مراقبه و یوگای پرانامایا

در

(سیارک)  : دانشمندان فکر می کنند که محل دقیق گروهی از سلول های مغز را که به مراقبه واکنش نشان می دهند را یافته اند
قرن هاست که مردم با آهسته تر کردن تنفس خود برای آرام کردن ذهنشان استفاده کرده اند. در برخی از ما این مساله به شکل یوگا یا مدیتیشن و در برخی دیگر به شکل 10 نفس عمیق قبل از وحشتزدگی شدید رخ داده است.
مهم نیست این مساله را چه بنامیم ولی مدارک دانشمندان از این مساله حمایت کرده که تنفس حسی از آرامش را تلقین می کند حتی اگر هیچ کس تا کنون منشاء آن را دقثقا نشناخته باشد. اکنون محققان فکر می کنند که بالاخره پاسخ این سوال را پیدا کرده اند و محل گروه کوچکی از نرون ها را در رشته های مغزی موش ها پیدا کرده اند که تنفس را به حس آرامش مرتبط می کند.
محققان برای روشن شدن موضوع فقط به موش ها اکتفا نکرده اند و این آزمایش را دائما روی انسان نیز تکرار کرده اند.
ولی مغز موش شباهت های زیادی به مغز انسان دارد و می توان توضیح داد که چگونه روش هایی مثل مراقبه و یوگای پرانامایا می تواند این احساس آرامش و خوشحالی (یوفوریا) را در سطح بدن ایجاد کند.
مارک کارسنو از مدرسه ی پزشکی دانشگاه استنفورد و سرپرست محققان می گوید " این تحقیق فریبنده است چونکه فهم سلولی یا موکلولی از شیوه کار آن ایجاد می کند " .
گروهی از سلول های مورد بحث به مجموعه ای از pre-Botzinger‌ ها و منطقه ای از نرون ها تعلق دارند که در رشته های مغزی عمیق وجود دارد که گفته میشود با هر بار بازدم و دم مثل عصب تنظیم کننده ی تنفس ، می سوزند.
این ساختار اولین بار در موش ها در سال 1991 کشف شد ولی ساختار مشابه دیگری نیز در انسان پیدا شده است.
کارسنو می گوید که عصب تنظیم کننده ی تنفس در برخی موارد ، نسبت به معادل خود در قلب، وظیفه ی سخت تری دارد.
" به غیر از دنباله ی یک بعدی و‌ آرام به سریع قلب ، انواع دیگری از تنفس نیز مثل منظم، مهیج، افسوس، خمیازه، نفس نفس زدن، خوابیدن، خندیدن و هق هق کردن وجود دارد.
همچنین ادامه داد که ما متعجبیم که انواع فرعی نرون هایی نیز در مرکز کنترل تنفس وجود دارد که مسئول تولید انواع مختلف تنفس هستند.
سال گذشته ، کارسنو و گروهش شواهدی را یافتند که گروه کوچکی از نرون ها در مجموعه ی pre-Botzinger‌ فقط مسئول تولید آه هستند که بدون آنها موش ها هرگز آه نمی کشند و زمانی که تحریک شوند، حیوانات دیگر نمی توانند آه کشیدن خود را متوقف کنند.
در مقاله ی اخیر، آنها گروه متمایزی از نرون ها را در مجموعه ای پیدا کردند که وظیفه ی آرامش را دارند و ظاهرا حالت هایی از آرامش و انگیختگی را در واکنش به تنفس تنظیم می کنند.
برای فهمیدن این مساله ، گروه ما دو علامت ژنتیکی را به نام Cdh9 و Dbx1‌ شناسایی کرده است که به طور برجسته در مجموعه ی pre-Botzinger‌ فعال بوده و ظاهرا با تنفس رابطه دارند.
سپس آنها با مهندسی ژنتیک موش ها را بدون نرون هایی بررسی کردند که این دو ژن را بیان می کند و جمعیت فرعی 175 نرونی را در رشته ی مغزی درآورده اند.
جالبتر اینکه موشهایی که بدون این نرون ها بودند ، هنوز تنفس طبیعی داشته ولی یک تفاوت مهم در آنها مشاهده شد یعنی آهسته تر از موش های معمولی نفس می کشیدند.
کوین یاکل یکی از محققان گروه که اکنون در دانشگاه کالیفرنیای سن فرانسیسکو است می گوید " من در ابتدا نا امید شده بودم ولی بعد از چند روز متوجه شدم که چیز عجیب دیگری در حال رخ دادن است یعنی موش های بدون نرون Cdh9 و Dbx1‌ به شدت آرامتر از موش های گروه کنترل بودند. آنها هنوز انواع تنفس را داشتند ولی بسیار آهسته تر شده بود.
یاکل می گوید اگر آنها را در محیط جدیدی قرار دهیم که معمولا شناسایی و استشمام بیشتری را تحریک می کند،‌ فقط خود را تمیز می کنند. در موش هایی که به عنوان گروه گواه حالت آرامش ذهنی در نظر گرفته شده اند ، ما به شدت شگفت زده شدیم. (صحبت یاکل با دیانا کاون در Scientific American‌) ، این مورد یقینا چیزی نبود که فکر می کردیم پیدا کنیم. " (سیارک
با توجه به بررسی های آینده ، گروه ما شواهدی را پیدا کرد که نرون ها ارتباط هایی را با locus coeruleus یعنی منطقه ای از رشته های مغزی ، تشکیل می دهند که در تنظیم انگیختگی و عاطفه سهیم است و مسئول بیدار شدن ما در شب و رها کردن نگرانی و پریشانی است.
این گروه نتیجه گیری کرد که به جای تنظیم تنفس، این گروه کوچک نرون ها به آن پاسخ داده و یافته های خود را به locus coeruleus گزارش می کنند تا حالت روانی ما را در واکنش به آن تنظیم کنند.
کارسنو می گوید اگر موردی باعث آسیب یا تشدید تنقس شود، شما باید دقیقا از آن مطلع باشید ، این 175 نرون که بقیه ی اتفاقات را در مغز به ما می گوید ، یقینا حیاتی هستند".(سیارک
این تحقیق یقینا مرحله ی نوید بخش آینده است ولی باید به یاد داشته باشیم که هنوز مراحل زیادی مانده که یاد بگیریم چگونه مجموعه ی pre-Botzinger‌ خصوصا در انسان ها کار می کند.
عصب شناس موسسه ی ملی سلامت و بهداشت فرانسه ، آنتوئین لوتز ، محققی که در تیم این تحقیق نیست به Scientist American‌ گفت "هنوز در این مقاله ی جدید این احتمال مطرح شده که هر کدام از روش ها مثل یوگا، پرانایاما و مراقبه که فعالانه تنفس را کنترل می کند از این مسیر برای تنظیم برخی از جنبه های انگیختگی استفاده می کند".
در حالی که گروه های دیگر اکنون باید این تحقیق را بیشتر در موش ها و در نهایت در انسان ها دنبال کنند، کارسنو و تیمش اکنون به فهم بهتر رازهای دیگر مخفی در مجموعه ی pre-Bozinger‌ ادامه می دهند.
فلد من می گوید اثبات شده مجموعه ی pre-Bozinger‌ اکنون نقش مهمی در اثر تنفس روی انگیختگی و عواطف مثل مراقبه ایفا می کند. امیدواریم که فهم این وظیفه ی مرکزی به درمان استرس، افسردگی و عواطف منفی دیگر منجر شود. "

10 حرکت یوگا که می تواند شگفتی ساز شود.

5 حرکت یوگا برای استقامت بدن

 این پست را چگونه می‌بینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید.  

ترجمه  itrans.ir / هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع (سیارک)  ممنوع است.

 

 

نظرات

در ادامه بخوانید...

آیورودا

در

آيورودا يك واژه سانسكريت به معني” علم زندگي” و شايد يكي از قديمي ترين سيستمهاي درماني در دنيا باشد كه از بيش از ۵۰۰۰ سال قبل بطور سـنتي از استاد به شاگرد منتقل گردیده و ریشه آن در متون مقدس آریائی ها ی باستان می باشد. حدود ۳۰۰۰ سال قبل ( ۹۰۰ سال قبل از میلاد ) سه دانشمند بزرگ به نامهای Charaka ، Sushruta ، Vagbhata اصول آن را از منابعی که موجود بود، جمع آوری کردند . کتابهای بر جای مانده از آنان هنوز هم توسط دانشجویان ، اساتید و درمانگران این رشته مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از صاحبنظران ، سیستم آیورودا را بعنوان مادر تمامی روشهای شفابخشی در نظر می گیرند.

اولین سوال در ذهن یک پزشک آیورودا این نمی باشد که فرد مراجعه کننده دچار چه نوع بیماری شده ، بلکه این است که بیمار من دارای چه شخصیتی می باشد، خلقیات او ،توانایی ها و استعدادهای او چه می باشند و پس از تشخیص این مسائل تصمیم گیری درمانی  را شروع می کند.آيورودا يك روش درماني قديمي هندي می باشد، فلسفه آیورودا (علم زندگی و عمر طولانی ) مشتمل بر يك سري معالجات شامل گياهان دارويي ،‌ تغيير رژيم غذايي ، مراقبه ، رایحه درمانی ،ماسـاژ و حرکات يوگا براي نگهداري يا بازيابي سـلامتي می باشد. به گفته دانشمند بزرگ ” Charaka” : “پزشک در صورتی که با نور عشق وارد قلب بیمار نشود ، با تمام ماهری و خبره بودن نمی تواند اورا مداوا نماید.

 

آیورودا شامل هشت شاخه اصلی ( طب اطفال ،طب زنان و زایمان ،چشم پزشکی ، طب سالمندان ،گوش و حلق و بینی ، مسمومیت شناسی ، طب عمومی و جراحی)ماست . بسیاری از روشهای شفابخشی مدرن ( ماساژ ، رژیم درمانی ، گیاهان ، پولاریتی تراپی ، کینزیولوژی ، شیا تسو ، طب سوزنی ، طب فشاری ، سنگ درمانی ، رنگ درمانی ، مراقبه ) در اصل شاخه هایی از فلسفه آیورودا هستند.

آیورودا هنر هماهنگی موجود زنده با قوانین طبیعت می باشدو هدف آن حفظ سلامت در فرد سالم و شفا در فرد بیمار تعیین شده است . به اعتقاد آيورودا ،سلامتي نتيجه تعادل بين ذهن ، بدن و روح می باشد. به بیان بهتر ، سلامتی ، تعادل کامل بین سه انرژی اساسی بدن یا سه دوشا ( واتا _ پیتا_ کافا) و یک تعادل بین جسم _ ذهن _ روح (یا آگاهی) می باشد.

بر طبق آيورودا ، هرشخص دارای مقداري از ۵ عنصر اصلي عالم(خاك، آب ،‌ آتش ،‌ هوا ، اتر ) است و‌ تركيب اين عناصر با يكديگر به سه نوع متابوليسم بدن يا سه نوع دوشا منجر مي گردد .دوشا ها انواع متابولیک بدن می باشند که هر کدام ساختار و طرح زمینه ای افراد از قبیل ساختاربدنی ، شخصیت، عکس العمل ها و تمایلات غذایی را بوجود آورده اند.نام  اين دوشاها ،‌ به عنوان واتا ، پيتا و كافا است . واتا شامـل اتر و هوا می باشدو با حـركات بدن مرتبط است ( انرژی حرکت یا کاتابولیک) . پيتا از آتش وآب است،‌ و به سـوخت و سـاز بدن مربوط می شود که باعث اساس هضم و تغییر ماده به انرژی ( انرژی متابولیک ) می شود . كافا شامل خاك و آبمی باشد كه با ساختار بدن و ثبات و پايداري مرتبط می باشد.( انرژی ساختار ی و آنابولیک)
هرچند كه هر سه نوع دوشا در همه افراد موجود است ، اما ، در هر فرد خاص ، يكي از اين دوشاها غالب می شود .

دوشای واتا :کنترل تمامی حرکات بدن را بعهده دارد ( اتر + هوا )

دوشای پیتا : سوخت و ساز را کنترل می کند( آتش + آب)

دوشای کافا : مسئول کنترل ساختار بدن می باشد( آب+ خاک)

 

آشنایی با طبیعت افراد چه اهمیتی دارد ؟

· به شناخت عادتها و تمایلات که مستقیماً روی سلامتی اثر گذار هستند ، کمک می نماید.

· شناختن خود و طبیعت افراد، اساس زندگی می باشد.

·  برای بدست آوردن تعادل در زندگی دانش کافی برای هر فرد را فراهم می نماید.

· به شناخت از دیگران و بهبود روابط ،کمک می نماید.

· به پیش بینی بیماری ها و مشکلات کمک کرده و  راه درمان را در اختیار ما قرار می دهد.

هدف زندگی از دید آیورودا چه می باشد؟

بر اساس علم آیورودا زندگی ما یک هدف مشخص  را دارا می باشد.هدف ، شناخت خالق ( آگاهی کیهانی) و درک ارتباط با وی می باشد که در تمام زندگی ما تاثیر گذاشته است .این هدف بزرگ با تعادل چهار جنبه اساسی زندگی حاصل می شود کهعبارتند از :

· دارما dharma : وظایف واعمال ما

· آرتا artha : موقعیتهای مادی وارزشها

· کاما kama : خواسته های مثبت

· موکشا moksha : رهایی روح

این چهار مورد  Purusharthas می باشد که چهار هدف اصلی زندگی برای هر فرد است و اساس آنها  سلامتی است .برای حفظ دارما و انجام مسئولیتهایمان باید سالم بمانیم تا به موفقیت کافی دستپیدا کنیم .برای داشتن خواسته های خلاق و مثبت ، احتیاج به ذهنی سالم و آگاه ، بدن سالم و ادراک سالم لازم است.(kama و desire گاهی اوقات به زندگی خانوادگی وتوالدو تناسل گفته می شود ، لکن در اصل معنی آن انرژی مثبت یا نیرویی می باشدکه هر گونه عمل خلاق را بوجود آورد) موکشا یا رهایی روح نشاندهنده تعادل بدن و ذهن و آگاهی ( روح ) می باشد.

طبق نظر آیورودا ، منشا همه موجودات از آگاهی کیهانی می باشد که شامل انرژی مذکر (purusha ) وانرژی مونث ( prakruti ) اشت و هر چیزی که در جهانموجود است در انسان نیز هست. انرژی مذکر نمایانگر طبیعت و هر سلول بدن دارای ذهن ، هوش ، آگاهیمی باشد که از آن طریق انتخاب مینماید. برای مثال هر سلول غذای خاص خودش را انتخاب می نماید

علت اصلی بوجود آمدن بیماری از دید آیورودا چه می باشد ؟
دوشا ها ازترکیب پنج عنصربوجود می آیند .دوشا ها اعمال روانی زیستی را کنترل می نمایندد . بنابراین در صورت تعادل سلامتی و نظم order))بوجود می آید و نامتعادل باشند،باعث بیماری می شود. (disorder )

اصل كلي آيورودا بر اين اساس می باشد كه بيماری بعلت عدم تعادل در يك يا چند دوشا رخ می دهد . عوامل متعددی بر تعادل دوشاها اثر می گذارند. از رژيم غذايي تا تغيير فصل ،استرس در كار يا خانواده ،تعادل دوشاها را بر هم زده كه نتيجه آن انباشتگي سموم در بدن و ذهنمی باشد . هنگامی كه علت بيماري مشخص شود ، تحت راهنمايي يك درمانگر آيورودا بازيابي تعادل و سم زدايي صورت می گیرد . یا زمانی که انرژي متعادل گردد ، سيستم دفاعي طبيعي بدن نيرومند شده و راحت تر با بيماري مبارزه می کند يا از بيمار شدن جلوگيري می نماید.

جلسات درمانی آیورودا به چه صورت است ؟
اولين ديدار با يك درمانگر آيورودا حدود ۴۵ تا ۹۰ دقيقه است . درمانگر يك سري سئوال از وی درباره خصوصيات فيزيكي ، احساسي ،‌ ذهني ،‌ مزاج و غذاهاي مورد علاقه همچنين درباره خصوصيات شخصيتي و سابقه خانوادگي می پرسد.

درمانگر  نبض ، زبان، قلب و ريه فرد را چک می نمایدد . طبق آيورودا ،‌ هر شخص سه نبض سطحي و سه نبض عمقي روي هر مچ  دست خود دارد كه به ارگانهاي مختلف داخلي بدن مربوط می شود . با نبض خواني ، درمانگر  عدم تعادلها را مشخص می نماید . اين نبض ها همجنين اطلاعاتي درباره سه دوشا را آشکار می کنند . رنگ و حساسيت قسمتهاي مختلف زبان ،‌ بخوبي ظاهر فيزيكي فرد ،‌ نشانه هايي را درباره سلامتي او عیان می نمایند . بعلاوه امکان دارد نمونه ادرار هم به آزمايشگاهارسال گردد .

بعد از تعيين نوع مزاج و عدم تعادلهای موجود ، درمانگر تركيبی از درمانهاي آيورودا را براي بیمار پیشنهاد می دهد كه شامل گياهان دارويي ، شيوه زندگي ، اصلاح رژيم غذايي ، مديتيشن ، يوگا ، تمرينات تنفسي و پاكسازي با دوش يا تنقيه می باشد.

بطور مثال اگر كافاي شما زياد باشد امکان دارد که سوخت وساز بدن شما  كند باشد و با اضافه وزن روبرو باشید  . در این حالت درمانگر آيورودا پيشنهاد يك سري تمرينات معمول و رژيم غذايي سبك را می دهد.

افراد نوع واتا معمولاَ‌ خيلي لاغر و مستعد بيماري عصبي مثل استرس و بيخوابي می باشند . اگر شما از نوع واتا می باشید، يك درمانگر آيورودا ، برنامه منظم هميشگيبرای  ساعات غذا خوردن ، خوابيدن و بيدار شدن شما را يك زمان مشخص تجویز می کند.

اگر شما از نوع پيتا باشید ‌، احتمالاَ از اندام خوبي برخوردار می باشید اما شايد دچار ترشرويي ، سوزش قلب ، بیماریهای پوستی و بواسير باشید . اگر پيتاي شما زياد باشد ،‌ باید الكل و غذاهاي سرخ كردني را کنار بگذارید و از شرايط استرس زا پرهیز نمایید.

فاصله زماني بين جلسات آيورودا كاملاَ‌ متفاوت می باشد . بسته به شرايط شما و تجويز درمانگر ، يكبار كه شما راهنمايي هاي درماني خود رادریافت کردید می توانید براساس همان برنامه پیگیری کنید.

آیا در مورد آیورودا تحقیقاتی موجود می باشد ؟
بله : افرادي كه تمرينات آيورودا مثل یوگا رادر برنامه خود قرار داده اند در معرض خطر كمتري براي فشار خون بالا ، كلسترول بالا و استرس( همه اينها زمینه بيماريهاي قلبي است) می باشند .

یوگا بطور مشخص براي دردهاي عضلاني موثر می باشد .همچنین روي داروهاي گياهي آيورودا تحقيقاتي براي درمان برخي ازبيماريها مثل حساسيت ها ، آرتروز ، پاركينسون و بيماريهاي گوارشي درحال انجام می باشد

تحقیقات ، تاثیرات آنتی اکسیدان برخی گیاهان آیورودا نظیر زردچوبه که در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی و سرطان و نیز کمک به درمان دیابت  را نشان داده است.

موارد احتیاطی که در مورد آیورودا پیشنهاد شده ؟
– اگر شما مبتلا به بیماریی خاص مثل بیماری قلبی یا دیابت می باشید،در کنار درمانهای معمول پزشکی از آیورودا هم استفاده نمایید.

– روشهای پاکسازی مثل تنقیه یا استفاده زیاداز ملین با احتیاط استفاده نمایید ،زیرا تعادل شیمیایی بدن را بهم می زند . 

–قبل از استفاده از رژیم غذایی آیورودا با پزشک خود در باره رژیم غذایی خاص  خود برای دیابت یا بیماری قلبی مشورت نمایید زیرا گاهی این رژیم ها ی غذایی با هم در تضاد هستند.

 این پست را چگونه می‌بینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید.  (سیارک

 

نظرات

در ادامه بخوانید...

مدیتیشن چیست؟

در


قبل از اینکه  به مطالعه‌ی این مقاله  مبادرت ورزید به توضیحاتی نیاز خواهید داشت. اول توضیحی پیرامون روش های تمدد اعصاب  که عبارت‌اند از مدیتیشن، آموزش اتوژن، تمدد اعصاب مترقی، بیوفیدبک، یوگا و غیره خواهیم داشت. توصیف هرکدام از این روش‌ها، توصیف پیش‌زمینه‌ی ایجاد و توسعه‌ی تاریخی آن، نحوه‌ی انجام دادن آن و همچنین مزایای مرتبط با هر روش ارائه خواهد شد. به یاد داشته باشید که این روش‌های تمدد اعصاب بخشی از برنامه‌ی کلی مدیریت استرس هستند. روش‌های تمدد اعصاب به سطح برانگیختگی روحی بر اساس مدل استرس بستگی دارد و به‌عنوان مداخله‌هایی بین استرس، بیماری و ناخوشی مطرح می‌گردد. با توجه به اینکه شما هرکدام از این روش‌ها را یاد خواهید گرفت، دو دیدگاه اضافی باید مطرح شوند.

احتیاط‌های مرتبط با زمینه‌ی پزشکی

در وهله‌ی اول، روش‌های تمدد اعصاب می‌توانند منجر به تغییرات جسمی گردند. ما پیش‌تر دیدیم که واکنش مرتبط با تمدد اعصاب یک حالت متابولیسمی آهسته است که در آن فشارخون، ضربان قلب، تنش ماهیچه‌ای و کلسترول در سطح پایینی قرار می‌گیرند و در این زمینه دیگر پارامترهای جسمی نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. آن دسته از شما که از روش‌های تمدد اعصاب استفاده می‌کنید که به این دلیل طراحی‌شده‌اند تا بر عوامل جسمی تأثیر داشته باشند، اگر در این روند دخالتی به‌طور فعال حضورداشته باشید، این تأثیر می‌تواند در سطح بالایی قرار داشته باشد. برای مثال فردی با فشارخون بالا که از روش تمدد اعصاب استفاده می‌کند تا فشارخون خود را پایین آورد امکان دارد به دلیل آموزش نامناسب، در این فرایند زیاده‌روی کند و فشارخون خود را به میزان بسیار بیشتر تعدیل دهد که این امر می‌تواند منجر به روندهای درمانی بعد از فرایند تمدد اعصاب گردد. به خاطر این تغییرات در روندهای فیزیولوژیکی است که افراد خواهان انجام تمدد اعصاب هستند و افرادی که تحت روندهای درمانی هستند و یا دارو مصرف می‌کنند باید از متخصص درمانی خود که بر فرایند درمانی وی نظارت دارند به‌منظور انجام روندهای تمدد اعصاب اجازه بگیرند. به‌طور خاص، افرادی که مشکلات قلبی، صرع، فشارخون، دیابت و مشکلات روانی دارند باید برای آغاز فرایند تمدد اعصاب اجازه‌های پزشکی دریافت کنند.

در سیارک بخوانیم: اشتباهی در یوگا که مبتدیان مرتکب می شوند 5 مورد 

حرکات یوگا که باعث شادابی پوست می شوند : پادماسانا (Padmasana) 

آموزش روندهای تمدد اعصاب

در گام دوم، فرصت انجام و امتحان نمودن روش‌های مختلف تمدد اعصاب به این دلیل طراحی‌شده‌اند تا به شما کمک کنند تا روشی را انتخاب نمایید که آن را ترجیح می‌دهید و می‌توانید به‌صورت متناوب و دنباله‌دار از آن استفاده نمایید. به‌منظور سامان دادن به نحوه‌ی انتخاب این روش‌ها توسط شما و همچنین برای اینکه بتوانید تشخیص دهید کدام روش بهترین نتیجه را برای بدن و موقعیت شما دارد، از معیار درجه‌بندی ارزیابی آزمایشگاهی (Lab Assessment) استفاده کنید. این معیار ارزیابی در پایان هر فصل در خدمت شما قرار خواهد گرفت. هرچند ما تحقیقات جامعی نداریم که بر اساس آن‌ها یک روش مشخص تمدد اعصاب را در اختیار شما قرار دهیم، ولی در حین توصیه جهت انتخاب یک روش تمدد اعصاب، می‌توانیم زمینه‌های مختلفی را در نظر بگیریم که به‌واسطه‌ی آن شما بتوانید، حالت مخصوص و مناسب خود را برگزینید. برای مثال اگر شما یک مسئله‌ی ادراکی و شناختی دارید،- مانند اضطراب اجتماعی و یا اعتمادبه‌نفس کم روش‌هایی که بتوانند بر روی ذهن شما تأکید داشته باشند، تأثیر خوبی ارائه خواهند دارد. این روش‌ها، با نام روش‌های ذهن به ماهیچه شناخته می‌شوند و می‌توانند دربرگیرنده‌ی تمدد اعصاب و آموزش اتوژن (خودزا) باشند. در طرفی دیگر اگر شما دارای مشکلات فیزیکی هستید مانند سردردهای ناشی از تنش و یا سندروم TMJ - روش‌هایی که بر بدن تمرکز دارند می‌توانند تأثیر بسیار خوبی داشته باشند. این روش‌های تمدد اعصاب با نام روش‌های ماهیچه به ذهن شناخته می‌شوند دربرگیرنده‌ی آرمیدگی تدریجی و یوگا هستند. معیار درجه‌بندی روش تمدد اعصاب باید به شما کمک کند تا بتوانید با آگاهی کامل تشخیص دهید که کدام روش می‌تواند با نیازهای شما همسو باشد.
به‌منظور استفاده از معیار ارزیابی و سنجش در ارزیابی‌های آزمایشگاهی، بهتر است که هر روش را حداقل به مدت یک هفته انجام دهید (طولانی‌تر، بهتر). حالات درونی شما می‌توانند هرروز تغییر کنند (برای مثال امکان دارد در اوقات مختلف روز، غذاهای مختلفی نیز بخورید) و همچنین محیط پیرامونی شما نیز هیچ‌گاه نمی‌تواند ثابت بماند (دما، صداها، کیفیت هوا)، بنابراین روند تمرینی یک‌روزه با یک‌روند تمرینی و تمرین یک‌روزه‌ی دیگر با روشی دیگر نمی‌تواند برای شما نتایج معتبر و مناسبی ارائه دهد. همچنین روند موردنظر را همان‌گونه که گفته‌شده باید انجام دهید با موقعیت درست، توالی، زمان و نوع محیطی درست و همچنین تمرین‌های ورزشی را با توصیه‌هایی که دریافت کرده‌اید همسو نمایید. بعد از بازه‌ی زمانی مناسب در راستای اجرای تمرین ، در معیار ارزیابی آزمایشگاهی به هرکدام از سؤال‌ها جواب دهید؛ سپس امتیازهای به دست آورده‌ی خود از هر جواب را جمع‌بندی کنید. هرچقدر امتیاز کلی کمتر باشد، روش تمدد اعصاب تناسب خوبی را باحالت کلی شما خواهد داشت.
امکان دارد متوجه این موضوع شده باشید که برخی از افراد فعال در زمینه‌های تمدد اعصاب لباس‌های پارچه‌ای می‌پوشند، از بخور استفاده می‌کنند و موهای خود را می‌تراشند و به مذاهب شرق دور اعتقاددارند. همچنین شما باید از این امر مطلع باشید که این فرایندها به‌طور حتم موردنیاز نیستند تا شما بتوانید از روندهای تمدد اعصاب بهره‌مند شوید. هرچند شراب می‌تواند بخش از مراسم مذهبی کاتولیک باشد، تمام افرادی که شراب می‌نوشند ضرورتاً کاتولیک نیستند. در همین راستا، تمام افرادی که به روش‌های تمدد اعصاب می‌پردازند ضرورتاً به مذهب خاص توجه ندارند.
TM (مراقبه، مدیتیشن متعالی): یک روش تمدد اعصاب که دربرگیرنده‌ی استفاده از یک کلمه‌ی سانسکریت به‌عنوان عامل مرکزی است.

تمدد اعصاب ،  مدیتیشن یا مراقبه  به چه معنایی است؟

مدیتیشن یک‌روند تمدد اعصاب ذهن به ماهیچه است که از یک عامل متمرکز برای پاک‌سازی ذهن استفاده می‌کند و درنتیجه فرد در این زمینه می‌تواند تغییرات روحی-روانی و جسمی مناسبی برای خود ایجاد کند. همان‌طور که تمرین‌های فیزیکی دارای مزایای تنکردشناختی مناسبی هستند، مدیتیشن نیز دارای مزایای فیزیکی است که شما به آن‌ها پی خواهید برد. هدف از مدیتیشن به دست آوردن کنترل بر روی قدرت توجه خود است تا بتوانیم انتخاب نماییم که بر چه عاملی تمرکز داشته باشیم تا اینکه اسیر فرازها و فرود های محیط جانبی خود باشیم.
مدیتیشن به یک عامل متمرکز کننده نیاز دارد. این عامل می‌تواند یک کلمه (مانترا)، تنفس و یا یک‌شکل هندسی باشد مثلا شکل هندسی ماندالا.ماندالا یک‌شکل هندسی است که به‌عنوان عامل جلب‌کننده‌ی تمرکز در حین روند مدیتیشن مورداستفاده قرار می‌گیرد.
تمدد اعصاب ریشه در فرهنگ‌های شرقی دارد (به‌بیان‌دیگر فرهنگ‌های هندی و تبتی) ولی در فرهنگ‌های غربی نیز به معروفیت و محبوبیت رسیده است. مهم‌ترین فردی که مدیتیشن را به جهان غرب برده است، ماهاریشی ماهش یوگی هست. ماهاریشی توانست یک سازمان بزرگ، جهانی و به میزان بسیار زیاد کارآمد را تأسیس کند تا به‌واسطه‌ی آن مدیتیشن متعالی و یا مراقبه TM را به افرادی آموزش دهند که استرس بسیار زیاد در زندگی خود تجربه می‌کنند و می‌خواهند که از آن فرار کنند. سادگی این روش با تأثیرگذاری بازاریابی سازمان‌های TM همراه شد و منجر به معروفیت سریع این روش گردید. به بیان کلی، برخلاف هزینه‌ی بالای اولیه‌ی این روش 125 دلار (که الآن بسیار بالاتر است)، تعداد زیادی از افراد TM را یاد گرفتند و آن را انجام دادند (10000 نفر هرماهه در طول دهه‌ی 1970 در ایالات‌متحده‌ی آمریکا در این برنامه شرکت می‌کردند).
پیش‌زمینه‌ی ماهاریشی به‌نوبه‌ی خود جالب‌توجه است. ماهست پراسود وارما (اسم وی هنگام تولد) در سال 1918 به دنیا آمد و مدرک خود را در رشته‌ی فیزیک در سال 1942 از دانشگاه الله‌آباد در هندوستان کسب کرد. هرچند قبل از اینکه در رشته‌ی تخصصی خود شروع به کار نماید، با یک رهبر مذهبی به نام سوامی براهماناندا ساراسواتی دیدار کرد و به آموزش در حضور وی پرداخت. سیزده سال بعد از آموزش‌های مذهبی، وی بر آن شد تا یک روش مدیتیشن ساده‌ای ایجاد کند که همه‌ی افراد می‌توانند از آن استفاده کرده و از مزایای آن بهره‌مند گردند. دو سال طول کشید تا به‌واسطه‌ی انزوایی که در غاری در دل کوه هیمالیا برگزید، بتواند روش TM را توسعه دهد و بعدها به‌واسطه‌ی ایجاد ارتباط، تبلیغات و انجمن دانشجویان بین‌المللی مدیتیشن این روش را به گوش جهانیان رساند. در ادامه مقاله............... به انواع مدیتیشن ، مزایا و چگونگی انجام مدیتیشن می پردازیم.

در سیارک بخوانیم:

طراحی اتاق مدیتیشن 

طراحی اتاق مدیتیشن بخش دوم 

مزایای مدیتیشن 

چگونه مدیتیشن انجام دهیم 

مدیتیشن به چه معناست 

انواع مدیتیشن، یوگا،سوگا و زن سوتو 

5 حرکت یوگا برای استقامت بدن 

نکات پایه ای تمرینات یوگا برای افراد مبتدی

10 حرکت یوگا که می تواند شگفتی ساز شود 

نظرات

در ادامه بخوانید...