خودرو کلاسیک با عمر طولانی 30 خودرو بخش دوم
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸با وجود این که بسیاری از مدل های گوناگون خودرو با عمر طولانی به اندازه ای محبوب و پرفروش شده اند، که گویی دیگر فراموش کردن آن ها امکان پذیر نیست و برای همیشه حداقل توسط عده معدودی هم که شده مورد استفاده قرار خواهند گرفت، باید بدانید که به طور کلی در صنعت خودرو سازی، این مسئله که مدل به خصوص از خودرو برای مدتی بیشتر از یک دهه، به روند ساخت و عرضه اش به بازار ادامه داده شودو تبدیل به خودرو پر فروش مسئله ای عجیب و منحصر به فرد است و معمولا پس از گذشت این مدت زمان، تغییراتی بر روی مدل پیشین صورت گرفته و مدل بهبود یافته آن توسط شرکت خودرو سازی عرضه می شود. برای نمونه تغییری که غالبا در ساخت مدل های جدید از هر خودرویی در نظر گرفته می شود، بهبود دادن طراحی پلتفورم یا قالب اصلی خودرو است تا به این وسیله ایمنی خودرو افزایش یافته و وزن کمتری پیدا کند.
خودرو کلاسیک با عمر طولانی 30 خودرو:
- مشخصات خودرو فولکس واگن جتا
- مشخصات خودرو تویوتا سنتری ام کا 1
- مشخصات خودرو پژو 404
- مشخصات خودرو فولکس واگن سانتانا
- مشخصات خودرو پژو 405
- مشخصات خودرو لادا 2105
- مشخصات خودرو فیات اونو
- مشخصات خودرو رنو 4
- مشخصات خودرو لندرور دیفندر
- مشخصات خودرو تویوتا لند کروزر سری هفتاد
- مشخصات خودرو فولکس واگن گلف ام کا 1
مشخصات خودرو فولکس واگن جتا
فولکس واگن جتا، ام کا 2، Volkswagen Jetta mk2، سالیان عرضه: 1984 تا 2013 معادل با بیست و نه سال
برای نخستین بار در سال 1991 بود که ساخت و عرضه سری دوم خودروی جتا، ساخت شرکت خودرو سازی فولکس واگن، در چین آغاز شد و این دقیقا یک سال پیش از آن بود که تولید سری اول در قاره اروپا به اتمام برسد. نمونه های اولیه خودرو به وسیله قطعاتی ساخته شد که از اوراق کردن خودروهای قدیمی تر به جا مانده بود، با این حال، چیزی حدود چهار سال بعد و در سال 1995 بود که مسئولان شرکت تصمیم بر آن گرفتند تا قطعات دست اول برای ساخت مدل جتا در نظر بگیرند و همینطور هم شد.
در طول مدت بیست و نه سالی که این خودروی پرفروش و محبوب روانه بازار می شد، بسته به دوره ای که در آن تولید می شد، طراحی های متفاوتی به خود دید، با این حال، ایده اصلی و قالب آن همان مدل اولیه بود. جالب است بدانید که بعد از گذر این همه سال، هنوز هم در برخی نقاط از این خودرو با عمر طولانی استفاده می شود؛ برای نمونه می توان به شهر بجینگ چین اشاره کرد که در حال حاضر از فولکس واگن جتا سری ام کا 2 به عنوان تاکسی استفاده می شود.
مشخصات خودرو تویوتا سنتری ام کا 1
تویوتا سنتری ام کا 1، Toyota Century Mk1، سالیان عرضه: 1967 تا 1997 معادل با سی سال
شرکت خودرو سازی تویوتا، مدت ها پیش از آن که با عرضه کردن مدل ال اس، خود را بدل به یکی از بزرگترین رقبای شرکت های خودرو سازی مطرحی چون بی ام دبلیو و مرسدس بنز کند و نام و نشانی برای خود به ارمغان آورد، نسل اول خودرو های سنتری را روانه بازار کرد. بیشتر قسمت های این خودرو به وسیله دست استاد کاران ماهر طراحی می شد و تفاوت عمده آن با سایر خودرو ها در همین طراحی ظریف و زیبا بود. علاوه بر این، نسبت به زمان خود، از تکنولوژی قابل توجهی در برخی قسمت های آن استفاده شده بود که وجه تمایز دیگر آن به شمار می رفت. در سال 1971 بود که یک سیستم تهویه هوا خودکار به آن اضافه شد و در سال 1982 نیز یک سیستم ارتباطی فیبری.
مشخصات خودرو پژو 404
پژو 404، Peugeot 404، سالیان عرضه: 1960 تا 1991 معادل با سی و یک سال
در سال 1965 بود که پژو 404 برای آزمایش به یک شرکت اتومبیل رانی مطرح سپرده شد و بازخوردهای بسیار مثبت مطرح شده توسط متخصصان این شرکت، شهرتی جهانی برای آن به ارمغان آورد. استحکام فوق العاده خودرو در کنار هندلینگ بسیار خوب آن سبب شد تا در قاره آفریقا به سرعت محبوبیت ویژه ای پیدا کند و پژو بیشتر فروش خود را و سودی که از این مدل خودرو عاید اش شد را مدیون مردم آفریقا بود. البته ناگفته نماند که تولید پژو 404 در قاره اروپا، نزدیک به پانزده سال پس از عرضه نمونه های اولیه، یعنی در سال 1975 به طور کلی متوقف شد، با این حال، آخرین پژوی 404 ساخته شده در کنیا متعلق به سال 1991 می شود و به همین خاطر است که نام این مدل خودرو در لیست ما جا گرفته است. جالب است بدانید که پژو 504 هم که به عنوان جایگزینی برای مدل 404 روانه بازار شد، عمری طولانی داشت.
مشخصات خودرو فولکس واگن سانتانا
فولکس واگن سانتانا، Volkswagen Santana، سالیان عرضه: 1981 تا 2012 معادل با سی و یک سال
فولکس واگن سانتانا به عنوان یکی از نخستین خودروهای اروپایی شناخته می شود که در چین سر هم بندی و تولید می شد. سیتروئن مدل سی ایکس، خودروی دیگری بود که می توانست به جای سانتانا انتخاب شود، با این حال، دولت مردان چینی در نهایت به این نتیجه رسیدند که طراحی سی ایکس بیش از اندازه پیچیده است و به همین خاطر بود که قرارداد شان را با شرکت خودرو سازی فولکس واگن امضاء کردند.
فولکس واگن سانتانا، سلیقه مردم چین را به طور کلی دست خوش تغییر کرد و از آن زمان به بعد بود که خودرو های چهار در جا دار، در چین به طور گسترده ای مورد استقبال قرار گرفت. طراحی های متعددی از مدل سانتانا ساخته شد (از جمله سانتانا 2000، سانتانا 3000 و سانتانا ویستا) و علاوه بر استفاده مردم معمول، از آن ها به عنوان خودروی پلیس، تاکسی و نیز برای حمل مقامات دولتی استفاده می شد (البته تنها مقامات پایین رتبه تر که اجازه سواری با آئودی به آن ها داده نشده بود).
سانتانا به حقیقت خودرویی است که می توان آن را جهانی دانست و علاوه بر این که در کشور های آسیایی چون ژاپن مورد استقبال قرار گرفت، در کشور های آمریکای لاتین، آرژانتین و برزیل نیز استقبال بسیار خوبی از آن شد. در حال حاضر مدل های چهار در جدید و به روز شده ای از آن در چین مورد استفاده قرار می گیرد.
مشخصات خودرو پژو 405
پژو 405، Peugeot 405، سالیان عرضه: 1987 تا کنون معادل با سی و یک سال (هنوز هم روند ساخت و عرضه آن ادامه دارد)
جالب است بدانید که پژو 405 از بیشتر ساکنین قاره اروپا، سفرهای بیشتری داشته و به نقاط مختلف جهان منتقل شده است. ابتدای امر این فرانسوی ها بودند که برای نخستین بار با این مدل جدید شرکت خودرو سازی پژو آشنا شدند و در آن سال های اولیه تعداد چندان زیادی از آن تولید نشد. پس از مدتی مسئولان پژو تصمیم بر آن گرفتند تا وارد بازارهای آمریکایی شده و در آن مدل جدید خود را عرضه کنند؛ تلاشی که در نهایت موفقیتی برای آن ها به همراه نداشت و مدل 405، بدل به آخرین خودروی پژویی شد که در ایالات متحده آمریکا به فروش می رفت.
با این وجود مسئولان پژو در ایران از بخت بهتری برخوردار بودند و همان مدل اصلی تولید شده در سال 1987 با طراحی به خصوص اش، هنوز هم در ایران تولید و سر هم بندی می شود. نکته جالب توجه این که پژو مدل دیگری با نام روئا نیز برای ایرانی ها در نظر گرفت که همان خودروی 405 است با این تفاوت که از یک موتور چهار سیلندری در آن استفاده شده است.
مشخصات خودرو لادا 2105
پژو 405، Peugeot 405، سالیان عرضه: 1987 تا کنون معادل با سی و یک سال (هنوز هم روند ساخت و عرضه آن ادامه دارد)
برای ساخت مدل لادا، تصمیم بر آن گرفته شد که به جای طراحی کلی یک خودروی جدید، همان مدل فیات 124 که نخستین خودروی عرضه شده توسط این شرکت خودرو سازی بود را با بهبود بخشیده و از آن به عنوان قالب اصلی کار استفاده شود. در این مدل جدید از یک موتور چهار سیلندری استفاده شد و تغییرات جزئی دیگری نیز مد نظر قرار گرفت، با این حال، مسئله ای که بیش از هر چیز دیگری 2105 را محبوب و متفاوت از خودروی نخستین می کرد، چراغ های مربع شکل و نیز سپر های پلاستیکی مورد استفاده در آن بود.
شرکت خودرو سازی لادا، پس از مشاهده محبوبیت مدل 2105 خود تصمیم گرفت که آن را به کشور های دیگری نیز صادر کند. از آن جمله می توان به انگلیس و کانادا اشاره کرد؛ دو کشوری که در هر دوی آن ها 2105 شاهد فروش بسیار خوبی بود و به سرعت در میان مردم آن ها محبوب شد. در نهایت و طی سی و دو سالی که مدل 2105 روانه بازار می شد، نزدیک به چهارده میلیون عدد از آن ساخته شده و به فروش رسید و طراحی چهار در آن، هنوز هم به عنوان یکی از پرفروش ترین مدل های خودرو در جهان شناخته می شود.
مشخصات خودرو فیات اونو
فیات اونو، Fiat Uno، سالیان عرضه: 1980 تا 2013 معادل با سی و سه سال
در سال 1995 (پانزده سال پس از تولید نخستین مدل آن) بود که تولید و فروش فیات اونو در قاره اروپا به طور کلی متوقف شد، با این حال، طی همان مدت زمان پانزده ساله از محبوبیتی چشم گیر در میان مردم اروپا برخوردار شد. البته شرایط در کشور برزیل به گونه ای دیگر بود و تنها چهار سال از زمان متوقف شدن کلی تولید آن در برزیل می گذرد. آخرین سالی که فیات اونو در کشور برزیل به فروش می رسید (2013)، نام آن را به میل تغییر داده بوده و نیز طراحی ظاهری جدیدی برای آن در نظر گرفته شده بود که بیشتر آن را به خودرو های ساخته شده از اوایل سال 2000 به بعد شبیه می کرد. این البته در حالی بود که خودرو از لحاظ فنی تغییرات چندانی به خود ندیده بود.
در نهایت، دولتمردان برزیلی طی بیانه ای رسمی اعلام کردند که هر خودرویی که پس از تاریخ یکم ژانویه 2014 در این کشور ساخته شود، باید در آن از سیستم ایر بگ برای سرنشینان جلو و نیز ترمز های ای بی اس استفاده شود و همین بیانیه بود که تولید فیات اونو را به طور کلی در این کشور متوقف کرد. اونو که در کشور برزیل مردم دیگر آن را با نام میل می شناختند، در نهایت کنار رفته و یک مدل جایگزین به نام گریز میل برای آن طراحی شد و روانه بازار برزیل شد.
مشخصات خودرو رنو 4
رنو 4، Renault 4، سالیان عرضه: 1961 تا 1994 معادل با سی و سه سال
رنو 4 از آن دسته خودرو هایی بود که در زمان مناسب در موقعیت مناسبی قرار گرفت و همین مسئله بود که زمینه ساز موفقیت بی شائبه آن شد. مدل قبل از آن 4 سی وی بود و رنو 4 به عنوان جایگزینی برای آن طراحی و روانه بازار شده بود. این مدل جدید ساخته شده توسط شرکت خودرو سازی رنو دقیقا همان چیزی بود که مردم می توانستند انتظار داشته باشند: مقرون به صرفه، قابل اتکاء و کم حجم و جا دار.
طی مدت سی و سه ساله ای که رنو 4 روانه بازار می شد، طراحان و سازندگان آن تغییرات و بهبود های جزئی بی شماری در آن پدید آوردند. برای نمونه سقف خودرو پنج بار دست خوش تغییر شد و طراحی های ظاهری گوناگونی برای آن در نظر گرفته شد و علاوه بر این هر چند سال یک بار موتور چهار سیلندر مورد استفاده در آن تقویت می یافت و بهبود داده می شد. با این حال، قالب اصلی طراحی خودرو هیچگاه دست خوش تغییر عمده نشد. جالب است بدانید که رنو 4 از آن دسته خودرو هایی است که در بسیاری از نقاط جهان به فروش رسید و با محبوبیتی چشم گیر در تمامی آن ها رو به رو شد. از آن جمله می توان به این کشور ها اشاره کرد: فرانسه، ایرلند، مراکش، الجزیره، یوگوسلاوی، شیلی و اروگوئه. طی این سی و سه سالی که رنو 4 تولید می شد، تقریبا چیزی حدود هشت میلیون عدد از آن ساخته شد.
مشخصات خودرو لندرور دیفندر
لندرور 90/110/ دیفندر، Land Rover 90/110/ Defender، سالیان عرضه: 1983 تا 2016 معادل با سی و سه سال
مدل دیفندر طراحی شده توسط این شرکت خودرو سازی، الهام گرفته از نخستین لندروری است که در سال 1948 طراحی و ساخته شد. دو مدل 90 و 110 به ترتیب از این خودرو معرفی شده و روانه بازار شدند و این مدل های آفرود به عنوان جایگزینی برای سری سوم مدل دیفندر در نظر گرفته شده بودند و از طراحی معمول این شرکت خودرو سازی در آن ها بهره گرفته شده بود. در این مدل قابلیت کنترل چرخ های عقب علاوه بر چرخ های جلویی افزوده شده بود و نیز امکاناتی در اطاقک داخلی خودرو تا میزان راحتی سرنشینان آن به حداکثر برسد. در نهایت می توان گفت این شرکت خودرو سازی مدلی روانه بازار کرد که در نهایت کارایی توانسته بود تمامی آن چه از یک خودروی آفرود انتظار می رود را برآورده کند.
البته قانون شاید تنها مانعی باشد که مدل دیفندر قادر به عبور کردن از آن و فائق آمدن بر آن نبود: در نهایت در سال 2016 بود که ساخت این خودروی فوق العاده به طور کلی متوقف شد و تنها به این دلیل که سازندگان لندرور بنا به قوانین تازه وضع شده مجبور بودند ادوات و امکانات گران قیمت تری در خودروهای خود به کار گیرند. در همین سال بود که شایعاتی به گوش رسید مبنی بر این که ساخت این مدل لندرور در خارج از کشور ادامه پیدا خواهد کرد که البته صحت آن ها تأیید نشد و بنا بر این مدل های 90 و 110 دیفندر لندرور در حال حاضر در تاریخ ساخت خودرو به یاد خواهند ماند.
مشخصات خودرو تویوتا لند کروزر سری هفتاد
ویوتا لند کروزر سری هفتاد، Toyota Land Cruiser 70 Series، سالیان عرضه: 1984 تا کنون معادل با سی و چهار سال (هنوز هم ساخت آن ادامه دارد)
بر خلاف سازندگان شرکت خودرو سازی لندرور که قوانین تازه وضع شده آن ها را از پای در آورد و به طور کلی ساخت مدل دیفندر خود را متوقف کردند، این گونه به نظر می رسید که مسئولان شرکت خودرو سازی تویوتا اطلاعات بیشتری درباره چگونگی کسب و کار خودرو سازی داشته و رویکرد بهتری در این زمینه داشتند، چرا که آن ها توانستند خط تولید سری هفتاد لند کروزر خود را هم چنان باز نگاه داشته و به ساخت آن ادامه دهند. بیش از هر جای دیگری این قاره استرالیا و مردم آن بودند که به این خودرو توجه نشان دادند؛ جایی که شاید بیش از هر جای دیگری در آن به یک خودروی قدرتمند آفرود نیاز باشد؛ خودرویی که از یک موتور وی هشت بسیار قوی بهره می گیرد. خط تولید حال حاضر سری هفت لند کروز شامل مدل های دو در و چهار در وانت و نیز اس یو وی می شود.
مشخصات خودرو فولکس واگن گلف ام کا 1
فولکس واگن گلف ام کا 1، Volkswagen Golf mk1، سالیان عرضه: 1974 تا 2009 معادل با سی و چهار سال
زمانی که مدل جدید خودروی گلف توسط دفتر مرکزی شرکت خودرو سازی فولکس واگن رونمایی و روانه بازار شد، مسئولان زیر مجموعه فولکس واگن در آفریقای جنوبی تصمیم بر آن گرفتند تا به جای عرضه مدل جدید گلف، همان مدل قدیمی و اصلی را بهبود داده و به عنوان جایگزینی ارزان قیمت تر برای مدل جدید روانه بازار کنند. بنا بر این ساخت این خودروی محبوب هاچ بک در آفریقای جنوبی ادامه پیدا کرد.
در قسمت بازاریابی فولکس واگن نیز تصمیم بر آن گرفته شد تا نسل اولیه خودروی گلف و مدل اصلی آن را به نام سیتی گلف تغییر دهند تا متمایز از طراحی جدید و ارزان قیمتی باشد که در آفریقای جنوبی صورت گرفته بود. البته نکته ای که وجود داشت این بود که زیر مجموعه فولکس واگن در آفریقای جنوبی تنها اقدام به ساخت مدل پنج در فولکس کرد و مدل های اولیه آن تنها در رنگ های قرمز روشن، زرد روشن یا آبی روشن قابل دسترسی بود. طراحان و مسئولان بخش های مرتبط در شرکت خودرو سازی فولکس واگن در طی سی و چهار سالی که این مدل روانه بازار می شد، بار ها تغییراتی در بخش های مختلفی از آن به وجود آوردند، با این حال، قالب اصلی خودرو هیچ گاه تغییر نکرد و تا پایان سال 2009 همان قالب و پلتفورم اصلی برای ساخت گلف استفاده می شد.
این مقاله ادامه دارد...