مزایای خلوت و تنهایی
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸فرهنگ زندگی در جوامع بشری در حال حاضر به گونه ای شده است که بیش از هر چیز دیگری، انسان ها به این مسئله تشویق می شوند که روابط مؤثری با سایرین داشته باشند و با وارد شدن به زندگی اجتماعی، تا آن جایی که امکان دارد مشغول شوند و این گونه وقت خود را بگذرانند. به نظر می رسد که داشتن کارهای زیادی که فرد در آن واحد باید به آن ها رسیدگی کند، بدل به ایده آلی برای انسان ها شده و اکثر ما هم به جای آن که با دیده تردید به این مسئله نگاه کنیم، از چنین رویکردی در زندگی استقبال می کنیم، اما نکته ای که از دید بیشتر ما پنهان میماند، این است که این طرز فکر و رویکرد، نتایج منفی ای نیز می تواند داشته باشد.
در این صورت فرد زمان کافی برای استراحت نخواهد داشت و علاوه بر این، به سختی زمانی می یابد که بتواند از مزایای خلوت کردن و تنهایی خود استفاده کند. البته منظور از این خلوت و تنهایی، تنهایی واقعی است: به این معنا که نه ایمیل خود را چک کند، نه مرتبا در حال پیام دادن در شبکه های پیام رسان باشد و در نهایت برای مدتی از پست گذاشتن در اینستاگرام و امثال آن خودداری کند. حال که این گونه شده است و داشتن مشغله های زیاد و دستیابی به موفقیت های پیاپی بدل به ایده آلی برای انسان شده و به آن بیش از هر چیز دیگری اهمیت داده می شود، دیگر کمتر کسی را می توان یافت که از مزایای خلوت و مزایای تنهایی خود بهره بگیرد.
برای این که درک بهتری از این مسئله پیدا کنیم، شاید بد نباشد بدانیم بزرگترین هنرمندان و نویسندگان جهان، روز ها و حتی ماه ها از زمان خود را در تنهایی به سر بردند:
کسانی چون موتزارت، کافکا، و پیکاسو. تمامی این هنرمندان، صرف نظر از زمینه ای که در آن فعالیت می کردند، در یک چیز مشترک بودند: آن ها به این نتیجه دست یافتند که برای خلق اثری ماندگار، ملزم به سپری کردن زمان در خلوت و تنهایی و کار بر روی هنر خود هستند.
دراین مقاله به مزایایی که فرد در عالم تنهایی خود بدست می آورد می پردازیم. با سیارک همراه باشید.
در این مقاله می خوانیم :
خلوت و تنهایی سبب افزایش همدلی انسان می شود
برخی از روان درمان گران و مشاوران خانواده به تازگی نظریه ای مطرح کرده اند مبنی بر این که اگر انسان قصد داشته باشد به خوبی از حالات و احساسات دیگران مطلع شده و توانایی درک آن ها را داشته باشد، حتما باید زمانی را در خلوت و تنهایی خود سر کرده باشد.
به عبارت دیگر زمانی که فرد مطلقا تمامی وقت خود را صرف حضور در گروهی از افراد می کند، به مرور زمان عقاید جمعی گروه به او تلقین می شود و توانایی فرد برای در نظر گرفتن وقایع، بدون تأثیر پذیرفتن از عقاید گروه، تا حد زیادی از دست می رود. تحقیقات انجام گرفته در این باره هم، تا حدود بسیار زیادی این مسئله را تصدیق می کنند:
برای نمونه در سال 2014 تحقیقاتی در این باره بر روی گروهی از کودکان صورت گرفت و نتایج حاکی از آن بود که آن دسته از کودکانی که به طور معمول، زمان مشخصی را در خلوت و تنهایی به سر برده و تحت تأثیر عقاید افرادی به خصوص نبوده اند، بهتر می توانستند از روی ظاهر افراد، حالات و احساسات آن ها را تشخیص داده و درک شان کنند.
خلوت و تنهایی باعث افزایش قوای ذهنی می شود
البته، این مزیت تا حدود زیادی به این بستگی دارد که فرد در خلوت و تنهایی خود چه کارهایی انجام می دهد، با این وجود، بررسی های انجام گرفته نشان می دهد که به طور معمول، افرادی که تنها هستند، برای زمان کوتاهی هم که شده، اقدام به خواندن کتاب یا متنی دیگر می کنند و علاوه بر این، زمانی را هم صرف سرگرمی ای می کنند که به آن علاقه داشته و در اوقات فراغت به سراغ اش می روند (ساز زدن و امثال آن).
خواندن و مطالعه کردن، از جمله فعالیت هایی است که به مرور زمان تأثیرات شگرفی بر کارکرد ذهنی انسان می گذارد، که از آن جمله می توان به دور نگه داشتن فرد از ابتلا به بیماری هایی چون آلزایمر اشاره کرد.
و البته در کنار این مسئله، داشتن خواب کافی در طول روز (که اگر کسی عادت داشته باشد شش شب هفته برای گذران وقت در کنار دیگران برنامه ای بریزد، مطمئنا از آن محروم خواهد شد) هم عامل مهم دیگری است که از بروز اختلالات بسیاری در مغز انسان جلوگیری کرده و برای سلامت و کارکرد درست آن لازم و حیاتی است.
- خلوت و تنهایی سبب افزایش همدلی انسان می شود
- خلوت و تنهایی باعث افزایش قوای ذهنی می شود
- خلوت و تنهایی باعث بهبود زندگی اجتماعی می شود
- خلوت و تنهایی باعث افزایش انرژی می شود
- خلوت و تنهایی باعث افزایش بهره وری می شود
- خلوت و تنهایی باعث افزایش خلاقیت می شود
- خلوت و تنهایی باعث علاقه به کسب و کار تازه می شود
- خلوت و تنهایی باعث مهار استرس و اضطراب می شود
- خلوت و تنهایی باعث افزایش خود آگاهی می شود
- خلوت و تنهایی باعث توجه بیشتر به خودتان می شود
خلوت و تنهایی باعث بهبود زندگی اجتماعی می شود
صرف نظر از این مسئله که فرد برون گرا باشد یا درون گرا، زمانی که بتواند حداقل برای مدتی هم که شده در طول روز در خلوت و تنهایی خود سر کند و به این کار عادت داشته باشد، دیگران از این که در کنارش باشند، بیشتر لذت خواهند برد.
اگر فرد مدام در کنار سایرین باشد و از روابط اجتماعی برای لحظه ای هم خلاصی نداشته باشد، به مرور زمان آسیب های بسیاری متوجه اش خواهند شد. البته اگر در این میان زمانی را به تنها گذراندن اختصاص دهیم، می توانیم کمی به خود و روابط مان با دقت بیشتری فکر کرده و انرژی لازم برای حضور دوباره در میان سایرین را به دست آوریم.
خلوت و تنهایی باعث افزایش انرژی می شود
جای تعجبی ندارد اگر بدانیم بهترین روش برای بازیابی انرژی افراد این است که برای مدتی بر روی فعالیت هایی تمرکز کنند که مربوط به آرامش خیال و استراحت کردن می شوند. سپری کردن زمان در خلوت و تنهایی به گونه ای برای این که فرد بتواند به طور مؤثری از لحاظ جسمانی و نیز ذهنی انرژی مورد نیاز خود را بازیابد، لازم و حیاتی است.
حال هر چه زمان بیشتری برای انجام این گونه فعالیت ها سپری شود، مطمئنا فرد بعدها انرژی بیشتری در خود خواهد یافت. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که منظور از استراحت کردن، لزوما خوابیدن نیست و با انجام فعالیت های دیگری هم می توانید انرژی و توان ذهنی مورد نیاز خود را تأمین کنید: کارهایی چون مدیکیشن و امثال آن.
خلوت و تنهایی باعث افزایش بهره وری می شود
اگر قصد داشته باشید در طول روز به طور مؤثرتر و بهتری کار کنید، شاید بد نباشد اگر به جای رفتن به محیط های اداری و کاری، در خانه کار کنید (البته اگر امکان چنین کاری برای تان وجود داشته باشد).
تحقیقات انجام گرفته در این باره نشان می دهد آن دسته از افرادی که زمان کار خود را در محیط های اداری و کاری و در حضور دیگران سپری می کنند، به مراتب کارهای کمتری را نسبت به دسته اول در طول روز به اتمام می رسانند.
بنا بر این، هر چند هم که به محیط کار و همکاران خود علاقه و عادت پیدا کرده باشید، اگر می خواهید کارهای بیشتری را به نتیجه برسانید، بد نیست اگر شرایط اش را داشته باشید، در خلوت خود اقدام به کار کردن کنید.
خلوت و تنهایی باعث افزایش خلاقیت می شود
«بی آن که مدت ها در تنهایی سر کنیم، قادر به انجام کاری خلاق نخواهیم بود.». می دانید این جمله را از چه کسی نقل کرده ام؟ پیکاسو .
زمانی که فرد در خلوت و تنهایی خود سر می کند و این اجازه را به خود داده است که خلاقیتش شکوفا شده و مسائل و نکات تازه ای به ذهن اش برسند.
چه کسی می داند؟ شاید شما هم در تنهایی خود به افکار تازه و جالب توجهی رسیده و از آن ها برای خلق اثری ماندگار استفاده کنید.
خلوت و تنهایی باعث علاقه به کسب و کار تازه می شود
زمانی که وقت زیادی برای سپری کردن داشته باشید، خواه نا خواه به پیدا کردن راهی برای پر کردن زمان پیش رو با کسب و کار جدید فکر خواهید کرد.
این مسئله ممکن است سبب شود به کارهای تازه ای علاقه پیدا کنید و حتی مهارت های تازه ای بیاموزید.
در نهایت این تنهایی و خلوت انسان با خود می تواند به مرور زمان موقعیت های جدیدی پیش روی او قرار دهد: موقعیت ها و فرصت هایی که هیچ راه دیگری برای دستیابی به آن ها وجود ندارد.
خلوت و تنهایی باعث مهار استرس و اضطراب می شود
از این مکان به آن مکان رفتن، صحبت کردن با این شخص و سپس گذاشتن قرار ملاقات با شخصی دیگر، این گونه مشغله های بیش از حد سبب می شود زمان کافی برای فکر کردن در مورد آینده خود را از دست بدهید. سازمان دهی کردن فعالیت و داشتن برنامه ای مشخص برای آینده نیازمند وقت گذاشتن و تلاش کردن است و برای این که قادر به انجام این کار باشید، حتما باید زمانی را در خلوت و تنهایی خود به سر برید. اما ارتباط این مسئله با اضطراب چیست؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت که هر چه زندگی فرد بیشتر سازمان دهی شده باشد و برنامه مشخصی برای انجام هر کاری وجود داشته باشد، استرس و اضطراب کمتری متوجه او خواهد شد. علاوه بر این، فعالیت هایی که صرفا نشان از توجه فرد به خود دارد، کارهایی چون دوش گرفتن و یا قدم زدن بدون حضور دیگران، نیز می توانند به طور قابل ملاحظه ای از میزان استرس و اضطراب فرد بکاهند.
خلوت و تنهایی باعث افزایش خود آگاهی می شود
اگر از شما بپرسند بهترین راه برای به دست آوردن شناختی دقیق و کامل از شخصی دیگر چیست، چه پاسخی خواهید داد؟ مطمئنا راهکاری بهتر از این نیست که مدت زمانی را با شخص مورد نظر سپری کنید. حال این مسئله در مورد خودتان نیز صادق است و هر چه بیشتر در تنهایی و خلوت خود زمان سپری کنید، قادر خواهید بود شناخت دقیق تر و درست تری از خود پیدا کنید.
بنا بر این، دیگر مزیت سپری کردن زمان در تنهایی و خلوت این است که فرد به مراتب به میزان بیشتر و بهتری از خود آگاهی دست می یابد، به این خاطر که مجبور است با خود و افکار اش رو به رو شده و بیشتر و بیشتر برای حل کردن مسائل و مشکلات شخصی اش تلاش کند.
خلوت و تنهایی باعث توجه بیشتر به خودتان می شود
شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که مدت ها است قصد دارید فعالیت های مربوط به مدیتیشن و یوگا را انجام دهید و مشغله هاتان اجازه این کار را نمی دهد.
در این صورت، این مسئله می تواند نشانه این باشد که حتما باید زمان فراغتی پیدا کرده و به خودتان توجه بیشتری نشان دهید. علاوه بر این، مدیتیشن، و نیز سایر فعالیت های مربوط به افزایش تمرکز و بهبود قوای ذهنی، نه تنها برای کارکرد ذهنی شما مؤثر و مفید خواهند بود، بلکه مزایای دیگری نیز برای شما به همراه خواهند داشت.
نا گفته نماند که منظور از مدیتیشن، صرفا شرکت در کلاس های مربوط به آن نیست و اگر چندان به حضور در این گونه کلاس ها علاقه ای ندارید، فعالیت های ساده و تمرین های مرتبطی وجود دارند که با توسل به آن ها می توانید تا حدود زیادی از مزایای همان کلاس ها بهره بگیرید (تنفس عمیق و سایر فعالیت های مرتبط).