معرفی شغل برنامه نویسی

در

برنامه نویسی یکی از شغل های پردرآمد در دنیاست. درآمد برنامه نویسان در سطح جهان با توجه به آمارهای موجود رقم چشمگیری برای بسیاری از مردم تلقی می شود. شغلی که در ظاهر بسیار آسان است اما اگر وارد آن شوید متوجه سختی ها و فشارهای ذهنی شدید آن می شوید. در این پست اطلاعاتی درمورد شغل برنامه نویسی در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

 

آشنایی با شغل برنامه نویسی

برنامه نویس کامپیوتر ، کدهای برنامه های نرم افزاری را می نویسد. تمام آن چیزی را که از طریق کامپیوتر می توان دید از بازی های کامپیوتری گرفته تا سیستم عامل هایی مثل ویندوز و برنامه هایی مثل Office از جمله محصولات نرم افزاری است که بخش قابل توجهی از آن ها را برنامه نویسان کامپیوتر تولید کرده اند.
بر اساس تعریفی که از برنامه نویس شده، برنامه نویس که اغلب در انگلیسی programmer یا coder گفته می‌شود فرآیند نوشتن، اشکال زدایی(debug) – آزمایش برنامه های کامیپوتری برای اطمینان یافتن از رسیدن به نتایج مورد نظر- و نگهداری کد منبع (source code) برنامه کامپیوتر را انجام می دهد. این کد منبع با یک زبان برنامه نویسی نوشته شده است و ممکن است تغییر داده شده یک کد قبلی و یا یک کد کاملا جدید باشد. هدف برنامه نویسی ساختن یک برنامه می‌باشد که یک رفتار خواسته شده را به نمایش بگذارد.


برنامه نویس طرح های برنامه ای که مهندس و تحلیلگر نرم افزار تهیه کرده را به صورت دستورالعمل های مناسب کامپیوتر در می آورد سپس برنامه ها و کدهای تولید شده را اشکال زدایی و تست می کند تا به نتایج مورد نظر برسد. برنامه نویس ارتباط نزدیکی با طراح نرم افزار دارد در حالی که در برخی حوزه ها کار آنها مشترک است. به این صورت که برنامه نویس می تواند کارهای معمول طراح مانند طراحی برنامه ها را انجام دهد. این مستلزم طرح ریزی نرم افزار، ایجاد مدل ها و فلوچارت های نشان دهنده چگونگی نوشتن کد ها و طراحی رابط کاربری سیستم است.


برخی از برنامه ها نسبتا ساده اند و زمان کمی برای نوشتن آنها لازم است مانند برنامه های موبایل (Mobile application). برخی برنامه های دیگر مانند سیستم های عامل کامپیوتر پیچیده ترند و کامل کردن آنها در حدود یک سال یا بیشتر زمان می برد.
نرم افزار به عنوان یک خدمت، (SaaS) یک مفهوم جدید و حوزه رو به رشدی می باشد که شامل برنامه های کاربردی است که از طریق اینترنت ارائه می شود. اگرچه معمولا برنامه نویسان باید برنامه هایشان را برای کاربرد داشتن در محیط های مختلفبازنویسی کنند، اما برنامه های کاربردی که با استفاده از SaaS تولید می شوند، در همه محیط ها (platform) کار می کنند و نیازی به تغییر و به روز رسانی ندارند. در این حوزه برنامه نویسان فرصت بیشتری دارند که به تولید نرم افزارهای جدید بپردازند.
برنامه نویس معمولا به تنهایی کار می کند ولی برخی اوقات در پروژه های بزرگ با سایر متخصصان کامپیوتر به صورتی تیمی همکاری می کند. به علت اینکه برنامه نویسی را در هرجایی می توان انجام داد، بسیاری از برنامه نویسان به صورت دورکاری فعالیت می کنند و به قولی آزادکار (Freelancer) هستند.

 

وظایف برنامه نویس


• نوشتن برنامه های کامپیوتر در زبان های مختلف مانند c++ و Java مطابق با نظر طراح (در پروژه های گروهی) یا کارفرما و مشتری (در پروژه های فردی)
• به روز کردن و گسترش برنامه های موجود با توجه به نیاز کارفرما یا نیاز بازار
• تست و اشکال زدایی برنامه های تولید شده
• استفاده از کتابخانه کدها برای سهولت در نوشتن برنامه ها
• بررسی مداوم فن آوری های جدید در حوزه برنامه نویسی و استفاده از آخرین تکنیک ها برای نوشتن کدها و برنامه های جدید
• تهیه برنامه های لازم به منظور اخذ گزارشات از عملکرد سیستم ها و بررسی مستمر برای ارتقاء کارآیی آنها
• همکاری با طراحان، تحلیل گران، کارشناسان شبکه و بانک های اطلاعاتی به منظور ایجاد تسهیلات لازم در بکارگیری سیستم های مورد نظر
• همکاری با گرافیست ها و طراحان گرافیکی برای زیباتر شدن ظاهر نرم افزار تولیدی

 

دانش و مهارت مورد نیاز شغل برنامه نویس

• تفکر تحلیلی به منظور درک کامل نتایج کدهای نوشته شده و تداعی نرم افزار مورد نظر
• تمرکز بالا به منظور جلوگیری از خطا و اشتباه در تولید کدهای جدید و حفظ یکپارچگی در کدهای تولید شده
• دقت و توجه به جزئیات به منظور جلوگیری از خطا و اشتباه
• توان حل مساله – زیرا در بسیاری از موارد کد نویسی کامپیوتر دارای پیچیدگی های زیادی است و برنامه نویس باید قدرت تصمیم گیری و حل مسأله را داشته باشد
• ابتکار و خلاقیت – زیرا یک برنامه نویس در صورتی می تواند به موفقیت برسد و برنامه ای که نوشته خریدار داشته باشد که از خلاقیت و ابتکار در تولید آن استفاده کند و نرم افزاری تولید کند که دارای ویژگی های جدید بوده و نیاز کاربران را در حوزه مورد نظر به خوبی مرتفع نماید.
• توانایی کار تیمی – زیرا در برخی از پروژه ها کار برنامه نویسی به صورت تیمی انجام می شود و برنامه نویس باید توانایی و مهارت کار تیمی را داشته باشد.

 

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل برنامه نویسی

برای آموزش برنامه نویسی می توان در کلاسهای آزاد آموزشی شرکت کرد و یا تحصیلات دانشگاهی کسب کرد .کارفرمایان برای استخدام برنامه نویس، معمولا به داشتن تجربه و تسلط بر زبان های برنامه نویسی فرد متقاضی، بسیار اهمیت می دهند.
در مجموع فارغ التحصیلان مدرک کارشناسی در علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات آمادگی بیشتری برای ورود به این شغل دارند. در هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش و در دانشگاه علمی کاربردی هم رشته کامپیوتر وجود دارد که دانش آموختگان آنها نیز می توانند شغل برنامه نویسی را انتخاب کنند.

 

بازار کار و فرصت شغلی برنامه نویس

صنعت کامپیوتر و فناوری اطلاعات در جهان رو به رشد می باشد و به تبع آن تقاضا برای انواع نرم افزارهای کامیپوتری جدید در صنایع مختلف نیز در حال افزایش است. در کنار این مورد، با توجه به توسعه کامپیوتر و نفوذ آن به داخل تقریبا همه خانواده ها، شرکت ها و صنایع و وابستگی بیش از پیش جوامع به این دستاورد بزرگ بشر، حوزه برنامه نویسی کامپیوتر نیز در حال رشد است و زمینه های کاری بسیار زیادی را برای آن می توان تصور کرد. از کارکردن در واحد فناوری اطلاعات سازمان های دولتی تا کار کردن در یک شرکت تولید کننده محصولات نرم افزاری و یا کار کردن به صورت پروژه ای و شخصی(Freelancing). عامل مهم در یافتن شغل مناسب در این حوزه، داشتن تجربه، تخصص و تسلط بر تکنولوژی و زبان های برنامه نویسی روز دنیاست.
در ایران در سال های گذشته میزان استخدام برنامه نویسان کامپیوتر، مخصوصا آن گروهی که به زبان های برنامه نویسی تحت وب تسلط بیشتری داشته اند، با نرخ قابل قبولی در حال افزایش بوده است و به دلیل توسعه صنعت نرم افزار در داخل کشور پیش بینی می شود این روند همچنان ادامه یابد. البته آمار و اطلاعات دقیقی از سوی مراجع ذیصلاح در این خصوص اعلام نگردیده است.

 

وضعیت استخدام برنامه نویس در برخی از کشورهای جهان

آمریکا:  پیش بینی می شود میزان استخدام برنامه نویس ها در بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ به میزان ۸ درصد رشد داشته باشد. در حالی که متوسط رشد استخدام همه مشاغل۱۱ درصد خواهد بود.
استرالیا :در ۵ سال گذشته میزان استخدام برنامه نویسان در مقایسه با متوسط رشد همه مشاغل (۱۰.۲)، رشد ۲۴.۲ درصدی داشته است. 

 

حقوق و درآمد برنامه نویس

برنامه نویسی که در بخش دولتی استخدام شده باشد، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند.
در بخش خصوصی وضعیت به گونه ای دیگر بوده و با توجه به عوامل مختلفی از جمله میزان تجربه، تخصص و مهارت و نوع توافق صورت گرفته با کارفرما، برنامه نویسان درآمدهای متفاوتی دارند. برنامه نویسانی که به صورت شخصی کار می کنند(Freelancer)، میزان درآمدشان به تعداد پروژه هایی که می گیرند، بستگی دارد.
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی که در سازمان یا شرکتی استخدام بودند، از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و کامپیوتر در سمت های مختلف شغلی و در رده های مختلف سازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.
برنامه نویس در سازمان یا شرکت، در سمت هایی مانند برنامه نویس، کارشناس نرم افزار، برنامه نویس وب، مدیر فنی، کارشناس ارشد نرم افزار و … استخدام شده و فعالیت می کند.
برای برنامه نویس در هر سمت و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال برنامه نویسی که در سمت برنامه نویس وب در رده کارشناس کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۷۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۲۲۰۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۱۲۰۰۰۰۰ تومان را داشته است.

 

شخصیت های مناسب برنامه نویسی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی فرد می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در یک شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند. منبع : e-estekhdam.com

 این پست را چگونه می‌بینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید.   

نظرات

در ادامه بخوانید...

کلاس چیست؟

در

کلاس بناء یا ساختمانی است که به شما امکان ایجاد نوع های سفارشی را می دهد. کلاس یک مفهوم انتزاعی است و نقشه ای برای ساختن یک شی است.

public class Customer
{
// Fields, properties, methods, ...
}

برای مثال در کلاس بالا مشتری بدون هیچ فیلد یا ویژگی تعریف شده است. 

Customer customer = new Customer();

در مثال بالا یک شی از کلاس مشتری تعریف شده است. بعد از تعریف می توانید از customer به عنوان شی استفاده کنید.

Customer customer1;
customer1 = new Customer();

در مثال بالا شی دیگری از کلاس مشتری تعریف شده است. در این مثال روش دیگری برای تعریف شی استفاده شده است. هر 2 روش با توجه به نیازی برنامه نویس قابل استفاده و صحیح است. در مثال قبل شی بلافاصله بعد از تعریف ایجاد شده است ولی در مثال دوم شی تعریف ولی ساخته نشده است. برنامه نویس بعدا در زمان لزوم با استفاده از دستور new شی را ایجاد می کند.

نظرات

در ادامه بخوانید...

شغل های پردرآمد هفت مورد

در

هفت مهارت که تمام کودکان لازم است بدانند تا در آینده شغل های پردرآمدی داشته باشند.

تمام والدین برای کودکان خود شادی، سلامت و در نهایت آینده ای روشن می خواهند. همان طور که تکنولوژی پیشرفت می کند به موازات آن هزاران شغل خواهند بود که توسط ماشین ها و ربات های هوشمند انجام شده و افرادی که در گذشته این کار ها را انجام می داند از کار بیکار می شوند. با این شرایط این موضوع که در آینده فرزندانمان لازم است چه شغلی داشته باشند، تبدیل به موضوعی پیچیده می شود.

برنامه ریزی درست این است که کودکانمان را برای آینده ای که در پیش خود دارند آماده کنند.

اما ما چگونه فرزندانمان را برای آینده ای آماده کنیم که نمی دانیم چه شکلی خواهد بود؟

اما خوشبختانه بعضی از مباحث برای مطالعه هستند که با یادگیری آن ها توسط کودکانمان در آینده می توانند خود را با شغل های جدید تطبیق بدهند.

  1. برنامه نویسی

با توجه به آمار های سازمان جهانی کار، شغل های مهندسی نرم افزار بین سال های 2018 تا سال های 2024 تا 18.8% پیشرفت خواهد کرد، در همان حال شغل های تجزیه و تحلیل سیستم های کامپیوتری 20.9% افزایش خواهد یافت.

دانشمندان حیطه ی کامپیوتر پیشتازان آینده خواهند بود. حتی اگر شغل های آن ها نیازمند کد نویسی نباشد، فرزند شما با این حال نیازمند اطلاعات پایه ای برای درک علم کامپیوتر است.

زمینه ی پیشرفت فرزندان خود را در حیطه ی علم کامپیوتر فراهم کنید و اجازه دهید که خود را با دنیای در حال پیشرفت هماهنگ کنند.

اما در پشت شغل های مرتبط با علوم کامپیوتر، مطالعه ی کد نویسی به کودکان مهارت هایی را می اموزد که برای تمام جنبه های آینده ی آن ها لازم است. خلاقیت، توجه به جزئیات و ساختار دانش لازم برای علوم دانش کامپیوتر در شغل های آینده خواهد بود.

  1. تجزیه و تحلیل داده

دنیایی که ما در آن زندگی می کنیم بر اساس تجزیه و تحلیل های داده در حال پیشرفت است. شرکت های بزرگی مانند گوگل و آمازون حجم بزرگی از داده های کمی را بررسی و ارزیابی می کنند و هر کس بتواند این ارزیابی ها را تحلیل کند می تواند در چنین شرکت های معتبر و معروفی پست مهمی دریافت کند.

تعداد شغل های مرتبط با تجزیه و تحلیل داده ها تا هفت سال آینده 30% رشد خواهد کرد. هر کس که بتواند مقدار زیادی از داده ها را تجزیه و تحلیل کند و دیدگاه های خلاقانه ای در خصوص این که مردم چگونه تصمیم گیری می کنند داشته باشد در شغل بازاریابی جایگاه بالایی خواهد داشت.

  1. ریاضی

در عصر داده های عظیم، دانش ریاضی برابر است با خلاقیت در به دست آوردن موفقیت. رهبران کسب و کار می دانند که هر چه شما در یک شرکت به مراتب بالاتری برسید، کار شما بیشتر با ریاضی سر و کار خواهد داشت که با امور مالی، تجزیه و تحلیل داده ها و محاسبات مرتبط است.

ریاضیات به  کودک می آموزد که در آینده منطقی تر باشد، خلاقانه فکر کرده و مشکلات را هوشمندانه حل کند.

تمامی این موارد مدلی از کسب و کار شرکت های موفق است. اگر کودک شما امیدوار است که در آینده شغلی موفق داشته باشد نیازمند مهارت های پایه ای قوی در ریاضیات است.

  1. علوم انسانی/هنر های آزاد

ربات ها و هوش مصنوعی سالانه جایگزین هزاران شغل در دنیا می شوند و این شغل ها که بیشتر در خطر جایگزینی هستند شامل محاسبه و وارد کردن داده ها هستند.

حرفه هایی که نیازمند خلاقیت بالا، مدیریت افراد و اندیشه ی خلاقانه است بسیار سخت تر با هوش مصنوعی جایگزین می شوند. اگر کودک شما آرزو دارد که آینده ی مالی امنی داشته باشد، باید قادر باشد خلاقانه و اندیشمندانه فکر کند. علوم انسانی و هنر های آزاد به فرزندان شما می آموزد که خلاقانه فکر کنند، با مردم کار کنند و قضاوت شخصی قوی داشته باشند. تمام این ها مهارت هایی هستند که غیر قابل جایگزینی هستند.

  1. علوم پایه

علوم پایه همواره هیجان انگیز بوده و امروزه دستیابی به پیشرفت های علمی با سرعت نور پیشرفت می کنند. برای بروز بودن با این سرعت پیشرفت سرسام آور، کودکان باید توانایی حرکت با این روند را داشته و مهارت آموزشی و یادگیری را در این زمینه از خود نشان دهند.

از همان دوران کودکی زمینه های پیشرفت علمی کودکانتان را فراهم کنید.

اسباب بازی هایی که با علم و خلاقیت سر و کار دارند را در اخیار آن ها قرار دهید و آن ها را به جست و جوی علم و پیدا کردن سوالاتشان و همچنین تجربه و آزمون و خطا هدایت کنید.

  1. امور مالی

یکی از علوم مهم دیگری که لازم است کودکانتان بیاموزند، علوم مرتبط با امور مالی و حسابداری است. این گونه افراد می توانند با توسعه ی دانش و مهارت های خود در امور مالی از سطوح بالای سازمان بندی مالی کمک بگیرند که وابسته به دانش اقتصادی و دانش مالی است.

همان طور که پیش تر نیز گفته ایم، وظایفی مانند محاسبه هم اکنون نیز در حال جایگزینی با سیستم های اتوماتیک است اما دانش اقتصادی و مالی هنوز برای هر کس که آرزو دارد پول به دست بیاورد و آن را حفظ کند، حیاتی است.

  1. مهارت های ارتباطی

داشتن مهارت، دانش کاربردی و توانایی انجام کار در کار های هایی که نام بردیم مهم هستند اما داشتن مهارت چگونگی محاوره و ایجاد ارتباط برای بیان این ایده ها با دیگران کاملا لازم است.

داشتن مهارت های ارتباطی برای جذب دیگران مهمترین مهارتی است که فرزند شما در آینده به آن نیاز خواهد داشت. برای این که یک فرد بتواند ایده های خود را با دیگران به اشتراک بگذارد و آن ها را مجاب کند که به ایده های او فکر کنند نیازمند مهارت های برقراری ارتباط است. اگر کودکتان نتواند در آینده آنچه  که در سرش می گذرد را بیان کند نمی تواند زیاد به موفقیت برسد.این مهارت کلیدی برای رسیدن به آینده ای بهتر خواهد بود. 

در سیارک بخوانیم:

۷ شغل ایران که بهترین بازار کار را دارند 

زندگی برای شغل اشتباه خیلی کوتاهه! 

مصاحبه شغلی مبنایی برای انتخاب و استخدام 

مبنایی برای استخدام و انتخاب

استخدام نویسنده و مترجم

خطرناک ترین شغل در دنیا 4 مورد 

سوال تامل برانگیز فیسبوک برای استخدام کاربرانش چیست  

نظرات

در ادامه بخوانید...