ترفند برنده شدن در مصاحبه استخدامی بخش دوم
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸
این گونه جملات و عبارات نیز، تقریبا تأثیری همانند مورد پیشین دارند (این که فرد بگوید شرکت ها و افراد بسیاری خواهان کار و تخصصش هستند)، و در نهایت، کسانی که باید برای استخدام فرد تصمیم نهایی را اتخاذ کنند، دید چندان مثبتی به این گونه خودنمایی ها و جملات این چنینی مثل "من تحقیقات کامل و جامعی بر روی مطالب مربوط به این کسب و کار ... انجام داده ام و اطلاعات گسترده و دقیقی درباره سهام موجود در بازار دارم "نخواهند داشت و تأثیر ذهنی بدی بر آنها از طرف دیگر خواهد داشت.
ترفند برنده شدن
چولرتون در این باره عنوان کرد: البته اگر فرد کمی دندان روی جگر بگذارد، در ادامه روند مصاحبه، مطمئنا فرصت کافی برای صحبت کردن درباره توانایی هایش خواهد داشت، با این حال، اگر زودتر از موعد و بیش از اندازه در این باره صحبت شود و فرد مصاحبه شوند مدام از اطلاعات و تخصص خود تعریف کند، در حقیقت به این معنا است که از لحاظ درک احساسی، آن فرد چندان با هوش نیست، که برای بسیاری از افراد استخدام کننده و مدیران شرکت ها، از تخصص و تجربه هم مهمتر است.
نکته ای که در این باره وجود دارد این است که کارگران متخصص و با تجربه کم نیستند و پیدا کردنشان چندان کار دشواری نیست. در سوی دیگر اما، تعداد کسانی که هم تجربه و تخصص داشته باشند و هم از لحاظ احساسی هوش کافی داشته باشند، کمتر است و پیدا کردن چنین افرادی کار به مراتب دشوارتری است.
البته، تمامی آن چه گفته شد، به این منظور نبود که شما به طور کلی از صحبت کردن درباره علم و تخصصتان خودداری کنید؛ تنها هدف این بود که به خاطر داشته باشید که صحبت کردن در مورد این مسائل حد و مرزی دارد و گذشتن از این مرز، به احتمال زیاد به قیمت از دست دادن فرصت شغلی تمام خواهد شد.
چه سؤالاتی قرار است از من بپرسید؟
استفانی مک دونالد، مدیر مسئول شرکت هایر پرفورمنس در این باره عنوان کرد:
تجربه کاریم به من نشان داده است که کارها و صحبت های بسیاری است که افراد مصاحبه شونده، از انجام دادن و گفتن آن ها، بعدها احساس پشیمانی کرده اند .
در حقیقت آن کار یا گفته به خصوص را علت اصلی از دست رفتن کار خود دانسته اند، اما اگر بخواهم یکی از جمله هایی را که خود شخصا پس از شنیدن آن احساس و ذهنیت نسبتا منفی ای به فرد مصاحبه شونده پیدا کرده ام را عنوان کنیم، باید به همین ‘چه سؤالاتی قرار است از من بپرسید؟’ اشاره کنم..
این سؤال (و البته سؤالات و سایر جملاتی که از مضمونی شبیه به این برخوردار باشند) تنها سبب می شود که بحث و گفتگوی مصاحبه از مسیر اصلیش خارج شود و علاوه بر آن سبب نگران و مضطرب شدن مصاحبه کننده هم می شود.
مشخصا فردی که قصد دارد روند مصاحبه با شما را پیش ببرد، سؤالاتی را در ذهن دارد و به مرور زمان، اقدام به مطرح کردن آن ها خواهد کرد. یادآوری کردن این موضوع به آن ها، تنها این ذهنیت را در ذهنشان به وجود خواهد آورد که شما قصد دارید زمان مصاحبه را به گونه ای تلف کنید و آن گونه که باید و شاید برای مصاحبه آماده نشده اید.
آقای مک دونالد در ادامه صحبت های خود در این باره افزود:
اگر فردی برای مصاحبه استخدامی نزد من بیاید و مدام در پی یادآوری کردن این موضوع به من باشد که سؤالات خود را بپرسم، مرا از کوره به در خواهد کرد و حتی اگر چیزی هم به او نگویم، ذهنیتی منفی نسبت به او پیدا خواهم کرد..
ذهن من پر از ایده های جالب و کارآمد است
برایان تریلی، متخصص بازاریابی و مدیر مسئول شرکت آپتیمایز مارکتینگ در این باره عنوان کرد:
گفتن چنین جمله یا عبارتی، معادل با پایان مصاحبه خواهد بود. این گونه جملات، مشخصا در ذهن فرد مصاحبه کننده ذهنیتی بسیار منفی ایجاد می کند و به هنگام شنیدن چنین جلمه ای، آنا این مسئله به ذهنش خطور خواهد کرد که طرف صحبتش از تخصص و تجربه کافی در کار مورد نظر برخوردار نیست..
زمانی که شما به قصد مصاحبه کاری ، وارد مکانی می شوید و عنوان می کنید که ایده های بسیاری در ذهن دارید، به گونه ای سبب می شوید تا در همان ابتدای امر، فرد مصاحبه کننده قضاوتی در مورد شما در ذهن خود شکل دهد.
حداقل تأثیر منفی چنین جملات و عباراتی این است که شما را فردی از خود راضی در چشم طرف مقابل نشان خواهند داد.
برایان تریلی در این باره افزود:
حقیقت این است که تقریبا همه انسان ها ایده ای در سر خود دارند. و اگر بخواهم به طور دقیق تر به این مسئله اشاره کنم، بیشتر ایده های کارآمد متعلق به کسانی است که کسب و کاری را راه اندازی کرده و کارآفرینی می کنند.
بنا بر این، کسی که مدیر مسئول کار و حرفه ای به خصوص است، دیگر به ایده های تازه نیاز نخواهد داشت و چیزی که چنین فردی دنبالش می گردد، آن دسته از افرادی است که توانایی و تخصص کافی برای عملی کردن ایده ها و نظریه ها را داشته باشند..
تا حد امکان از صحبت در باره زندگی شخصی خودداری کنید
دکتر هیدر ونیش، مدیر مسئول و صاحب امتیاز شرکت فدر در این باره عنوان کرد:
زمانی که فرد به قرار ملاقات تأیین شده برای مصاحبه استخدامیش می رود، اولین و مهمترین نکته ای که باید در ذهن داشته باشد این است که بیش از هر چیز گفته های خود را بر دستاوردهای کاری و اطلاعات و تخصص خود متمرکز کند.
برای نمونه، فرد مصاحبه شونده باید در نظر داشته باشد که از صحبت کردن در مورد زندگی شخصی خود، در مورد این که به تازگی طلاق گرفته است، سه فرزند دارد، و قصد دارد طی چند ماهه آینده به شهری دیگر رفته و محل سکونت خود را تغییر دهد، خودداری کند.
چیزی که فرد مصاحبه شونده از آن غافل می شود این است که این گونه جملات و عبارات بیش از هر چیز دیگری در ذهن فرد مصاحبه کننده این ذهنیت را در موردشان شکل می دهد که زندگی شخصی نا آرام و بی ثباتی دارند و به احتمال زیاد، مدت زمان کافی در کنار سایر اعضای شرکت نخواهند بود تا بتوانند جزئیات کار را به خوبی یاد بگیرند، بر مشتری ها تأثیر بگذارند و به مرور زمان در کارشان پیشرفت کنند.
بهتر است این نکته را به خاطر داشته باشید که اساسا هدف از لحاظ کردن مصاحبه پیش از استخدام افراد جدید، این است که یک مصاحبه کننده حرفه ای، بتواند مهارت ها و تجربیات شخص مورد نظر را مورد سنجش قرار دهد.
بنا بر این، بهتر است تا حد امکان از صحبت کردن در مورد مسائل زندگی شخصیتان خودداری کنید، مگر این که بدانید با ذکر یکی دو مطلب در این مورد، شانس بیشتری برای به دست آوردن آن کار خواهید داشت.
در نظر گرفتن اولویت های کارفرما
یکی دیگر از جملاتی که می تواند در نظر گرفتن اولویت های کارفرما را تا حدود زیادی تحت تأثیر منفی بگذارد، این است که هنوز کار را شروع نکرده (هنوز حتی این که کار به فرد سپرده شود یا خیر مشخص نیست)، فرد درخواست مرخصی کند.
تیموتی ویدمن، استاد رشته مدیریت دانشگاه دوئان در این باره عنوان کرد:
البته کسی منکر این مسئله نیست که حتی چنین درخواستی هم تحت شرایطی خاص به هنگام مصاحبه قابل مطرح کردن است، اما مسئله ای که باید مد نظر داشته باشیم این است که چنین درخواستی از سوی فرد مصاحبه شونده، چندان کار عاقلانه ای نیست و مطمئنا فرد مصاحبه کننده را برای قبول کردن او برای انجام کار، دو دل و مردد خواهد کرد.
برای نمونه اگر بخواهم درباره تجربیات شخصی خود در این باره صحبت کنم، می توانم از مواجه شدن با افرادی صحبت کنم که در همان هفته ها و روزهای اولیه مشغول شدنشان به کار، از من درخواست مرخصی کرده اند. راستش را بخواهید، زمانی که فرد چنین درخواستی از من می کند، اولین چیزی که به ذهنم متبادر می شود این است که آیا آن ها واقعا مسئولیت پذیری کافی برای به انجام رساندن کارشان را خواهند داشت یا خیر..
بنا به آن چه گفته شد، به هنگام پیش بردن روند یک مصاحبه، بیش از هر چیز دیگری باید ذهنیت و فکر خود را بر این مسئله متمرکز کنید که چگونه قادر خواهید بود کارگر یا کارمندی تأثیر گذار در کار جدید خود باشید و مطمئنا روزها و هفته های اولیه، زمان مناسبی برای درخواست مرخصی نمی باشند (البته اگر به کار نیاز مبرم داشته باشید و واقعا بخواهید که پذیرفته شوید).
در اولویت قرار دادن زندگی شخصی
آریتو زامورانو، استاد رشته مدیریت دانشگاه پنسیلوانیا در این باره عنوان کرد:
مدیران شرکت ها و افراد مصاحبه کننده، به دنبال کسانی هستند که بتوانند رویشان حساب کرده و به آن ها اعتماد کنند.
زمانی که به مدیر شرکت یا فرد مصاحبه کننده بگویید که زندگی شخصیتان برای شما مهمتر از کار است، دقیقا این ذهنیت را برای طرف مقابل ایجاد کرده اید که نباید به شما اعتماد کنند و چندان فرد قابل اتکایی نیستید..
البته، کاملا واضح است که برای هر انسانی، چیزی که بیش از سایرین ارزش دارد، زندگی شخصی او است، اما لزوما احتیاجی نیست که در طول مصاحبه استخدامی روی این موضوع تأکید کنید، چراکه در نهایت نتایج خوبی به همراه نخواهد داشت.
من به سادگی با دیگران کنار می آیم
این پاسخی است که افراد مصاحبه شونده به طور معمول به سؤال کمی درباره خودت صحبت کن می دهند و پاسخی محبوب در میان افراد به شمار می رود.
اما نکته ای که افراد معمولا از آن غافل می مانند این است که چنین پاسخی کمتر توان متقاعد کردن فرد مصاحبه کننده برای پی بردن به صحت آن را خواهد داشت، بنا بر این، اگر می خواهید به گونه ای فرد مصاحبه کننده متوجه این موضوع شود که شما در کنار آمدن با سایر همکارانتان مشکلی نخواهید داشت و اساسا دوستدار شکل دادن روابط اجتماعی هستید، بهتر است به جای عنوان کردن این گونه جملات کلی، از مثال یا خاطره ای که دارید استفاده کنید؛ تأثیر این گونه صحبت ها به مراتب بیشتر خواهد بود.
تیم توترهی، نویسنده کتاب راهنمای فرد درون گرا برای به دست آوردن شغلی به خصوص (The Introvert’s Guide to Job Hunting)، در این باره عنوان کرد: اگر فرض را بر آن بگیریم که کار کردن در کنار دیگران، یک مهارت یا علاقه منحصر به فرد و کارآمد است، بهتر است درباره موضوع کمی با دقت نظر بیشتری صحبت شود و جزئیات دقیقتری درباره آن ارائه شوند؛ برای نمونه با ذکر جملاتی شبیه به این: ‘من از هدایت کردن دیگران و تأثیر گذاشتن بر آن ها لذت می برم’. البته این را هم به خاطر داشته باشید که حتما مثالی در تأیید آن چه عنوان کرده اید بیاورید، مثالی شبیه به این: ‘زمانی که در دانشگاه بودم کار به خصوصی به من سپرده شد. وظیفه من این بود که جلسه مشاوره با افراد تازه وارد به دانشگاه برگزار کنم و آن ها را با فضا و حال و هوای کلی آشنا کنم.’.
به عبارت دیگر، اگر بخواهید واقعا بر فرد مصاحبه کننده تأثیر بگذارید، بهتر است به جای استفاده از جملات و عبارات کلیشه ای، که معمولا تمامی مصاحبه شونده ها آن ها را عنوان می کنند، خاطراتی را نقل کنید که فرد مصاحبه کننده به طور ویژه ای شما را به خاطر بسپارد (سوای از دیگران).