معرفی ابزار های سربرگ HOME

در

نرم افزار ورد (به انگلیسی: Microsoft word) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

 

با توجه به این  که نرم افزار ورد Word بسیار گسترده است و اگر بخواهم به طور کامل ورد Word را آموزش بدهم هم وقت زیاد می خواهد و هم طولانی می شود و همچنین یادگیرنده نیز پس از خواندن قسمتی از آن خسته شده و ممکن است از خواندن ادامه مطلب منصرف شود پس آموزش ورد Word  را در چندین جلسه در مقاله های کوتاه ارائه می دهم که با خواندن آنها بتوانید در حد پیشرفته از نرم افزار ورد Word استفاده کنید و نیاز های خود را با آن برطرف سازید. اگر مبتدی هستید مقاله دیگری با عنوان شروع کار با نرم افزار ورد Word را که در سایت سیارک منتشر کرده ام بخوانید در این جلسه از آموزش قصد دارم ابزار های سربرگ HOME در نرم افزار ورد Word  و کاربرد هر یک از آنها را توضیح دهم.

قبل از هر توضیحی بدانید که اگر اشاره گر یا پوینتر خود را بر روی هر یک از ابزارها ببرید و چند ثانیه نگه دارید نام آن ابزار و توضیحی انگلیسی البته مختصر در یک کارد به شما نشان داده می شود که با حرکت موس یا اشاره گر ناپدید می شود.

 

 

در این عکس سربرگ HOME با یک کادر مستطیلی قرمز مشخص شده است. در زیر آن ابزارهای مختلف در داخل گروه های کوچکتر با نام های clipboard, font, paragraph, style, editing تقسیم بندی شده اند. در کنار این گروه ها در سمت راست ریبون یک فلش رو به بالا شماره 1 وجود دارد که اگر بر روی آن کلیک کنید ریبون مخفی می شود و فضای بیشتری را در نرم افزار ورد Word در اختیار محیط کار شما قرار می گیرد. 

 

نرم افزار ورد پس از مخفی کردن ریبون

 

اگر بخواهید دوباره از ابزارها در نرم افزار ورد Word استفاده کنید کافی است بر روی سربرگ مورد نظر خود کلیک کنید تا ابزارهای مربوط به آن در ریبون ظاهر شوند. ابزار مورد نظر خود را انتخاب کنید اما وقتی به محیط کار خود برگردید ریبون دوباره مخفی می شود. اگر می خواهید ابزار ها همیشه در دسترس باشند باید بر روی آیکن موجود در نوار عنوان شماره 2 کلیک کنید با این کار سه گزینه ظاهر می شود. گزینه اول Auto-hide ribbon همه چیز را مخفی می کند و فقط صفحه سفید را که محیط کارتان است باقی می گذارد. د راین حالت در بالا گوشه راست سه آیکن دارید. علامت ضربدر نرم افزار وردصفحه را می بندد.علامت ... سه نقطه همه ابزارها و سربرگ ها را دوباره به صورت موقت ظاهر می کند و شکل شماره 2 دسترسی شماره را به سه گزینه ای که یکی از آنها Auto-hide ribbon بود و آن را توضیح دادیم فراهم می کند.

 

 

دومین گزینه Show Tabs   می باشد

با کلیک بر روی این گزینه فقط تب ها یا سربرگ ها به صورت همیشگی نمایش داده می شوند. برای دسترسی به ابزار های هر سربرگ در نرم افزار ورد Word باید بر روی آن سربرگ کلیک کنید که نمایش گروه ها و ابزار ها موقتی است و با انتخاب یک ابزار دوباره مخفی می شوند و فقط نوار عنوان و تب ها و محیط کار باقی می مانند.

 

 

گزینه سوم Show Tabs And Commands است.

این گزینه همه نوارها، سربرگ ها، ابزار ها و ... را به صورت دائمی بر روی صفحه در نرم افزار ورد Word قرار می دهد تا وقتی که خودتان بخواهید آن را تغییر بدهید و می توانید مستقیم به همه ی آنها دسترسی داشته باشید.

 

 

به آیکن شماره 3 در عکس بالا توجه کنید. در سمت چپ آن چند میانبر وجود دارد تعداد و نوع این میانبر ها را می توانید از طریق Customize Quick Access Toolbar یا همان آیکن شماره 3 تنظیم کنید. بر روی آن کلیک کنید لیستی برای شما ظاهر می شود هر کدام را که خواستید انتخاب کنید تا تیک بخورد و در سمت چپ ظاهر شود و اگر خواستید گزینه ای را حذف کنید کافی است علامت تیک آن را بردارید.

 

بعد از این توضیحات بهتر است به دیگر گروه ها و ابزار های سربرگ HOME در نرم افزار ورد Word بپردازیم. در گروه clipboard چهار ابزار با نام های کپی copy کات cut پست paste و فرمت پرینتر format printer وجود دارد. قبل از توضیح این چهار مورد به گوشه سمت چپ پایین هر گروه دقت کنید در آنجا یک آیکن وجود دارد که با کلیک بر روی آن ابزار های بیشتری در رابطه با تنظیمات مخصوص آن گروه در اختیارتان قرار می گیرد.

 

 

به یاد داشته باشید در اکثر موارد لازم است قبل از انجام یک تغییر، قسمتی یا همه ی  متن مورد نظر خود را انتخاب کرده باشید. به عنوان مثال تا هنگامی که متنی را انتخاب نکرده باشید گزینه های کپی و بریدن در دسترس نیست اما وقتی متن را انتخاب کردید فعال می شوند. برای این که یک متن را از یک جای نوشته خود بردارید ببرید یا کات کنید باید ابتدا آن را انتخاب کنید سپس گزینه کات را بزنید و در جای جدید که مورد نظرتان است کلیک کنید تا اشاره گر به آنجا منتقل شود و سپس گزینه paste را بزنید در این عملیا ت متن از جای اولیه خود برداشته می شود و به جای جدید می رود و پس از پایان کار متن در جای جدید قرار گرفته است اما در جای اول خود نمانده است.

 

تفاوت اصلی کات با کپی در نرم افزار ورد Word نیز همین مورد است زیرا که در کپی کردن متنی که برمی داریم پس از paste کردن، هم در جای اول خود و هم در جای جدید وجود خواهد داشت. برای کپی کردن ابتدا متن را انتخاب کنید سپس بر روی کپی کلیک کنید و در نهایت در جای جدی کلیک کنید و بر روی paste کلیک کنید. گزینه دیگر فرمت پرینتر است. فرض کنید در یک جای متن یک سری فرمت یا تنظیمات خاص بر روی متنی اعمال کرده اید؛ مانند: اندازه و نوع فونت، رنگ متن و ... حال می خواهید همان تنظیمات را بر روی یک قسمت دیگر از متن اعمال کنید. نگران نباشید! لازم نیست همه تنظیمات را تک تک انجام دهید کافی است متنی که آن فرمت را دارد یا حتی قسمتی از آن را انتخاب کنید وبر روی فرمت پرینتر کلیک کنید سپس به متنی که می خواهید آن فرمت را اعمال کنید بروید و کافی است فقط آن متن را انتخاب کنید. خواهید دید که تنظیمات اعمال می شود.

 

گروه فونت

در این گروه نیز یک سری ابزار وجود دارد که کار با همه ی آنها بسیار آسان است. د ربالای این گروه از ابزار ها در سمت راست یک کادر مستطیلی وجود دارد که در داخل آن نام فونت نوشته شده است. با استقاده از فلش یا تایپ  در کادر مستطیلی می توانید فونت مورد نظر خود را انتخاب کنید. در سمت راست فونت اندازه فونت قرار دارد که آن را نیز می توانید با استفاده از علامت فلش یا تایپ عدد اندازه مورد نظر خود در کادر مربوط به سایز تغییر دهید.(سیارک)

در سمت راست انداره متن علامت A  با فلش رو به بالا وجود دارد. با کلیک بر روی آن یک واحد به اندازه متن اضافه می شود و در سمت راست آن نیز علامت A  با فلش رو به پایین قرار دارد. با کلیک بر روی آن یک واحد از اندازه متن کم  می شود. علامت B با عث برجسته تر شدم متن می شود یا به عبارت دیگر متن را بزرگتر و پر رنگ تر می کند. علامت I یا ایتالیک متن را به صورت کج که فرمت مخصوص به خود است و در بعضی موارد زیبا است نشان می دهد. علامت U زیر متن خط می کشد که نوع خط نیز از طریق فلش رو به پایین آن می تواند تعیین شود. علامت abc وسط متن خط می کشد. علامت x2 subscriptبرای نوشتن برخی از فرمول ها با موارد دیگر مناسب است مانند : CH3COOH  طرز استفاده آسان به این صورت است که ابتدا فرمول را نوشته و سپس عدد مورد نظر را که می خواهید پایین تر باشد انتخاب کنید و سپس x2  را بزنید. البته در حین نوشتن هم می شود از آن استفاده کرد. کار با علامت x2  superscript نیز مانند subscript است.

 این چند مورد دو روش کاربرد دارد. در روش اول ابتدا متن را انتخاب کنید و سپس با استفاده از این ابزار ها ویژگی های مورد نظر خود را اعمال کنید. در روش دوم ویژگی های مورد نظر خود را تنظیم کنید تا در متنی که قرار است بنویسید اعمال شود.

 

افکت متن Text Effects and Typography

همان گونه که از نامش پیداست افکت ها یا حالت های نمایش مختلفی به متن شما می دهد. در نرم افزار ورد Word متن خود  را انتخاب کنید بر روی افکت متن کلیک کنید و از میان آنها که بسیار زیاد هم هستند یکی را انتخاب کنید تا تغییر در متن اعمال شود. در سمت راست افکت متن رنگ هایلایت  متن قرار دارد برای استفاده از این مورد نیز متن را انتخاب کنید و بر روی آیکن هایلات متن کلیک کنید و رنگ دلخواه خود را انتخاب کنید پس از این کار مانند این است که با ماژیک فسفری متن را علامت گذاری کرده باشید. در سمت راسا هایلایت متن علامت  رنگ متن  قرار دارد برای استفاده از این مورد نیز ابتدا متن را انتخاب کنید و سپس رنگ مورد نظر خود را بر روی آن اعمال کنید یا ابتدا بر روی آیکن رنگ فونت کلیک کنید و رنگ مورد نظر را انتخاب کنید تا متنی که می نویسید با آن رنگ نوشته شود.

 

برای استفاده از آیکن Aa ابتدا متن را انتخاب کنید سپس بر روی آیکن کلیک کنید.5 گزینه برای انتخاب وجود دارد. گزینه Sentence case اولین حرف اولین کلمه از هر عبارت را با حرف بزرگ و بقیه حروف و کلمات را کوچک می نویسد.گزینه lowercase همه حروف را به صورت کوچک می نویسد. گزینه UPPERCASE همه حروف را بزرگ می نویسد. گزینه Capitalize Each Word حرف ابتدای هر کلمه را به صورت بزرگ و بقیه حروف آن کلمه را کوچک می نویسد و گزینه tOGGLE cASE  حرف اول هر کلمه را کوچک و بقیه حروف آن کلمه را بزرگ می نویسد . این موارد برای انگلیسی بیشتر کاربرد دارد. آخرین آیکن این گروه یعنی Clear All Formatting در بالا در گوشه سمت راست است. اگر می خواهید متن بدون هر گونه فرمت یا ویژگی خاصی باشد متن را انتخاب کنید و بر روی این گزینه کلیک کنید تا هر ویژگی از قبیل رنگ متن، اندازه متن یا هر چیزی از بین برود و فقط یک متن ساده باقی بماند.

 

ابزارهای گروه پاراگراف

 

 در این قسمت توضیح ها بر اساس ترتیب شماره ها نیست و شماره ها فقط برای جلوگیری از سر درگمی است. شکل شماره 8 مربوط به پاراگراف است هر زمانی بر روی آن کلیک کنید در انتهای هر پاراگراف یکی از این علامت ها قرار می گیرد. به این صورت پاراگراف ها مشخص می شوند. شکل شماره 6 پاراگراف بندی متن را برای نوشتن متون فارسی راست چین می کند و شکل شماره 5 پراگراف بندی را برای نوشتن متون انگلیسی چپ چین می کند.

 

ابتدا یکی از این دو مورد را انتخاب کنید و سپس یکی از سه مورد کادر قرمز را انتخاب کنید اولین مورد در کادر قرمز از سمت راست، شماره 3 ،  برای راست چین کردن جمله بندی ها است مورد وسط کادر قزمز، شماره 2، عبارت شما را از نظر افقی در وسط صفحه قرار می دهد و شماره 1 برای چپ چین کردن می باشد.آیکن شماره 4 justify برای در یک راستا قرار دان خطوط از راست و چپ به صورت عمودی است و با این کار خطوط از راست و چپ از نظر عمودی در یک راستا قرار می گیرند. آیکن شماره 7 برای sort  کردن یا منظم و ترتیب بندی کردن متن است. با کلیک بر روی آن یک پنجره باز می شود که می توانید تنظیمات خود را در آن اعمال کنید. آیکن شماره 9 باری افزایش یا کاهش فاصله بین خط ها است. قسمتی از متن یا همه متن را در نرم افزار ورد Word انتخاب کنید و بر روی آیکن فاصله خطوط کلیک کنید تا گزینه های 1.0 تا 3.0 در اختیارتان قرار داده شود.

 

در قسمت پارگراف آپشن به تنظیمات بیشتر دسترسی دارید و گزینه های دیگری نیز وجود دارد. شکل شماره 10 Borders نام دارد با استفاده از این ابزار می توانید متن خود را داخل یک کادر قرار دهید. ابتدا متن را انخاب کنید سپس بر روی فلش جلو آیکن شماره 10 کلیک کنید تا لیستی از امکانات ایجاد کادر در دسترستان قرار بگیرد. با توجه به شکل ها مشخص است که هر مورد چه کاری انجام می دهد مثلا بالا یا پایین یا راست یا چپ متن را خط بکشید یا متن را در درون یک کادر قرار دهید یا داخل متن و ... در پایین لیست چند گزینه دیگر وجود دارد که مهم ترین آنها Borders and shading  است.

 

وقتی بر روی آن کلیک کنید پنجره ای باز می شود که سه تب یا سربرگ با نام های Borders, page border , shading دارد. در قسمت بردر می توانید تنظیمات مربوط به حاشیه های متن انتخاب شده را انجام دهید و در پیج بردر نیز می توانید حاشیه را برای صفحات ورد تعیین کنید. نگران نباشید و با این گزینه ها کار کنید.  شماره 11 برای رنگ آمیزی پس زمینه متن است. ابتدا متن را انتخاب کنید سپس بر روی shading کلیک کنید که همان  شماره 11 است. همچنین در  گزینه Borders and shading نیز وجود داشت. یک رنگ انتخاب کنید تا پس زمینه متن انتخاب شده رنگ شود. شماره 12 و 13 یعنی Increase Indent و Decrease Indent برای دور کردن و نزدیک کردن پاراگراف ها به حاشیه است.

 

اگر متنی در نرم افزار ورد Word دارید که یک عنوان شامل چند زیر شاخه است می توانید از علامت گذاری یا شماره گذاری آنها استفاده کنید. Bullets, Numbering و Multilevel List  شماره های 14و15و16این کار را برای شما انجام می دهند. متن مورد نظر را علامت بزنید و سپس بر روی فلش بولتس یا نامبرینگ یا مولتی لول لیست کلیک کنید هر کدام را که انتخاب کرده باشید چندین گزینه برای انتخاب دارد که می توانید به دلخواه یکی را انتخاب کنید البته اگر قبل از نوشتن متن یکی از روش های علامت گذاری یا شماره گذاری را انتخاب کرده باشید شماره ها یا علامت ها در حین نوشتن اعمال می شوند و با هر بار زدن اینتر یک شماره جدید اضافه می شود.

 

استایل ها

 

استایل ها در نرم افزار ورد Word کاربرد زیادی دارند از تغییر ویژگی یک متن گرفته تا فهرست بندی یک کتاب را با استفاده از استایل ها می توان انجام داد. برای اعمال یک استایل آن را انتخاب کنید و متن خود را بنویسید یا ابتدا متن را بنویسید سپس قسمتی از متن را انتخاب کنید و استایل مورد نظر را اعمال کنید.

گروه آخر در سربرگ HOME گروه ادیتینگ است. همان گونه که از نامش پیداست کاربرد ابزار های این گروه در اصلاح متن است. این گروه سه گزینه پیدا کردن یا find انتخاب یا select و جایگزینی یا replace را دارا می باشد. اگر بر روی find  کلیک کنید یک پنجره در سمت چپ باز می شود که می توانید کلمه مورد نظر خود را در آن جست و جو کنید.

جایگزینی

با کلیک بر روی جایگزینی در نرم افزار ورد Word  پنجره زیر باز می شود که سه سربرگ دارد یافتن، جایگزینی، رفتن به.

 

کاربرد یافتن را توضیح دادیم. در سربرگ replace  در قسمت find what کلمه ای را که می خواهید پیدا کنید بنویسید و در قسمت replace with  کلمه ای که می خواهید جایگزین کلمه قبلی شود را بنویسید. سپس با استقاده از گزینه find next در نرم افزار ورد Word  ابتدا کلمه را پیدا کنید و سپس گزینه replace را بزنید و این کار را ادامه دهید تا تمام کلمات را جایگزین کنید یا اینکه همان ابتدای کار replace all را بزنید تا همه کلمه ها به صورت خودکار جایگزین شوند.

قسمت انتخاب نیز گزینه هایی را برای انتخاب همه با قسمتی از متن به شما می دهد.

 

تا اینجا تمام ابزار های این قسمت را به صورت کلی و کاربردی توضیح دادیم . هر چند که می توان بسیار بیشتر بر روی این موارد بحث کرد ولی تا این حد نیز کافی است و در مباحث بعدی به میانبر های این ابزار ها و سایر مباحث می پردازیم.

نظرات

در ادامه بخوانید...

تایپ سریع فرمول ها و معادلات ریاضی با کلید میانبر

در

با استفاده از قابلیت Equation در نرم‌افزار Microsoft Word ، معادلات و فرمول‌های ریاضی را می شود تایپ کرد. با استفاده از یک کلید میان‌بر می‌توان این کار را سریع‌تر از قبل نیز انجام داد. 


در ابتدا نرم‌افزار Microsoft Word را اجرا کنید و در فایل خود به محلی که می خواهید فرمول ریاضی را وارد کنید رفته و مراحل زیر را اجرا کنید.
- سپس کلیدهای ترکیبی Alt و = را با هم فشار دهید.
- ویرایشگر Equation  روی صفحه مثل عکس زیر روشن می شود.


- اعداد و کاراکترهای دلخواه خود را تایپ کنیدو یا با استفاده از نمادهای نوار ابزار بالای صفحه آن‌ها را وارد ویرایشگر کنید.
- این میانبر روی کلیه‌ی نسخه‌های آفیس اجرا می شود.

نرم افزار ورد (به انگلیسی: Microsoft word) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

این پست آموزش ورد را چگونه می‌بینید؟ برای شما مفید بود؟ لطفا با نوشتن کامنت در زیر ما را مطلع کنید. (سیارک

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش ورد ، ابزار های سربرگ INSERT

در

نرم افزار ورد (به انگلیسی: Microsoft word) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

 

 قبل از این در زمینه آموزش ورد و کار با نرم افزار ورد Word مباحث دیگری مانند کار با نرم افزار ورد Word، معرفی سربرگ HOME یا شروع کار با نرم افزار ورد  Word و ... را منتشر نموده ام که اگر مقدمات کار با ورد را نمی دانید به آنها مراجعه کنید. من در این مجموعه آموزش ها سعی داشته ام از ساده به پیشرفته آموزش ها را آغاز کنم تا کاربردی باشد و همه بتوانند از آن استفاده کنند پس اگر در یک جلسه آموزش همه موارد را نگفتم و یا به موارد بسیار ساده اشاره کردم این را در نظر داشته باشید که در جلسات بعد آموزش ها پیشرفته تر خواهد شد و موارد ساده نیز برای کاربرانی است که به تازگی شروع به کار نموده اند و هدف از این مقالات استفاده ی همه ی عزیزان است پس تا آخر با ما باشید و مقالات بعدی را نیز دنبال کنید.

آموزش ابزار های سربرگ INSERT 

در این جلسه آموزش ورد کاربردی ترین ابزار های سربرگ INSERT  در نرم افزار ورد Word را به صورت عملی و کاربردی توضیح می دهم. این سربرگ مانند سایر سربرگ ها بسیار مهم است. نرم افزار ورد Word از اجزای کوچک تشکیل شده است که درکنار هم سیستم قدرتمندی را تشکیل می دهند. نرم افزار ورد Word را مانند یک ماشین فرض کنید که قطعات کوچک در کنار هم قرار می گیرند و یک وسیله قدرتمند را می سازند. لازمه کارکرد ماشین وجود تمام قطعات است که اگر قطعه ای نباشد شاید ماشین کار کند اما کارکردش خوب نیست. یا مثالی دیگر آشپزی است. شما با قاشق، چاقو، انواع ظروف و انواع مواد غذایی یک غذای خوشمزه درست می کنید حال فرض کنید که چند مورد از پیش نیاز ها را نداشتید در آن صورت غذای شما چندان تعریفی نخواهد داشت و البته کار با نرم افزار ورد Word نیز این گونه است. لازم است یاد بگیرید تک تک ابزار های کوچک هر سربرگ چه کاربردی دارد تا بتوانید بهترین استفاده را از این نرم افزار داشته باشید.

 

 

سربرگ INSERT دارای گروه های زیر از ابزار ها است. Pages, Tables, Illustration, Add-ins, Media, Links, Comments, Header & Footer, Text و Symbols . در گروه Pages سه ابزار مهم وجود دارد. ابتدا به معرفی کاور پیج Cover Page می پردازیم. گزینه کاور پیج را انتخاب کنید. همان گونه که می بینید تعداد زیادی قالب آماده در اختیارتان می گذارد. با توجه به نیاز خود یکی از قالب ها را انتخاب کنید. خواهید دید که قالب مورد نظر در صفحه نخست کار شما قرار می گیرد و البته به دلخواه شما قابل تغییر است. این قسمت همان جلد مقاله، کتاب یا هر کار دیگری خواهد بود. گزینه ای که در زیر این مورد قرار دارد.

Blank Page

Blank Page  است. با استفاده از این گزینه می توانید در نرم افزار ورد Word در هر جایی از کار خود یک صفحه خالی ایجاد کنید و آن را به دلخواه خود پر کنید. اگر می خواهید قبل از صفحه ی خاصی یک بلنک پیج ایجاد کنید ابتدای آن صفحه کلیک کنید و گزینه بلنک پیج را انتخاب کنید و یا اگر  می خواهید بعد از آن صفحه اضافه شود در انتهای صفحه کلیک کنید و گزینه بلنک پیج را انتخاب کنید.

Page Break

گزینه دیگر در گروه پیج از سربرگ اینسرت یا درج کردن در نرم افزار ورد Word ، گزینه پیج بریک یا Page Break است. این گزینه برای جداسازی دو قسمت از یکدیگر است. بگذارید با مثال برایتان توضیح دهم. احتمالا بسیاری از کتاب ها را دیده اید که شماره گذاری آنها از ابتدا تا مقدمه با استفاده از حروف الفبا است و از مقدمه به بعد با استفاده از اعداد است که از یک نیز آغاز می شود. برخی از ویژگی ها مانند: حاشیه گذاری، شماره صفحه و ... اگر به صورت عادی اعمال شود تمام صفحات یک ویژگی را کسب می کنند اما شما با استفاده از خاصیت پیج بریک کار خود را به دو یا چند قسمت تقسیم کنید و برای هر قسمت نیز از ویژگی های متفاوت استفاده کنید.

 

در انتهای صفحه ای که می خواهید از آن به بعد ویژگی های دیگری را اعمال کنید کلیک کنید و گزینه پیج بریک را انتخاب کنید. حال در صفحات قبل از پیج بریک ویژگی های مورد نظر خود را اعمال کنید و سپس در یکی از صفحات بعد از پیج بریک کلیک کنید و ویژگی های دیگری را اعمال کنید. البته در نظر داشته باشید که استفاده از شماره گذاری صفحات با استفاده از پیج بریک ممکن است نیاز به تمرین بیشتری داشته باشد. شما باید بتوانید همزمان از پیچ بریک و فوتر و نامبر پیج استفاده کنید.

Tables

بعد از گروه پیج به گروه جدول ها یا Tables  می پردازیم. در این گروه فقط یک ابزار در نرم افزار ورد Word وجود دارد و آن هم Table یا جدول است.

بر روی آن  کلیک کنید پنجره ای کوچک در زیر آن باز می شود که چندین گزینه متفاوت دارد از ابتدا شروع به توضیح می کنیم. از گوشه سمت چپ بالا اگر اشاره گر موس خود را بر روی مربع ها به سمت پایین گوشه راست به حرکت در بیاورید تعداد ستون ها و ردیف های جدول را انتخاب خواهید کرد که در بالا نیز با عدد مانند 7*9 به شما نشان داده خواهد شد کافی است در هر جایی که به نظرتان تعداد سطر ها و ستون ها کافی بود کلیک کنید تا جدولی با آن ابعاد برایتان ساخته شود.

 

 

با ایجاد جدول در نرم افزار ورد Word ، سربرگ وابسته مربوط به آن نیز در سمت راست سایر سربرگ ها باز می شود که می توانید از ابزار های آن استفاده کنید. در هر خانه از جدول می توانید متن و ویژگی های مختلف مربوط به آن را قرار دهید. در خانه مورد نظر کلیک کنید و از ابزار های سربرگ HOME استفاده نمایید.

Insert Table

همان گونه که در عکس مشاهده می کنید این فقط یکی از راه های ساخت جدول در نرم افزار ورد Word بود. در زیر مربع ها گزینه دیگری با نام Insert Table  وجود دارد. بر روی این گزینه کلیک کنید تا پنجره ای برای شما باز شود. در این پنجره می توانید تعداد سطر یا ردیف و ستون ها را در دو کادر وارد کنید و در زیر آن ها نیز سه گزینه برای تعیین سایر ویژگی های جدول مانند عرض خانه ها و ... وجود دارد. در هر حال تعداد سطر ها و ستون ها را وارد نموده و بر روی OK کلیک کنید تا جدول مورد نظرتان ایجاد شود.

Draw Table

در زیر Insert Table نیز گزینه دیگری به نام Draw Table در نرم افزار ورد Word قرار دارد. اگر بر روی آن کلیک کنید اشاره گر شما به شکل یک مداد تبدیل می شود اگر این گزینه را اشتباه انتخاب کردید یا هر زمان خواستید از این حالت خارج شوید کلید esc  از صفحه کلید را بزنید یا دوباره به Table بروید و بر روی Draw Table کیلک کنید.

 

فرض می کنیم می خواهید از این ابزار در نرم افزار ورد Word استفاده کنید ابتدا آن را انتخاب کنید و سپس به صفحه کار خود برگردید در یک جای صفحه که به نظرتان برای درج جدول مناسب است دوبار کلیک کنید اما در بار دوم آن را رها نکنید سپس با حرکت موس اندازه جدول خود را تعیین کنید. در ادامه با همین روش از راست به چپ یا برعکس یا از بالا به پایین یا برعکس سطر ها و ستون ها را ایجاد کنید. نکته مهم این است که اگر می خواهید یک خانه  را به صورت مورب به دو قسمت تبدیل کنید بر روی گوشه بالا سمت راست خانه مورد نظر کلیک کنید و سپس موس را به سمت پایین گوشه سمت چپ بکشید یا این کار را در گوشه های دیگر انجام دهید.

 

Quick Table

گزینه دیگر تبدیل متن به جدول است و در زیر آن درج یک صفحه از مایکروسافت اکسل قرار دارد و در نهایت گزینه دیگری با نام کویک تیبل قرار دارد که لیستی از گزینه های مختلف را به شما می دهد و می توانید از آنها استفاده کنید.

Illustration 

در گروه دیگری با نام Illustration ابزار هایی برای درج عکس، درج عکس آنلاین، شکل ها، چارت های سازماندهنده و نمودار ها و اسکرین شات وجود دارد. با استفاده از ابزار Pictures می توانید از هر جای کامپیوتر عکسی را انتخاب کنید و آن را در سندی که در ورد در حال ساخت آن هستید قرار دهید. با کلیک بر روی آن پنجره ای باز می شود که در سمت چپ می توانید مکان عکس را مشخص کنید و در سمت راست آن می توانید عکس را انتخاب کرده و گزینه insert  را بزنید! عکس در صفحه کار در ورد قرار می گیرد.

Online Picture

گزینه Online Picture همان گونه که از نامش مشخص است برای گرفتن عکس از اینترنت و درج در کار در نرم افزار ورد Word است. با کلیک بر روی آن پنجره ای باز می شود و از طریق آن می توانید کار ردرج کردن عکس را انجام دهید فقط اطمینان حاصل کنید که به اینترنت متصل هستید.

Shapes

Shapes در داخل خود لیستی از گروه هایی از شکل ها را دارد که می توانید هرکدام از آنها را درج کنید. این شکل ها می توانند بسیار کاربردی باشند. بر روی Shapes کلیک کنید و شکل مورد نظر خود را انتخاب کنید به صفحه کار خود برگردید و با دو بار کلیک و کشیدن موس شکل را رسم کنید. حال می توانید شکل را بچرخانید یا تغییر سایز دهید و یا جابه جا کنید. در نهایت می توانید بر روی شکل کلیک راست کنید و با انتخاب Add Text متنی را در داخل شکل بنویسید.

SmartArt

SmartArt   برای رسم انواع چارت ها در نرم افزار ورد Word مناسب است فرض کنید یک عنوان دارید که چند زیر مجموعه دارد و هرکدام از زیر مجموعه ها چند زیر مجموعه دارد در این صورت می توانید از SmartArt استفاده کنید بر روی آیکن آن کلیک کنید تا پنجره ای باز شود. در سمت چپ این پنجره نوع چارت مورد نظر را انتخاب کنید و در وسط پنجره از گزینه های مختلف آن نوع یک مورد را انتخاب کنید. در سمت راست نیز می توانید شکل و اطلاعات آن را مشاهده کنید. وقتی مطمئن شدید همان چیزی است که می خواهید بر روی OK کلیک کنید و سپس به دلخواه خود اطلاعات را وارد نمایید.

 

مطمئناً شما نیز بر این مسئله آگاه هستید که داده های خام برای این که راحت تر تجزیه و تحلیل شوند بهتر است در جدول قرار بگیرند و برای سادگی بیشتر و مشاهده سریع تر و برداشت و نتیجه گیری از آنها بهتر است به صورت نمودار باشند. اگر می خواهید یک نمودار داشته باشید بهتر است کمی با نرم افزار اکسل کار کرده باشید البته اگر کار نکردید می توانید با آزمون و خطا کار خود را پیش ببرید. وقتی بر روی Chart کلیک کنید یک صفحه اکسل باز می شود تا اطلا عات نمودار را در آن ثبت کنید و پس از ثبت اطلاعات نمودار شما در ورد آماده است.

 Screenshot

هنگامی که دارید در نرم افزار ورد Word کاری را انجام می دهید اگر خواستید از دسکتاپ خود یا از پنجره های باز کامپیوتر یک عکس در ورد قرار دهید بر روی Screenshot کلیک کنید پنجره ای کوچک باز می شود که در آن می توانید عکس یکی از پنجره های باز ویندوز را انتخاب کنید تا اضافه شود یا این که بر روی Screen Clipping کلیک کنید تا به صفحه دسکتاپ رفته و در آنجا دو بار کلیک و کشیدن و رها کردن محدوده عکس را مشخص کنید تا عکس گرفته شده و در ورد قرار بگیرد.

Add-ins

Add-ins یک سری فایل هستند که افراد متخصص یا شرکت مایکروسافت آنها را برای کمک به کاربران طراحی می کنند که ممکن است برخی از آنها در نزم افزار به صورت غیر فعال وجود داشته باشند و نیاز باشد برای استفاده آنها را فعال کنید. در این گروه ابزار هایی وجود دارد که یکی از آنها ویکی پدیا است. با استفاده از این ابزار می توانید کلمه ای را سرچ کنید تا در ویکی پدیا به صورت اتوماتیک جست و جو شود و اطلاعات در ورد درج شود. کار سایر موارد نیز شبیه به این مورد است.

Media Group

در گروه مدیا گزینه ویدیو آنلاین وجود دارد. در اینجا می توانید از بینگ و جاهای دیگر ویدیو دانلود کرده و در ورد درج کنید.

link

در گروه لینک، گزینه هایپر لینک برای ایجاد لینک در نوشته تان است. نوشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و بر روی هایپر لینک کلیک کنید. سپس می توانید یکی از گزینه های فایل خارجی یا صفحه وب، همین فایل، ایجاد فایل جدید و یا آدرس ایمیل را انتخاب کنید و به سادگی نوشته را به هر کدام از این موارد لینک دهی کنید.

 Bookmark

در ادامه این گروه Bookmark دیده می شود این گزینه همراه با هایپر لینک کاربرد دارد. ابتدا یک قسمت از متن را انتخاب کنید، گزینه Bookmark را انتخاب کنید. پنجره ای باز می شود که در بالا جایی برای درج نام Bookmark وجود دارد یک نام برای آن انتخاب کنید و گزینه Add که در سمت راست است را بزنید سپس پنجره را ببندید. حال از هر جایی که دوست داشتید با استفاده از هایپرلینک یک لینک به این Bookmark یا هر Bookmark دیگری ایجاد کنید. اگر به راهنمایی بیشتر نیاز داشتید گزینه Tell me more را بزنید و از راهنمایی آنلاین برخوردار شوید.

Cross reference

گزینه Cross reference نیز مانند هایپر لینک است و به جایی خاص از متن شما اشاره می کند. تفاوت Cross reference د راین است که گزینه های بیشتری را در اختیار شما قرار می دهد. از این طریق می توانید به بوک مارک، پاورقی، شماره صفحه و ... رفرنس دهی و لینک دهی کنید.

در گروه کامنت یک ابزار با نام کامنت وجود دارد. قسمتی از متن را علامت بزنید و با استفاده از کامنت یادداشتی در باره آن قسمت بنویسید.

(Header & Footer

گروه هدر و فوتر (Header & Footer) در نرم افزار ورد Word بسیار مهم است. در این گروه سه ابزار مهم با نام های هدر(Header)، فوتر (Footer) و شماره صفحه(Page Number) وجود دارد.  با استفاده از هدر می توانید در بالای صفحات متنی را قرار دهید که به دلخواه شما این متن می تواند نام نویسنده، عنوان کتاب یا فصل مورد نظر شماره صفحه یا هر چیزی باشد. فوتر نیز مانند هدر است با این تفاوت که فوتر در پایین صفحه قرار می گیرد.گزینه پیج نامبر نیز همان گونه که از نامش پیداست برای شماره گذاری صفحات است.فارسی کردن شماره صفحات در ورد در ورد را بخوانید

 

ابتدا در نرم افزار ورد Word به هدر می پردازیم. گزینه هدر را انتخاب کنید و در پنجره ای که باز شده است یکی از قالب ها را انتخاب نمایید تا به صورت اتوماتیک به صفحه کار برگردید حال متن مورد نظر خود را در قالب هدر وارد کنید تا در تمام صفحات قرار گیرد اگر می خواهید هر فصل یا قسمت های مختلف متن های مختلف داشته باشد همان گونه که قبلا هم گفتم از بریک پیج استفاده کنید که برای فوتر و پیج نامبر هم کاربرد دارد.

 

حال اگر می خواهید هدر خود را در نرم افزار ورد Word  تغییر دهید دو بار بر روی بالای صفحه کلیک کنید یا گزینه هدر و سپس اصلاح هدر (Edit Header) را انتخاب کنید. برای حذف هدر نیز هدر و سپس حذف هدر (Remove Header) را انتخاب کنید. کار با گزینه فوتر نیز دقیقا مانند هدر است با این تفاوت که فوتر در پایین صفحه قرار می گیرد.

page number

برای شماره صفحات در ورد  از پیج نامبر استفاده کنید. بر روی آن کلیک کنید تا گزینه های زیر باز شود. بالا ی صفحه، پایین صفحه، حاشیه ها و موقعیت کنونی. هر کدام از این موارد نیز دارای چند قالب است که باید در آن انتخاب کنید شماره صفحه در راست یا وسط یا چپ باشد و یا فقط شماره صفحه باشد یا بگوید مثلا صفحه 1 از 20. همچنین می توانید از قالب های آنلاین آفیس استفاده کنید. با استفاده از گزینه Format page number  می توانید فرمت شماره صفحه را عددی یا حروف عربی یا فارسی یا انگلیسی انتخاب کنید. با استفاده از گزینه Remove page number می توانید شماره صفحه را از کل صفحات پاک کنید.

Text Box

در گروه تکست یا متن (Text) ابزار تکست باکس(Text Box) بسیار مفید است. اگر می خواهید بر روی متنی یا در گوشه و کنار صفحه یک متن بنویسید این ابزار این کار را انجام می دهد. بر روی تکست باکس کلیک کنید حال یا یکی از قالب ها را انتخاب کنید یا بر روی کشیدن تکست باکس (Draw Text Box) کلیک کنید و در هر جای صفحه که خواستید یک کادر برای متن خود با استفاده از دوبار کلیک، کشیدن و رها کردن موس رسم کنید و در داخل آن متن را بنویسید. هر وقت خواستید متن را اصلاح کنید داخل کادر یا بر روی متن کلیک کنید و سپس متن را اصلاح کنید. اگر خواستید تکست باکس را حذف کنید موس را حرکت دهید تا بر روی لبه های کادر تکست باکس قرار گیرد و اشاره گر به شکل فلش چهار جهتی تبدیل شود. حال بر روی آن کلیک کنید و کلید Delete صفحه کلید را بزنید. اگر خواستید حاشیه کادر را حذف کنید بر روی حاشیه کلیک راست کنید و از قسمت Outline گزینه No Outline  را انتخاب کنید. در همین مسیر می توانید هر نوع رنگ یا نوع خط حاشیه را مشخص کنید.

WordArt

مورد دیگر که در این گروه آن را بررسی می کنیم گزینه WordArt است. بر روی یک قسمت از صفحه که می خواهید متنی زیبا و هنری قرار دهید کلیک کنید سپس بر روی WordArt کلیک کنید. متن مورد نظر خود را وارد کنید و از سربرگ وابسته ایجاد شده با نام Format متن خود را به زیبایی طراحی کنید.

Date & Time

با استفاده از گزینه Date & Time در این گروه می توانید تاریخ و زمان را درج کیند و با علامت زدن گزینه Update automatically به صورت اتوماتیک آپدیت می شود.

Drop cap

در نرم افزار ورد Word گزینه Drop cap برای ایجاد یک حرف بزرگ در ابتدای پاراگراف است که بیشتر در زبان و نوشته های انگلیسی رایج است.

Object

در نرم افزار ورد Word کاربرد گزینه آبجکت Object برای آوردن متن از یک فایل ورد یا اکسل یا هر فایل دیگر است.

Symbols

در گروه Symbols دو ابزار Equation و Symbol قرار دارد. از طریق Symbol می توانید هر نشانه ای که مورد نظرتان است را وارد کنید و در متن خود قرار دهید. در مسیر Symbol گزینه more Symbol نشانه های بیشتری وجود دارد. در این مسیر حتی می توانید میانبر هایی را برای عملکردهایی که به آنها زیاد نیاز دارید ایجاد کنید به عنوان مثال میانبر نیم فاصله در این مسیر ایجاد می شود.علامت دلار علامت یورو علامت پوند و .....

 Equation

اگر در متن خود فرمول های ریاضی، فیزیک، شیمی یا هر فرمولی دارید نگران نباشید. در نرم افزار ورد Word  از طریق Equation می توانید تمام فرمول نویسی در ورد Word  و فرمول های مورد نظر خود را در متن قرار دهید. اگر در فرمول های پیش فرض گزینه مورد نظر خود را نیافتید از گزینه های بیشتر یا درج فرمول استفاده کنید.در این قسمت از آموزش ورد Word  با ابزارهای سربرگ Insert در در نرم افزار ورد Word  به صورت مختصر اما کاربردی آشنا شدیم. با تمام این ابزارها در در نرم افزار ورد Word  تمرین کنید تا بتوانید کارهای خود را به بهترین نحو ممکن  انجام دهید.ترجمه  itrans.ir

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش ورد صفحه آرایی بخش دوم

در

نرم افزار ورد (به انگلیسی: Microsoft word) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

در مقاله قبلی با نام آموزش نرم افزار ورد صفحه آرایی بخش اول به معرفی ابزار های سربرگ Layout پرداختیم. در مقاله قبلی  آموزش ورد برای طولانی نشدن مقاله فقط قسمتی از ابزار ها را توضیح دادیم و در این بخش  به ادامه توضیحات می پردازیم.

 

بعد از گروه Page Setup در آموزش ورد به توضیح گروه Paragraph می پردازیم. همان طور که از نام این گروه مشخص است مربوط به تنظیمات پاراگراف ها در ورد word است. در این گروه ابزارهایی وجود دارد تا بتوانید به دلخواه خود فاصله پاراگراف ها در ورد word را از حاشیه ها و یکدیگر تنظیم کنید.

 

 

در گروه پاراگراف دو گروه ابزار با نام های Indent و Spacing وجود دارد. در قسمت مربوط به ایندنت دو گزینه با نام های Before و After وجود دارد که در جلو هر کدام دو کادر وجود دارد که می توانید اعداد را درون آنها وارد کنید یا اینکه با فلش ها زیاد و کم کنید. گزینه Before برای تعیین مقدار دورشدن پاراگراف از حاشیه چپ است و گزینه After برای مقدار فاصله یا دور شدن پاراگراف از حاشیه راست است.

 

البته برای زبان انگلیسی به این صورت است. اگر بخواهید در ورد word فارسی بنویسید این گزینه ها برعکس عمل می کنند یعنی در فارسی گزینه Before برای تعیین مقدار دورشدن پاراگراف از حاشیه راست است و گزینه After برای مقدار فاصله یا دور شدن پاراگراف از حاشیه چپ است. در قسمت مربوط به  Spacingنیز دو گزینه با نام های Before و After وجود دارد که در جلو هر کدام دو کادر وجود دارد که می توانید اعداد را درون آنها وارد کنید یا اینکه با فلش ها اعداد را زیاد و کم کنید.

 

در قسمت مربوط به  Spacing در ورد word کاربرد گزینه Before برای تعیین مقدار فاصله پاراگراف های انتخاب شده از بالا است و گزینه After برای مقدار فاصله یا دور شدن پاراگراف از سمت پایین است. آخرین ابزار این گروه آیکن سمت راست، گوشه پایین است که با رنگ قرمز دور آن خط کشیده شده است. اگر بر روی این آیکن کلیک کنیم پنجره ای باز می شود که در آن می توان تنظیمات بیشتری را که مربوط به این گروه است انجام داد. در این پنجره دو سربرگ وجود دارد که سربرگ اول مربوط به ایندنت و فاصله ها است. این سربرگ در ورد word تقریبا شبیه به موارد توضیح داده شده است که اندکی امکانات بیشتر در اختیار شما قرار می دهد. سربرگ دوم مربوط به خط ها و پیج بریک است و امکانات و گزینه های بیشتری را برای تنظیم خط ها و پیج بریک در اختیار شما قرار می دهد.

گروه دیگر در سربرگ Layout گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن) می باشد. این گروه بیشتر مربوط به رابطه بین اشیاء موجود در متن و متن است.

 

 

برخی از ابزار های این گروه در حالت عادی غیر فعال هستند. وقتی که شما یک شیء مانند یک عکس را انتخاب کنید این ابزار ها به حالت فعال در می آیند زیرا کاربرد آنها نیز در تنظیم نحوه نمایش اشیاء موجود در متن مانند عکس ها و ... است. برای انتخاب یک عکس کافی است بر روی عکس مورد نظر کلیک کنید تا هم سربرگ وابسته مربوط به آن فعال شود و هم برخی از ابزار ها در سربرگ های مختلف مربوط به آن فعال شوند.

 

اولین ابزار این گروه در ورد word در سمت چپ Position (موقعیت) است. این ابزار موقعیت شیء نسبت به صفحه را تنظیم می کند. وقتی بر روی این گزینه کلیک کنید گزینه هایی را در اختیار شما قرار می دهد که با توجه به تصویر می توانید ببینید با انتخاب هر گزینه تصویر یا هر شیئی که انتخاب کرده اید نسبت به صفحه در چه موقعیتی قرار خواهد گرفت و به دلخواه و با توجه به نیاز خود می توانید یک مورد را انتخاب کنید. تنها نکته درباره ابزار موقعیت این است که باید در نظر داشته باشید که شیء خود را می توانید طوری قرار دهید که در بین خط ها قرار بگیرد و در سمت چپ یا راست آن هیچ متنی نباشد و یا در حالت دیگر می توانید شیء را طوری قرار دهید که در اطراف آن در تمام فضاهای خالی متن قرار بگیرد. اگر حالت دوم را انتخاب کنید متن به صورت خودکار در اطراف شیء قرار خواهد گرفت.

 

البته این در صورتی است که در سمت راست و چپ شیء فضای خالی برای پر شدن توسط متن وجود داشته باشد و شیء به حاشیه های چپ و راست نچسبیده باشد. با انتخاب گزینه More Layout Options پنجره ای باز می شود که سه سربرگ دارد. سربرگ های این پنجره Position و Text Wrapping و Size هستند. گزینه Position مربوط به موقعیت شیء است و در سه گروه عمودی، افقی و تنیمات بیشتر می توانید تنظیمات بیشتری را بر روی موقعیت شیء مورد نظر اعمال کنید. گزینه Text Wrapping مربوط به متن در اطراف شیء است. در Position هر چند این امکان وجود دارد که تعیین کنید آیا متن در اطراف شیء قرار بگیرد یا نه اما Position  بیشتر برای موقعیت شیء نسبت به صفحه است و نحوه قرار گیری متن در اطراف شیء مانند: مقدار نزدیک بودن متن به شیء یا پس زمینه بودن شیء و ... از طریق ابزار Text Wrapping قابل کنترل است. سربرگ Text Wrapping در این پنجره تنظیمات بیشتری را نسبت به ابزار موجود در گروه در اختیارتان قرار می دهد و می توان گفت می توانید از طریق این سربرگ تنظیمات را شخصی سازی کنید. سربرگ Size نیز همان گونه که از نامش پیداست مربوط به اندازه ها می باشد.

 

ابزار Wrap Text  که در گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن) قرار دارد با انتخاب یک شیء مانند: عکس یا شکل فعال می شود. همان گونه که قبلا هم گفتم این ابزار برای انتخاب نحوه قرار گیری متن در اطراف شیء است. با انتخاب این ابزار لیستی از فرمت های پیش فرض برای نحوه قرار گیری متن در اطراف شیء دیده می شود که می توانید هر کدام از آنها را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید. در زیر این موارد گزینه های دیگری وجود دارد. مانند: More Layout Options که قبلا توضیح داده شد. گزینه Set as Default این تنظیمات را به عنوان پیش فرض ذخیره خواهد کرد.

 

ابزار Bring Forward   در گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن) برای مواردی است که چند شیء بر روی هم قرار گرفته اند. در این حالت قاعدتا شیئی در جلو و بقیه در پشت آن قرار دارند. فرض کنید چند شکل را از قسمت Shapes بر روی صفحه قرار داده اید. حال بر روی شکلی که در پشت سایر شکل ها قرار دارد کلیک کنید و گزینه Bring Forward را انتخاب نمایید. خواهید دید لیستی شامل سه گزینه باز می شود. گزینه اول در این لیست Bring Forward است. اگر شما چند شکل داشته باشید و آخرین شکل را که در پشت بقیه شکل ها قرار دارد انتخاب کنید و گزینه Bring Forward را بزنید آن را فقط نسبت به شکلی که در جلو آن قرار دارد جلو می آورد و باز هم در پشت سایر شکل ها است. اما اگر گزینه دوم موجود در لیست در ورد word یعنی Bring to Front را انتخاب کنید شکل مورد نظر شما را در جلوی سایر شکل های دیگر قرار خواهد داد و در صفحه نمایش اولین شکل خواهد بود. گزینه سوم لیست Bring in Front of Text است. در صورتی که شکل یا هر شیئی در پشت یا پس زمینه متن وجود دارد اگر آن را انتخاب کنید و گزینه Bring in Front of Text را بزنید آن را در جلو متن قرار می دهد.

 

ابزار Send Backward   در گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن)  بسیار شبیه به ابزار Bring Forward   در گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن) عمل می کند با این تفاوت که اشیاء را به عقب و پشت شیء های دیگر می برد. این ابزار نیز سه گزینه دارد. فرض کنید چند شکل در ورد word  دارید و شکلی را که در جلو سایر شکل ها قرار گرفته است انتخاب می کنید. در این حالت Send Backward فعال می شود اگر بر روی آن کلیک کنید سه گزینه دیده می شود  که اولین آنها Send Backward است. با انتخاب Send Backward شکل مورد نظر شما یک واحد عقب می رود یعنی در پشت شکلی قرار می گیرد که قبلا در جلو آن بود و شکل پشت آن به جلو می آید. گزینه دوم Send to Back است. با انتخاب این گزینه شکل مورد نظر شما در پشت تمام شکل ها قرار می گیرد. گزینه سوم Send Behind Text می باشد. با انتخاب شکل مورد نظر و انتخاب گزینه Send Behind Text شکل به پس زمینه متن منتقل می شود.

 

ابزار Selection Pane تمام اشیا موجود در صفحه را به شما نشان می دهد. با انتخاب این ابزار در ورد word در سمت راست صفحه پنجره ای باز می شود که در داخل آن تمام شکل ها یا هر شیء دیگری را خواهید دید در بالا ی پنجره دو کلید وجود دارد که یکی از آنها Hide All نام دارد و با انتخاب آن تمام اشیا موجود در صفحه پنهان می شوند. مورد بعدی Show All  است و با انتخاب آن تمام اشیا دوباره ظاهر می شوند. در این پنجره لیست تمام اشیا وجود دارد در هر مورد از لیست نام شیئ و یک آیکن به شکل چشم در جلو آن وجود دارد. با دوبار کلیک بر روی نام هر شیئ به حالت اصلاح در می آید و می توانید به دلخواه خود نامی را برای آن انتخاب کرده و بنویسید. با کلیک بر روی آیکن جلو نام که به شکل چشم است ابزار به حالت پنهان در می آید و با کلیک دوباره به حالت نمایش تغییر حالت می دهد و با این گزینه ها می توانید هر شکلی را پنهان کنید یا نمایش دهید.

 

در ورد word ابزار Align   در گروه Arrange (مرتب کردن، چیدن) مکان اشیا را در صفحه تغییر می دهد. شیئ خود را نتخاب کنید و بر روی ابزار Align کلیک کنید. تقریباً در وسط لیست دو گزینه وجود دارد که مهم است یکی از آنها را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید. مورد اول Align to Page است که اگر این مورد را انتخاب کنید شیء مورد نظر شما حاشیه ها را در نظر نمی گیرد و اگر حالت چپ یا راست را انتخاب کنید دقیقا به انتهای صفحه از سمت چپ یا راست می چسبد. مورد دوم Align to Margin است. با انتخاب این گزینه شیء از حاشیه ها فراتر نمی رود و همیشه به اندازه ی حاشیه ها فاصله خود را با انتهای صفحه حفظ می کند. حال در ورد word به گزینه هایی می رویم که در بالای این دو مورد قرار دارند که هر کدام از آنها بسته به این که کدام مورد را انتخاب کرده باشید مکان شیء را تغییر می دهد. اولین مورد رفتن به چپ است. در زیر آن گزینه رفتن به مرکز  وجود دارد و در زیر آن حرکت به راست قرار دارد. علاوه بر این موارد موارد دیگری مانند: چیدن در بالا، پایین و مرکز و یا از نظر افقی و عمودی تنظیم کردن نیز وجود دارد. گزینه View Gridlines صفحه را با تقسیم بندی و شبکه ای از خطوط یا مربع های کوچک نمایش می دهد و گزینه Grid Setting نیز تنظیمات بیشتری را در اختیارتان قرار می دهد.

 

فرض کنید در ورد word مجموعه ای از شکل ها را دارید که می خواهید در کنار هم قرار دهید تا یک شکل واحد و پیچیده تر را بسازید. اکنون که شکل خود را ساخته اید می فهمید که باید جای آن را عوض کنید زیرا اینجا برایش مناسب نیست. نگران کننده است، این همه شکل را که با زحمت فراوان و دقت زیاد در کنار هم چیده بودید تک تک جابه جا کنید و دوباره در کنار هم بچینید. نگران نباشید! سازندگان نرم افزار ورد برای این مشکل راه حلی طراحی کرده اند. آنها ابزار Group یا گروه بندی را در سربرگ Layout قرار داده اند تا بتوانید با آن مشکل خود را برطرف کنید. احتمالا حدس زده اید که رفع این مشکل به چه صورت است. ابتدا تمام شکل ها را انتخاب می کنید. برای انتخاب شکل ها ابتدا یکی را انتخاب کنید و سپس کلید ctrl از صفحه کلید را فشار داده و با موس بر روی شکل دوم کلیک کنید و این کار را برای تمام شکل ها تکرار کنید.

 

خواهید دید که تمام شکل ها با هم انتخاب شده اند. حال بر روی ابزار گروه بندی کلیک کنید تا شکل ها به یک شکل تبدیل شوند. اکنون اگر بخواهید شکل را حرکت دهید همه آنها با هم حرکت می کنند و در کل مانند این است که فقط یک شکل باشد. هر زمان خواستید شکل مورد نظر را از گروه بندی خارج کیند، گروه مورد نظر را انتخاب کنید بر روی Group کلیک کنید و گزینه Ungroup را انتخاب کنید. اکنون شکل ها از هم جدا شده اند و تک تک می توانید آنها را تغییر دهید.

 

 

آخرین گزینه این گروه  Rotate  یا چرخش است. این گزینه در ورد word چند زیر مجموعه دارد. ابتدا عکس یا شکل یا هر شیء دیگر را انتخاب کنید سپس به Rotate  بروید گزینه اول چرخش به راست و گزینه دوم چرخش به چپ است. گزینه سوم چرخش آینه ای به صورت عمودی و گزینه چهارم چرخش آینه ای به صورت افقی است. گزینه آخر More Rotation Options است که گزینه ها و تنظیمات بیشتری را در باره چرخش شیء به شما می دهد.

در این مقاله آموزش ورد  تمام ابزارهای موجود در سربرگ Layout را در ورد word معرفی کردیم و به طور کاربردی نحوه استفاده از آنها توضیح داده شد. سعی کنید بیشتر با این ابزار ها تمرین کنید تا در استفاده از آنها مهارت پیدا کنید.

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش اکسل به زبان ساده

در

آموزش اکسل

نرم افزار اکسل (به انگلیسی: Microsoft Excel) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

اکسل در نسخه های مختلف 2007، 2010، 2013، 2016 و ... وجود دارد که اگر یکی از این موارد را داشته باشید و تمرین کنید و در نهایت فرا بگیرید، قادر خواهید بود با سایر نسخه های آن کار کنید.

فرض را بر این می گذاریم که شما در مورد مجموعه ی نرم افزاری آفیس اطلاعاتی دارید و در این مورد توضیحی نمی دهیم. البته اگر اطلاعات هم نداشته باشید، مهم نیست. اگر اکسل را بر روی کامپیوتر خود ندارید، فقط کافی است آفیس را نصب کنید و سپس از منوی استارت به همه ی برنامه ها بروید و در آنجا در پوشه ی آفیس چندین نرم افزار مانند: ورد، پاورپوینت، اکسل، اکسس و ... را خواهید یافت. برنامه ی اکسل را باز کنید و از آن استفاده کنید.

اما شاید برایتان سوال باشد که نرم افزار اکسل چه فایده ای دارد یا شاید بهتر باشد بگویم چه کاربردی دارد؟ همه ی ما می دانیم که کامپیوتر یک ماشین است.

ماشین مجموعه ای از اجزا است که با هم کار می کنند تا به هدفی برسند و در ماشین کامپیوتر و اکثر ماشین های دیگر هدف آسان کردن زندگی و کارهای روزمره برای انسان است.

اکسل چه کاری انجام می دهد 

اکسل کارهای فراوانی انجام می دهد و اکثرا در امور مالی و حسابداری کاربرد دارد. اکسل در درون خود شامل مجموعه ای از جداول است که می توانید در آن ها اطلاعات وارد کنید و عملیات های اصلی و پیچیده و تابع های فراوانی را بر روی آن ها اجرا کنید. در ادامه با این موارد آشنا خواهید شد. بیشتر شرکت ها اطلاعات خود را در صفحات اکسل ذخیره می کنند.

 

 در نظر بگیرید، معلمی قصد دارد تا نمرات یک آزمون که نمره منفی هم را دارد حساب کند و آن را به دانش آموزان بدهد. او چندین راه برای این کار دارد که ما دو راه را با هم مقایسه می کنیم. او می تواند نمرات تک تک دانش آموزان را بر حسب درست، غلط و بدون پاسخ تنظیم کند و سپس برای هر کدام از آن ها محاسبات را انجام دهد و نتایج را همراه با نمره ها در برگه هایی به صورت دستی وارد کند یا اینکه در جداولی از ورد وارد کند!!! به نظر سخت میاد.

 

پس بیایید به راه دوم نگاهی بیاندازیم. نرم افزار اکسل را باز کند و در جدولی به تعداد دانش آموزانش فرمول محاسبه ی نمره ی دانش آموز را بدهد سپس کافی است فقط نمرات را در این جدول وارد کند تا نرم افزار به طور اتوماتیک نمرات را بر اساس فرمول محاسبه کرده و در آخر از آن پرینت بگیرد. در آخر خواهید دید که این کار بسیار آسان تر است.

همان طور که تا کنون فهمیده اید نرم افزار اکسل دارای کاربردهای فراوانی است که در زمان و هزینه برای ما صرفه جویی خواهد کرد.

در بالا فقط یک مثال از کاربردهای آن گفته شد. هر کسی بر اساس کاری که انجام می دهد می تواند به نحوی از اکسل استفاده کند. شما نیز پس از فراگیری اکسل می توانید از آن در زندگی و کارهای روزانه ی خود استفاده نمایید.

 

یکی از راه های یادگیری اکسل دنبال کردن این مجموعه ی مقالاتی است که در آینده ای نزدیک برای آموزش اکسل خواهم نوشت. راه دیگر رفتن به یک آموزشگاه و گذراندن دوره ی آموزشی ICDL است که البته هزینه دارد ولی مزیت آن این است که به شما مدرک هم می دهند که شاید در زمینه ی کاری که انجام می دهید گرفتن این مدرک مهم باشد.

توصیه ی من این است که هم مدرک ICDL بگیرید و هم از طریق این مجموعه ی مقالات دانش خود را در این زمینه بیشتر افزایش دهید.

در نهایت با توجه به تخصص و رشته ی کاری و تحصیلی خود از اکسل استفاده کنید.

 

داده ها در اکسل در سطر ها و ستون هایی سازمان دهی می شوند. پس از سازماندهی اطلاعات، محاسبات مورد نظر بر روی آن ها انجام می گیرد و در نهایت می توان آن ها را به صورت نمودار نشان داد تا تجزیه و تحلیل بر روی داده ها ساده تر صورت گیرد. هر کسی که به نحوی از آمار و مخصوصاً آمار توصیفی استفاده می کند، استفاده از اکسل می تواند برای او بسیار مفید واقع شود.

در مقالات بعدی به طور کاربردی به آموزش اکسل مفید خواهیم پرداخت. ادامه دارد.........(سیارک)

 

نظرات

در ادامه بخوانید...

آموزش اکسل به زبان ساده بخش چهارم

در

نرم افزار اکسل (به انگلیسی: Microsoft Excel) یکی از نرم افزارهای مجموعه ی نرم افزاری آفیس است که توسط شرکت مایکروسافت منتشر شده و به روز می شود.

در مقاله قبلی در حال توضیح دادن منوی فایل بودیم، اما چون مقاله بیش از حد طولانی شد ادامه ی آن را به این مقاله ی آموزش اکسل انتقال دادیم.

آموزش اکسل

همان طور که مشاهده می کنید در منوی فایل  اکسل در گزینه ی info گزینه ی protect workbook که خود شامل شش گزینه ی دیگر بود، توضیح داده شد و کاربرد های آن بیان شد. گزینه ی بعدی  اکسل در زیر protect workbook گزینه ی inspect workbook است. در سمت راست این گزینه و در آیکن آن جست و جو برای مشکلات (check for issues) نوشته شده است. وقتی بر روی آن کلیک شود سه گزینه با نام های inspect document, check accessibility, check compatibility ظاهر می شوند. گزینه ی اول inspect document به دنبال اطلاعات پنهان و شخصی در کارپوشه می گردد. با کلیک بر روی آن پنجره ای جدید باز می شود. در این پنجره لیستی از مواردی که می تواند به دنبال آن بگردد وجود دارد. مطمئن شوید همه ی گزینه ها یا آن هایی که دوست دارید علامت گذاری شده اند و در پایین پنجره گزینه ی inspect را کلیک کنید. در این مرحله در همان پنجره  اکسل اگر اطلاعاتی شخصی یا هر چیزی که در آن پنجره علامت زده اید را پیدا کند در جلو آن گزینه ی remove یعنی حذف را قرار می دهد که با کلیک کردن بر روی آن اطلاعات حذف می شود.

 

گزینه ی دیگر check accessibility است.

این گزینه، مشکلات دسترسی در excel  را بررسی می کند.

به این صورت که شما ممکن است محدودیت هایی را در کارپوشه  اکسل ایجاد کرده باشید و این گزینه بررسی می کند که این محدودیت ها مشکلاتی را در خواندن کارپوشه برای کاربر ایجاد نکرده باشند.

گزینه ی دیگر check compatibility است. این گزینه بررسی می کند تا ببیند، در صورتی که فایل را با پسوند یکی از ورژن های قدیمی تر ذخیره کردید یا فایل را با نرم افزاری قدیمی تر باز کردید، آیا مشکلاتی ایجاد خواهد کرد یا آیا امکاناتی وجود دارد که در این صورت از دسترس خارج شود یا خیر؟ که آن را در پنجره ای به شما نمایش می دهد.

در گزینه ی manage workbook دو گزینه با نام های بازیابی کارپوشه های ذخیره نشده و حذف همه ی کارپوشه های ذخیره نشده وجود دارد. این دو مورد از نام آن ها مشخص است و لازم به توضیح بیشتر نیست البته اگر لازم شد در ادامه توضیح داده خواهد شد.

گزینه ی آخر یعنی browser view options برای این منظور است تا تعیین کنید که در مرورگر ها و در اینترنت کدام قسمت های یک کارپوشه قابل دیدن و تغییر و ... باشد.

گزینه ی دیگر در لیست سمت چپ منوی فایل گزینه ی new است. این کلمه به معنی جدید است و با زدن این گزینه به پنجره ای وارد می شوید که در آن می توانید یک کارپوشه ی جدید را ایجاد کنید.

همان طور که در تصویر مشاهده می کنید امکانات فراوانی در این گزینه  اکسل در اختیارتان قرار می گیرد. این گزینه  اکسل در شرایطی لازم است که در حین کار بر روی یک کارپوشه احساس کنید کارپوشه یا کارپوشه های دیگری را لازم دارید که همزمان بر روی آن ها کار کنید.

می توانید از نمونه هایی که در وسط پنجره قرار دارد استفاده کنید و با توجه به کار خود یکی را انتخاب کنید. یا اینکه مانند اکثر مردم گزینه ی blank workbook را انتخاب کنید. علاوه بر این موارد در زیر کارد جست و جو عنوان هایی برای جست و جو وجود دارد که می توانید بر روی عنوان مورد نظر خود کلیک کنید تا کارپوشه های آماده ای که در آن زمینه وجود دارد را از اینترنت پیدا کرده و در دسترس شما قرار دهد. اگر موضوع مود نظرتان در عنوان ها وجود نداشت خودتان آن را در کادر بالای عنوان ها نوشته و جست و جو نمایید.

گزینه ی open در جلسات گذشته توضیح داده شد و گفته شد که می توان از طریق آن کارپوشه های قبلی  اکسل را که ذخیره نموده اید باز کنید.

دو گزینه ی دیگر در این قسمت save و save as هستند. با کلیک بر روی این گزینه ها پنجره ی زیر در excel  ظاهر می شود.

 

این قسمت به شما کمک می کند تا فایل خود را در فضای سرور های اینترنتی مانند: one drive ذخیره کنید. برای این کار باید یک اکانت برای مایکروسافت خود ساخته باشید و به آن متصل باشید. گزینه ی زیر آن ذخیره در this pc است. این گزینه پوشه هایی که قبلا فایل هایی را در آن ذخیره کرده اید را در سمت راست برای شما نمایش می دهد. گزینه ی add a place به اینترنت نیاز دارد و کار پوشه ی خود را در فضایی غیر از کامپیوتر خودتان ذخیره می کنید که در هر زمان که نیاز داشته باشید و اینترنت داشته باشید دوباره در اختیارتان قرار می گیرد. اما آخرین و بهترین گزینه در  اکسل browse می باشد. با کلیک بر روی آن پنجره ی سفید رنگ سمت راست باز می شود که در آن می توانید فضایی را در داخل حافظه ی کامپیوتر انتخاب کنید. همچنین می توانید نام فایل و نوع فرمت ذخیره ی آن را مشخص کنید. سپس فایل را ذخیره کنید.

در این پنجره در گزینه ی save as type انواع فایل های قدیمی تر مانند اکسل 97 تا 2003 نیز وجود دارد. علاوه بر این انواع پسوند ها و نوع های ذخیره ی فایل دیگر وجود دارد که می توانید به میل و با توجه به نیاز خود فایل را با آن پسوند ذخیره نمایید.

در این جا پس از انتخاب مسیر و تعیین نام فایل و همچنین نوع ذخیره ی فایل  اکسل بر روی دکمه ی save در پایین پنجره کلیک می کنید تا فایل در مسیری که انتخاب کرده اید ذخیره شود.

گزینه ی بعدی که در  اکسل مهم است گزینه ی پرینت است. این گزینه پنجره ای را باز می کند که در آن می توانید فایل خود را پرینت کنید. در قسمت copies که معمولا عدد 1 نوشته شده است می توانید تعداد برگه هایی را که دوست دارید از فایل چاپ شود تعیین کنید. مثلا شما یک صفحه برای پرینت دارید که دوست دارید سه نسخه از آن چاپ شود. پس باید در این قسمت عدد 3 را وارد نمایید تا پرینتر پشت سر هم سه برگه را برایتان چاپ کند. در پایین آن در قسمت پرینتر می توانید پرینتر خود که با آن پرینت را انجام می دهیدرا، انتخاب کنید.

نکته مهم این است که پرینتر را باید قبلا به کامپیوتر معرفی کرده باشید یعنی راه اندازی کرده باشید و به کامپیوتر متصل باشد و خطایی در پرینتر وجود نداشته باشد.

در این قسمت همچنین می توانید از طریق گزینه ی print to pdf فایل خود را به عنوان pdf ذخیره کنید. شما می توانید آن را به عنوان xps  که یکی دیگر از گزینه های این قسمت است، ذخیره کنید. این دو مورد بیشتر برای مواردی به کار می رود که پرینتر در دسترس نیست و آن را ذخیره می کنید تا در آینده پرینت کنید. گزینه ی setting هم از نامش مشخص است. این گزینه مربوط به تنظیمات است که برخی از آن ها به نوع پرینتر شما هم بستگی دارد. مثلا در مودر اول این تنظیمات می توانید انتخاب کنید که فقط کاربرگ فعال پرینت شود یا اینکه کل کارپوشه پرینت شود یا آن هایی که انتخاب شده اند پرینت شوند. نوع کاغذ، نحوه ی چاپ، حاشیه ی کاغذ و موارد دیگری را می توانید در قسمت تنظیمات انتخاب کنید.

 

در نهایت در پایین این تنظیمات  اکسل page setup را فراموش نکنید.

بر روی آن کلیک کنید تا تنظیمات بیشتر ظاهر شود. پنجره ای در  اکسل باز می شود که در آن چهار سربرگ صفحه، حاشیه، هدر و فوتر و کاربرگ وجود دارد. در هر کدام از این سربرگ ها می توانید تنظیمات بیشتری را در مورد عنوان آن اعمال کنید.

گزینه ی دیگر در  اکسل بعد از پرینت share است. در این گزینه می توانید کار خود را با مردم به اشتراک بگذارید. برای این کار می توانید آن را در فضای cloud بارگذاری کنید. یا می توانید آن را ایمیل کنید که گزینه هایی مانند: ارسال به عنوان پیوست، ارسال به عنوان pdf، ارسال به عنوان xps  و ارسال به عنوان فکس اینترنتی را دارا می باشد. حتی می توانید آن را به عنوان یک لینک ارسال نمایید.

گزینه ی دیگر بعد از share گزینه ی export یا خروجی گرفتن است. این گزینه خود دو گزینه ی دیگر دارد در اولی شما می توانید فایل را به عنوان pdf یا xps   ذخیره کنید. در گزینه ی دوم امکانات بیشتری در اختیارتان قرار می گیرد.

گزینه ی بعدی بعد از این موارد انتشار فایل است و بعد از آن گزینه ی close وجود دارد. گزینه ی close بدون این که محیط نرم افزار را ببندد، کارپوشه را می بندد که همزمان محیط نرم افزار باز می ماند. این گزینه برای جلوگیری از بستن و باز کردن مجدد نرم افزار فقط برای بستن کارپوشه ها می تواند مفید باشد.

در ادامه دو گزینه در اکسل وجود دارد که یکی اکانت نام دارد و دیگری تنظیمات نرم افزار اکسل است. اکانت اطلاعات اکانت شما را برایتان نمایش می دهد. در تنظیمات می تواند تنظیمات بسیار مهمی را ایجاد کنید. به عنوان مثال برای فارسی نوشتن اعداد در نرم افزار می توانید در این قسمت این تغییر را ایجاد کنید. که توضیح این قسمت مفصل و مستلزم مقاله ای جداگانه است. یا مثلا در مسیر advanced در گروه تنظیمات display می توانید default direction را به جای چپ به راست، راست به چپ قرار دهید تا در فایل های جدیدی که باز می کنید جهت صفحه راست به چپ باشد. این موارد فقط مثال هایی از تنظیمات مفید این قسمت بود.

خب تا اینجا بسیاری از نکات را مفصل و بسیاری را مختصر توضیح دادیم. منوی فایل در حد لازم و تقریبا مبتدی توضیح داده شد. امیدوارم این مقاله ی آموزش اکسل مورد استفاده ی شما عزیزان قرار گیرد.

 

نظرات

در ادامه بخوانید...