چربی دور شکم و راه غلبه بر آن
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸بسیاری از افراد این تجربه را دارند که به هنگام قرار گرفتن در مقابل آینه متوجه جمع شدن چربی در نقاط به خصوصی از بدن شان شوند؛ اما نکته ای که در این خصوص وجود دارد این است که بعضا این افراد از علت این موضوع آگاهی ندارند و همین مسئله است که آنها را کلافه می کند. برای نمونه می توان به چربی جمع شده در شکم افراد اشاره کرد؛ صرف نظر از این که فرد چه رژیم غذایی ای در پیش گرفته باشد و یا این که چقدر در طول روز ورزش های مرتبط با چربی سوزی انجام دهد، بسیاری هستند که همیشه با این مسئله دست و پنجه نرم کرده و هر بار که جلوی آینه می ایستند از دیدن افتادگی شکم خود آزرده خاطر می شوند؛ برای این افراد رهایی از چربی های ناحیه شکم بدل به مأموریتی غیر ممکن می شود. البته نمی توان به طور کلی نا امید شد و باید عنوان کرد که رژیم غذایی مناسب و نیز ورزش کردن طی برنامه زمانی مشخص، دو عاملی هستند که برای از بین بردن چربی های ناحیه شکم و نگاه داشتن حالت و فرم مناسب بدن تأثیر گذار خواهند بود، اما نکته ای که در این خصوص وجود دارد و افراد معمولا از توجه به آن غافل می مانند این است که تغذیه و ورزش کردن تنها عوامل تأثیر گذار بر این مسئله نمی باشند؛ به عبارت دیگر عواملی وجود دارند که در ارتباط مستقیم با اضافه وزن قرار می گیرند و بدل به علت اصلی ای می شوند که به واسطه وجود آن رهایی از چربی های نقاط مختلف بدن کاری بس طاقت فرسا و دشوار می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با چهار عاملی آشنا کنیم که در نهایت منجر به جمع شدن چربی در شکم و نقاط دیگر بدن می شوند و جزئیاتی بیشتر در خصوص هر یک در اختیارتان قرار خواهیم داد، با سیارک همراه باشید.
اضطراب
البته همگی واقف به این مسئله می باشید که اضطراب به طور کلی می تواند مشکلات بسیاری را متوجه سلامت فرد کند و در بلند مدت می تواند برای سلامت روحی و روانی فرد بسیار مخرب باشد؛ مسئله ای که حالت جسمانی فرد را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد، اما نکته ای که بسیاری به آن توجهی نشان نداده و از آن غافل می مانند این است که اضطراب علاوه بر آن چه عنوان شد می تواند بر جمع شدن چربی در ناحیه شکم و اضافه وزن نیز تأثیر گذار باشد. برای این که در این خصوص اطلاعات دقیق تر و جامع تری به دست آوریم، نظر متخصص تغذیه جولی آدامز را جویا شدیم: او در این خصوص عنوان کرد که اضطراب مداوم در نهایت سبب خواهد شد در ناحیه شکم افراد مقدار زیادی چربی جمع شود؛ در حقیقت افرادی که از اضطراب مداوم رنج می برند، بدن شان بیش از سایر افراد کورتیزول تولید می کند (گلوکوکورتیکوئید ها مانند کورتیزول نقش های مختلفی از جمله کاهش التهاب، تخفیف واکنش های ایمنی، تأثیر بر متابولیسم و افزایش قند خون در بدن دارند) و در نهایت همین کورتیزول بیش از اندازه است که سبب جمع شدن چربی در ناحیه شکم می شود. آدامز در ادامه صحبت های خود در این خصوص افزود: «یکی از فرایند هایی که به طور خودکار در بدن فرد شکل می گیرد، فرایندی است که بر آن نام «بجنگ یا دوری کن» را نهاده اند؛ در حقیقت همین فرایند است که در بدن افرادی که از اضطراب رنج می برند باعث آغاز جمع کردن چربی در بدن می شود تا به وسیله آن فرد قادر باشد از خطرات احتمالی ای که در آینده ممکن است تهدید اش کند در امان بماند. این یکی از آن دسته مکانیسم هایی است که از زمان باستان در خدمت بدن انسان بوده است و ثمرات بسیاری را متوجه سلامتی انسان کرده است؛ البته این در صورتی است که بدن فرد به آن نیازمند باشد و عواملی چون اضطراب در نهایت باعث خواهند شد این مکانیسم به صورت نا خواسته و در حالی که نیازی به آن نیست، فعال شود. آدامز در ادامه اضافه کرد که این عارضه در زنان بیشتر از مردان مشاهده شده است؛ در حقیقت زمانی که زنان دچار استرس و اضطراب می شوند، بدن شان با سرعت بیشتری واکنش نشان داده و برای ایمن نگه داشتن آنها خواهد کوشید و همین مسئله است که به مرور زمان سبب افزایش وزن شان خواهد شد؛ افزایش وزنی که بیش از هر جای دیگری در نواحی میانی بدن (به خصوص شکم) رخ خواهد داد.
در سیارک بخوانیم: شکم عضلانی و بدون چربی
نکته دیگری که در این خصوص وجود دارد و باز هم سبب افزایش وزن می شود این است که فرد به هنگام تجربه اضطراب بلند مدت به طور طبیعی به دنبال چیز هایی خواهد گشت که قادر به کنترل و کاهش اضطراب اش باشند؛ مواد خوراکی و ترکیباتی که برای اش آرامش به ارمغان آورده و برای لحظه ای هم که شده او را از استرس و اضطراب دائمی اش نجات دهند. آدامز در این خصوص عنوان کرد: «این گونه افراد به شدت به مواد خوراکی ای چون شکر، کربوهیدرات ها، کافئین، الکل و در نهایت هر آن چه که آرامش بخش باشد و از میزان اضطراب شان بکاهد علاقه نشان می دهند. متأسفانه چیزی که این افراد از درک و توجه به آن غافل می شوند این است که این گونه مواد خوراکی در بلند مدت نه تنها آرامش بخش نخواهند بود، بلکه به طور قابل ملاحظه ای سبب افزایش وزن شده و خطرات ناشی از آن را متوجه سلامت فرد می کنند.
اختلالات مرتبط با هورمون ها
زمانی که در ترشح معمول هورمون ها در بدن اختلالی به وجود می آید، مشکلات بسیاری سلامت فرد را به مرور زمان تهدید خواهند کرد و یکی از آن مشکلات می تواند جمع شدن ناخواسته چربی در ناحیه شکم باشد. آرمن قازاریان، مدیر مسئول یک مرکز سلامت و تغذیه است و در این زمینه تحصیلات دانشگاهی نیز داشته است؛ او در این خصوص عنوان کرد که یکی از هورمون هایی که به طور قابل ملاحظه ای جمع شدن چربی در ناحیه شکم را افزایش می دهد، استروژنی است که در بدن زنان ترشح می شود (استروژن نام گروهی از هورمون های جنسی زنانه است). آرمن در این خصوص عنوان کرد: « سلول های چربی می توانند سبب ترشح هرمون استروژن شوند، و از سوی دیگر استروژن نیز می تواند سبب شکل گیری سلول های چربی ساز شود و این چرخه ای است که سبب جمع شدن چربی در نواحی مختلف، به خصوص شکم می شود. آرمن قازاریان در ادامه صحبت های خود افزود که این گونه افردا باید رژیم غذایی شان را به گونه ای تدارک ببینند که میزان فیبر قابل ملاحظه ای در طول روز جذب بدن شان کنند و نیز اضافه کردن خوراکی هایی که حاوی ترکیب شیمیایی ایندول باشند (کلم بروکلی، گل کلم و این گونه سبزیجات برای نمونه این ترکیب شیمیایی را در خود دارند و نیز حاوی مقدار زیادی فیبر هستند). استفاده از مواد خوراکی حاوی اسید چرب ها نیز می تواند در متعادل کردن وزن افراد و از بین بردن چربی های اضافه تأثیر گذار باشد.
رژیم غذایی
البته کاملا واضح است که غذا و مواد خوراکی از عمده ترین مسائل تأثیر گذار بر چگونگی حالت بدنی و وزن افراد خواهد بود. آرمن قازاریان در خصوص چگونگی رژیم غذایی افراد و این که چگونه می توان به وسیله رژیم غذایی با اضافه وزن مقابله کرد، عنوان کرد که فرد برای دست یابی به این مهم باید ماده خوراکی ای در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید که ترکیبات آن به این صورت باشند: بیست و پنج درصد ماده خوراکی باید متشکل از کربوهیدرات ها باشد، چهل درصد آن متشکل از پروتئین و سی و پنج درصد آن متشکل از چربی. چنین ماده خوراکی ای به مرور زمان تأثیر بسزایی بر شروع فعالیت چربی سوزی شکم با حداکثر تأثیر گذاری و توان خواهد داشت. قازاریان علاوه بر این عنوان کرد که افراد باید تا جایی که برای شان امکان دارد و مقدور است از استفاده از شکر و نیز نوشیدنی های شیرین شده و آماده خود داری کرده و در هر وعده غذایی شان جایی برای پروتئین داشته باشند. علاوه بر این کاهش کربوهیدرات های فرآوری شده در رژیم غذایی نیز می تواند برای دست یابی به این مهم به افراد کمک رسان باشد.
افزایش مقاومت در برابر انسولین
دکتر بری سیرز تا کنون تحقیقات جامع و کاملی در خصوص غذا ها و مواد خوراکی ملتهب کننده انجام داده است و نیز چند کتاب شناخته شده در زمینه تغذیه و رژیم غذایی دارد؛ بری سیرز دو عامل دیگر را عنوان می کند که می توانند بر افزایش چربی در ناحیه شکم تأثیر گذار باشند: اولین عاملی که سیرز عنوان می کند، عوامل وراثتی و ژنتیکی است که به باور او تأثیر چندان چشم گیری بر این مسئله ندارد و تنها نوعی قابلیت با القوه برای افزایش چربی در ناحیه شکم در بدن فرد به وجود می آورد؛ عامل دیگری که به باور سیرز بر افزایش چربی در ناحیه شکم تأثیر گذار است و به مراتب مهم تر و تأثیر گذار تر از عوامل ژنتیکی و وراثتی است، افزایش مقاومت در برابر انسولین در بدن افراد است. دکتر سیرز در این خصوص عنوان کرد: «در حقیقت افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین از نتایج مستقیم التهاباتی است که در بدن فرد شکل گرفته و بیش از هر چیز دیگری در فرایند پیام رسانی میان گیرنده های انسولین و فضای داخلی سلول های بدن اختلال ایجاد می کند. این مسئله در نهایت سبب می شود چربی ها به نقاطی راه پیدا کنند که نباید (بیشتر از هر جای دیگری به شکم راه پیدا می کنند) و سبب بروز التهابات در فرد شوند. مسئله دیگری که سبب افزایش این چربی ها می شود، کاهش میزان ترشح هورمون های استروژن در بدن است. کاهش میزان ترشح هورمون های استروژن در بدن در نهایت سبب افزایش میزان انسولین خواهند شد و این مسئله نیز خود سبب می شود چربی موجود در مواد خوراکی به جای آن که به منظور تولید انرژی به قسمت هایی از بدن راه پیدا کند که در آنها امکان سوختن چربی و تولید انرژی فراهم می شود، وارد قسمت هایی خواهد شد که سلول های بدن وظیفه ذخیره چربی را به عهده می گیرند و در نهایت سبب اضافه وزن و چاقی می شوند.
دکتر سیرز تنها راه مقابله با افزایش وزن و چاقی در این گونه افراد را کاهش مقاومت شان در مقابل انسولینی می داند که به واسطه التهابات در بدن شان شکل می گیرد و تنها به این صورت است که قادر خواهند بود از چربی های جمع شده در ناحیه شکم شان رهایی یابند؛ البته این مسئله در صورتی است که این افراد پس از مشاوره با پزشک متخصص به این نتیجه رسیده باشند که بدن شان به واسطه اختلالات مربوط به التهاب در مقابل انسولین مقاوم شده است. دکتر سیرز در ادامه افزود: «مقاومت بدن فرد در مقابل انسولین است که سبب می شود سلول های بدن چربی های اضافه را ذخیره کنند. تنها راهی که به واسطه آن فرد قادر خواهد بود این چربی های اضافی را به قسمت هایی از بدن اش منتقل کند که در آن چربی ها به عنوان سوخت برای انرژی لازم برای انجام فعالیت های گوناگون خواهند سوخت، این است که فرد مقاومت بدن خود در مقابل انسولین را کاهش دهد. البته این فرایند کمی دشوار است و بسته به شرایط منحصر به فرد هر شخصی می تواند متفاوت باشد و بهتر آن است که چنین افرادی با پزشک متخصص برای غلبه بر مشکل شان مشاوره کنند، با این وجود، راهکار کلی ای که تقریبا برای همه افراد مثمر ثمر خواهد بود این است که میزان کالری جذب شده توسط مواد غذایی و خوراکی گوناگون در طول روز را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهند، چرا که بیش از هر چیز دیگری، این کالری است که سبب شکل گیری التهابات در بدن فرد می شود. تنها در این صورت است که این افراد قادر خواهند بود چربی های ذخیره شده در نواحی مختلف را به عنوان سوخت برای انرژی به کار گیرند.