10 خودرو که در دنیا به عنوان تاکسی استفاده می شود بخش دوم
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸نکته ای که در مورد تاکسی ها وجود دارد این است که اهمیت شان بیش از آن چیزی است که در ظاهر اولیه ممکن است به نظر برسد. در حقیقت، تاکسی ها معمولا در خیابان های اصلی شهرهای بزرگ و مهم مرتب در حال رفت و آمد هستند و به همین خاطر تأثیر بسیار مهمی بر ظاهر شهر می گذارند. بیش از هر چیز دیگری محیط و نیز مردمی که از تاکسی ها استفاده می کنند هستند که تعیین کننده اصلی شکل و شمایل خودرو مورد استفاده به عنوان تاکسی خواهند بود، به همین خاطر است که در هر کشوری مدل خودرو مورد استفاده برای تاکسیرانی آن کشور متفاوت از دیگر کشور ها است.
در این مقاله می خوانیم:
- تاکسی هند
- تاکسی ژاپن تویوتا کامفورت
- تاکسی ژاپن تویوتا جی پی ان
- تاکسی مکزیک
- تاکسی مالزی
- تاکسی مراکش
- تاکسی پرو
- تاکسی سوئد
- تاکسی امارات متحده عربی
- تاکسی اوبر
تاکسی هند
سفیر هندوستان Hindustan Ambassador
البته نام اصلی این مدل خودروی طراحی انگلستان، موریس آکسفورد است، که آن گونه که باید و شاید، در خود انگلیس با استقبال مواجه نشد و در بخش پیشین مقاله به خودروی مورد علاقه انگلیسی ها برای استفاده به عنوان تاکسی در صنعت تاکسیرانی اشاره شد. با این حال، هندوستان جایی بود که علاقه بیشتری به این مدل نشان داده شد و پس از تغییر نام آن به «سفیر هندوستان»، بدل به تاکسی مورد استفاده شان شد. طراحی موریس به گونه ای انجام گرفته بود که خودرو علاوه بر تند و تیز بودن، به سادگی قابل تعمیر بود و نیز فضای داخلی آن نسبتا بزرگ بود، یک راننده تاکسی دیگر چه انتظاری از یک خودرو می تواند داشته باشد؟ زمانی که انگلیسی ها این خودرو را به هند صادر کردن، در تبلیغات شان این عبارت عنوان شده بود که «خودرویی است ایده آل برای کسانی که می خواهند برای گذران زندگی خود از آن استفاده کنند» و راننده تاکسی های هندی قلبا این گفته را پذیرفتند. در نهایت در سال 2014 و پس از پنجاه و شش سال متمادی بود که روند طراحی و ساخت این خودرو خاتمه یافت. البته هنوز هزاران تاکسی از مدل سفیر هندوستان در این کشور مشاهده می شود، به خصوص در شهر کلکته، با این حال، خودروهای جدید ساخت شرکت های خودرو سازی میهاندرا، تویوتا و تاتا، به مرور زمان در حال جایگزین شدن تاکسی های قدیمی هستند.
تاکسی ژاپن تویوتا کامفورت
تویوتا کامفورت/ کراون کامفورت/ Toyota Comfort/Crown Comfort
شرکت خودرو سازی تویوتا، مدل کامفورت خود را صرفا به منظور استفاده به عنوان تاکسی در ژاپن طراحی کرد (و نیز مدل کراون کامفورت را که تنها تفاوت اش نسبت به مدل اصلی این بود که محور چرخ های بلندتری داشت). همانگونه که از نام این خودرو بر می آید (comfort به معنی راحتی است)، طراحان و متخصصان شاغل در شرکت تویوتا، به هنگام طراحی خودرو تمامی تمرکزشان بر این بود که پیش از هر چیز دیگر، هم راننده و هم مسافران کاملا احساس راحتی و آسودگی کنند. برای این منظور طراحی محور چرخ های عقب معماری به خصوصی دارد که در مدل هایی چون لکسوس آی اس هم می توان شاهد آن بود (البته دو نسل اولیه طراحی شده از این مدل).
در سال 2003 بود که مسئولان شرکت تویوتا، برای این که نشان دهند این مدل طراحی شده توسط شرکت شان چه قابلیت هایی دارد، یک مدل اسپورت چهار در از آن را رونمایی کردند که در آن از یک موتور سوپر شارژ قدرتمند چهار سیلندری استفاده شده بود. البته، حتی خود مسئولان شرکت تویوتا هم چندان انتظار به فروش رساندن این مدل جدیدتر را نداشتند، با این حال، بر خلاف انتظار همگان، در مدت زمان نسبتا کوتاهی تمامی خودروهای ساخته شده از این مدل به فروش رسید. سال جاری، شاهد تولید آخرین نمونه های مدل کامفورت بودیم و پس از آن فعالیت در خط تولید آن خاتمه یافت. مدلی که به عنوان جایگزین آن در نظر گرفته شده است، جی پی ان تاکسی است که سال آینده تولید آن آغاز می شود. البته دیگر انتظار بدل شدن این مدل به یک خودروی اسپورت، انتظاری بی جا است.
تاکسی ژاپن تویوتا جی پی ان
تویوتا جی پی ان تاکسی/ Toyota JPN Taxi
طراحان شرکت خودروسازی تویوتا، پیش از این، مدل کراون را طراحی کرده بودند که یادآور شکل و شمایل خودروهای چهاردرب دهه 1980 بود، اما مدل جدید جی پی ان تاکسی آن ها بسیار متفاوت از مدل های پیشین است و همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید، خودرویی نسبتا مرتفع و کاملا مشکی رنگ است و در طراحی آن به اندازه ای به راحتی سرنشینان توجه شده است که تا کنون سابقه نداشته است. طراحان این شرکت خودرو سازی تمامی جزئیات کوچک خودرو را مد نظر قرار داده اند و حتی طراحی دستگیره های باز و بسته کردن در خودرو نیز منحصر به فرد است و بر روی آن کار شده است. مسئولان شرکت تویوتا عنوان کرده اند که مدل جدید شان به آخرین امکانات روز مجهز خواهد بود و صرف نظر از سن و سال افراد، برای تمامی آن ها کارآمد خواهد بود.
قرار است در این مدل جدید از یک موتور هیبریدی بهره گرفته شود که برای تأمین قدرت از الکتریسیته و گاز نفت مایع شده (ال پی جی) (گاز نفت مایع شده ترکیبی از هیدروکربن های C3 و C4 است که در فرآیند پالایش نفت پدید می آیند) استفاده خواهد کرد. علاوه بر این، شش ایر بگ در نقاط مختلف اتاقک خودرو متصل شده است و نیز سایر امکانات الکتریکی ای که برای افزایش ایمنی سرنشینان در نظر گرفته شده اند.
تاکسی مکزیک
فولکس واگن بیتل/ Volkswagen Beetle
در سال 1972 بود که مدل بیتل ساخت شرکت فولکس واگن، بدل به خودروی استاندارد مورد استفاده راننده تاکسی ها در این کشور شد. دلیل انتخاب این مدل به عنوان تاکسی این بود که در مقایسه با خودروهای نسبتا بزرگ و قدرتمند چهار در آمریکایی که در آن زمان تولید می شدند (که معمولا از موتورهای هشت سیلندری در آن ها استفاده می شد)، مقرون به صرفه تر بود. همین مسئله سبب شد تا با سرعت باور نکردنی ای صدها هزار خودروی بیتل ساخت کارخانه های داخلی ایالات متحده آمریکا روانه مکزیک شده و به سرعت بدل به منظره ای معمول در شهرهای این کشور شود. علاوه بر تمامی مزایای این خودروی مقرون به صرفه، حجم نسبتا کوچک و سرعت خوب اش این اجازه را به رانندگان تاکسی می داد تا بتوانند از ترافیک شلوغ شهر عبور کنند و خود را خلاص کنند.
البته حکومت بی رقیب بیتل و استفاده از آن به عنوان تاکسی در سال 2002، و به واسطه قانون جدیدی که توسط دولت مردان مکزیکی وضع شد، رو به افول نهاد؛ این قانون جدید از این قرار بود که تمامی رانندگان تاکسی پس از تاریخ ذکر شده موظف به استفاده از خودرویی بودند که حتما باید چهار در داشته باشد (برای ایمنی مسافران و نیز مسائل کاربردی دیگر). وضع این قانون، تقریبا همزمان شد با پایان یافتن روند طراحی و ساخت خودروی بیتل. آخرین مدل های بیتلی که در مکزیک هنوز به عنوان تاکسی مورد استفاده قرار می گرفتند هم در نهایت در سال 2012 و با پایان اعتبار کاری شان کنار رفتند. در حال حاضر در مکزیک از مدل تسورو ساخت شرکت نیسان به عنوان تاکسی استفاده می شود.
تاکسی مالزی
پروتون ساگا/ Proton Saga
اگر شکل و شمایل و ظاهر خودرو را به تنهایی مد نظر قرار دهیم، مطمئنا پروتون ساگا در هیچ رقابتی پیروز نخواهد شد، با این حال، زمانی که خودرویی قرار است به عنوان تاکسی مورد استفاده قرار گیرد، صرفا نباید ظاهری زیبا داشته باشد تا مسافران را از نقطه ای به نقطه بی ببرد. در دهه های 1900 و 2000 میلادی، پروتون ساگا به واسطه فضای نسبتا بزرگ اتاقک داخلی و صندوق عقب اش، محبوبیت ویژه ای در میان رانندگان تاکسی پیدا کرد. راننده تاکسی های مالزیایی برای بسیاری از خودروهای خود این قابلیت را هم فراهم کردند که بتوان از گاز طبیعی به عنوان سوخت آن استفاده کرد.
با تمام این تفاسیر اما اگر شما هم به مالزی سفر کرده یا در این کشور زندگی کرده باشید، مطمئنا احساس کرده اید که ظاهر این خودرو جلوه ناخوشایندی به شهر می دهد. علاوه بر این، راننده تاکسی های مالزیایی در طول چند ساله اخیر شهرت بدی پیدا کرده اند و بسیاری افراد، از آن ها بد می گویند (که کارشان را درست انجام نمی دهند و از این گونه مسائل) و این گونه مسائل سبب شده است تا دولت فکری به حال تاکسی های کشور خود کرده و اخبار به دست رسیده حاکی از آن است که تا چند سال آینده مدل اوبر به عنوان جایگزینی برای مدل پیشین به عنوان تاکسی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تاکسی مراکش
مرسدس بنز دبلیو 123/ Mercedes Benz W123
در میانه های دهه 1990 بود که دیگر مدل دبلیو 1233 ساخت شرکت مرسدس بنز، چندان فروش خوبی را در بازارهای اروپایی تجربه نمی کرد. راننده تاکسی های مراکشی از این فرصت کمال استفاده را برده و اقدام به خرید نمونه های باقی مانده از آن کردند. مدل 240 دی، به طور قابل توجهی عمری طولانی داشت و همین مسئله سبب شد تا در کشورهای کرانه مدیترانه، هواخواهان بسیاری پیدا کند. این مدل قابلیت جا دادن هفت سرنشین در اتاقک داخلی خودرو را داشت علاوه بر راننده، دو سرنشین دیگر می توانستند جلوی خودرو بنشینند و چهار نفر هم بر روی صندلی عقب خودرو. راننده تاکسی های محلی از طراحان و مهندسان خودرو درخواست کردند که سیستم دنده مدل 190 دی را بر روی مدل 240 دی قرار داده و نیز سیستم تعلیق آن را به روز کنند تا امکان حمل بار بیشتری را داشته باشد.
البته طی چند سال اخیر، و به دلایلی همچون کاهش آلودگی هوا و نیز افزایش ایمنی سرنشینان تاکسی، دولت مراکش قوانین جدیدی وضع کرده و در حال جمع آوری مدل دبلیو 123 از خیابان های این کشور است. مقامات رسمی مدل جایگزینی را هم البته برای دبلیو 123 در نظر گرفته اند این مدل داسیا لاجی نام دارد که امکان جا دادن هفت سر نشین در آن وجود دارد، آلودگی به مراتب کمتری را متوجه هوا می کند و در نهایت ساخت کارخانه های داخلی مراکش است.
تاکسی پرو
داوو تیکو/ Daewoo Tico
داوو تیکو که به عنوان مدل اصلی مورد استفاده راننده تاکسی ها شناخته می شود، باورها و قواعد مرسوم درباره این که یک خودروی تاکسی چگونه باید باشد را تا حدود زیادی به چالش می کشد. همانگونه که در تصویر هم مشاهده می کنید، در این خودرو، محور چرخ های عقب تا حد امکان به سمت پشت خودرو رفته است و هدف از این کار، افزایش فضای داخلی اتاقک خودرو بوده است. تنها مسئله ای که درباره داوو تیکو وجود دارد و کمی آن را از چشم می اندازد، این است که راحتی سرنشینان در داخل اتاقک خودرو چندان قابل توجه نیست. رنگ مورد استفاده بر تاکسی های پرو همانند تاکسی های ایالات متحده آمریکا، زرد است.
تاکسی سوئد
ولووز/ Volvos
ولووز، خودرویی است که در سوئد محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده است و هیچ مدل دیگری در سوئد به اندازه آن قابل مشاهده نیست. علاوه بر این که ساکنین این کشور برای حمل و نقل از این خودروی سواری محبوب استفاده می کنند، خودروهای پلیس، آمبولانس و تاکسی های سوئد نیز همین مدل هستند. در حقیقت همه چیز از اوایل سال 1930 آغاز شد، یعنی زمانی که شرکت خودروسازی ولووز اقدام به طراحی و ساخت مدل هایی کرد که صرفا برای استفاده راننده تاکسی ها در نظر گرفته شده بود. محبوبیت خودروهای ساخت این شرکت خودرو سازی سبب شد که فعالیت آن ادامه پیدا کند و در حال حاضر نیز جدیدترین مدل ساخت این شرکت وی 90 نام دارد که از سوی مراکز تست و بررسی خودروها نیز امتیازهای قابل قبولی دریافت کرده است. البته ناگفته نماند که همانند تمامی کشورهای اروپایی دیگر، سوئدی ها نیز به طور روز افزونی طی چند سال اخیر به خودروهای اس یو وی علاقه پیدا کرده اند و در کنار مدل های پیشین، از مدل های اس یو وی نیز استفاده می کنند.
تاکسی امارات متحده عربی
تویوتا کمری/ Toyota Camry
تعداد خودروهای مدل کمری ساخت شرکت تویوتا به اندازه ای در میان راننده تاکسی های اماراتی محبوب بوده است که مسئولان فروش خودرو در این کشور دیگر از انتقال مدل کمری به امارات تا اندازه ای خسته شده اند. نزدیک به هزار عدد از خودروهای کمری موجود در امارات، از موتورهای هیبریدی بهره می گیرند.
تاکسی اوبر
Uber
محدودیت مکانی برای استفاده از آن وجود ندارد
اوبر، مسئله ای بود که صنعت تاکسی رانی و ساز و کار معمول آن را تا حدود زیادی تغییر داد، حال این که این تغییرات مثبت بوده اند یا نه، جای بحث دارد و نمی توان با قطعیت در مورد اش صحبت کرد. اگر بخواهیم به طور کلی به طرز کار باب شده توسط این برنامه اشاره کنیم، باید عنوان کنیم که هر کسی با دانلود کردن اپلیکیشن مرتبط با آن و گذراندن دوره های مربوط به رانندگی، قادر خواهد بود به عنوان راننده تاکسی فعالیت خود را آغاز کند (هم می توانند تمام وقت کار کنند و هم پاره وقت، بسته به تصمیم خودشان). البته قوانینی هم هست که این افراد ملزم به رعایت کردن اش می باشند.
پیش از هر چیز، رانندگان برای این که واجد شرایط لازم باشند، باید خودروی چهار دری در اختیار داشته باشند که از سال 2008 به بعد ساخته شده باشد و علاوه بر این، آزمایشی برای خودرو در نظر گرفته شده است که از لحاظ فنی باید مهر تأییدی بر آن قرار گیرد. البته این قوانین چندان سخت گیرانه و دقیق نیستند و زمانی که به وسیله این برنامه اقدام به درخواست تاکسی می کنید، امکان دارد هر مدل خودروی چهار دری برای جابجایی شما به سمت تان بیاید، از مدل هیلوکس تویوتا گرفته تا مدل آسترای واکسهال. البته همه این ها در شرایطی است که استفاده از اوبر در کشور شما ممنوعیت نداشته باشد.