خواص تخم مرغ 11 مورد
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸تخم مرغ، از آن دسته خوراکی هایی است که در چند ساله اخیر بحث و گفتگو های بسیاری درباره آن شده است و نظرات مختلفی راجع به آن شنیده ایم. پیش تر، تقریبا تمامی متخصصین تغذیه معمولا جایی برای تخم مرغ در رژیم غذایی مراجعه کنندگان خود در نظر می گرفتند، اما به مرور زمان مسائلی مطرح شد درباره این که کلسترول موجود در تخم مرغ (زرده تخم مرغ) بیش از اندازه بوده و می تواند برای سلامت فرد مضر باشد؛ این گونه نگرانی ها تا جایی پیش رفت که بسیاری از افراد به هنگام مراجعه به غذاخوری ها و رستوران ها و به هنگام سفارش دادن املت، از گارسون یا آشپز آن مکان در خواست می کردند که در املت شان تنها از سفیده تخم مرغ استفاده کنند. با تمام این تفاسیر، تحقیقات صورت گرفته در چند ساله اخیر حاکی از آن است که تخم مرغ، آن قدر ها هم که پزشک ها و متخصصان تغذیه تا چند سال پیش فکر می کردند، مضر نیست. در حقیقت، با در نظر گرفتن این نکته که زیاده روی در خوردن تخم مرغ (و البته هر ماده خوراکی و غذایی دیگر) عادت غذایی چندان مناسبی نیست، تحقیقات انجام گرفته نشان می دهد مصرف متعادل تخم مرغ می تواند در نهایت ثمرات بسیاری را متوجه سلامت فرد کند.
در حال حاضر بیشتر متخصصان تغذیه پیشنهاد می کنند که مصرف روزانه یک تا دو تخم مرغ ایرادی ندارد. البته با توجه به ساده بودن بیش از اندازه آماده کردن و مصرف تخم مرغ، به سادگی می توان در هر وعده غذایی از آن استفاده کرد (تنوع در پخت و سرخ کردن آن سبب می شود کمتر فرد از آن دل زده شود) و میزان توصیه شده توسط متخصصان تغذیه را نادیده گرفت. اما چگونه می توان تخم مرغ را برای خوردن آماده کرد؟ مطمئنا پاسخ های گوناگون و متنوعی برای این سؤال می توان یافت. به سادگی می توان تخم مرغ را آب پز کرده و به عنوان یکی از مواد اولیه در تهیه سالاد از آن بهره گرفت و یا حتی آن را به تنهایی و به عنوان یک میان وعده مغذی مصرف کرد. روش های سرخ کردن تخم مرغ نیز که حتی نیازی به مطرح کردن نداشته و همگی با آن ها آشنایی داریم. صرف نظر از این که در حال تدارک دیدن کدام وعده غذایی (صبحانه، ناهار و یا شام) باشیم به سادگی می توانیم جایی برای تخم مرغ باز کنیم و در این مقاله قصد داریم شما را با تمامی فوایدی آشنا کنیم که مصرف متعادل و روزانه تخم مرغ می تواند برای سلامت شما به همراه داشته باشد. با سیارک همراه باشید.
بیشتر بدانیم: ۱۲ اتفاقی که با خوردن تخم مرغ در بدن می افتد
تخم مرغ می تواند به طور کاملا طبیعی سبب افزایش انرژی شود
آیا از آن دسته افرادی هستید که برای به دست آوردن انرژی کافی برای ادامه دادن فعالیت های روزانه تان مدام به استفاده از نوشیدنی های کافئین دار و سایر محصولات این چنینی روی می آورید؟ در این صورت ممکن است بدن شما در معرض کمبود ویتامین ب قرار گرفته باشد و به آن نیاز داشته باشید. ویتامین ب یکی از مهمترین ویتامین هایی است که این امکان را در بدن به وجود می آورد که غذای مصرف شده را بدل به سوخت کرده و از آن به عنوان منبعی برای تأمین انرژی استفاده کند. تخم مرغ یکی از خوراکی های سرشار از ویتامین ب است و اضافه کردن یک تخم مرغ به وعده غذایی ناهار و یا صبحانه می تواند کمک قابل توجهی به افزایش سطح انرژی کرده و فرد را از مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های کافئین دار و نیز مکمل های مضر حاوی ویتامین ب بی نیاز کند.
می تواند به رشد مو سرعت بخشد
زرده تخم مرغ حاوی مقادیری بیوتین (بیوتین یا ویتامین ب 7 یکی از انواع ویتامین ب است که به نام ویتامین اچ هم شناخته می شود)، ویتامین ب 6، ب 12 و نیز ویتامین آ می باشد. تحقیقات انجام گرفته حاکی از آن است که تمامی این ویتامین ها می توانند به طور قابل ملاحظه ای به سرعت بخشیدن به فرایند رویش مو کمک کنند، بنا بر این اگر مو های سر خود را کوتاه کرده و چندان از مدل موی خود خوش تان نمی آید، می توانید برای چند روزی مصرف تخم مرغ را افزایش دهید.
می تواند سبب بهبود وضعیت بینایی و دید افراد شود
مطمئنا زمانی که از بهبود وضعیت بینایی و دید افراد و جلوگیری از اختلالات مربوط به آن صحبت می شود، نخستین مسئله ای که به ذهن متبادر می شود استفاده از خوراکی هایی چون هویج و سیب زمینی های شیرین است. اما سبزیجات نارنجی رنگ تنها خوراکی های حاوی ویتامین آ نیستند؛ ویتامینی که بیش از هر چیز دیگر برای بهبود و افزایش سلامت بینایی و چشم افراد حائز اهمیت است و جذب میزان کافی آن در طول روز برای مدت زمانی طولانی از بروز اختلالات مربوط به بینایی که به واسطه کهولت سن پدید می آیند، تا حدود زیادی جلوگیری می کند. همان گونه که در مورد پیشین نیز عنوان شد، زرده تخم مرغ حاوی مقادیری ویتامین آ می باشد و نیز آنتی اکسیدانی به نام لوتئین که هر دو نقش مهمی در افزایش سلامت بینایی و چشم افراد دارند.
می تواند خطر بروز اختلالات قلبی را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد
تحقیقاتی که اخیرا در این خصوص انجام گرفته حاکی از آن بوده است که آن دسته از افرادی که عادت به مصرف روزانه یک تا دو تخم مرغ داشته اند، به مراتب کمتر از سایرین (کسانی که تخم مرغ نمی خوردند) در معرض خطر ابتلا به اختلالات قلبی و سکته های قلبی قرار می گرفته اند و همین یک دلیل می تواند کافی باشد برای آن که تخم مرغ را حداقل به یکی از وعده های غذایی خود بیفزایید (مصرف تخم مرغ به عنوان صبحانه می تواند گزینه ایده آلی باشد).
سبب افزایش و بهبود کارکرد مغز می شود
تحقیقات نشان می دهد که مصرف آن دسته از مواد خوراکی که تأثیر قابل ملاحظه ای بر سلامت مغز افراد می گذارند، به عنوان صبحانه، می تواند به مرور زمان سبب افزایش هوش این افراد شود. چربی های مفید موجود در زرده تخم مرغ نقش بسیار مهم و تأثیر گذاری بر سلامت و کارکرد مغز می گذارد. نکته دیگر این که زرده تخم مرغ به طور قابل ملاحظه ای به رشد و پیشرفت فعالیت های مغزی کودکان کمک می کند و اگر بتوان طی روندی منظم مقداری تخم مرغ (و یا سایر مواد خوراکی ای که از لحاظ ترکیب، شبیه به زرده تخم مرغ بوده و حاوی چربی های مفید باشند) به آن ها داد، علاوه بر این که می توان به رشد و پیشرفت فعالیت های مغزی شان کمک می کرد، می توان از اختلالات مربوط به عقب ماندگی ذهنی و این گونه مسائل تا حدود زیادی جلوگیری کرد.
بیشتر بدانیم: تخم مرغ موجب بهبود روند رشد مغز نوزاد می شود
می تواند جذب کلسترول مفید برای بدن را افزایش دهد
البته تخم مرغ یکی از جمله مواد خوراکی ای به شمار می رود که حاوی مقادیر زیادی کلسترول است، اما نکته ای که معمولا در این تعریف جای نمی گیرد و افراد از عنوان کردن آن غافل می شوند این است که کلسترول موجود در تخم مرغ برای بدن و سلامت فرد مفید است. در حقیقت دو نوع کلسترول متفاوت از هم وجود دارد: کلسترول اچ دی ال و کلسترول ال دی ال (با این دو نام اختصاری شناخته می شوند). کلسترول اچ دی ال برای بدن و سلامت فرد مفید بوده و کلسترول ال دی ال مضر است و به عنوان کلسترول بد یا نا مناسب نیز شناخته می شود. ممکن است تا کنون به این نکته پی برده باشید که کلسترول موجود در تخم مرغ متعلق به دسته اول (اچ دی ال) بوده و برای سلامت فرد مفید است؛ بنا بر این نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که تمامی خوراکی های با کلسترول بالا لزوما برای سلامتی افراد مضر نیستند و پیش از آن که در خصوص عدم مصرف آن ها تصمیم گیری کنید، تحقیقات بیشتری در خصوص کلسترول موجود در آن ها انجام دهید.
می تواند کلسترول بد موجود در بدن را تغییر دهد
از زمانی که شاهد پیشرفت هایی در علم تغذیه بوده ایم و درباره خواص مواد خوراکی و این گونه مسائل تحقیقات بیشتر و جامع تری صورت گرفته است، بسیاری از متخصصان این حوزه، این باور را در اذهان عموم مردم به وجود آورده اند که مصرف بیش از اندازه تخم مرغ می تواند در نهایت سبب افزایش میزان کلسترول بد یا ال دی ال موجود در بدن شود. اما نکته ای که در چند ساله اخیر بیشتر به آن اذعان شده است و شاید تا کنون بسیاری از آن آگاهی پیدا کرده باشند، زیر مجموعه هایی است که کلسترول ال دی ال دارد. در حقیقت این دسته از کلسترول شامل سه زیر مجموعه می شود: کم، متراکم یا غلیظ و انبوه. تحقیقات انجام گرفته در این خصوص نشان می دهد که دو زیر مجموعه نخستین (یعنی کلسترول ال دی ال کم و متراکم) به مراتب برای سلامت فرد خطرناک تر هستند و ضرر های بیشتری را متوجه او خواهند کرد (بر خلاف برداشت نخستینی که با شنیدن نام این کلسترول ها به ذهن متبادر می شود). نکته جالب توجه در خصوص مواد و ترکیبات موجود در تخم مرغ آن است که این امکان را در بدن فرد به وجود می آورد که کلسترول های ال دی ال کم و متراکم به مرور زمان بدل به زیر مجموعه سوم شوند (کلسترول انبوه ال دی ال) که به مراتب خطرات کمتری را متوجه سلامت فرد خواهد کرد؛ از آن جمله می توان به کاهش احتمال حملات قلبی اشاره کرد.
میزان پروتئین جذب شده را افزایش می دهد
پروتئین ها از به طور کلی از آمینو اسید به وجود می آیند و عملا مهمترین ماده مورد نیاز برای هر سلولی هستند که بدن آن ها را به وجود می آورد: به این معنا که جذب پروتئین کافی یکی از مهمترین عوامل تأثیر گذار بر تجدید سلول های موجود در بدن است. البته کاملا مشخص است که بدون در نظر گرفتن مصرف روزانه تخم مرغ، راه های بسیاری برای جذب پروتئین مورد نیاز بدن وجود دارند و خوراکی های بسیاری هستند که سرشار از پروتئین می باشند، با این حال، نکته ای که در خصوص تخم مرغ وجود دارد و آن را متمایز از سایر مواد خوراکی حاوی پروتئین می کند این است که تمامی آمینو اسید های مورد نیاز برای استفاده مؤثر از پروتئین جذب شده را در خود دارد. هر تخم مرغ حاوی چیزی حدود شش گرم پروتئین است و قرار دادن آن در رژیم غذایی روزانه در نهایت برای سلامت فرد بسیار مفید خواهد بود.
حاوی کولین است
بنا به آمار و اطلاعات منتشر شده توسط مرکز سلامت و تغذیه ایالات متحده آمریکا، بیشتر مردم این کشور ها میزان کولینی که بدن در طول روز به آن نیازمند خواهد بود را جذب نمی کنند و توجه چندانی به این مسئله نمی شود. متأسفانه نادیده گرفتن این مسئله و پایین آمدن قابل توجه میزان کولین در بدن، در نهایت می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد که از آن جمله می توان به اختلالات مربوط به کارکرد ماهیچه های بدن و نیز کبد اشاره کرد. اما خبر خوب این است که تخم مرغ علاوه بر تمامی ترکیباتی که تا کنون عنوان شد، حاوی کولین نیز بوده و به واسطه مصرف روزانه آن می توان از چنین اختلالاتی جلوگیری کرد.
بیشتر بدانیم: حداکثر چند تخم مرغ بخوریم؟
از پوست در مقابل نور آفتاب محافظت می کند
کارتنوئید های موجود در تخم مرغ، علاوه بر آن که سبب بهبود بینایی فرد شده و از بسیاری از اختلالات مربوط به آن جلوگیری می کند، سبب بهبود سلامت پوست نیز می شوند. تحقیقات انجام گرفته در این باره حاکی از آن است که این ماده مغذی موجود در تخم مرغ، اگر به اندازه کافی در بدن فرد وجود داشته باشد، از ورود بسیاری از اشعه های مضر به سلول های پوستی جلوگیری خواهد کرد و از نتایج مستقیم این مسئله می توان به کاهش ضرری که به هنگام رویا رویی با نور آفتاب و اشعه یو وی متوجه پوست بدن فرد می شود، اشاره کرد. البته آفتاب سوختگی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، حتی با خوردن تخم مرغ هم به قوت خود باقی است و برای جلوگیری از آن باید از کرم های ضد آفتاب استفاده شود. نکته دیگر این که این مواد موجود در تخم مرغ، خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهند و این نیز از دیگر ثمرات مصرف روزانه تخم مرغ است.
می تواند خطر ابتلا به سندرم متابولیک را کاهش دهد
تحقیقاتی در این خصوص بر روی افرادی که سن شان از مرز چهل سالگی عبور کرده بود انجام گرفته و نتایج نشان می داد آن دسته از افرادی که به طور روزانه تخم مرغ مصرف می کردند، به مراتب کمتر از سایرین در معرض خطرات ناشی از سندرم متابولیک قرار می گرفتند. سندرم متابولیک، به مجموعه اختلالاتی گفته می شود که همگی در ارتباط مستقیم با سیستم سوخت و ساز بدن (متابولیسم) قرار می گیرند.