آخرین عکس احمد شاملو که 20 روز پیش از مرگ او گرفته شده است

 احمد شاملو

عکس احمد شاملو   در 75 سالگی   و 20 روز پیش از مرگ او گرفته شده است

فخرالدین فخرالدینی: 

تیر 1379 بود که در تماسی تلفنی، آیدا (همسر شاملو) از من خواست تا به فردیس کرج بروم و عکس پرتره این شاعر نامی را بگیرم.با این که می‌دانستم شاملو بعد از جراحی و قطع پایش و اوج گیری بیماری دیابت، مدتی است درمنزل بستری است و شرایط جسمانی و روحی خوبی ندارد، اما وقتی به خانه او وارد شدم، انتظار نداشتم او را در آن حالت و شرایط نامناسب ببینم.

بیماری احمد شاملو

علت مرگ شاملو  : با شدت گرفتن بیماری دیابت، و پس از آن که در ۲۶ اردیبهشت ۱۳۷۶، در بیمارستان ایرانمهر تهران، پای راست او را از زانو قطع کردند، روزها و شب‌های دردناکی را پشت سر گذاشت

شاملو روی ویلچر نشسته بود، رنگ صورتش مثل گچ سفید بود، سرش را بلند نمی‌کرد، نسبت به حرکت‌ها و سر و صدای محیط به سختی واکنش نشان می‌داد و به هیچ وجه حرف نمی‌زد.

به ناچار دوربین بزرگ عکاسی را روی زمین کاشتم و زاویه‌ای رو به بالا را انتخاب کردم. از کمترین نور ممکن استفاده نمودم تا اذیتی ایجاد نکنم. آن وقت منتظر ماندم تا شاملو کمی سرش را بالا بیاورد.

به غیر از من و آیدا، محمود دولت آبادی و محمد علی سپانلو نیز در اتاق بودند. آن دو با به حرف گرفتن شاملو سعی داشتند تا او را متوجه خود سازند. بر اثر تلاش آنان بود که بالاخره این شاعر بزرگ معاصر کمی سرش را بالا آورد و نگاهی کوتاه، خسته و بیمار به اطرافش انداخت. این همان لحظه کوتاه بود که من نیاز داشتم و به سرعت آن را روی فیلم حساس عکاسی ثبت کردم.

 

اظهار نظرهای جنجالی شاملو  در باره بزرگان شعر و ادب فارسی و تاریخ ایران، نقد ها، مقالات فرهنگی و سیاسی اش، نثر بسیار سر زنده ترجمه‌ و سروده‌هایش همه نشان از مبارزه طلبی، بر خلاف جریان آب شنا کردن و سر پر شور او داشتند؛ خصوصیتی که در این   عکس شاملو   به هیچ وجه دیده نمی‌شود.

همیشه گفته‌ام که عکس‌هایم به نوعی بازتاب دهنده شخصیت درونی آدم‌ها هستند؛ ادعایی که در مورد این  عکس از شاملو   به هیچ وجه ندارم. این حزن انگیز‌ترین پرتره چاپ شده در کتاب من است.

مرگ احمد شاملو

احمد شاملو 20 روز پس از گرفته شدن این عکس،ساعت 21 شامگاه یکشنبه، 2 مرداد 1379 در خانه خود درگذشت و در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.

681823.jpg

احمد شاملو متخلص به الف. بامداد و الف. صبح، شاعر، فیلم‌ساز، روزنامه‌نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ‌نویس و از دبیران کانون نویسندگان ایران بود

 

احمد شاملو در ۲۱ آذر ۱۳۰۴ در تهران متولد شد و اولین مجموعه خود "آهنگهای فراموش شده" را در 22 سالگی منتشر کرد. این کتاب عمدتاً شامل ابیاتی به سبک بنیانگذار شعر نو ایرانی ، نیما یوشیج ، و اشعار به اصطلاح آزاد بود که برخلاف شعر سفید ، اندازه ای ندارند. ده سال بعد ، در سال 1957 ، مجموعه "هوای تازه" منتشر شد که محبوبیت زیادی برای احمد شامل به ارمغان آورد. این کتاب است که ابتدا خواننده ایرانی را با شعر سفید آشنا می کند.
 
یک فرد با استعداد در همه چیز با استعداد است - شاملو همچنین یک مترجم فوق العاده بود. او آثار نویسندگان اروپایی مانند مور یوکای (مجارستان) ، زکریا استانکو (رومانی) ، روبرت مرل (فرانسه) و غیره را به فارسی ترجمه کرد ، اما دامنه علاقه های ترجمه ای او فقط به اروپا محدود نشد . رمان روسی "دن آرام" نوشته میخائیل شولوخوف.
 
احمد شاملو یک متخصص واقعی در ادبیات جهان بود: او فدریکو گارسیا لورکا اسپانیایی و ولادیمیر مایاکوفسکی روسی را تحسین می کرد ، در شعر کلاسیک فارسی بسیار ماهر بود و به طور فعال آثار معاصران خود را مطالعه می کرد. او یک مبتکر واقعی بود و با الهام از نیما یوشیج سلف خود ، در جستجوی خلاقانه خود متوقف نشد و دائماً به دنبال راههای جدیدی برای بیان فردیت شاعرانه بود.
 
شاملو
بنابراین ، اساس شعر شاملو موسیقیایی است ، هماهنگی درونی شعر. او نه تنها بنیانگذار سبک جدیدی در شعر ایران ، بلکه مایه افتخار همه هنرهای ایرانی شد.
 

ترانه تاریک 

بر زمینه‌ی سُربی‌ صبح
سوار
     خاموش ایستاده است
 
و یالِ بلندِ اسبش در باد
                             پریشان می‌شود.
خدایا خدایا
سواران نباید ایستاده باشند
هنگامی که
حادثه اخطار می‌شود.
 
کنارِ پرچینِ سوخته
دختر
     خاموش ایستاده است
و دامنِ نازکش در باد
                         تکان می‌خورد.
 
خدایا خدایا
دختران نباید خاموش بمانند
هنگامی که مردان
نومید و خسته
                 پیر می‌شوند.

 

تصاویر احمد شاملو

nody-جملات-ناب-احمد-شاملو-1626347074.jpg

تصویر احمد شاملو

 

8386b64bb19ac50000.jpg

عکس شاملو شاعر

 

8386b64bb19ac50001.jpg

عکس از احمد شاملو

نظرات

برای ارسال نظر باید وارد حساب کاربری شوید. ورود یا ثبت نام

بیشتر بخوانید