تهوع صبحگاهی در زنان باردار
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸
تحقیقات جدید نشان داده است با این که تهوع صبحگاهی میتواند در ماههای اولیه بارداری برایتان سخت و مشقت بار باشد، اما از نشانه های سالم و طبیعی بودن جنین می باشد.
در زنانی که حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی راداشتند، 50 تا 75 درصد سقط کمتری وجود داشت
استفان هنکل، سرپرست تحقیقات و محقق موسسه ملی سلامت کودک و توسعه انسانی امریکا واقع در بتزدا، مریلند میگوید: «باید به زنانی که این نشانههای طاقت فرسا را تجربه میکنند، قوت قلب داد.»
محققان میگویند از هر پنج زن، چهار نفر در طول بارداری حالت تهوع یا استفراغ را گزارش میکنند.
به گفته او و سایر محققان، تهوع صبحگاهی اغلب به عنوان نشانه بارداری سالم تلقی میشود، اما کمتر درباره آن اطلاعات وجود دارد.
به عنوان مثال، دلیل اصلی تهوع صبحگاهی هنوز روشن نیست و محققان درباره این که آیا آن تنها یک اثر جانبی بارداری است یا هدف خاصی پشت آن وجود دارد، مطمئن نمی باشند.
برای آزمودن این که آیا واقعاً تهوع صبحگاهی یک علامت مثبت برای مادران باردار است یا خیر، هنکل و همکارانش 797 زن را مورد مطالعه قرار دادند. تمام این زنان طبق آزمایش ادرار، اخیراً باردار شده بودند و بین ژوئن 2007 و جولای 2011 در این مطالعه ثبت نام کرده بودند.
طبق نتایج بررسی، در بین این زنان، 188 مورد بارداری (نزدیک به 24 درصد) به سقط انجامید.
در هفته دوم بارداری، نزدیک 18 درصد زنان گزارش حالت تهوع داشتند و حدود 3 درصد حالت تهوع به همراه استفراغ را گزارش کرده بودند.
در هفته هشتم، تهوع صبحگاهی قربانیان بیشتری را درگیر خود کرده بود. طبق یافتهها، حدود 57 درصد گزارش حالت تهوع و حدود 27 درصد حالت تهوع به همراه استفراغ داشتند.
با این حال، این ناراحتی، منافعی هم دارد. طبق یافتهها، زنانی که حالت تهوع را تجربه کرده بودند، 50 درصد کمتر دچار سقط شده بودند و در زنانی که استفراغ را تجربه کرده بودند، احتمال سقط 75 درصد کمتر بود.
طبق گفته هنکل «این نوع تأیید ادعا از مدتها قبل وجود داشت و دادههای ما، قطعیترین شواهد برای این مسئله تا به امروز است». اما این مطالعه، علت و نتیجه آن را مشخص نمیکند.
به گفته دکتر جنیفر متخصص زنان و بیماریهای زنان در نیویورک، بخشی از نقطه قوت این مطالعه، توانایی محققان برای یافتن و شروع پیگیری زنان به محض باردار شدن بود.
به گفته او، «این کار از مدتها قبل شروع شده و در آینده نیز ادامه خواهد یافت. آنها توانستند حتی موارد سقط جنین اولیه را نیز ثبت کنند، زمانی که افراد واقعاً نمیدانند باردار هستند».
هنکل میگوید، برخی فکر میکنند که تهوع صبحگاهی میتواند با بازداشتن زنان از عادتهای خطرناک مانند سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل، به بارداری کمک کند.
با این حال، در این یافتهها، این عادتها نیز در نظر گرفته شده و طبق گفته وی، به عنوان عوامل احتمالی رد شدهاند.
طبق گفته هنکل، این مطالعه هر گونه رابطه بین تهوع صبحگاهی و سقط جنین ناشی از کودک ناقص را رد میکند.
دکتر جنیفر تأکید میکند که با این که تهوع صبحگاهی یک رفتار عادی می باشد، پزشکان درباره کمبود ویتامین یا مواد غذایی در بدن به علت دفعات مکرر استفراغ در روز، ابراز نگرانی مینمایند.
دکتر جنیفر میگوید «ما معمولاً زمانی نگران میشویم که افراد 10 درصد از وزن بدنشان را از دست داده باشند».
دکتر نوول استرانگ، استادیار زایمان، بیماریهای زنان و علوم تناسلی ، توضیح میدهد که تهوع صبحگاهی اغلب نشانه تغییر سطح هورمونها، مخصوصاً «هورمون بارداری» معروف به گنادوتروپین جفتی انسان ، در زنی که به تازگی باردار شده است، میباشد.
طبق گفته استرانگ، «هرچه هورمون بارداری بیشتر باشد، احتمال بروز علائمی مانند حالت تهوع و استفراغ در زنان بیشتر است. ما اغلب این علائم را در زنانی که دوقلو حامله میشوند، به صورت متداول میبینیم، چرا که در این حالت سطح هورمون بیشتر است.»
طبق اعلام انجمن بارداری امریکا، هورمون hCG توسط سلولهای جفت پس از لقاح تخمک و شروع بارداری تولید میشود.
هنکل و همکارانش چنین باور دارند که حالت تهوع و استفراغ میتواند نشانه دوام بافت جفتی باشد؛ به عبارت دیگر بافت جفتی که به اندازه کافی هورمون ترشح نمیکند، نمیتواند موجب تهوع یک زن باردار شود و خود آن علامت وجود مشکل در بارداری است.
با این حال،هنکل و استرانگ هر دو میگویند که زنانی که تهوع صبحگاهی ندارند، نباید تصور کنند که حتماً مشکلی در بارداریشان وجود دارد.
هنکل میگوید «باید آنها بدانند که همه بارداریها به یک صورت نیست و در هر کسی متفاوت است. این که تنها فاقد علائم باشند، به این معنی نیست که بچهشان سقط خواهد شد.»