علل ریزش مو
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸مو بجز کف دست و کف پا در همهجای بدن انسان وجود دارد و رشد می کند اما بخاطر نازک و کرکی شکل بودن ، بسیاری از آنها تقریبادیده نمی شوند. جنس مو از پروتئینی به نام کراتین می باشد که در فولیکولهای مو در لایه بیرونی پوست تولید می گردد. تار مو در واقع یک رشته از سلولهای کراتین مرده می باشد. هر فرد بالغ به طور متوسط 100.000 تا 150.000 تار مو دارد و روزانه حدود 100تای آن می ریزد.
هرفولیکول چرخه حیاتی دارد که میتواند تحت تاثیر سن، بیماری و طیف گستردهای از عوامل دیگر قرار گیرد. سوال اصلی این مقاله اینست که چه چیزی باعث ریزش مو میشود؟
ده غذای برتر برای داشتن موهای سالم
4 راه برای جلوگیری از آسیب رسیدن به موها در هوای خشک زمستان
آیا کندن موها باعث رویش ضخیم تر مو می شود
چگونه موهای خود را سالم نگه داریم؟
پزشکهادقیقا نمیدانند که چرا برخی از فولیکولها عمر کوتاهتری نسبت به سایر فولیکولها دارند. با این حال چندین عاملی که میتوانند ریزش مورد را تحت تاثیر قرار دهند در زیر آمده است :
• هورمونها، مانند سطوح غیرطبیعی آندروژن (هورمونهای مردانه که به طور معمول در بدن زن و مرد تولید میگردد)
• ژنها، ژنهای والدین (هم پدر و هم مادر) قادرند بر مستعد بودن فرد برای ابتلا به طاسی الگوی مردانه یا زنانه تاثیرگذار باشد.
• استرس، بیماری و زایمان میتواند منجر به ریزش موقت مو شود.
6 دلیل برای اینکه موهای خاکستری را رنگ نکنیم
آیا استفاده ی کمتر از شامپو به موهای چرب کمک می کند
عفونت قارچی نیز میتواند باعث ریزش مو شود.
• داروها، داروهایی مانند داروهای شیمیدرمانی که جهت درمان سرطان مورد استفاده قرار میگیرند، رقیقکنندههای خون، مسدودکنندههای آدرنرژیک بتا که برای کنترل فشار خون استفاده میشوند و قرصهای ضدبارداری میتوانند منجر به ریزش موقت مو شوند.
• سوختگی، جراحت و اشعه ایکس نیز میتواند منجر به ریزش موقت مو شود. در چنین مواردی معمولا پس از بهبودی جراحت یا سوختگی رشد طبیعی مو از سر گرفته میشود مگر اینکه یک اسکار (جای زخم) ایجاد شود. در این صورت مو دیگر هرگز مجددا رشد نخواهد کرد.
• بیماری خودایمنی نیز میتواند منجر به آلوپسی آرهآتا شود. در آلوپسی آرهآتا سیستم ایمنی به دلایل نامعلومی فعال شده و فولیکولهای مو را تحت تاثیر قرار میدهد. در اکثر افراد مبتلا به آلوپسی آرهآتا مو مجددا رشد میکند، اگرچه ممکن است به طور موقت بسیار نازک و روشن باشد و پس از مدتی به ضخامت و رنگ اولیه برمیگردد.
• شیوههای آرایشی، مانند استفاده بیش از حد از شامپو، پرم (فر شش ماهه)، رنگ مو و سشوار میتواند منجر به ضعیف شدن و شکنندگی مو شود و در نتیجه موها بسیار نازک میشوند. استفاده از گل سر موییهای سفت، بیگودی، و فر کردن مو نیز میتواند منجر به آسیب و شکستن مو شود. با این حال این موارد منجر به طاسی نمیشوند. در بسیاری از موارد اگر منبع مشکل از بین برود رشد مو به حالت طبیعی خود باز میگردد. البته آسیب شدید به مو یا پوست سر گاهی اوقات باعث طاسی منطقهای دائمی میشود.
• مشکلات پزشکی. بیماریهای تیروئید، لوپوس، دیابت، کمبود آهن، اختلالات خوردن و کمخونی میتوانند منجر به ریزش مو شوند. در بیشتر مواقع زمانی که بیماری درمان شود رشد مو به حالت طبیعی برمیگردد مگر اینکه اسکارهایی به شکل برخی از انواع لوپوس، لیکنپلان یا اختلالات فولیکولی باقی بماند.
• رژیم غذایی. رژیم غذایی با پروتئین کم و یا رژیمهای با محدودیت شدید کالری نیز میتوانند منجر به ریزش موقت مو شوند.