اینترنت اشیا و کاربردهای IoT بخش دوم
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸ادامه ی مقاله اینترنت اشیا و کاربردهای IoT
ارتقا دادن وضعیت بهداشت با internet of things
IoT /اینترنت اشیا میتواند جنبه های گوناگونی از سلامتی افراد را بهبود ببخشد. میتوان فرآیندهای تدارکاتی، مراقبتها و تجهیزات پزشکی در بیمارستانها، را ارتقا داده، و بر مبنای قابلیت ردگیری بیماری، هر چیزی را از مسائل مربوط به خون گرفته تا مفاصل ران، و همچنین سلامتی افراد، به خصوص نوزادان را، بهبود بخشید.
با IoT، اشیا بیشتر و بیشتر در درون بدن انسان ادغام میشوند. انتظار میرود که نوعی از شبکه های بدن (body area network) تولید شود که قابلیت ارتباط با پزشکان معالج، خدمات اورژانس، و افرادی که از سالخوردگان نگهداری میکنند را داشته باشند. این پیشرفت چندان هم جدید نیست. یکی از مثالهای موجود این مسئله را میتوان در کاردیو ورتر-دیفیبریلاتور (Cardioverter-Defibrillator) مشاهده کرد که در قلب انسان جاسازی میشود و قابلیت این را دارد که به صورت خودکار در مورد اینکه چه هنگام باید شوک را اعمال کند تصمیم بگیرد. این دستگاه کاملا به شبکه متصل است به گونه ای که پزشک را مطلع میکند تا اقدامات بعدی برای نجات بیمار را انجام دهد.
میتوان از دستگاههای قابل شناسایی بی سیمی که به صورت درون کاشت بوده و به منظور ذخیره سازی اطلاعات مربوط به سلامت فرد به کار میروند و ممکن است در موقعیت های اورژانسی باعث نجات جان بیمار شوند نیز استفاده کرد. در چنین مواقعی، بیمارستانها با دسترسی داشتن به چنین اطلاعاتی میتوانند بلافاصله درمان مربوطه را برای بیمار تجویز کنند. این امکان میتواند برای افراد مبتلا به دیابت، سرطان، بیماری سرخرگهای قلبی، سکته مغزی، بیماری مزمن انسدادی ریه، روان آشفتگی، صرع و آلزایمر، و همچنین افرادی که دستگاههای پزشکی درون کاشت شده و پیچیده ای از قبیل تنظیم کننده ضربان قلب، استنت، مفاصل مصنوعی و یا اعضای پیوندی دارند و ممکن است بیهوش بوده و یا قادر به توضیح وضعیت خود در اتاق عمل نباشند، بسیار مفید باشد.
به علاوه، اطلاعات مربوط به بیماران و وضعیت سلامت آنها، به بیمارستانها اجازه میدهد بر اساس سن، وزن و قد بیمار، پیش از دادن دارو، از اینکه دارو مناسب است و در زمان و دوز درست به بیمار داده میشود اطمینان حاصل کنند. میتوان به وسیله ی اختصاص دادن کدهایی برای بسته های داروها، و از طریق آن، ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی که به افراد در مورد آلرژی ها و تداخل یک دارو با داروهای دیگر هشدار میدهد، از سازگاری داروها نیز اطمینان حاصل کرد. از IoT /اینترنت اشیا میتوان به عنوان ابزاری برای مبارزه با تقلب، و ارتقا سطح سلامت افراد نیز استفاده کرد، چرا که به این وسیله میتوان از اینکه افراد از داروهای تقلبی -و بعضا کشنده- استفاده نمیکنند، اطمینان به عمل آورد.
IoT /اینترنت اشیا میتواند در نجات جان و بهبود سلامتی افراد نیز مفید باشد چرا که میتوان از آن در پیشبینی شرایط آب و هوایی و همچنین پیدا کردن راههای میان بر برای کوتاه کردن مسیر و اجتناب از برخی حوادث آز آن استفاده کرد. هشدارهای به موقع جان انسانها را نجات میدهد، و اگر به افراد در مورد موقعیتهای خطرناک اطلاع رسانی شود، بسیاری از تصادفات اتفاق نمی افتد. از سوی دیگر، این مسئله به نفع شرکتهای بیمه نیز هست، چرا که ریسک آنها را به حداقل میرساند. بنابراین، این مسئله که شرکتهای بیمه باید در تامین هزینه های IoT /اینترنت اشیا سهم داشته باشند، مسئله ای بدیهی ست، چرا که موفقیت IoT /اینترنت اشیا در آینده به سودآوری خود این شرکتها نیز منجر خواهد شد.. با این حال، تعیین مقدار دقیق سهم مالی این شرکتها در گسترش و توسعه ی IoT /اینترنت اشیا امری چالش برانگیز است.
ناگفته نماند که صرفه جویی مالی ای که از مزایای آسایشگاههای سالمندان، که به افراد اجازه میدهد برای مدت زمان بیشتری در خانه بمانند، نشات میگیرد، از موارد ذکر شده نیز بیشتر است. با پیری جامه و، در نتیجه، بالا رفتن هزینه های مربوط به مراقبتهای پزشکی، IoT /اینترنت اشیا میتواند بسیار سودمند باشد.
تضمین عرضه ی غذا
IoT /اینترنت اشیا در مبحث غذا نیز میتواند در دو زمینه بهبودهایی ایجاد کند. اول اینکه میتوان با IoT /اینترنت اشیا مواد غذایی را ردیابی کرده و از تازه بودنشان اطمینان حاصل کرد. دوم اینکه میتوان با معرفی و بکارگیری IoT، بحران جهانی غذا را کاهش داده و حتی ریشه کن کرد.
ردیابی محصولات غذایی به مصرف کنندگان در حصول اطمینان از منشا و محل تولید آن محصول کمک کرده، و در نتیجه، باعث حفظ تنوع کشاورزی و سبکهای زندگی روستایی میشود. علاوه بر این، اطلاعات مربوط به منشا محصول، استفاده از مواد شیمیایی و... میتواند در جلوگیری از بروز بیماری نیز موثر باشد. هشدارهای به موقع به مصرف کنندگان کمک میکند اطمینان حاصل کنند که غذایی که خریداری میکنند منشایی کنترل شده و قابل اطمینان داشته، و کنترل کیفیت از مزرعه شروع شده و تا مغازه ها، فروشگاهها و روی میز مصرف کننده ادامه پیدا میکند. این اوتوماسیون از مردم در برابر بیماریهایی از قبیل جنون گاوی و آنفولانزای مرغی حفاظت میکند. علاوه بر این، در صورت پیدا شدن محصولی عفونی و مسموم، میتوان با سرعت بیشتری منشا محصول را پیدا کرده و تاثیرش را بهتر و سریعتر کنترل کرد.
شرکت آمریکایی Dole برای ردگیری حرکت محصولات تازه اش -مخصوصا کاهو- از مزرعه تا مکان فرآوری، و نهایتا، مغازه و فروشگاه، از RFID استفاده میکند. شرکت Dole این تدابیر را در واکنش به بحران سپتامبر 2006 اتخاذ کرده که طی آن مشخص شد بخشی از اسفناجهای بسته بندی شده ی این شرکت در شیوع اشریشیا کلی -نوعی باکتری- که منجر به مرگ سه نفر و بیماری صدها تن دیگر شد، نقش داشته است.
استفاده از RFID نه تنها به شرکتهای بزرگ در پیگیری دارایی هایشان کمک میکند، بلکه میتواند از طریق محدود کردن فراخوانها به محصولاتی که در خطر هستند، هزینه ها را نیز کاهش دهد. برای نمونه، در مثال شرکت Dole، دیگر لزومی نداشت که شرکت تک تک بسته های اسفناج سراسر آمریکای شمالی را فراخوان کند. در نتیجه، از آنجا که شرکت Dole قادر بود با چنین سرعتی اقدامات لازمه را انجام دهد، این امکان را داشت که درگیری اش در مسائل قانونی را کاهش دهد.
پیگیری محصولات میتواند باعث ارائه ی بازخورد بازار به تولیدکنندگان، در بخشی که تولید اغلب از پیش به صورت مناسبی مطابق با پیشبینی ها برنامه ریزی شده است، نیز باشد. این مسئله باعث محدود شدن انعطاف پذیری تولیدکنندگان میشود. بحران جهانی غذا نشان میدهد که ساز و کارهای بازخوردی کنونی در بازار محصولات غذایی به اندازه کافی خوب عمل نکرده و منجر به تولید بیش از حد غذا و کمبود غذا میشوند. میتوان از طریق IoT /اینترنت اشیا این پیشبینی ها را بهبود بخشید، و این امر به کشاورزان این امکان را میدهد که محصولات خود را طوری زمانبندی کنند که با نوسانات تقاضای بازار مطابقت بیشتری داشته باشد. احتمال ثبات عرضه ی غذایی، در دورانی که گرسنگی، به خصوص در کشورهای در حال توسعه، هنوز هم یکی از دغدغه های کلان است، نباید دست کم گرفته شود.
نظارت بر انطباق با استانداردهای کار
اطلاعات ارائه شده از طریق شیء برچسب گذاری شده میتواند به وضعیت کار در تولید شیء مربوطه نیز اشاره داشته باشد. تبعیت از استانداردهای بین المللی کار (از قبیل ممنوعیت کار اجباری و کار کودکان، حق مربوط به سازماندهی و مذاکرات دسته جمعی، و یا حق دستمزد برابر)، به خصوص در کشورها در حال توسعه، یکی از مشکلات مهم بوده و باید مورد توجه قرار بگیرد. در کشورهای توسعه یافته، مصرف کنندگان معمولا به روشهای تولید علاقه مند بوده و در نتیجه به اطلاعاتی که تجارتهای واقع در کشورهای در حال توسعه در ارتباط با استانداردهای کار ارائه میدهند اهمیت زیادی میدهند. IoT /اینترنت اشیا میتواند پلتفورم ایده آلی برای توزیع چنین اطلاعاتی باشد.
وجود اطلاعاتی در مورد استانداردهای کار باعث حصول اطمینان از وجود ساز و کارهای نظارتی در درون شرکتها میشود. ناظران باید مستقل باشند - نظارت خارجی که به دست سازمانها یا NGO های معتبر انجام میگیرد، به نظر بهترین گزینه می آید.
الزامی بودن انطباق داشتن با استانداردهای اساسی کار در رابطه با رقابت سالم و جوانمردانه نیز اهمیت دارد. هر چه شرکتهای واقع شده در کشورهای در حال توسعه، در مبادلات جهانی کالا درگیر میشوند، حمایت از اصل رقابت سالم اهمیت بیشتری پیدا میکند و IoT /اینترنت اشیا -با قابلیتی که در ارائه ی اطلاعات مربوط به کالاها و روشهای تولیدشان، به تمام جهان دارد- فرصتی مناسب را به وجود می آورد که نباید به سادگی از آن گذشت.
مقالات علمی تحقیقی راجع به اینترنت اشیا و کاربردهای IoT را در سیارک بخوانید: