نبرد چراغ های هدلایت :چراغ های HID (زنون)
طاهره مصطفویدر۱۴۰۳/۲/۱۸زنون یا هدلایت ؟زنون بهتر است یا هدلایت ؟در این مقاله سعی داریم با مقایسه تکنولوژی چراغ های هدلایت ، چراغ های زنون و هدلایت به این سوال ها پاسخ دهیم .
چراغ های زنون یا لامپهای زنون که به شکل رسمی به عنوان چراغ های تخلیه با شدت بالا چراغ های HIDS خوانده میشوند، معمولا به عنوان یک گزینه کارآمدتر برای چراغ های خودرو شناخته میشوند که عمدتا به خاطر گرمای رنگ و حجم نور تولید شده توسط انها است.
اولین نسل از چراغ های زنون
اولین نسل از چراغ های زنون در خودروی BMW سری 7 در سال 1991 ظهور یافتند و به آرامی تبدیل به گزینه شماره یک برای بسیاری از کمپانیهای خودرو سازی شدند، اگرچه از اعلام آن به عنوان یک تجهیزات استاندارد اجتناب شده است.چراغ های HID بسیار شبیه لامپهای نئون هستند. یک لوله محصور پر از گاز که در هر انتهای آن یک الکترود برای عبور جریان الکتریکی وجود دارد.
در زمینههای کاربرد در خودرو، لامپ HID، با استفاده از یک کوارتز شفاف، الکترودهای تنگستن و مخلوطی از گازها که توسط ولتاژ بالای جریان الکتریکی عبوری بین دو الکترود تحریک میشوند.علیرغم نام معمول مورد استفاده برای آنها، HIDها از یک مخلوط متال-هالید استفاده میکنند و در حین راهاندازی فقط متکی به زنون هستند. دلیل آن این است که یکی از مشکلات اصلی در لامپهای HID مقدار زمان لازم برای گازهای موجود برای رسیدن به دمای عملیاتی و ارائه نور قوی است.
فرآیند تابش نور در لامپهای HID در سه مرحله رخ میدهد: ابتدا فاز احتراق، یک پالس ولتاژ بالا تولید یک جرقه میکند که گاز زنون را یونیزه کرده و یک تونل از جریان بین الکترودها ایجاد میشود، سپس درجه حرارت لامپ به سرعت بالا میرود که باعث تبخیر نمکهای فلزی میشود که باعث کاهش مقاومت بین دو الکترود میشود؛ در نهایت بالاست به عملیات مداوم سوئیچ کرده و میزانی توان مداوم ارائه میکند به نحوی که قوس الکتریکی سوسو نمیزند.در ادامه مقاله به تفاوت هدلایت و زنون از نطر مزایا و معایب هدلایت می پردازیم.
مزایا
اول اینکه چراغ های زنون از نظر حجم نور تولیدی در مقایسه با چراغ های هالوژن کارآیی بیشتری دارند. البته اگر زاویه نور به درستی تنظیم نشود میتواند به عنوان یک شکست بخصوص از نقطه نظر ترافیک ورودی بزرگ در نظر گرفته شود، (اغلب زمانی که کیتهای موجود در بازار به شکل اشتباه نصب شوند یا از کاسه چراغ هایی استفاده شود که برای HIDها طراحی نشدهاند).
طبق آمار رسمی، یک لامپ زنون 3000 لومن و mcd/m2 90 تولید میکند، در حالی که یک لامپ هالوژن 1400 لومن و mcd/m2 30 تولید میکند.البته لامپهای زنون کم کم در اندازهها و نسخههای مختلف در دسترس قرار گرفتهاند، به خصوص به منظور استفاده در مدلهای مختلف خودرو.
یکی دیگر از نکات مثبت چراغ های زنون این است که عمر نسبتا طولانی دارند که بسیار بیشتر از لامپهای قبلی یعنی لامپهای هالوژن هستند: تخمین زده میشود که در شرایط عادی عمر عملیاتی آنها حدود 2000 ساعت است.
بهرهوری میتواند یکی دیگر از مزایا در هنگام انتخاب HID به جای چراغ های هالوژن باشد. اگرچه این چراغ ها به توان بیشتری در شروع نوردهی نیاز دارند اما پس از آنکه به دمای عملیاتی رسیدند، بسیار کممصرفتر از لامپهای استاندارد هستند؛ که این به معنی تحمیل بار کمتر به دینام و همچنین گشتاور کمتر موتور جهت تامین برق است. با این حال به سختی میتوانید تفاوتی در مصرف سوخت مشاهده کنید (شاید یک اونس سوخت در هر ساعت)، اما اگر طرفدار محیط زیست هستید آگاهی از این موضوع نیز میتواند برای شما جالب باشد.
معایب
خوب بدیهی است که هزینه بیشتری نسبت به لامپهای هالوژن (شامل نگهداری) دارند و همچنین پیچیدهتر نیز هستند، چرا که به دستگاهی به نام بالاست نیاز دارند که یک در واقع یک خازن است که ولتاژ بالای مورد نیاز برای عملکرد HIDها را ایجاد و تنظیم میکند.
فراموش نکنید که این چراغ ها به چند ثانیه زمان برای رسیدن به روشنایی کامل نیاز دارند، و به همین دلیل است که به عنوان نور بالای جداگانه مناسب نیستند. در برخی از خودروها از HID به عنوان نور پایین و لامپهای استاندارد جداگانه برای نور بالا استفاده میشود. در مدلهای بالاتر واحد HID به هر دو شکل کار میکند (که به اشتباه زنون خوانده میشود) و از یک سایه مکانیکی درون رفلکتور به منظور تغییر جهت پرتوی نور استفاده میشود.
برخی از چراغ های زنون میتوانند اثرات سوئی بر سلامت انسان داشته باشند، چرا که برخی از آنها حاوی مواد سمی مانند جیوه فلزی هستند. برخی از کشورها اقدامات ویژهای برای منع استفاده از آنها اعمال کردهاند، اما این فقط منجر به هزینههای تولید و تعمیر بالاتر خواهد شد.
نهایتا اینکه میزان تابش خیرهکننده تولید شده توسط چراغ جلو ممکن است برای سایر رانندگان حاضر در مسیر آزار دهنده باشد (بخصوص ترافیک روبرو)، بنابراین باعث افزایش تعداد تصادفات و مرگ و میر جدای از سرعت زیاد و مشکلات فنی میشود.(سیارک)
مزایا و معایب چراغهای زنون
مزایا:
- طول عمر بیشتر نسبت به چراغ های هالوژن
- کارآمدتر از چراغ های هالوژن هستند زیرا توان کمتری مصرف کرده و نور بیشتری تولید میکنند.
- دید بهتر برای راننده
معایب هدلایت
- تابش خیرهکننده بیش از حد و در نتیجه ایجاد مشکلات بالقوه برای ترافیک روبرو
- هزینه بالا
- سیستم پیچیده نسبت به لامپهای هالوژن
- مواد مضر که در آنها مورد استفاده قرار میگیرد
- به منظور رسیدن به روشنایی کامل به چند ثانیه زمان نیاز دارند
این پست را چگونه میبینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید.