آموزش رانندگی: رانندگی تدافعی
کاوه طاهریدر۱۴۰۳/۲/۱۸بهترین تعریف برای رانندگی تدافعی به صورت خلاصه در زیر آمده است، اگر به توضیحات بیشتری نیاز بود مقاله را ادامه دهید ولی به نظر همین 6 کلمه گویای مطلب است.
رانندگی برای نجات جان، پول و زمان
رانندگی تدافعی چیست؟
طبق تعریف بالا شما برای نجات جان، مال و زمان خود سعی می کنید اشتباهات دیگران را جبران کنید. یعنی چی؟
مثلا در هنگامی که فردی به اشتباه از فرعی داخل اصلی میپیچد و حق تقدم را رعایت نمی کند شما در شرایط قرار داشته باشید که به راحتی بتوانید خودرو را کنترل کنید و از بروز تصادف جلوگیری کنید. درصورتی که حق با شماست و اگر با خودرو مقصر برخورد کنید ایشان باید کلا خسارت شما را جبران کنند و احتمالا توسط پلیس نیز جریمه خواهند شد.
ولی، شما برای حفظ وقت ارزشمندتان سعی می کنید با ایشان تصادف نکنید. به همین راحتی رانندگی تدافعی می کنید.
شخصی که به صورت تدافعی رانندگی می کند معمولا پا را از رعایت قوانین فراتر گذاشته و نکات بیشتری نسبت به راننده معمولی را رعایت می کند. در ادامه موارد زیادی از این نوع رانندگی را توضیح می دهیم.
چگونه تدافعی رانندگی کنیم؟
- از سلامت خودرو مطمئن شوید. بازدید های دوره ای را انجام دهید، مطمئن شوید سیستم ترمز به خوبی عمل می کند. مخصوصا در سفرهای بین شهری
- از سلامت سیستم برقی خودرو مطمئن شوید، بسیاری از تصادفات بدلیل عدم کارایی چراغ های ترمز عقب هستند. راننده پشت سر باید متوجه ترمز گرفتن شما بشود.
- شما باید کلیه قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنید. مثلا در مکان هایی که از قبل هشدار پیچ خطرناک یا منطقه حادثه خیز اعلام شده سرعت را کاهش داده و آماده باشید.
- از شتاب گیری، تغییر مسیر ناگهانی، استفاده از تلفن همراه، خوردن و آشامیدن هنگام رانندگی، صحبت بیجا با مسافران، شمردن پول، استفاده بی مورد از مسیریاب برای چت کردن با رانندگان دیگر و ... خودداری کنید.
- همیشه کمتر از سرعت مطمئنه رانندگی کنید، سرعت مطمئنه عدد خاصی ندارد که مثلا بگوییم 90 کیلومتر در ساعت، سرعت مطمئنه سرعتی است که راننده می تواند خودرو را در فاصله مناسبی مهار و متوقف کند.
- فاصله طولی را دقیقا رعایت کنید. مطمئن شوید خودرو پشت سر نیز فاصله طولی مناسبی با شما دارد. اگر متوجه عدم رعایت فاصله خودرو پشت سر شدید موارد مربوطه را برای حل کردن مشکل انجام دهید. در ادامه توضیح داده شده است.
- بین خطوط رانندگی کنید، در هر شرایطی فاصله 1 متری از خودرو سبک و 2 متر از خودرو سنگین داشته باشید.
- پیش بینی کنید، مثلا اگر فاصله شما تا چراغ تقاطع 100 متر است از قبل سرعت را کاهش دهید.
- ترمز ناگهانی نزنید، پیش بینی کنید تا مجبور نشوید ترمز ناگهانی بزنید، همیشه احتمال عدم رعایت فاصله توسط خودرو پشت سر شما وجود دارد.
- اگر به هر دلیل مثلا ترافیک در آزادراه یا جاده مجبور به کاهش ناگهانی سرعت یا توقف شدید حتما فلاشر بزنید، هر راننده ای با دیدن فلاشر به صورت ناخوداگاه ترمز می گیرد. استفاده دیگر فلاشر غیر از عروسی در این موقعیت است.
- اگر به هر دلیل خودرو شما خراب شد و مجبور به توقف در کنار مسیر شدید تا حد امکان از راه خارج شوید. متناسب با میزان روشنایی هوا و وضعیت دید جاده حتما از فاصله کافی علائم خطر را نصب کنید. برخورد با خودرو ساکن در جاده یکی از مرگبارترین نوع تصادفات است.
عدم رعایت فاصله طولی توسط خودرو پشت سر
اگر خودرو پشت سر فاصله طولی را رعایت نمی کند، فاصله طولی برای هر 60 کیلومتر به اندازه طول خودرو یا 4 متر است. موارد زیر را به انتخاب خود انجام دهید.
- ساده ترین راه با زدن راهنما به ایشان راه بدهید تا عبور کند.
- اگر امکان کنار رفتن نداشتید با زدن فلاشر به ایشان اخطار دهید.
- اگر وضعیت تغییر نکرد کمی پدال ترمز را فشار دهید تا چراغ های ترمز روشن شوند. راننده پشت سر به بدلیل نداشتن فاصله کافی سریعا ترمز می گیرید تا با شما برخورد نکند. شما بلافاصله شتابگیری کنید و فاصله را بیشتر کنید. چند لحظه صبر کنید تا دوباره به شما برسد، دوباره اینکار را تکرار کنید. معمولا بعد از چند بار متوجه اشتباه خود می شود.
کارهایی که نباید انجام دهید.
- به هیچ وجه ترمز ناگهانی نزنید، وقتی فاصله خودرو با شما کم است مطمئنا با شما برخورد می کند. ایشان مقصر است و چون با عقب خودرو شما برخورد می کند خسارت زیادی خواهد دید.
- اگر متوجه خطر در جلوتر شدید و راهی جز ترمز و توقف نداشتید حتما فلاشر بزنید تا متوجه شود.
خطرناکترین و مرگبارترین تصادفات
- تصادف در مسیر مخالف، انحراف به چپ، سبقت غیر مجاز مخصوصا با سرعت غیر مجاز، تصادف شاخ به شاخ، در این نوع تصادف که معمولا در جاده های دوطرفه اتفاق می افتد معمولا هر دو خودرو با سرعت 70 تا 120 کیلومتر با هم برخورد می کنند. وقتی با سرعت 120 کیلومتر به خودروی با سرعت 70 کیلومتر می زنید مانند تصادف با سرعت 190 کیلومتر با دیوار است. مطمئن باشید در این تصادف زنده نخواهید ماند.
- تصادف با خودرو ساکن در کنار جاده، این تصادف ممکن است در آزادراه، جاده یک طرفه و حتی خیابان هم اتفاق بیفتد. شما به سرعت به خودروی ساکنی می زنید، معمولا بیشتر مصدومیت به شاگرد وارد می شود.
- رانندگی در خواب و رانندگی در مستی، معمولا چون کنترل ندارید ممکن است خودرو را چپ کنید یا با علائم کنار جاده مانند تیر های بتنی برخورد کنید که به شدت خطرناک و مرگبار است.
- ترکیدن لاستیک های خودرو، از زمانی که لاستیک ها تیوبلس شدند احتمال ترکیدن لاستیک به شدت کاهش پیدا کرد ولی همچنان این خطر وجود دارد. بهتر است همیشه وضعیت لاستیک ها بررسی کنید تا دچار حادثه نشوید. دقت کنید بهترین لاستیک ها هم برای حداکثر سرعت خاصی طراحی شدند. هیچ کدام از لاستیک هایی که در بازار به فروش می رسند برای سرعت بالای 180 کیلومتر طراحی نشدند. رانندگی با سرعت بالا حتی برای چند دقیقه می تواند بشدت خطر ترکیدن لاستیک را افزایش دهد.
جاده های خطرناک
برخی مسیرها خطرناک تر از مسیر های دیگر هستند، بهتر است موارد زیر را قبل از انتخاب مسیر بدانیم
- جاده دوطرفه خطرناک تر از جاده یک طرفه است.
- جاده های کوهستانی بدلیل وجود دره در یک سمت جاده خطرناک است. با یک تصادف ساده ممکن است کنترل خودرو را از دست بدهید و به دره پرتاب شوید.
- جاده برف گیر، حتی با داشتن تجهیزات کافی عبور از جاده برفی سخت و خطرناک است.
- جاده مه گیر، برخی جاده ها مانند فیروزکوه در بیشتر روزهای سال دارای مه متوسط تا شدید است که رانندگی در این مسیرها را خطرناک می کند.
- جاده سیل گیر، برخی جاده ها در نزدیکی رودخانه قرار دارند و در برخی فصول سال خطر سیل وجود دارد.
- ریزش کوه، در برخی جاده ها مانند چالوس امکان ریزش سنگ از کوه وجود دارد.
- جاده دارای ترافیک، همیشه خطر تصادفات در مسیرهای پرترافیک بیشتر است. توقف های ناگهانی مخصوصا در تاریکی شب عامل اینگونه تصادفات است.
- جاده مخصوص حرکت خودروهای سنگین، جاده قدیم و جاده مخصوص کرج برای حرکت خودروهای سنگین طراحی شده است. بهتر است تا حد امکان از مسیرها تردد نکنید.