یازده راهکار برای پیشگیری از سرطان
محمد رضا عاشوریدر۱۴۰۳/۲/۱۸برای بسیاری از مردم ترسناک ترین اتفاق ممکن این است که به علت ناخوشی راهی بیمارستان شده و وجود غدد سرطانی در آن ها، توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود و شاید ترسناک تر از این اتفاق را نتوانند متصور باشند. ناگفته نماند که پیشرفت چشم گیر علم پزشکی طی چند دهه اخیر سبب شده است تا بیماری سرطان همانند قبل کشنده نباشد و آن دسته از افرادی که بضاعت مالی کافی برای پرداخت هزینه های شیمی درمانی و سایر پروسه های درمانی این چنینی را داشته باشند، به احتمال بسیار زیاد بر بیماری غلبه خواهند کرد (مگر آن که غدد سرطانی بیش از اندازه رشد کرده باشد)، با این حال، همانند هر بیماری دیگری، بهتر آن است که پیش از شکل گرفتن بیماری و تشخیص داده شدن وجود آن در بدن فرد، اقداماتی انجام شود که با توصل به آن ها بتوان به طور کلی از وقوع بیماری جلوگیری کرد. در این مقاله نیز صحبت اصلی ما حول محور همین موضوع است و قصد داریم شما را با آن دسته از راهکارهایی آشنا کنیم که به واسطه آن ها تا حدود بسیار زیادی می توان از وقوع سرطان پیشگیری کرد. نا گفته نماند که تمامی این راهکارها توسط محققان و متخصصان و پس از انجام بررسی ها و آزمایشات دقیق مطرح شده اند. با سیارک همراه باشید.
مصرف دخانیات و سایر محصولات مرتبط که حاوی تنباکو هستند را به طور کلی متوقف کنید
البته در عصر حاضر دیگر شاید کمتر کسی از خطرات سیگار کشیدن آگاهی نداشته باشد و علاوه بر این، بسیاری می دانند که کشیدن سیگار ارتباط مستقیمی با شکل گیری سرطان ریه دارد، با این وجود، این تنها ضرری نیست که سیگار کشیدن و مصرف دخانیات متوجه بدن فرد می کند. بنا به اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سلامت جهانی، کشیدن سیگار علاوه بر ضرری که عنوان شد، امکان شکل گیری سرطان دهان، گلو، حنجره، مثانه، پانکراس و کلیه را هم به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. بنا به آن چه گفته شد، اگر از جمله افرادی هستید که از این بیماری مهلک واهمه دارید، پیش از هر چیز دیگری باید به فکر متوقف کردن کلی استفاده از آن دسته محصولاتی باشید که حاوی تنباکو هستند. در اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سلامت جهانی به این نکات نیز بر می خوریم که جویدن تنباکو می تواند امکان بروز سرطان دهان را به طور قابل ملاحظه ای افزایش دهد و نیز این که افرادی که خود مصرف دخانیات نداشته و در معرض دود سیگار سایرین قرار می گیرند، در خطر ابتلا به سرطان ریه قرار می گیرند.
محدود کردن یا متوقف کردن کلی استفاده از مشروبات الکلی، چرا که هر چه بیشتر از این محصولات استفاده کنید، خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا می کند
تحقیقات گسترده ای در این باره صورت گرفته است و نتایج همگی حاکی از آن است که مصرف مشروبات الکلی به مرور زمان سبب پیدایش غدد سرطانی در اندام های متفاوتی از بدن می شود، از آن جمله اند: سینه، کبد، سر و گردن. علاوه بر این، بنا به اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سلامت جهانی، آن دسته از افرادی که هم دخانیات مصرف کرده و هم اقدام به نوشیدن مشروبات الکلی می کنند، به مراتب بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان قرار می گیرند. و ذکر این نکته نیز شاید حتی لازم نباشد که هر چه استفاده از این مشروبات الکلی توسط فرد بیشتر شود، خطر ابتلا به سرطان نیز همگام با آن افزایش می یابد.
جلوگیری از اضافه شدن به وزن و ثابت نگه داشتن آن به طور قابل ملاحظه ای خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد
این که توجه ویژه ای را معطوف به وزن و تناسب اندام خود کنید، علاوه بر تمامی فوایدی که برای سلامتی شما خواهد داشت، خطر ابتلا به سرطان را نیز برای تان کاهش خواهد داد. بنا به اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سلامت جهانی، ثابت نگاه داشتن وزن و جلوگیری از اضافه وزن، می تواند در نهایت از بروز و شکل گیری غدد سرطانی در بسیاری از اندام های بدن جلوگیری کند، از آن جمله اند: سینه، پروستات، ریه و کلیه.
فعال بودن یکی از بهترین عادات برای پیشگیری از سرطان است
بنا به اطلاعات منتشر شده توسط کلینیک سرطان درمانی «مایو»، فعال بودن از لحاظ بدنی و ورزش کردن و سایر فعالیت های چنینی به طور قابل ملاحظه ای خطر ابتلا به سرطان سینه و روده بزرگ را کاهش می دهد. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که برای دست یابی به این مهم، لازم نیست بیست و چهار ساعت وقت خود را در باشگاه های ورزشی سپری کنید و بنا به تحقیقات انجام شده در این باره هر گونه فعالیت بدنی در طول روز شما را به بهره گیری از این ثمرات یاری خواهد کرد (پیاده روی با سرعتی بیشتر از حد معمول، استفاده از پلکان به جای آسانسور و سایر فعالیت های این چنینی). این تحقیقات حاکی از آن است که یک فرد بالغ باید به طور میانگین صد و پنجاه دقیقه در طول هفته اقدام به انجام ورزش های سبک (اروبیک، یوگا و ...) کند و اگر انجام این گونه فعالیت ها باب میل تان نیست، می توان به جای آن هفتاد و پنج دقیقه ورزش سنگین کرد و تنها در این صورت است که به واسطه فعالیت بدنی می توان از بروز و شکل گیری غدد سرطانی در اندام های ذکر شده جلوگیری کرد.
مراجعه به پزشک متخصص برای معاینه وجود غدد احتمالی سرطانی (طی روند زمانی مشخص، مثلا ماهی یک بار) بسیار کمک رسان خواهد بود و اگر غده ای در حال شکل گیری باشد می توان در همان مراحل اولیه پیش روی آن را متوقف کرد
سازمان پیش گیری و درمان سرطان آمریکا، همیشه طی بیانیه هایی رسمی این نکته را خاطر نشان می کند که افراد باید طی بازه زمانی مشخصی اقدام به انجام معاینات مربوط به سرطان کنند تا اگر غده ای در بدن شان شکل گرفته باشد، در همان مراحل اولیه آن را از پیش روی باز دارند و امکان گسترش غدد سرطانی پیدا نشود. جالب است بدانید که اگر غده سرطانی به تازگی در اندام هایی چون گردن و یا روده بزرگ شکل گرفته باشد و فرد به واسطه انجام معاینات و آزمایش از وجود آن ها آگاهی پیدا کند، در همان زمان می توان غده را به طور کلی از بین برد، حال آن که اگر فرد از شکل گیری اش آگاهی نداشته باشد غده گسترش پیدا کرده (به خصوص اگر بدخیم باشد) و اندام های دیگر را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. بنا بر این، بهتر است همین حالا برنامه زمانی مشخصی برای خود ترتیب داده و با توجه به آن، طی بازه زمانی مشخصی اقدام به انجام آزمایشاتی در این باره کرده و با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
یک رژیم غذایی سالم می تواند تأثیر قابل ملاحظه و حیاتی ای در پیش گیری از سرطان داشته باشد
باید در نظر داشت که یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزیجات، در کنار خوراکی های سالمی که سرشار از پروتئین و چربی های مفید برای بدن باشند، نه تنها سلامت کلی فرد را بهبود می بخشند، بلکه از بروز اختلالات خطرناکی چون سرطان تا حدود زیادی پیش گیری می کنند.
سازمان سلامت جهانی درباره رژیم غذایی مفید برای افراد توضیحاتی ارائه کرده است که با هم نگاهی به آن می اندازیم: بنا به این اطلاعات توصیه شده است که فرد در طول روز حداقل به میزان دو و نیم فنجان سبزی و میوه مصرف کند، مصرف گوشت قرمز فرآوری شده را تا حد امکان کاهش دهد، در رژیم غذایی خود حتما جایی برای غلات کامل داشته باشد (برای مثال استفاده از ماکارونی تولید شده توسط غلات کامل به جای نوع معمول آن)، و مهم تر از همه این که تا جای ممکن مصرف شکر فرآوری شده را کاهش دهد.
تا جای ممکن از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور خورشید خودداری کنید
بنا به اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سلامتی مایو، سرطان پوست از جمله شایع ترین انواع سرطان است که معمولا افراد به واسطه ابتلا به آن در معرض فرایند های درمانی مرتبط قرار می گیرند و بنا به همین اطلاعات، یکی از بهترین راهکار ها برای مقابله با شکل گیری غدد سرطانی مربوط به این نوع از سرطان این است که از قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض تابش نور خورشید جلوگیری شود. برای این منظور راهکارهایی نیز ارائه شده است که با هم نگاهی به آن ها می اندازیم: تا حد امکان در سایه راه بروید و در معرض نور خورشید قرار نگیرید، سعی بر آن داشته باشید که قسمت های بیشتری از بدن خود را به وسیله پوشش مناسب بپوشانید، به طور معمول از کرم های ضد آفتاب بر سطوحی از پوست که در معرض نور خورشید قرار می گیرند استفاده کنید (به خصوص پوست صورت و دست ها)، و مهم تر از همه این که از دستگاه هایی که در سالن های زیبایی به منظور برنزه کردن پوست استفاده می شود، استفاده نکنید.
خود را در برابر ویروس اچ پی وی (ویروس پاپیلومای انسانی) واکسینه کنید
(ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV (به انگلیسی: Human Papillomavirus) ویروسی است که بیشتر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال می یابد) اگر دهانه رحم (سرویکس، به انگلیسی: cervix) فرد دچار مشکل شده باشد، امکان ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی یا اچ پی وی به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا می کند. ویروسی که در نهایت سبب شکل گیری غدد سرطانی در دهانه رحم می شود. بنا به اطلاعات منتشر شده توسط سازمان جهانی درمان و پیش گیری از سرطان، استفاده از واکسن اچ پی وی، خطر ابتلا به این نوع به خصوص از سرطان را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد. استفاده از وسایل بهداشتی به هنگام آمیزش جنسی و نیز کاهش تعداد دفعات این گونه رابطه ها نیز خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را تا حدود زیادی کاهش می دهد.
در سیارک بخوانیم: ویروس پاپیلومای انسانی اچپیوی
استفاده از وسایل بهداشتی به هنگام آمیزش جنسی
به احتمال بسیار زیاد در حال حاضر از این مسئله آگاهی دارید که آمیزش جنسی غیر بهداشتی و بدون استفاده از وسایل لازم، می تواند سبب بروز و شکل گیری برخی بیماری های عفونی شود و علاوه بر آن امکان بارداری ناخواسته نیز وجود دارد. اما نکته ای که به طور معمول از دید افراد پنهان مانده و از آن غافل می شوند، این است که علاوه بر مسائل یاد شده، آمیزش جنسی غیر بهداشتی می تواند ویروس های حامل غدد سرطانی را نیز به بدن فرد منتقل کند. سازمان سلامت مایو طی بیانه ای استفاده از وسایل لازم برای آمیزش جنسی بهداشتی را توصیه کرده است تا از بروز بیماری هایی چون اچ آی وی و اچ پی وی جلوگیری شود. در این بیانه اضافه شده است که آن دسته از افرادی که از بیماری اچ آی وی یا ایدز رنج می برند، در مقایسه با سایر افراد، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان های کبد، ریه و برخی اندام های دیگر قرار می گیرند.
تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض آلودگی های مضر خودداری کنید
بسته به مکانی که در آن فعالیت می کنید و یا جایی که به عنوان محل سکونت خود انتخاب کرده اید، ممکن است در معرض آن دسته از آلودگی هایی قرار گرفته باشید که به مرور زمان سبب شکل گیری غدد سرطانی شوند؛ یعنی آلودگی هایی که در خود آن دسته از مواد و ترکیبات شیمیایی ای را دارا هستند که موجب این گونه اختلالات می شوند. سازمان سلامت جهانی عنوان کرده است که آن دسته از افرادی که در محیط های خطرناکی کار می کنند که در معرض این گونه آلودگی ها قرار می گیرند، حتما باید از ماسک و سایر ادوات ایمنی لازم استفاده کنند و در غیر این صورت، با متصدیان این گونه کارها برخورد قانونی خواهد کرد. علاوه بر این توصیه شده است که استفاده از محصولات شیمیایی خطرناک در محیط هایی انجام شود که دارای تهویه و امکانات مربوط مناسبی باشند و یا این که در فضای باز این گونه کارها انجام شوند. در دیوار ها و جداره های خانه های مسکونی نیز بهتر است تا حد امکان از پنبه نسوز استفاده شود تا ورود مواد شیمیایی مضر به فضای داخلی خانه به حداقل برسد (به خصوص خانه هایی که در مکان های نزدیک به به کارگاه هایی قرار گرفته اند که در آن ها از مواد شیمیایی خطرناک به عنوان مواد اولیه استفاده می شود، مانند کارگاه هایی رنگ سازی و ...).
استفاده از دوزهای پایین آسپیرین
محققان دانشکده پزشکی هاروارد تحقیقاتی درباره استفاده از داروهای غیر استروئیدی انجام داده اند و نتایج حاکی از آن بوده است که آن دسته از افرادی که این گونه دارو های ضد التهاب را (در رأس آن ها آسپیرین) استفاده می کنند به مراتب کمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان های روده بزرگ و پروستات قرار می گیرند. با این وجود، این تحقیقات هنوز در مراحل ابتدایی به سر می برد و هنوز نتایج استفاده از آسپیرین در افرادی که شرایطی منحصر به فرد دارند مشخص نشده است. ناگفته نماند که مصرف بیش از اندازه آسپیرین می تواند سبب خونریزی معده شود که بسیار خطرناک است.
نظرات
کاوه طاهری۱۳۹۷/۷/۲۴بله هست، البته گران است.
ویدا ویدا۱۳۹۷/۷/۱۲این واکسن اچ پی وی در ایران هم موجوده؟
در ادامه بخوانید...