طرز تهیه شیره خرما در منزل
- یک کیلو خرما
- آب 4 لیوان
شیره خرما را شاید بتوانیم به راحتی از بازار بصورت آماده تهیه کنیم.اما در صورتی که می خواهید از کیفیت شیره خرما مطمئن باشید و مسائلی مثل اضافه شدن شکر چه بصورت طبیعی ، چه بصورت قند مصنوعی ،افزودن مواد نگهدارنده و یا افزوده شدن مواد ترکیبی دیگر برای غلیظ شدن شیره خرما برای شما اهمیت دارد پس بهتر است دست بکار شوید و خودتان در منزل شیره خرما خانگی را تهیه کنید .طرزدرست کردن شیره خرما در این مقاله آورده شده است.
طرز تهیه شیره خرما با تصویر
طریقه گرفتن شیره خرما
در طرز تهیه شیره خرما خانگی سعی کنید از خرما های شیره دار استفاده کنید . گرفتن شیره خرما از خرما خشک و یا مجلسی مناسب نیست. حال خرما را می شوریم و هسته خرما را جدا می کنیم . طرز تهیه شیره خرما با خرما خشک تفاوتی با خرما های شیره دار ندارد. قبل از جوشاندن خرما خشک را بگذارید در آب خیس بخورد تا با دو انگشت براحتی له شود.
طرز تهیه شیره خرما طرز تهیه شیره خرما آشپزخانه کوچک من
برای تهیه شیره خرما ، خرما ها را در قابلمه ای که اندازه باشد می ریزیم و آب را که جوشانده ایم روی خرما ها ریخته ، حدود یک ساعت کنار می گذاریم . بعد از یک ساعت قابلمه را روی حرارت می گذاریم تا جوش بیاید تا زمانی حرارت می دهیم تا خرما ها نرم و له شوند.
حال دوباره قابلمه را کنار می گذاریم تا کمی سرد شود و بعد از سرد شدن خرما ها را له می کنیم و محتویات قابلمه را داخل آبکش می ریزیم تا شیره خرما جدا شود می توانیم با فشار دست شیره را صاف کنیم . در طرز تهیه شیره خرما با هسته همین روش را انجام می دهیم فقط هسته ها و تفاله خرما در آبکش باقی می ماند .
طرز تهیه شیره خرما در منزل
در طرز تهیه ی شیره ی خرما خانگی ، به این دلیل که مثل کارخانه از مواد نگهدارنده استفاده نمی شود ، شیره بدست آمده را دوباره می جوشانیم تا به غلظت مورد نظر برسد زیادی رقیق باشد کپک می زند.حال شاید بخواهید بدانید هر کیلو خرما چقدر شیره میده . تقریبا نصف نصف شیره غلیظ می دهد.در طرز تهیه شیره خرما خانگی بجز هسته ها هیچ دور ریزی ندارید زیرا از تفاله باقی مانده در صافی هم به 2 روش که در همین مقاله آمده می توانید استفاده کنید.
بعضی ها از هسته خرما هم استفاده می کنند و آن را دور نمی ریزند به این صورت که بعد از خشک شدن ، هسته خرما را آسیاب می کنند و پودر بدست آمده را 20 تا 30 دقیقه تفت(روی حرارت بدون روغن) می دهند و بعد مثل قهوه دم می کنند. در این مقاله طرز تهیه قهوه هسته خرما و خواص هسته خرما را بخوانید.
شیره خرما را می توانیم صبحانه با کره ، یا بصورت ارده شیره مصرف کنیم و یا برای روی شیر برنج استفاده کنیم.
باقیمانده خرما ی له شده از ( طرز تهیه ی شیره خرما در منزل ) در صافی را می توانیم در کف دست بصورت قلقلی های کوچک در آوریم و کمی کنجد یا پودر نارگیل بپاشیم و با چایی میل کنیم و یا برای تهیه نان خرما از آن استفاده کنیم بصورت زیر:
یک عدد خمیر از نانوایی تهیه می کنیم مقداری از خرما له شده را با کمی کره تفت می دهیم اگر مغز گردو دارید کمی خرد و اضافه کنید و حال ته تابه راچرب می کنیم خمیر را به دو قسمت می کنیم با وردنه خمیر را به اندازه ته تابه صاف می کنیم و خمیر را در تابه چرب شده می گذاریم حال خرما تفت داده شده را روی خمیر پهن می کنیم کمی کنجد می پاشیم .
لایه بعدی خمیر را با وردنه پهن می کنیم و روی لایه خرما می گذاریم و دوباره کمی کنجد ، هسته کتان و یا هر هسته روغنی که در آشپزخانه دارید رویش می پاشید و تابه را روی گاز با شعله کم می گذارید . در صورتی که فر دارید از فر استفاده کنید.در صورت استفاده از تابه روی گاز دقیقا مثل کوکو هر طرف را برگردانید تا نان خرما کاملا بپزد.این نان بخاطر اینکه بیشتر شیره خرما گرفته شده برای دیابتی ها هم مناسب است.
نان خرما آماده است بفرمایید نوش جان
1-برای دوره بارداری مفید است زنانی که در دوران بارداری خرما مصرف می کنند زایمان راحتتری دارند.
2- بخاطر شکر طبیعی ازجمله کلوگز، فراکتوز و ساکاروز انرژی شما زیاد می شود.
3- خرما به خاطر ویتامین B6 باعث سلامت مغز می شود.
4- خرما سرشار از آهن است و برای جلوگیری و برطرف کردن کم خونی مفید بخصوص برای زنان مفید است.
5- خرما حاوی سلونیوم، منگنز و منیزیم می باشد و باعث بالا رفتن سطح ایمنی بدن و قدرت استخوانها می شود.
6- پتاسیم موجود در خرما خطر حمله قلبی را کاهش می دهد
7- بخاطر فیبرهای موجود در خرما باعث بهتر شدن هضم غذامی گردد.
خرما پیارم گرانترین خرما درایران و در استان هرمزگان تولید می شود . نیمه خشک و دیررس می باشدو در گروه خرماهای نیمه خشک جای می گیرد. بیشتر قند آن از نوع فروکتوز می باشد که به راحتی و سرعت در متابولیسم بدن سوخت و ساز می شود برای افراد دیابتی مناسب می باشد.
خرما مضافتی از شناخته شدهترین نوع خرما در ایران می باشد. دارای رطوبت زیادی است و با ذائقه مردم سازگار می باشد.
خرما گنتار،خرما تر می باشد. این نوع خرما را میتوانید به صورت خارک و رطب نیز مصرف نمایید.
در ۷۰ درصد از نخلستان های خوزستان در ایران تولید می شود بسیار شیرین است برای ورزشکاران مناسب است و در گروه خرماهای نیمه خشک قرار می گیرد و به همین خاطر برای صادرات مناسب است
خرما شاهانی خرما تر و درجه یک بحساب می آید. دارای بافت نرم و مرطوب است برای تهیهی انواع شیره خرما بسیار مناسب است . بسیار خوش رنگ و با نام های شاوانی ، شونی و خورک خوانده می شود . در نخلستان های هرم بعمل می آید.
خرما زاهدی طلایی و بیضی شکل ،دارای بافت نرم و طعم آجیلی ، پوست ضخیم، نیمه خشک ، فیبر زیاد و نسبت به سایر خرماها دارای شیرینی کمتری است. در جنوب ایران به ثمر می نشیندو چون شیرینی معتدلی دارد طرفداران زیادی در خارج و داخل کشور دارد. این خرمابه علت آسانی در ذخیره و حمل صادرمی شود.
خرما کبکاب نیمه خشک ، پوست ضخیم ، شهد یا شیره ی فراوان و بسیار خوش رنگ است پرمصرف در ایرانو عمدتا در نخلستان های بهبهان بعمل می آید ی دارد.
خرما ربی خرما نیمه خشک با ماندگاری مطلوب ، ظاهری چروکیده و قدی کشیده و در نواحی وسیعی از سیستان و بلوچستان کاشته می شود.
این نوع خرما زرد ، ترد با مزهی شکر قهوهای و کاراملی و شیرین می باشد.قابل فریز شدن برای ماه ها و اصالتا از عراق است ولی در ایران هم بعمل می آید.
این نوع از خرما که بومی استان هرمزگان است ، زودرس و میوه آن کشیده و کوچک می باشد . بخاطر زود به ثمر رسیدن ارزش اقتصادی بالایی دارد
درخرما خضراوی،هسته کاملا از میوه جدا، نرم و به صورت خارک و رطب وارد بازار می شود. این خرما اصالتا از نخلستان های عراق وارد ایران شده ودومین رتبه در استان خوزستان از نظر کشت را دارد.
خرما خاصوئی در خوزستان پرطرفدار و پرمصرف و ظاهری شبیه به بامیه دارد ، خرما خاصوئی، مرغوب و با قابلیت نگهداری بالا در بهبهان خوزستان بعمل می آید.
خرما مرداسنگ در کرمان بعمل می آید از نظر اهمیت درجهی متوسط بحساب می آید و چون کم تولید می شود بیشتر در استان کرمان دیده می شود .
این نوع خرما یا خرما(Ajwa) از عربستان می باشد و ترکیبی از انواع نرم و خشک می باشد، شیرین و دارای خواص شفابخش می باشد.
(Anbara) رنگ قهوه ای و شکل این خرمابزرگ ،گوشتی با هستههای کوچک و شیرین می باشد ، به خاطر هسته کوچک از نظر اقتصادی به صرفه است و مورد علاقهی خریداران می باشدالبته یکی از گرانترین انواع خرما می باشد .
رنگ سیاه، نرم و گوشتی ، حاوی ویتامین زیاد ، شیرین می باشد. در مدینه بعمل می آید. بخاطر مواد معدنی زیادخاصیت شفابخشی که دارند در صورت مصرف با معدهی خالی، کرم معده را از بین می برد.
(Saghai)
این خرما قهوه ای رنگ و چروک ، تر و تازه که قسمت نوک آن زرد کمرنگ است در ریاض عربستان به ثمر می نشیند.
(Khudri)
رنگ این خرما قهوهای ، خشک و شیرین با پوست چروکیده که انواع درشت و کوچک دارد. خدری از خرما های صادراتی است
(Shukkari)
این خرماشکری برای رفع خستگی مناسب است و کلسترول را پایین می آورد . ترد و واقعا شیرین می باشد . در نواحی جنوبی ایران و قصیم عربستان بعمل می آید.
معروف به ملکهی خرماها است . بافت بزرگ و نرمبا طعمی قوی و شیرین . در ساخت انواع شیکها و اسموتیها در امریکا استفاده می شود . کشت بسیار زیادی در عربستان دارد.
این خرما دارای عطر کاراملی و در صورت تازه بودن چسبناک است. با قهوه عربی سرو می کنند.پوست خرما ی خُلاص شل و براحتی قابل جدا شدن است . ریشه این خرما از منطقه قصیم و الخرج عربستان می باشد.