به گفته کارشناسان ، تقریباً 30٪ از مردم از اختلالات مختلف خواب رنج می برند. شایع ترین مشکل بی خوابی است. تقریبا نیمی از جمعیت بالغ کره زمین حداقل یک بار با آن روبرو شده اند و در 10٪ از افراد مشکل مزمن است. اما بی خوابی تنها یکی از اختلالات احتمالی خواب است. در واقع موارد دیگری نیز وجود دارد.
طبقه بندی اختلالات خواب
خواب یکی از نیازهای اساسی فیزیولوژیکی فرد است. عملکرد بدن از جمله تعادل هورمونی و همچنین عملکرد مغز تا حد زیادی به کیفیت استراحت شب بستگی دارد. نظرات مختلفی در مورد چقدر فرد باید بخوابد. طبق رایج ترین نظریه - 7-9 ساعت. اگر کیفیت یا مدت زمان استراحت یک شب از هنجار انحراف داشته باشد ، آنها می گویند اختلال خواب. چندین طبقه بندی از اختلالات خواب وجود دارد.
شایع ترین آن در ICD-10 (طبقه بندی بین المللی بیماری ها) توصیف شده است. در طبقه بندی کننده ، اختلالات خواب در دو بخش ذکر شده است: G 47 - اینها اختلالات ناشی از اختلالات روانی یا جسمی است. این بخش شامل بی خوابی ، هایپرسومیا ، اختلال در خواب ، آپنه ، ناركولپسی و كاتالپسی و همچنین موارد دیگر است. F 51 - این گروه شامل اختلالات:
بی خوابی ، وحشت شبانه ، کابوس است. بعلاوه ، اختلالات خواب معمولاً به دسته اصلی و فرعی تقسیم می شود. قاعده های اولیه ، به طور معمول ، انواع مختلفی از عارضه و پاراسومنیا هستند. اختلالات ثانویه در پس زمینه سایر بیماریهای روحی یا جسمی رخ می دهد ، یا نتیجه ای از مواد شیمیایی قبلاً مصرف شده (داروها ، روانگردان) است. دیسومنیا با اختلال در مدت زمان یا کیفیت خواب آشکار می شود. اگر خواب خیلی کوتاه باشد ، در مورد بیخوابی صحبت می کنند ، اگر خیلی زیاد باشد - در مورد هایپرسومینی.
علاوه بر این ، ممکن است حالت استراحت نیز مختل شود: ممکن است فرد در شب بیدار باشد یا روزها احساس خواب آلودگی کند. آنها می گویند پاراسومنیا هنگامی است که استراحت در اثر ناخوشایندهای خوابیدن ، کابوس ها مختل می شود ، مثلا اگر شخصی در خواب شروع به فریاد زدن ، گریه یا تکان دادن بازوهای خود کند.
ویژگی های انواع مختلف اختلالات خواب بیخوابی
در صورت بروز مشکل در خوابیدن حداقل سه بار در هفته تشخیص داده می شود. اگر وضعیت بیش از یک ماه تکرار شود ، این در حال حاضر بی خوابی مزمن است. شایع ترین علل بی خوابی اختلالات روانی است (در 50-60 مورد از 100). بیشتر اوقات ، مشکلات مربوط به استراحت شب در افراد مبتلا به افسردگی یا افزایش اضطراب رخ می دهد . علاوه بر این ، بی خوابی اغلب در پس زمینه
سندرم پای بی قرار ایجاد می شود.
اختلال هیپرسومیا
اگر فرد روزانه بیش از 9 ساعت بخوابد یا در طول روز با وجود یک استراحت کاملاً عادی احساس خواب آلودگی کند ، این احساس فشار خون است. این اختلال مانند قبل نیز اغلب در شرایط افسردگی مشاهده می شود. علاوه بر این ، هیپروسمی بعد از مصرف بیش از حد داروهای روانگردان یا الکل ممکن است ایجاد شود.
اختلال ناركولپسی
علائم زیر مشخصه این اختلال است: تشنج خواب آلودگی در طول روز (فرد می تواند تقریباً در هر شرایطی حتی گاهی در حین مکالمه بخوابد). کاتالپسی (از دست دادن ناگهانی لحن عضلانی)؛ توهم ؛ استوپ کاروتید (احساس فلج عضله در حالی که هوشیاری را حفظ می کند ، این حالت ممکن است در هنگام خواب یا بیدار شدن از خواب ایجاد شود).
اختلال نقض ریتم خواب و بیداری
این تخلف در نتیجه نقص در ساعت بیولوژیکی داخلی فرد رخ می دهد. این اختلال عدم هماهنگی بین ساعت شب و ریتم خواب یک فرد خاص است. علت این بیماری می تواند تغییر مکرر در مناطق زمانی یا تغییر کار در شب باشد.
اختلال خوابیدن
این شرایطی است که فرد هنگام خواب می تواند روی تختخواب بنشیند ، برخیزد ، راه برود. و همه اینها بدون مشارکت آگاهی او اتفاق می افتد.
اختلال وحشت های شبانه
احساس ترس شدید که خواب را قطع می کند. غالباً با گریه ، فریاد زدن ، گاه تنفر همراه است. اغلب در کودکان اتفاق می افتد. به عنوان یک قاعده ، پس از بیدار شدن ، فرد نمی تواند آنچه را که خواب دیده است به خاطر بیاورد. کابوس ها رویاهای بسیار واقع بینانه که باعث ترس در انسان می شوند. برخلاف وحشت ، فرد پس از بیدار شدن ، به خوبی آنچه را که در خواب دید ، به یاد می آورد. اغلب علت کابوسها تجربیات آسیب زای دوران کودکی یا استرس شدید است که در بزرگسالی تجربه می شود.
دلایل اصلی اختلال خواب
در بسیاری از موارد ، اختلال خواب علائم سایر اختلالات روانی یا جسمی مانند افسردگی ، اعتیاد به مواد مخدر ، استفاده از مواد محرک ، اختلالات متابولیک یا غدد درون ریز (از جمله پرکاری تیروئید) ، در برابر پس زمینه درد است. بنابراین ، پزشکان به همه بیماران مبتلا به هر نوع اختلال خواب توصیه می کنند که معاینه پزشکی کامل انجام دهند ، که این امر به تعیین اینکه خواب آلودگی بیش از حد یا عدم خواب شبانه یک بیماری ثانویه است کمک می کند.
برای یک اختلال خواب اولیه نیز دلایل مختلفی وجود دارد. رایج ترین آنها: اختلالات ژنتیکی (در این حالت ، مشکلات خواب حتی در دوران کودکی ظاهر می شود ، خواب حساس ، متناوب و کوتاه است. با افزایش سن ، علائم حتی بیشتر می شود و این اختلال مزمن می شود). دلایل روانشناسی (همراه با شرایط پیچیده زندگی که باعث استرس طولانی مدت می شوند ، اگر وضعیت روانی فرد به مدت طولانی بهبود نیابد ، اختلالات خواب به شکلی مزمن شکل می گیرد).
نامناسب بودن سبک زندگی (رعایت نکردن یک سبک زندگی سالم و عادت های بد می تواند منجر به بروز اختلالات مزمن استراحت شب شود) افرادی که هر روز در زمان های مختلف از خواب بیدار می شوند و می خوابند ، مدت طولانی را در رختخواب می گذرانند ، به عنوان مثال ، تماشای تلویزیون یا خواندن ، دیر شام می گذرانند ، زیاد صرف می کنند. زمانی که در زیر نور مصنوعی زندگی می کنید ، سبک زندگی بی تحرکی داشته باشید ، به ندرت در هوای تازه قرار می گیرید ، به ویژه مستعد اختلالات خواب اولیه).
علل بی خوابی ثانویه
بی خوابی می تواند به دلایل مختلف بروز کند. به عنوان مثال ، اگر اتاق خواب خیلی سرد است یا برعکس ، بسیار گرم است. مشکلاتی در کیفیت استراحت ممکن است در اثر تختخواب یا بالش نامناسب ایجاد شود ، یا ممکن است با نویز خارج از دیوار یا پنجره همراه باشد. اما اغلب دلایل بی خوابی بسیار جدی تر است.
بیماری قلبی
اگر فردی با بطن چپ مشکل داشته باشد ، کیفیت خواب وی مختل می شود. با این عارضه ، قلب نمی تواند خون خود را که در ریه ها جمع شده است با نیروی لازم پمپ کند. در نتیجه بیمار تنگی نفس دارد که در شب نیاز به بلند شدن و کمی نشستن دارد.
فشار خون
هنگامی که پلاک های آترواسکلروتیک بر روی دیواره رگ ها قرار می گیرند ، خون نمی تواند آزادانه گردش کند. در نتیجه ، فرد دچار سردردهای مکرر ، سرگیجه ، گاهی تنگی نفس و مشکل در خواب می شود. در برخی افراد فشار خون می تواند به حدی بالا رود که خوابیدن را دشوار می کند.
آسم
افراد مبتلا به این بیماری مزمن نیز اغلب دچار اختلالات خواب هستند. با آسم ، تنگی نفس اغلب در شب اذیت می شود و استراحت مناسب را مختل می کند.
پرکاری تیروئید
افزایش فعالیت تیروئید می تواند باعث تسریع ریتم قلب و اضطراب شود و همین امر منجر به بی خوابی می شود.
سوزش سردل
سوزش سر دل معمولاً هنگام خوابیدن بدتر است. بعضی اوقات سوزش قلب شدید با احساس خفگی و حملات سرفه همراه است که به هیچ وجه باعث استراحت در شب نمی شود.
سندرم پاهای بی قرار
به گفته کارشناسان ، تقریباً در 10 مورد از 100 مورد ، علت بی خوابی نوعی اختلال است که در پزشکی به عنوان سندرم پاهای بی قرار شناخته می شود. این اختلال با حرکات غیر ارادی پا مشخص می شود. طی یک ساعت ، بیمار می تواند از 50 تا چند هزار حرکت پا انجام دهد. فرد این احساس را دارد که حشرات در امتداد پوست او خزیده یا خون در عروق به سرعت غیر طبیعی به سرعت جریان می یابد.
همچنین مشخص است که علائم این اختلال درست در شب تشدید می شود. متأسفانه ، هنوز داروی مؤثری وجود ندارد که بتواند به مقابله با این بیماری کمک کند. کمپرس های گرم به بعضی از بیماران کمک می کند ، در حالی که برخی دیگر ، خسته از یک شب بی خوابی ، هنوز در صبح می خوابند. در خصوص موارد شدید بیماری ، پزشکان به قرصهای خواب آور قوی متوسل می شوند.
بی خوابی در دوران بارداری
تکرر ادرار ، تکان کودک ، فشار رحم بر دیافراگم - همه اینها توضیح می دهد که چرا مادران آینده از بی خوابی رنج می برند. برای بهبود کیفیت استراحت ، در عصر می توانید چند تمرین آرامش بخش انجام دهید ، با چند قطره اسطوخودوس حمام گرم بگیرید و حتما اتاق خواب را به خوبی تهویه کنید.
یائسگی
مطالعات نشان داده اند که طول مراحل خواب به میزان هورمونی بستگی دارد. بطور خاص ، استروژن های هورمونهای زنانه قادر به طولانی کردن مرحله خواب REM هستند که در نهایت بر کیفیت استراحت تأثیر می گذارد. این هورمون ها مقصر اصلی بی خوابی در زنان در دوران یائسگی هستند. مقابله با مشکل به شما کمک خواهد کرد ، از جمله مصرف هورمون.
داروها و محرک ها
برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی ، گلوکوکورتیکوئیدها ، ضد بارداری خوراکی می توانند بر کیفیت استراحت شب تأثیر بگذارند. اگر فردی مدت طولانی است که داروهای آرامبخش مصرف می کند ، پس از پایان شدید دوره یا پس از مصرف بیش از حد داروهای آرام بخش ، ممکن است مشکلات خوابیدن شروع شود. علاوه بر این ، قرص هایی که برای سرکوب اشتها طراحی شده اند نیز می توانند بی خوابی ایجاد کنند. علت بی خوابی ممکن است نوشیدن نوشیدنی های عصرگاهی باشد. اول از همه ، ما در مورد قهوه سیاه ، چای قوی و کوکتل های انرژی زا صحبت می کنیم.
تشخیص و درمان اختلال خواب
صرف نظر از اینکه اختلال خواب یک اختلال اولیه یا ثانویه است ، تعیین علت مشکل خواب مهم است. در این حالت ، تشخیص از چند مرحله تشکیل شده است. پزشک ممکن است پیشنهاد کند که بیمار تحت پلی مونوگرافی قرار بگیرد. در این معاینه میزان اکسیژن ، حرکات بدن و امواج مغزی بررسی می شود که می توانند بر کیفیت خواب تأثیر بگذارند. آزمایش دیگر یک الکتروانسفالوگرام است. در طول تشخیص ، فعالیت مغز مورد بررسی قرار می گیرد ، به ویژه ، تکانه هایی که ارسال می کند.
هرگونه انحراف از هنجار ، به عنوان علت بالقوه اختلال در استراحت شب در نظر گرفته می شود. همچنین در برخی موارد ، بدون مطالعه ژنتیکی نمی توانید انجام دهید. آزمایشات این گروه به تعیین عدم ارثی بودن این اختلال کمک می کند. قبل از هر چیز درمان ، بستگی به نوع و علت اختلالات خواب دارد. بیشتر اوقات ، به بیماران بی خوابی قرص های خواب آور یا مکمل های ملاتونین (هورمون مسئول کیفیت خواب) تجویز می شود ، پیاده روی در هوای تازه ، فعالیت بدنی متوسط انجام می شود و به آنها توصیه می شود از موقعیتهای استرس زا جلوگیری کنند.
برای افرادی که از اختلالات خواب شبانه رنج می برند ، مفید است که رژیم خود را مرور کنند: مقدار قند در رژیم غذایی را کاهش داده و وعده های سبزیجات و ماهی را افزایش دهید. همچنین برای جلوگیری از اختلالات خواب ، نوشیدنی های کافئین دار عصر را نخورید . و به طور کلی ، نوشیدن بیش از حد هر مایع در عصر نیز نامطلوب است. در بعضی موارد ، جراحی ممکن است برای درمان اختلالات خواب لازم باشد. به عنوان مثال ، اگر این اختلال ثانویه باشد و در اثر آپنه ایجاد شود. اما چنین روشهای بنیادی به ندرت متوسل می شوند. به گفته کارشناسان ، در اکثر موارد مشکل کاملاً ساده حل می شود: کافی است که بیمار رژیم خود را تنظیم کند - او به رختخواب می رود و هر روز در همان زمان بلند می شود.