالایی در درمان آدنومیوز نشان داد. باعث کاهش درد هنگام قاعدگی می شود و میزان ریزش خون را کاهش می دهد. گاهی اوقات استفاده از مارپیچ Mirena به قطع کامل قاعدگی کمک می کند ، که باعث پیشرفت بیشتر آدنومیوز می شود.

توصیه می شود خانمهایی که در حال برنامه ریزی برای بارداری هستند ، زودتر از شش ماه بعد از یک دوره درمانی یا جراحی (اندوکوآگولاسیون) سعی در بارداری خود کنند. در عین حال ، خود بارداری یک یائسگی به اصطلاح فیزیولوژیکی است که در آن بدن دچار تغییرات شدید هورمونی می شود و این ، به نوبه خود ، تأثیر بسیار مثبتی در روند بیماری دارد.

 

اگر علائم بالینی آدنومیوز خیلی برجسته نباشد و نگرانی زیادی را برای زن ایجاد نکند ، نمی توان معالجه کرد. برای تسکین درد می توان از مسکن ها استفاده کرد. این همچنین در مورد بیمارانی که به زودی یائسگی خواهند داشت صدق می کند.

آدنومیوز یک بیماری مزمن است ، که دارای عود بسیار بالایی است. بازگشت این بیماری در سال بعد از درمان محافظه کارانه و جراحی ، هر یک از پنج زن در سن باروری را تهدید می کند.

 

پنج سال بعد ، تقریباً 70 درصد بیماران عود بیماری را مشاهده کرده اند. برای زنان در سن پیش از اوج بیماری ، پیش آگهی مطلوب ترین است. این به دلیل کاهش تدریجی عملکرد تخمدان ها است. اگر بیمار تحت عمل هیسترکتومی قرار داشته باشد ، در این صورت عود آدنومیوز غیرممکن است. با شروع یائسگی ، این بیماری به خودی خود از بین می رود. برای درمان گیاهی ضخیم شدن دیواره رحم، درمان گیاهی ضخامت دیواره رحم،  درمان گیاهی ضخامت اندومتر،  داروی گیاهی برای اندومتر ضخیم، درمان گیاهی نازکی دیواره رحم، درمان خانگی ضخامت رحم،  درمان ضخامت رحم با گیاهان دارویی، درمان گیاهی ضخامت رحم و درمان گیاهی ضخامت کم آندومتر این مقاله را بخوانید: 10 روش موثر برای درمان خانگی آدنومیوز 

 

شما نظری نداری؟

برای ثبت نظر لطفا وارد شوید