ثروتمندترین کشورهای جهان بخش سوم
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸ایالات متحده آمریکا
میانگین درآمد سالانه هر شهروند آمریکایی: 54151 دلار، جمعیت کشور: 323.1 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 18.6 تریلیون دلار
درآمد سالانه مردم کشور آمریکا، باعث شده است تا این کشور یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا لقب بگیرد. آمریکا بیش از آن که به عنوان یک تولید کننده بزرگ مطرح باشد، همگان این کشور را به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کننده های دنیا می شناسند و همینطور نیز هست. تنها 11.8 درصد از کل درآمد سالانه آمریکا، حاصل از فعالیت های مربوط به صادرات محصولات به نقاط دیگر دنیا است و اگر به کشورهای دیگری که در دو بخش قبلی به آن ها اشاره کردیم نگاه بیندازید، متوجه کم بودن این درصد به نسبت آن ها خواهید شد. در حقیقت یکی از مهمترین فعالیت هایی که کشورهای بزرگ اقدام به واسطه آن اقدام به بهبود اوضاع اقتصادی خود می کنند، همین فعالیت های مربوط به صادرات محصول به نقاط مختلف دنیا است و ایالات متحده آمریکا از حیث پایین بودن فعالیت هایش در این زمینه منحصر به فرد است. علاوه بر آن چه که ذکر شد، آمریکا تمایز دیگری نیز با کشورهای توسعه یافته دیگر دارد: میانگین سن و سالی که مردم آمریکا تا آن قادر به ادامه زندگی خود هستند معادل با 78.8 سال است که در مقایسه با سایر کشورها کمی کمتر است. دلیل اول این مسئله می تواند اهمیت نگذاشتن مسئولان آمریکایی به سلامت جهانی و عدم فعالیتشان در این زمینه باشد. فعالیت هایی که بیشتر کشورهای توسعه یافته و ثروتمند در آن نقش دارند. دلیل دیگر این مسئله می تواند فاصله طبقاتی ای باشد که میان مردم آمریکا هست و بنا به آمار و اطلاعاتی که از وضعیت معیشتی مردم به دست رسیده و بررسی شده است، آمریکا یکی از بزرگترین فاصله های طبقاتی در دنیا را تجربه می کند. این مسئله می تواند به این معنی باشد که مردمی که در طبقات پایینی جامعه زندگی کرده و با فقر دست و پنجه نرم می کنند، کمتر از دیگران قادر به رسیدگی به اوضاع سلامتی خود خواهند بود.
ثروتمندترین کشورهای جهان بخش اول
ثروتمندترین کشورهای جهان بخش دوم
منطقه خود مختار هنگ کنگ در چین
میانگین درآمد سالانه هر شهروند هنگ کنگ: 55733 دلار، جمعیت کشور: 7.3 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 320.9 میلیارد دلار
هنگ کنگ از مناطق اصلی و حیاتی برای چین است و در قسمت جنوبی این کشور پهناور آسیایی قرار گرفته است. همانند بیشتر مواردی که تا کنون ذکر شده است، هنگ کنگ هم برای کسب درآمد و بهبود اوضاع اقتصادی خود به دشت به صادرات محصولات خود و فعالیت های مرتبط به آن وابسته است. بندر تجاری موجود در هنگ کنگ، یکی از شلوغ ترین بنادر حال حاضر در دنیا است که به فعالیت مشغول هستند. در سال 2015 به قدری محصول از هنگ کنگ به نقاط دیگر دنیا صادر شد، که مجموع درآمد حاصل از آن ها به بیش از دو برابر کل درآمد سالانه کشور رسید و این آمار قابل توجهی برای هنگ کنگی ها بود که آن ها را بدل به صادر کننده ای کرد که بیشترین درآمد را تا کنون در تمام طول تاریخ به نام خود ثبت کرده است. بیش از پنجاه و شش درصد از کل محصولات صادر شده از هنگ کنگ، به مقصد چین هستند. مدار های الکتریکی اصلی ترین محصولی است که در هنگ کنگ تولید می شود و در اختیار کشورهای دیگر قرار می گیرد و خود به تنهایی چیزی حدود هجده درصد از کل محصولاتی صادراتی را شامل می شود. از دیگر منابع و محصولاتی که در هنگ کنگ تولید یا استخراج شده و به نقاط دیگر جهان صادر می شود به این موارد می توان اشاره کرد: طلا، تلفن، تجهیزات انتشار اطلاعات (برادکست)، تجهیزات وسایل دفترهای اداری، کامپیوترهای شخصی و الماس.
سرمایه گذاری های مالی و فعالیت های وابسته به این فعالیت اقتصادی نیز از دیگر عواملی هستند که سبب شده تا هنگ کنگ در میان سایر قدرت های مالی جهان جای بگیرد. بنا به نظر بسیاری از متخصصان حوزه فعالیت های اقتصادی، هنگ کنگ یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز مالی دنیا به شمار می رود و اگر بخواهیم قدرتی فراتر از آن در این عرصه پیدا کنیم، تنها به نام شهر های لندن انگلیس و نیو یورک آمریکا خواهیم رسید. فعالیت ها و سرمایه گذاری های مالی و نیز فعالیت های وابسته به بیمه و این گونه خدمات، در سال 2016 چیزی حدود هجده درصد از کل درآمد سالانه هنگ کنگ را به ارمغان آورد. در حال حاضر میانگین درآمد سالانه مردم این کشور معادل با 55733 دلار است که تقریباً چهار بار میانگین درآمد جهانی است و در نوع خود بسیار قابل توجه.
سوئیس
میانگین درآمد سالانه هر شهروند سوئیسی: 57955 دلار، جمعیت کشور: 8.4 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 668.9 میلیارد دلار
بانک های جهانی سوئیس از مراکز مالی ای هستند که در سراسر دنیا شناخته شده اند و نقش مهمی در اقتصاد این کشور به عهده دارند. مردم سوئیس از لحاظ معیشتی اوضاع اقتصادی بسیار خوبی را تجربه می کنند و میانگین در آمد سالانه شان آن ها را در شمار ثروتمندترین مردم دنیا قرار داده است. طی چند سال اخیر و به طور ویژه ای میان سال های 2010 تا 2016، اقتصاد این کشور با افول اندکی روبه رو شده است، البته حتی با وجود این افول، هنوز هم سوئیس از لحاظ اقتصادی شرایط بسیار خوبی را تجربه می کند. بنا به اطلاعاتی که دیده بان حقوق بشر در خصوص سوئیس و دولت مردان آن در اختیار عموم قرار داده است، این کشور یکی از سالم ترین دولت های جهان را در اختیار دارد و عدالت و انصاف آن ها برای مردم تقریباً ثابت شده است. از لحاظ عدم وجود فساد در دستگاه دولتی، سوئیس توانسته است امتیاز 85 از 100 را از آن خود کند و با اختلاف اندکی پس از کشورهای نیوزلند و دانمارک قرار می گیرد و به عنوان یکی از بهترین کشورهایی شناخته می شود که فساد در دستگاه دولتی آن تقریبا جایی ندارد. همین عدم وجود فساد در دستگاه دولتی است که در نهایت سبب شده مردم این کشور امکان پیشرفت از لحاظ اقتصادی را داشته باشند و صرف نظر از این که در دستگاه حاکمه روابط مؤثری داشته باشند یا نه، قادر به انجام فعالیت های اقتصادی و کسب درآمد خواهند بود و به همین دلیل است که از لحاظ معیشتی در وضعیت خوبی به سر می برند.
لوکزامبورگ
میانگین درآمد سالانه هر شهروند لوکزامبورگ: 64247 دلار، جمعیت کشور: 582014 نفر، درآمد سالانه کشور: 58.6 میلیارد دلار
اگر بخواهیم درآمد سالانه یک کشور را با میزان فعالیت های آن کشور در حوزه صادرات محصولاتش به نقاط دیگر دنیا مقایسه کنیم، هیچ کشوری به اندازه لوکزامبورگ را نخواهیم یافت که عملکرد مؤثری در این خصوص از خود نشان داده باشد. لوکزامبورگ، کشوری بسیار کوچک در قاره اروپا است و آلمان، فرانسه و بلژیک از همسایگان اصلی آن به شمار می روند. جالب است بدانید که ارزش محصولاتی که همه ساله از این کشور به نقاط دیگر دنیا صادر می شود بیش از 222 درصد بیشتر از درآمد سالانه آن است. در کشورهایی چون لوکزامبورگ که در آن ارزش محصولات صادراتی از درآمد سالانه کشور بیشتر است، تمرکز دولت و مسئولان این کشور های بیشتر بر صنایعی است که از لحاظ سود دهی بیشترین درآمد را داشته باشند و تنها به این واسطه است که قادر به وارد کردن آن دسته از محصولاتی خواهند بود که خود به سادگی توان تولید داخلی آن را نداشته و در عین حال نیازمند این محصولات هستند. کشاورزی و فعالیت های وابسته به آن تنها چیزی حدود 0.3 درصد از کل درآمد و محصولات مورد نیاز کشور را تأمین می کند و ناچیز بودن این میزان سبب شده است تا جمعیت محدود این کشور که از ششصد هزار نفر تجاوز نمی کند، به طور گسترده ای از لحاظ اقتصادی خود به صادرات محصولاتشان وابسته باشند. صنایعی نوآورانه و خلاقانه در این کشور هستند که به طور گسترده ای به مطرح ماندن نام آن کمک کرده و درآمد خوبی را برایشان به ارمغان آورده است. فعالیت های وابسته به تکنولوژی اطلاعات و تحقیقات زیست پزشکی از جمله صنایعی هستند که در این کشور جریان داشته و به وضعیت اقتصادی آن کمک شایانی کرده اند.
نروژ
میانگین درآمد سالانه هر شهروند نروژ: 67034 دلار، جمعیت کشور: 5.2 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 371.1 میلیارد دلار
نروژ یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا به شمار می رود و توزیع ثروت در این کشور بسیار عادلانه است و اختلاف طبقاتی موجود در کشورهای بزرگ تر توسعه یافته را کمتر در میان نروژی ها مشاهده می کنیم. این عدم وجود فاصله طبقاتی، در کنار دستگاه دولتی کارآمد نروژ که بنا به اطلاعات دریافتی از دیده بان حقوق بشر، در حال حاضر، از آن دسته دولت هایی شناخته می شود که فساد در آن شایع نیست و عدالت و انصاف در برخورد با مردم رعایت می شود، در کنار هم سبب شده اند که نروژ از لحاظ اقتصادی در شرایط بسیار خوبی به سر ببرد. صنعت استخراج و صادرات نفت خام از مهمترین فعالیت هایی است که نروژ از لحاظ اقتصادی به آن وابسته است. چیزی حدود چهل درصد از کل ارزش صادرات سالانه محصولات نروژ، به وسیله فروش نفت خام تأمین می شود. از دیگر مواد و محصولاتی که به طور عمده از نروژ به نقاط دیگر جهان صادر می شود، می توان به گونه های متفاوت جانوران آبی و نیز ماهی هایی اشاره کرد که مصرف خوراکی دارند.
امارات متحده عربی
میانگین درآمد سالانه هر شهروند اماراتی: 67497 دلار، جمعیت کشور: 9.3 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 348.7 میلیارد دلار
امارات متحده عربی یکی از ثروتمندترین کشورهای حال حاضر در دنیا است و تقریباً می توان عنوان کرد که دلیل اصلی این ثروت اماراتی ها، به خاطر منابع نفتی است که در اختیار دارند. چیزی حدود شصت سال پیش بود که در این کشور واقع در خاور میانه، منابع نفتی گسترده ای کشف شد و همین عامل اصلی ای بود که سبب شد امارات متحده عربی از یک کشور فقیر و بی بضاعت بدل به یکی از قدرت های منطقه از لحاظ اقتصادی شود. بنا به آمار و اطلاعات دریافتی، در سال 2016، 5.5 درصد از کل نفت خامی که به نقاط مختلف دنیا صادر شد، از منابع نفتی امارات متحده استخراج شده بود. کشورهایی که در حال حاضر آن ها را با نام توسعه یافته می شناسیم، کمتر به مانند کشورهایی چون امارات، تغییری این چنین گسترده در اوضاع اقتصادی خود تجربه می کنند. تنها میان سال های 2010 تا 2016، میانگین درآمد سالانه مردم امارات با افزایشی 17.3 درصدی روبه رو بوده است و این افزایش حتی از ثروتمند ترین کشورهای جهان نیز بیشتر بوده است.
کویت
میانگین درآمد سالانه هر شهروند کویتی: 74109 دلار، جمعیت کشور: 4.1 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 110.9 میلیارد دلار
در سراسر جهان، هیچ کشوری به اندازه کویت از لحاظ اقتصادی به منابع نفتی خود وابسته نیست. بنا به آمار و اطلاعاتی که بانک جهانی منتشر کرده است، نزدیک به چهل و پنج درصد از کل درآمد سالانه کویت، از فعالیت های مربوط به استخراج و فروش نفت به دست می آید و این بیشترین میزان درآمد در میان سایر کشورهایی است که از منابع نفتی بهره می برند. البته این منابع نفتی از عمده دلایل (اگر نگوییم اصلی ترین دلیل) پیشرفت این چنینی اقتصاد کویت بوده است، با این وجود اتکای بیش از اندازه کویت به این منابع نفتی ممکن است برایشان گران تمام شود. برای نمونه کاهش چشمگیر قیمت نفت در بازارهای جهانی طی شش ساله اخیر باعث شده است تا میانگین درآمد سالانه مردم این کشور در این شش سال با کاهشی 7.5 درصی مواجه شود و چنین کاهشی در میان کشور های مرفه که وضعیت اقتصادی خوبی دارند، بسیار چشمگیر است. به همین خاطر است که بسیار از تحلیل گران اوضاع اقتصادی بر این باوراند که کویت در حال حاضر با چالشی بسیار جدی روبه رو است و اگر قصد دارد نامش در میان کشورهای ثروتمند جهان باقی بماند، بهتر آن است که فکری به حال اتکای بیش از اندازه اش به فعالیت های مربوط به استخراج و فروش نفت بکند. نکته دیگری که در خصوص کویت وجود دارد، فساد بیش از حدی است که در میان دولت مردان این کشور رواج دارد. بنا به اطلاعات به دست آمده، دولت کویت در خصوص پیش گرفتن رفتاری عادلانه با مردم خود مشکلات زیادی دارد و از صد امتیازی که در این خصوص در نظر گرفته شده است، دولت کویت امتیاز 39 را دریافت می کند که در میان سایر کشورهای این لیست، کمترین میزان است.
برونئی
میانگین درآمد سالانه هر شهروند برونئی: 76722، جمعیت کشور: 423196 دلار، درآمد سالانه کشور: 11.4 میلیارد دلار
برونئی، در میان کشورهایی که تا کنون و در این لیست عنوان شده اند، کمترین جمعیت را دارد (با 423000 نفر). با وجود این، به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان شناخته می شود و عمده دلیل این ثروت، منابع نفت و گازی است که در اختیار دارد. به واسطه درآمد شایانی که از این طریق نصیب دولت برونئی می شود، آن ها از گرفتن مالیات از مردم بی نیاز شده و علاوه بر این، امکان تحصیلات رایگان نیز برای آن ها فراهم کرده اند. نکته دیگری که در خصوص این کشور وجود دارد این است که اکثریت جمعیت محدود آن سواد دانشگاهی داشته و به زبان انگلیسی مسلط هستند و همین عامل سبب می شود که سرمایه گذاری های خارجی در این کشور بیشتر شود. نزدیک به نود و پنج درصد از کل درآمد سالانه این کشور وابسته به درآمد های نفتی است و خود به خوبی گویای اهمیت این منابع برای برونئی است. درآمد سالانه کشور و مردم برونئی نیز طی شش سال اخیر و همگام با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، با افول روبه رو بوده است.
سنگاپور
میانگین درآمد سالانه هر شهروند سنگاپور: 78929 دلار، جمعیت کشور: 5.6 میلیون نفر، درآمد سالانه کشور: 297.0 میلیارد دلار
جالب است بدانید که مساحت کلی این کشور از هفتصد و پنجاه کیلومتر مربع تجاوز نمی کند و تقریباً از وجود منابع طبیعی محروم است. با وجود این محدودیت ها البته سنگاپور به عنوان یکی از موفق ترین کشورهای جهان از لحاظ اقتصادی شناخته می شود. این کشور کوچک، در بخش جنوبی مالزی قرار گرفته است و در میان کشورهای جنوب شرقی قاره آسیا، شلوغ ترین بنادر کشتی های تجاری را در اختیار دارد. به همین خاطر است که این کشور از لحاظ اقتصادی به شدت وابسته به صادرات محصولات خود به نقاط دیگر دنیا است. در سال 2016 چیزی حدود 172 درصد از کل درآمد سالانه این کشور به این گونه فعالیت های اختصاص داشت و در این لیست، تنها کشورهای هنگ کنگ و لوکزامبورگ را با درصدی بیشتر از خود می بیند.
ماکائو
میانگین درآمد سالانه هر شهروند ماکائو: 89524 دلار، جمعیت کشور: 612167 نفر، درآمد سالانه کشور: 45.3 میلیارد دلار
برای قرن های متوالی، ماکائو از مستعمرات پرتغالی های به شمار می رفت. در سال 1999 بود که پرتغال کنترل این منطقه ساحلی را در اختیار چین گذاشت و تقریباً از همان زمان به یک منطقه خود مختار و منحصر به فرد بدل شد. پس از مدت کوتاهی ماکائو به یکی از مراکز اصلی تفریحی و بازی هایی که با شرط بندی انجام می شوند، تبدیل شد. مالیاتی که کشور از مسئولان این بازی ها دریافت می کند، کمک چشم گیری به اقتصاد کشور کرده است و در سال 2016 برای نمونه، نزدیک به سه چهارم کل درآمد های کشور وابسته به این مالیات ها بود و از این طریق تأمین شد. طی این سال ها در ماکائو هتل های و اقامتگاه های پنج ستاره و بسیار لوکسی ساخته شده است و همین مسئله در کنار دیگر جاذبه های این کشور، آن را بدل به یکی از مقاصد اصلی گردشگرانی از نقاط مختلف جهان کرده است. بنا براین گردشگری هم از دیگر عواملی است که کمک شایانی به اقتصاد کشور می کند. درآمد سالانه مردم این کشور به طور میانگین معادل با 89524 دلار است که در نوع خود بسیار جالب توجه است و هیچ کشور دیگری در جهان چنین درآمد میانگینی برای مردم خود ثبت نکرده است. در حال حاضر ماکائو که مساحت کلی آن از 28 کیلومتر مربع تجاوز نمی کند و جمعیتی 612000 نفری دارد، به عنوان ثروتمندترین کشور جهان شناخته می شود.ترجمه itrans.ir
در سیارک بخوانیم:
فقیرترین کشورهای دنیا بخش اول
فقیرترین کشورهای دنیا بخش دوم
فقیرترین کشورهای دنیا بخش سوم